Tamoxifen
Emalia (offline) |
Post #3 03-12-2013 - 09:34:21 |
Lublin |
Witajcie Kobiety; dołączam się do wątku, od tygodnia jadę na Zoladexie i Tamoxifenie. Dziwnie jest w nocy - ciepło, bezsennie, niewygodnie
![]() ![]() Pisząc świat dobry nasz Bóg Nie wiedział, że kleks spadnie właśnie tu. Ale wiem, że naprawi swój błąd i dobry duch zaszczyci mój kąt |
Emalia (offline) |
Post #6 03-12-2013 - 13:26:29 |
Lublin |
Słuchajcie-muszę Wam o tym napisać. Własnie piję pierwszą kawę od września ( wtedy zaczęłam chemię). Ma orzechowo - czekoladowy zapach i smak, jakiego w życiu nie zaznałam
![]() ![]() Pisząc świat dobry nasz Bóg Nie wiedział, że kleks spadnie właśnie tu. Ale wiem, że naprawi swój błąd i dobry duch zaszczyci mój kąt |
doria (offline) |
Post #11 10-12-2013 - 16:34:25 |
Kraków |
A ja z tamosiem 3 m- c zaczęłam, na poczatku oblewały mnie gorąca kilka razy dziennie, ale teraz jakby się to uspokoiło i jest ok. Ostatnio też byłam u gina, bo jak po3 chemii zatrzymał mi sie okres , tak nie ma go do tej pory i jak sie okazuje , p. doktor powiedziała,że już się chyba na niego nie zanosi. Wychodzi na to, że przekwitam
![]() Buziaki dla was dziewczynki ![]() |
bunia (offline) |
Post #13 12-12-2013 - 00:01:55 |
|
mam takie jedno pytanko, a mianowicie dużo osób wspomina o dokuczliwych skutkach ubocznych brania tamoxifenu w postaci uderzeń gorąca ale czy stosujecie coś by te skutki złagodzić? no i przede wszystkim czy można cokolwiek stosować przy nowotworze hormonozależnym? Przyznam się szczerze, że mnie również ten problem dotyczy i mam go już serdecznie dość
![]() ![]() ![]() ![]() |
smokooka (offline) |
Post #14 14-12-2013 - 21:28:13 |
Warszawa |
Ja zrezygnowałam z Bellergotu bo okazuje się że zawiera jakieś przedpotopowe substancje, które uzależniają. To lek psychiatryczny, ale jest nawet w ulotce informacja że zwalcza objawy menopauzy. W każdym razie nie polecam. Potem można mieć gorszy kłopot....
|
njolanta40 (offline) |
Post #17 16-12-2013 - 16:36:05 |
iława |
Mam pytanko , ktore mnie nurtuje, otoz tamosia biore juz od roku , no i zauwazylam plamienia ,a miesiaczki nie mam od brania chemi , czyli od prawie poltora roku
, co teraz mam robic ? Zapewne isc do ginekologa , ale czy juz sie nastawiac psychicznie na czyszczenie macicy ? Jak to jest u Was , napiszcie , boje sie , bo znowu cos. Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
izafi (offline) |
Post #18 16-12-2013 - 17:29:09 |
okolice Warszawy |
Iść koniecznie.
Mam podobny problem. Od marca biorę tamoxifen i w listopadzie nieoczekiwanie wróciła miesiączka. Popędziłam do ginekologa no i okazało się,że mam wyjątkowo waleczne jajniki. W obrazie usg widać pogrubione endometrium -13 mm. Lekarz stwierdził,że jestem znów przed miesiączką i dlatego taka grubość. Mam na razie nie panikować. W połowie stycznia wizyta u onkologa i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Dzisiaj konsultowałam się telefonicznie z onkologiem i mam spokojnie czekać do styczniowej wizyty. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-12-2013 - 17:31:05 przez izafi. |
njolanta40 (offline) |
Post #19 16-12-2013 - 19:35:02 |
iława |
Czyli rozumiem ze moga podniesc dawke tamoxifenu?
Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
njolanta40 (offline) |
Post #21 16-12-2013 - 20:03:11 |
iława |
Ale ja mam 49 lat to jakie miesiaczki
![]() Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
Al_la (offline) |
Post #22 16-12-2013 - 21:35:53 |
k/Warszawy |
Dawki Ci nie podniosą, ale pewnie zrobią USG i jeśli masz pogrubione endometrium, będziesz miała abrazję diagnostyczną. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
njolanta40 (offline) |
Post #23 16-12-2013 - 21:52:11 |
iława |
Czy to sie czesto zdarza?
Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
kasiaf (offline) |
Post #24 17-12-2013 - 09:54:56 |
SZKLARĘBA |
Joluś głowa do góry
![]() ![]() Jeśli chodzi o uderzenia gorąca i inne skutki tamosia to biorę go od 1,5 roku.Przez pierwsze 6 miesięcy nie miałam żadnych skutków ubocznych ,za to potem zaczął się szał ....nieprzespane noce (minęło po jakimś czasie i teraz juz czasem przesypiam całą nockę ![]() wary-uderzenia gorąca poty -masakra od jakiegoś czasu mam po kiklanaście uderzeń na dobę a na początku miałam głównie w nocy,teraz ciągle sie ubieram i rozbieram (nawet w tej chwili gdy to piszę to czuję war na pysku ![]() no i bóle stawów....wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr masakra .Wstanie rano z łóżka to niezły koncert jęków stęków i no cóż (parę k...też się czasem posypie).Kolana i stawiki w stopach protestują jak głupie .... Tak więc dziewczynki -luzik dacie radę !!!!! ![]() ![]() ![]() - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
njolanta40 (offline) |
Post #25 17-12-2013 - 19:24:20 |
iława |
Ale sa to takie male plamienia , raz juz tak bylo i przestalo na dwa tygodnie , teraz znowu sa, moze troszke wieksze , ale niezbyt , wiec moze to normalne po tamosiu i dopiero jak bedzie duzo plamic to isc do lekarza, co myslicie? Wiem jestem panikara , ale to juz inny moj problem
![]() kasiu , 49 toz to juz 50 tka ![]() ![]() Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
anna2008 (offline) |
Post #26 17-12-2013 - 20:22:39 |
Bydgoszcz |
Ja bym jednak nie czekała,niech Cię ginekolog obejrzy, ja na Tamosiu miesiączkowałam,po 3 latach przerwy(chemia +Lucrin),właśnie w postaci regularnego plamienia .Piszesz,że u Ciebie jest przerwa 2 tygodni,niech lekarz zobaczy sobie Twoje endometrium i wtedy będziesz spokojna.A nawet gdyby była potrzeba abrazji to przynajmniej będziesz miała to za sobą i z głowy
![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-12-2013 - 20:23:36 przez anna2008. |
zuzia1 (offline) |
Post #29 22-12-2013 - 17:29:58 |
Gdańsk |
Może wrócić, ale nie musi. U każdego jest inaczej. Mi pierwsza chemia zatrzymała okres. A teraz kiedy byłam u gina na tamosiowej kontroli pytałam o to czy wróci. Kazał mi zrobić badanie FSH (poziom hormonów). Po tym wyniku u mnie już nie powinien wrócić. Myślę, że każda powinna zrobić takie badanie indywidualnie.
![]() Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
dorota79 (offline) |
Post #30 27-12-2013 - 10:31:24 |
|
witajcie tamoksifenowe dziewczynki po świętach
![]() Sandoza tolerowałam dobrze, stawy ok ale poty masakra, zamiast się wyciszyć jest coraz gorzej, łudze się ze po nolvadexie bedą mniejsze |