Tamoxifen
Gizi (offline) |
Post #1 16-05-2014 - 17:10:20 |
Warszawa |
A ja bym już brała rano, po to by nie zazębiać dawki leku. Ale jeśli lekarz mówi że nie ma to znaczenia, czyli nie ma momentu nakładania się niebezpiecznie dawek leku to zrób jak dziewczyny mówią.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
airam (offline) |
Post #3 22-05-2014 - 19:03:43 |
słotwina |
Witam. Mam pytanie do tych dziewczyn które dłużej biorą tamosia. Mam w lewej nodze głęboko umiejscowione żylaki, teraz stopa lewej nogi mi puchnie, biore DIH max, smaruje żelem z kasztanowca ale to nie pomaga. Moje pytanie czy jest to od tamosia, przedtem nie miałam takich problemów i nie wiem co robić?
![]() |
zuzia1 (offline) |
Post #4 22-05-2014 - 19:58:54 |
Gdańsk |
Może być od tamosia. W ulotce jest napisane, że mogą wystąpić problemy z żyłami i nawet zakrzepica.
![]() ![]() Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
Gizi (offline) |
Post #5 22-05-2014 - 21:41:13 |
Warszawa |
Airam, zrób tak jak pisze Zuzia. Jeśli jednak sytuacja jest poważna tzn. noga jest spuchnięta, czerwona, bolesna. To należy zgłosić się na ostry dyżur szpitalny. Zakrzepica jest chorobą niebezpieczną i może powodować szereg powikłań.
Żel z kasztanowca nie jest lekiem p/zakrzepowym. Ja bym Ci zaproponowała Lioton 1000 - zawiera Heparynę, a to ona jest czynnikiem mającym działanie p/zakrzepowe. Jednak wizyta u flebologa, chirurga naczyniowego jest konieczna. Pozdrawiam ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
maryla (offline) |
Post #7 22-05-2014 - 23:00:12 |
gdzieś w górach... |
Nie możesz wybrać się wcześniej? To ważne. Miałam podobny problem po Tamosiu, już po 2 miesiącach. Powiększył mi się żylak. Onka zamieniła mi wtedy tamosia na lek z grupy inhibitorów aromatazy . Dostałam Ansyn ( Anastrazolum) i wszystkie problemy z żylakami zniknęły. Oczywiście żylak nie zniknął, ale nic się z nim nie działo ![]() |
airam (offline) |
Post #8 23-05-2014 - 14:56:43 |
słotwina |
Witam.Dzisiaj byłam u chirurga, który zbadał mi przepływ krwi aparatem usg, nie stwierdził zakrzepów, nakazał kupić uciskowe podkolanówki, brać DIH max 2x dziennie, smarować noge żelem z kasztanowca[ powiedział że lioton 1000 i żel z kasztanowca tj. to samo], za tydzień mam iść do niego do kontroli, a gdyby się coś pogorszyło to w każdej chwili. Dzięki za wszystkie rady.
|
Gizi (offline) |
Post #9 23-05-2014 - 15:54:40 |
Warszawa |
Airam to bardzo się cieszę że jakoś temat opanowany. Ja pisałam Ci o Liotonie ze względu na moje doświadczenie z nim związane. Mam porównanie szersze z tymi dwoma środkami i w moim przekonaniu Lioton działa lepiej. Wybór należy zawsze do pacjenta i ja ten wybór szanuje.
Niech Ci się nóżka kochana kuruje jak najszybciej. Pozdrawiam. ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
airam (offline) |
Post #10 24-05-2014 - 18:10:26 |
słotwina |
Witam, dzięki Gizi za rady, zdaje mi się że miałaś racje z tym liotonem. Wczoraj chirurg stwierdził że lioton 1000 i żel z kasztanowca z babką lacentowatą i miłorzębem to to samo. dzisiaj pytałam w aptece i p. powiedziała to co ty napisałaś. Moja onka nakazała połykać tamosia na czczo, p. w aptece poradziła 2 godziny po kolacji żeby przespać wszelkie niedogodności, a w ulotce tamosia ebewe jest napisane że podczas posiłku, badź mądry i pisz wiersze, kto ma racje, jak myślicie, kiedy wy połykacie?
|
Gizi (offline) |
Post #11 24-05-2014 - 21:16:44 |
Warszawa |
Ja bym się stosowała do zaleceń producenta. On robiła badania na różne okoliczności i to właśnie producent ma największy interes w tym by lek dział i było jak najmniej szkód dla organizmu.
Airam, wielki szacunek dla Ciebie za to co napisałaś o Liotonie i Kasztanowcu. Dziękuję. ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Krynia58 (offline) |
Post #12 24-05-2014 - 21:39:12 |
Warszawa |
Airam, ja już prawie dwa lata przyjmuję tamosia właśnie dwie godziny po kolacji, przypomina mi o tym alarm ustawiony w telefonie
![]() Na początku pytałam lekarza, dowiedziałam się że to ode mnie zależy- rano czy wieczorem, pytałam też znajome amazonki i jest mniej więcej pół na pół ![]() Więc zdecydowałam się na wieczór i zamierzam się tego trzymać ![]() Życzę szybkiego ustąpienia dolegliwości ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
elapl (offline) |
Post #23 29-05-2014 - 19:18:38 |
|
Moje kochane dziewczyny -naczytalam sie w ulotce Tamosia Egis o skutkach ubocznych .Biore juz 9 miesiecy i jest dobrze. Martwic sie zaczelam o watrobe a raczej przyszly mysli jak jej pomoc przez te 5 lat. Jakies dwa miesiace temu zjadlam Esentiale Forte cale opakowanie-tak profilaktycznie.Teraz moze jakies ziolka- podpowiedzcie prosze.
![]() ![]() |
wiola76 (offline) |
Post #29 31-05-2014 - 11:29:23 |
|
Myslalam , ze ten tamos to bedzie lekkie uzupelnienie mojego leczenia ale chyba nie , bol brzucha nie daje mi spokoju ,hemoroidy tez , nocne poty normalnie porazka . Najbardziej martwi mnie ten bol brzucha , czy mimo ze od stycznia nie mam okresu to moge miec problem z endometrium? Czy jesli faktycznie to bedzie endometrium to czy on daje bole brzucha z jakimis dziwnymi skurczami, I czy urosloby juz po dwoch miesiacach hormonotapii ?
Z lekarzem bede widziala sie dopiero we wtorek , a czy ktoras z szacownych kolezanek mialaby dla mnie jekies rady lub wskazowki dla mie ? ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 31-05-2014 - 11:34:38 przez wiola76. |