Tamoxifen
wiola76 (offline) |
Post #2 28-07-2014 - 09:23:41 |
|
Jutro mam badanie histeroskopi ,beda pobierac tez probki do badan ,ale mam problem , okres ktory zaczal sie 10 dni temu trwa do dzisiaj ,nie sa to mocne krwawienia tylko raczej plamienia ,wogole kolor to od poczatku nie miesiaczkowy tylko taki brunatny . Czy to wina problemow na dole , endometrium i torbiele i wogole czy zrobia mi te badania jesli nie jest tam czysto. Myslalam ,ze jak skoncze chemie i radio to bede miec juz spokoj-ale sie pomylilam...
|
grazyna007 (offline) |
Post #3 28-07-2014 - 13:40:24 |
Gdynia |
Prawda, mnie endokrynolog dal skierowanie na D3 (25OH). Prywatnie badanie drogie - od 80-120 zł, niestety, ale poczytajcie o skutkach niedoboru. Może niejedna z nas miałaby dzisiaj dwie piersi....
A co do Tamoxifemu - wg mojej pani doktor, obecnie, tym, które mogą go ,,bezkarnie" brać należy podawać go przez 10 (dziesięć) lat po operacji |
ika.13 (offline) |
Post #5 01-08-2014 - 14:17:43 |
|
Witajcie
![]() Czerwone wytrawne wino zawiera rezweratrol, który ma zbawienne działanie, bo jest antyoksydantem. Nie demonizowałabym tak bardzo picia wina.Ja lubię sobie wieczorem po całym dniu wypić kieliszek ![]() Jest nawet wskazane.Trzeba tylko zachować umiar, jak we wszystkim co pijemy, czy jemy. Przebyłam chemioterapię i radioterapię. Od roku jestem na Tamoxifenie i przeklęłam go na samo dno piekła, ale jak mus, to mus. |
heaven07 (offline) |
Post #6 06-08-2014 - 09:18:22 |
Warszawa |
Witajcie dziewczyny i kobietki,
![]() Trochę zaznojomiłam się z forum i chłonę wszelkie informacje dotyczące leczenia i Waszych doświadczeń. Jestem tu od niedawna, dopiero się uczę jakie panują tutaj zwyczaje. Także dostałam Tamoksifen na 5 lat, jestem na początku leczenia, niecałe dwa tygodnie. Dołączam do grupy dzielnych łykaczek tamosia (jak go tu ładnie nazywacie). Pozdrawiam wszystkie wspaniałe kobiety i dziękuję za miłe przyjęcie! ![]() |
anna2008 (offline) |
Post #9 06-08-2014 - 11:51:43 |
Bydgoszcz |
Przyjmuję Tamośka już 6 rok i tak jeszcze 4 lata.Początkowo też miałam zalecony na 5 , ale lekarz stwierdził,że ochrona jeszcze jest potrzebna (hormonalnie jestem niestabilna ![]() ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
benia666 (offline) |
Post #10 06-08-2014 - 18:05:55 |
|
Witam cię bardzo serdecznie
![]() ![]() ![]() Bardzo podziwiam kobiety które przeszły chemię i twierdzą że wolą zdecydowanie chemię niż Tamosia. Zawsze bałam się chemii no wiesz utrata włosów no i ingerencja w organizm dosyć poważny hmm nie wiem ale póki co wolę tego Tamosia ![]() Nie wiem jak masz na imię ja Bożena ale możesz pisać benia ![]() Napisz jak trafiłaś na Tamosia i jak się czujesz ![]() Pozdrawiam cieplutko i powodzonka ![]() |
heaven07 (offline) |
Post #11 06-08-2014 - 20:30:06 |
Warszawa |
Witaj Benia i witajcie koleżanki hormonozależne.
![]() Po operacji i wynikach histo dostałam Tamosia na 5 lat. U mnie było 100% zależności. Benia, widzę że zaczynamy w podobnym czasie swoje przygody hormonalne na parę lat. Razem będzie raźniej! ![]() Ja pierwszego dnia spodziewałam się niewiadomo czego, w ulotce jak przy każdym leku-cała masa skutków ubocznych! SZOK! Nie stało się nic nadzwyczajnego i tak do dzisiaj. Teraz zaczęłam dopiero drugi listek, ale nie dzieje się nic co mogłabym zauważyć "gołym okiem"! To chyba dobrze! Może troszkę bardziej się pocę, ot tyle. Waga ta sama, apetyt większy, ale zmieniłam dietę na bardziej warzywno-owocową. Ruchu i tak mam sporo, bo mam w domu szkraba-3 letniego, więc jestem cały dzień na pełnych obrotach! ![]() Dziękuję za miłe powitanie! Beniu- będzie nam raźniej łykać tabletkę szczęścia! Powodzenia i pozdrawiam cieplutko wszystkie wspaniałe kobietki. M. |
Gizi (offline) |
Post #15 06-08-2014 - 21:21:30 |
Warszawa |
Heaven, powitam Cię tak jak mnie tutaj dziewczyny powitały.
Witaj w haremie Pana T. Biorę Tamosia od 4 miesięcy, schudłam na nim 6 kg. Teraz waga się ustabilizowała. Pierwszą noc miałam upojną, no ale ostatecznie to były nasze pierwsze wspólne chwile. Miałam dziwny sen. Nawet go tutaj na forum opisałam. W pierwszy dzień miałam mdłości i zawroty głowy, trwało to krótko i minęło. Potem przyszła sztywność stawowo - mięśniowa, ale też przeszła. Jest jeden minus tego związku - straszliwie się pocę i uderzenia gorąca mnie wykańczają. Zamierzam zmienić partnera na Nolvadex. Ostatecznie ten związek ma trwać 10 lat. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
grazyna007 (offline) |
Post #16 06-08-2014 - 23:35:55 |
Gdynia |
Mnie też bardzo dokuczały uderzenia gorąca. Ale po ok 1,5 roku zaczeły byc coraz rzadsze. Tamoxifen mniej odwapnia kości niż inne blokery hormonów. A tak przy okazji - warto zbadać gęśtość kości - na początku kuracji a potem co roku powtarzać. Mnie się zaczęła osteopenia i os stycznia co pół roku dostaję bifosfoniany
|
heaven07 (offline) |
Post #17 07-08-2014 - 15:09:37 |
Warszawa |
Witajcie dziewczyny w tym pięknym i jeszcze wakacyjnym dniu!
![]() Jestem w "HAREMIE Pana T" wow! ![]() ![]() Ciekawe co na to mój facet? Zapytam czy jest w stanie znieść mój nowy związek? ![]() Taki mały żarcik sytuacyjny. Dziewczyny, duszno jest od paru dni, a związek z T nie pomaga. Mam nadzieję, że wkrótce spadnie deszcz i się ochłodzi trochę, czego wszystkim nam życzę. ![]() Miłego dnia. ![]() |
Gizi (offline) |
Post #18 07-08-2014 - 16:44:34 |
Warszawa |
Ta uwaga Grażynki o zrobieniu densytometrii jest bardzo słuszna, warto też zbadać poziom Vit D, bo my rakowe kobiety możemy mieć poważne jej niedobory. Niski poziom tej witaminy podobno sprzyja zachorowaniu właśnie na raka piersi.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
grazyna007 (offline) |
Post #20 07-08-2014 - 18:02:32 |
Gdynia |
Dostałam wlew z Osporilu. To są bifosfoniany. Podają to na oddziale chemioterapii . Niestety jest refundowany tylko dla mężczyzn z rakiem prostaty, dla nas 100% - ampułka kosztaowała 380 zł
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-08-2014 - 18:03:30 przez grazyna007. |
airam (offline) |
Post #22 08-08-2014 - 20:30:45 |
słotwina |
Witaj heaven 07, dziewczyny różnie znoszą tamosia, nie ma reguły, co organizm to inaczej, ja brałam przez pół roku, zaczeły mi puchnąć nogi, utworzyła się endometrioza i chirurg oraz ginekolog zasugerowali aby zmienić lek, obecnie biore apo-nastrol skończyły się problemy z nogami, nie musze już nosić uciskowych podkolanówek. Musisz wierzyć że będzie dobrze, korzystałam z rad koleżanek i tobie tez radzę czytać wpisy na forum a może coś ci sie przyda. Pozdrawiam wszystkie koleżanki niedoli.
![]() |
sdzidka (offline) |
Post #23 10-08-2014 - 08:48:20 |
Bełchatów |
:buzki: u mnie odpukać jakoś 4 lata minęły i jest ok
![]() ![]() ![]() ![]() |
anna2008 (offline) |
Post #24 10-08-2014 - 10:11:29 |
Bydgoszcz |
Też cały czas się wspomagam albo Iskialem, albo jakimś innym tranem z rekina ![]() ![]() ![]() ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
benia666 (offline) |
Post #25 10-08-2014 - 13:00:55 |
|
Witam Tamosiowe dzielne dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ania73 (offline) |
Post #28 15-08-2014 - 12:10:16 |
Gdańsk |
Witajcie dziewczyny!
Jestem tu nowa i jak na "nówkę" przystało dopiero zaczynam leczenie - od wczoraj jestem na Tamosiu ![]() ![]() Pozdrowienia dla Wszystkich i dla Heaven07, z którą równo możemy odliczać czas po operacji ![]() ![]() |
Ewa46 (offline) |
Post #29 15-08-2014 - 12:26:14 |
Szczecin |
Aniu 73 witaj. Myślę, że ten bòl głowy na początku drogi z Tamosiem to nic nadzwyczajnego.... mnie też bolała głowa a potem okazało się że od brania Tamosia zaczęło mi skakać ciśnienie, a zawsze miałam bardzo niskie... ale u Ciebie wcale nie musi tak być, poprostu organizm tak reaguje na lek trochę to potrwa zanim się przyzwyczai... ale będzie dobrze zobaczysz! A tak nawiasem to trochę psychika też ma z tym wspólnego....
![]() |
Ania73 (offline) |
Post #30 15-08-2014 - 12:33:59 |
Gdańsk |
He he no właśnie się obawiam, że to głównie psychika, na razie przynajmniej - bo to jak mówią "szewc bez butów chodzi" a ja jestem psychologiem
![]() ![]() |