Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

Gizi (offline)

Post #1

17-09-2014 - 22:29:45

Warszawa 

Za troszkę za Meą powtórzę.
Zoladex - hamuje produkcję estrogenów.
Tamoksyfen - hamuje wpływ estrogenów na komórkę. Czyli ma za zadanie nie dopuścić do zmian patologicznych w komórce i zainicjowaniu procesu nowotworowego.
Obydwa te leki w mojej ocenie się uzupełniają. Mnie przepisał Zoladex, a właściwie Lucrin lekarz ginekolog - onkolog. Onkolodzy - cycolodzy mają problem, ale jak widać onkolodzy ginekolodzy problemu z wiekiem pacjentki nie mają.

Co do suplementacji mam dokładnie takie samo zdanie jak Ira. Zaraz po chemii może warto bo jednak organizm jest wyjałowiony, ale później trzeba czerpać z żywności. Nigdy sztuczna suplementacja nie zastąpi tej naturalnej.
Uważam że przyjmując suplementy bez kontroli można bardzo pięknie rozchwiać subtelną równowagę organizmu.

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

Ewa46 (offline)

Post #2

18-09-2014 - 21:59:54

Szczecin 

Mam problem. Przy pobycie w czerwcu w szpitalu na kolonoskopii powiedziano mi, że mam podwyższone próby wątrobowe, jednocześnie uspokajając mnie że przy Tamosiu to normalne... a mówili to chirurdzy onkolodzy. Teraz znowu czuję jakìś dyskomfort po prawej stronie brzucha. Wiem ròwnież, że mam bardzo stłuszczoną wątrobę również od Tamosia. Czy Wy również miałyście takie problemy ?... Jak się domyślacie myślę o tym najgorszym ....

nikulam (offline)

Post #3

18-09-2014 - 22:06:53

warszawa 

Ewa ja mam lekko podwyższone a na usg też wyszła mi lekko stluszczona wątroba, mi doktor mówiła, że to po chemii (biorę też tomosia i lucrin)

ira (offline)

Post #4

18-09-2014 - 22:10:43

Pabianice 

Wątrobę mam stłuszczoną po chemii, a to już ładnych parę lat duży uśmiech
Próby też miałam podwyższone kiedyś (jak mi to jeszcze badano), ale onk zupełnie się tym nie przejął, to ja tym bardziej grinning smiley

achesa (offline)

Post #5

19-09-2014 - 15:33:56

Pyrlandia 

Dzięki Dziewczyny za odpowiedz.
Może u mnie nie ma potrzeby włączania zoladexu.miałam do czyniena z tym lekiem ze wzgledu na endometrioze za to tamoxifen to dla mie coć nowego.Zobaczymy..

achesa (offline)

Post #6

19-09-2014 - 15:39:35

Pyrlandia 

ira
achesa, a dlaczego lekarze mają promować witaminy syntetyczne? Piszesz, że warto się wspomagać suplementacją, owszem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Ale łykać kolejne tablety tak na wszelki wypadek? Przecież o tym powinien decydować lekarz.
[amazonki.net]
żle napisałam i dopiero teraz zorientowałam sie jak to brzmi.nie chodziło mi o to aby lekarze promowali syntetyczne witaminy tylko właśnie wiecej mówili o natutalnych sposobach dostarczenia organizmowi odpowidnich witamin.trochę sie zamotałam w tamtym poscie...chyba efekt pochemiowy jeszczesmiling smiley

szyszka22 (offline)

Post #7

06-10-2014 - 09:11:01

Czy podczas stosowania Tamoxifenu można pić alkohol? W ulotce napisali, że "unikać", ale jak to? 5 lat unikać? Szaleni... Nawet podczas chemioterapii pozwalałyśmy sobie na dwie lampki winka, oczywiście jak ustąpiły objawy tankowania. Teraz po operacji nawet jakiegoś cienkiego drineczka sobie zrobimy. Jak tu żyć "normalnie"? winking smiley

caca (offline)

Post #8

06-10-2014 - 09:53:44

SŁUPSK 

No właśnie moje kochane dziewczynki duży uśmiech jak to jest z tym "ankoholem"? Można czy nie można sobie czasem siorbnąć łyczka? bezradny Ze względu na moje "endo" nie biorę tamosia tylko egistrozol ale to chyba wsio-ryba co łykam? Od lat nie piłam żadnego alkoholu, nawet na ślubach moich cudownych córek nie zamoczyłam w żadnym "procencie" dzioba. załamka Będąc w sklepie i widzę AJERKONIAK to mi się dwie sznoruwy obok mych pięknych ust tworzą ,prawie się potykam o własny jęzor. Co mam z tym zrobić? Czasami mam taką nieodpartą chęć na tego "jajkowca", że zaczynam mieć filmy jak to siędzę sobie w fotelu z kielonkiem wypełnionym żółtą ,gęstą masą i maczam w niej swój ozor rozkoszując się smakiem. Normalnie ekstaza chichot To chyba nie jest normalne zachowanie co?załamka Jestem zagorzałą przeciwniczką nadużywania alkoholu ale jak widzę tę "żółtą" flaszkę to mnie się coś robi. Czyżby "ankoholizm " mi się włączał? No to jak jest z tym piciem ? Można czy nie można dzioba umoczyć?chichot

annzaw (offline)

Post #9

06-10-2014 - 10:07:42

Tarnów 

można smiling smiley ja łyczę regularnie, doktory popierają smiling smiley

szyszka22 (offline)

Post #10

06-10-2014 - 10:18:11

Hahaha, annzaw, czyli zgodnie z zasadą: nie dajmy się zwariować i żyjmy... buzki

ira (offline)

Post #11

06-10-2014 - 11:41:09

Pabianice 

annzaw
można smiling smiley ja łyczę regularnie, doktory popierają smiling smiley

No pewnie! grinning smiley
Mój onk kiedy obejrzał kiedyś moje wyniki podczas wizyty corocznej, powiedział: "A teraz niech się pani napije szampana". Ale mi się to podobało rotfl

danuśka1 (offline)

Post #12

06-10-2014 - 12:32:49

I ja będę łyczać bo mam zamiar żyć normalnie. A lody z jajówką w trakcie chemii jadłam (piłam) co trzy tygodnie. Duuuużo jajówki mniam

annzaw (offline)

Post #13

06-10-2014 - 12:33:08

Tarnów 

Ja tam mam teorie ze co ma byc to bedzie. Oprocz aalkoholu pije tez duzo wody, ziół i zielonej herbaty, jem malo przetworzonego zarcia wiec moze sie szanse wyrównują smiling smiley poza tym zawsze spożywam za zdrowie swoje i kolezanek amazonek!

danuśka1 (offline)

Post #14

06-10-2014 - 12:36:57

brawo Anzaw i tak trzymajmy. Przecież jeszcze nie czas siedzieć w kąciku z różańcem w ręku. Lampka winka lepiej pasuje.

Jeśli kogoś obraziłam - przepraszam

Rudzia (offline)

Post #15

06-10-2014 - 13:19:04

Warszawa 

caca
Będąc w sklepie i widzę AJERKONIAK to mi się dwie sznoruwy obok mych pięknych ust tworzą ,prawie się potykam o własny jęzor. Co mam z tym zrobić? Czasami mam taką nieodpartą chęć na tego "jajkowca", że zaczynam mieć filmy jak to siędzę sobie w fotelu z kielonkiem wypełnionym żółtą ,gęstą masą i maczam w niej swój ozor rozkoszując się smakiem. Normalnie ekstaza chichot To chyba nie jest normalne zachowanie co?załamka Jestem zagorzałą przeciwniczką nadużywania alkoholu ale jak widzę tę "żółtą" flaszkę to mnie się coś robi. Czyżby "ankoholizm " mi się włączał? No to jak jest z tym piciem ? Można czy nie można dzioba umoczyć?chichot

Czyli Cacuś tak się ślinisz? ha ha ha ha
Oj ileż bym dała aby Cię wtedy zobaczyć jezor

Moje Kochane... u mnie niestety alkohol i to w najmniejszej ilości nie jest wskazany...
Raz, że w mgnieniu oka mam śliczne plamy na twarzy a dwa... cholernie swędzą zly
Aby ludzi nie straszyć swym paskudnym obliczem ... po prostu nie piję
A czy można bez %??? ...można tak
Ja tam wolę poczuć te moje w dole brzucha jezor
Oczywiście kiedy mogę oczko tj. jestem między swoimi serce sercei ... w pomieszczeniu zamkniętym ha ha
to ... a czemu nie ha ha
Nie dajmy się do końca zwariować... Życie musi mieć smaczek mniam

"Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras"

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-10-2014 - 13:23:38 przez Rudzia.

dziubas (offline)

Post #16

06-10-2014 - 13:32:45

Gdańsk 

Nie mam nic przeciw alkoholowi ani różańcowi! duży uśmiech Wiele lat jeszcze przed tamosiem uzywałam leki na depresje i w ulotkach było napisane-unikac alkoholu i wiem od lekarza, że mozna, ale w rozsadnych ilościach. Osobiscie mogę nie pic alkoholu do końca życia, choć zadnego slubu nie składałam. Ale przecież reserwatol w czerwonym winie działa antynowotworowo, wiec pomaga a nie szkodzi! mniam

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

szyszka22 (offline)

Post #17

06-10-2014 - 13:49:12

Rudzia- Szalona rotfl

Nie byłam pytać jeszcze pani dr. Mama sama była u niej z wynikami po mastektomii i okazało się, że są tak dobre, że "tylko" hormonoterapia, bez radio. Ale czytam tę "lekturkę" lekową i stwierdzam, że masakra jakaś! Zero, null alkoholu... A my z mamusią uwielbiamy taką żubróweczkę z soczkiem jabłkowym mniam albo winko i posiedzieć wieczorkiem, pogadać, pośmiać się z ludzkiej głupoty, powzruszać, więc szkoda by było całkowicie zmienić przyzwyczajenia i przestawić całkowicie na zieloną herbatę.

benia666 (offline)

Post #18

06-10-2014 - 18:48:22

Szyszka22.....ja mam dokładnie tak samo jak ty tzn. po mastektomii z rekonstrukcją i Tamosia i póki co to wsio i mam nadzieję że tak będzie na zawszesmiling smiley
Pisze do ciebie bo piszesz że lubisz żubróweczkę z soczkiem jabłkowym HMMMMMMMMMM dokładnie jak ja.....zadałam to pytanie kilku ekspertom i wiesz co mi odpowiedzieli? że z naukowego punktu widzenia to oni nie wiedzą jak działa alkohol ale alkohol ogólnie w nadmiarze szkodzi a o tym to my wiemy doskonale więc ponieważ nikt mi nic na ten temat nie był w stanie podpowiedzieć a przecież sami lekarze zalecają pić dla zdrowotności więc ja piję co dzień jednego czasami dwa drinki wieczorkiem i jest ok i mam to gdzieśsmiling smiley dziewczyny mi tu poradziły abym Tamosia brała rano a wieczorkiem drinka i tak też robię - nie dajmy się zwariować.
Pozdrawiam cieplutko
benia

endżi (offline)

Post #19

06-10-2014 - 19:02:19

Warszawa i okolice 

Rudzia
... po prostu nie piję

rotfl

Rudzia
Oczywiście kiedy mogę oczko tj. jestem między swoimi serce i ... w pomieszczeniu zamkniętym ha ha
to ... a czemu nie

Noo! dobrze że to dodałaś, bo już chciałam Cię nazwać małym kłamczuszkiem chichot

Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-10-2014 - 19:03:12 przez endżi.

Rudzia (offline)

Post #20

06-10-2014 - 20:06:25

Warszawa 

endżi
Noo! dobrze że to dodałaś, bo już chciałam Cię nazwać małym kłamczuszkiem chichot

Oj Krejzolko moja Ty Ukochanaserce no czy ja wyglądam na kłamczuszka jezor? lub na taką co to nie lubi ...???
Zresztą sama wiesz jak lubię te pyszne naleweczki spod Twej łapki mniammniam
Już się cieszę na ich degustację, co to już niedługo będzie ha ha ha...
I mam prośbę...pilnuj abym znowu Twego Górala nie szokowała odklejaniem ... jezorjezor

szyszka22
Rudzia-Szalonarotfl

serio? chichot chichotha ha ha ha

CaroF (offline)

Post #21

06-10-2014 - 21:37:19

Łódź 

witam kochanesmiling smiley dołączam do grona Pana Tsmiling smiley
dzisiaj wzięłam pierwsza tabletke NOLVADEX.
Wzięłam o 21ej a więc co dopierosmiling smiley
Powiedzcie mi jakie badania zrobic ginekologiczne. Przed chemia miałam robiona cytologie i usg narządów rodnych i było wszystko oksmiling smiley
o co zadbać?

Grażyna1 (offline)

Post #22

06-10-2014 - 22:38:10

Warszawa 

Przede wszystkim należy raz na pół roku robić badanie USG narządów rodnych - aby kontrolować endometrium. I tego trzeba pilnować.
Ja przez 5 lat brania Tamoksifenu innych związanych bezpośrednio z nim badań nie robiłam.

mea (offline)

Post #23

07-10-2014 - 08:38:06

Piaseczno 

Rudzia
Już się cieszę na ich degustację, co to już niedługo będzie ha ha ha...

I ja i jaradochahot smileychichot

Jak przeczytałam Ruda, o Twojej "abstynencji" miałam takie samo odczucie jak endżi hihihihichichot ale wiesz, na działkach przeważnie jest dobry klimat do drink.gif

Dziewczynki, ja też czerwone winko sobie popijam, mocniejszego alkoholu nie mogę, przestałm go pić podczas leczenia i tak mi już zostało, po pierwsze nie mam w ogóle ochoty na np. drinka z wódki, a po drugie, następny dzień jest pod hasłam : kac morderca, nie ma sercachichot
Dlatego, czerwony winiacz i dla smaku i dla zdrowotności!!! Wasze zdrowiedrink.gif

With or without you...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-10-2014 - 08:38:20 przez mea.

achesa (offline)

Post #24

07-10-2014 - 21:33:16

Pyrlandia 

Witajcie.
Wczoraj pierwsza tabletka tamosia poszła,jak na razie jest oksmiling smiley
Pozdrawiam

dorcia1967 (offline)

Post #25

07-10-2014 - 22:15:06

Radziądz 

Ja kończę drugie opakowanie tamosia i jest ok. Pozdrawiam wszystkie biorące tę pigułębuzki

"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać."

CaroF (offline)

Post #26

07-10-2014 - 23:21:31

Łódź 

hej ja dzisiaj 2 tabletkę wziełam i jak na razie jest ok..jak by nigdy nicsmiling smiley
radioterapia jak na razie tez oksmiling smiley

Marzena1 (offline)

Post #27

10-10-2014 - 09:35:36

Witajcie dziewczyny, muszę sie Was poradzić może któraś z Was tak miała, ale do rzeczy. Mam torbiel na jajniku tak to ostatnio stwierdzili bo co miesiąc to było coś innego, ale do rzeczy.Byłam u lekarza który proponuje mi odstawić Tamoxyfen na jakiś miesiąc, być może coś się ruszy z tą torbielą, może dostanę okresu, może zaniknie?przewraca_oczyPowiem Wam że boje się przerwać,mam obawy oby coś się znowu nie obudziło.Może któraś z dziewczyn tak miała i co zrobić?niedowiarekproszę podpowiedzcie coś.

Al_la (offline)

Post #28

10-10-2014 - 10:34:59

k/Warszawy 

Może zapytaj eksperta uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Marzena1 (offline)

Post #29

10-10-2014 - 10:47:26

Dziękuję Alu za podpowiedź

Rudzia (offline)

Post #30

10-10-2014 - 11:33:17

Warszawa 

Marzenko... myślę, że nie jesteś jedyna z taką torbielką (ja też mam chichot i to aż dwie jezor) i zapewne ile przypadków, to tyle opinii.
Mi jeszcze mój ginekolog nie proponował odstawienia Tamosia ale ma na uwadze to i owo...
Teraz czekam na decyzję, czy znowu nie iść i sobie nie odnowić podwozia
Tak jak Ala (jak to zawsze Ona serce) dobrze gada ... trzeba pytać innych i rozważać kilka propozycji...
Życzę dobrego wyboru i niech wszystko tam u Ciebie będzie w najlepszym porządku i zdrowiu.buzki

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 285
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024