Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

Grażyna1 (offline)

Post #1

10-10-2014 - 18:15:44

Warszawa 

Marzenko - a może poprosić onka żeby Tamosia zmienił ci na któryś lek z grupy inhibitorów aromatazy ?

Marzena1 (offline)

Post #2

10-10-2014 - 18:34:12

Grażynko jak będę u onki to jej to powiem co prawda wizytę mam jeszcze nie planowaną, ale mogę się umówić prywatnie. Dziękuję za poradę nie pomyślałam, że można zmienić ten lek może to jest jakiś sposób na te moje problemy.

gonia903 (offline)

Post #3

14-10-2014 - 14:56:21

Elbląg 

Dziewczynki, biorę tamoxifen już ponad 5 lat. Ostatnio onka mi powiedziała że może do 10 mi zwiększy????
Dodam, że na dole mam wszystko wycięte a mam 39 lat. Ogólnie przyzwyczaiłam się do wybuchów gorąca, ale mam bardzo wysokie ciśnienie( ok.145/110 ) co śmieszniejsze dobrze się z tym ciśnieniem czuję, mam dość częste bóle głowy i zaobserwowałam, że wtedy ciśnienie mam ok 120/80. Więc chyba juz organizm mój się przyzwyczaił. Tylko czy to nie jest niebezpieczne, to wysokie ciśnienie???? Może któraś z was ma podobnie?????

ewatab (offline)

Post #4

14-10-2014 - 18:33:08

Mam 46 lat tamoxifen biorę o 5 miesięcy. A problemy z ciśnieniem zaczęły mi się jak byłam w Twoim wieku Gonia. Więc może to nie od tego. Jeśli Ci sie utrzymuje takie ciśnienie to idź do kardiologa. Ja od 7 lat biorę lek, z tym że jak sie zacznie brać lek na ciśnienie to juz do końca ..Ja miałam takie 150-160/ 100-110. Co do tamoxifenu; wyczytałam tu że wypłukuje wapń i to by sie zgadzało bo mam zaniżony w badaniu krwi. Któraś z Was pisała że schudła po nim , ja odkąd go biorę też schudłam, ale byłam jeszcze na radioterapii, no i zmieniłam dietę /nie używam cukru i mało węglowodanów/; więc już nie wiem od czego schudłam.

lulu (offline)

Post #5

14-10-2014 - 18:43:25

k/Kwidzyna 

Wiele odpowiedzi na Wasze pytania macie w tym wątku, tylko trzeba przeczytać go od początku.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

achesa (offline)

Post #6

27-10-2014 - 17:15:18

Pyrlandia 

Dziewczyny czy Wy przy braniu tamosia miesiączkujecie?

wiola76 (offline)

Post #7

27-10-2014 - 18:06:09

Ja biore tamoska od konca kwietnia, okres mialam narazie dwa razy- w czerwcu I we wrzesniu, lekarz mowi ,ze tak moze byc...

dana23 (offline)

Post #8

27-10-2014 - 20:47:52

Gdańsk, Saarbruecken 

Achesa,miesiączka wróciła mi po chemii po 5 miesiącach, jak już 2-i miesiąc tamosia brałam. Była nieregularna, co 20-30 dni, ale teraz nie mam jej ponownie od ponad 2 miesięcy, natomiast ostatnio przez parę dni były brązowe plamienia i trwały tyle co normalnie okres. Zaniepokoiło mnie to, bo nie wiem czy to coś złego, czy tak może być, do lekarza idę za 2 tygodnie. A jak u reszty dziewczyn?

achesa (offline)

Post #9

27-10-2014 - 21:26:17

Pyrlandia 

Ja mam wizytę 10 listopada i tez dopytam jak z tym jest.Z rozmowy z moim chirurgiem onkologiem(choć to nie onkolog chemik) wyglada na to że lepiej żeby miesiączki nie było...Trochę się zmartwiłam bo mam 29 lat, silnie hormonozależna gadzine i dostaje samego tamosia bez zoladexu...i do tego ta miesiączkasad smiley to nie wiem czy to dobrze?!

fuckcancer (offline)

Post #10

28-10-2014 - 08:55:45

Łódź 

spytaj lekarza, niech Ci wytłumaczy, ja mam identycznie tylko wiek się nie zgadza (u mnie 35 lat) i powiedziała mi doktor, że nie trzeba, ale jestem też pod opieką poradni genetycznej i pan dr genetyk (ten sławny na cały kraj i nie tylko) twierdzi, że powinnam brać zoladex a najlepiej urodzić dziecko i usunąć jajniki, poniewż to estrogen jest dla nas rakotwórczy ale z kolei przecież tamoksifen zabezpiecza nas przed nim i tak w kółko... pomieszanie a poplątaniem

Niech się wypowiedzą koleżanki, bo ja mam ten sam problem, czekam na wpisy

domina13 (offline)

Post #11

28-10-2014 - 10:00:12

Piotrków Tryb. 

Biorę Nolvadex od 19 lutego,w maju wróciła miesiączka.Dwóch onkologów stwierdziło,że zoladex czy lucrin w moim przypadku jest niepotrzebny, na konferencji onkologów w marcu w Szwajcarii,Europejskie Stowarzyszenie Specjalistów raka piersi EUSOMA ;lekarze zgodnie stwierdzili:

''w świetle aktualnych badań wieloletnia terapia tamoxifenem może być uważana za złoty standard.Dla części chorych wskazana jest 10 letnia terapia.Większość ekspertów uważa,że nie ma potrzeby dodawania innych leków zwiększających supresję jajników"

4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014);
Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF

fuckcancer (offline)

Post #12

28-10-2014 - 10:21:12

Łódź 

o to właśnie to, właśnie o to mi chodziło buziak

mea (offline)

Post #13

28-10-2014 - 10:50:54

Piaseczno 

Ja też łykam tamosia, zaraz będzie rok. Mi okres mi wrócił 3 miesiące po ostatniej chemioterapii i był regularny. Badałam endometrium 3 miesiące po rozpoczęciu mojej miłości z tamoxifenem i gin stwierdził: jajniki prawidłowo pracują, pecherzyk gotowy do zapłodnienia...z jednej strony radość, z drugiej strach...porozmawiałam z moja onką, przytoczyła mi dokładnie slowa zacytowane przez Dominę, ale ja się uparłam na zoladex, a w zasadzie lucrin (miałam wtedy 36 lat) Moja Pani doktor skonsultowała się z Profesorem - góru onkologii, a Profesor stwierdził, że jeśli mam się czuć psychicznie bezpieczeniej, to mogę dostać. Tak więc właśnie, zafundowałam sobie co 3 miesięczne zastrzyki, zastopowanie pracy jajników, a co za tym idzie, sztuczną menopauzę... Czy mnie to uchroni przed nawrotem?? tego nie wiem i nikt nie wie, ale przynajmniej wiem, że zrobiłam wszystko co można było, aby zminimalizować ryzyko wznowy czy przerzutu. Lepiej więcej, niż mniej... ale to tylko moje zdanie i Wy dziewczynki zrobicie jak uważacie.
Pozdrowieniakwiatek

With or without you...

dorcia1967 (offline)

Post #14

28-10-2014 - 11:31:00

Radziądz 

A ja biorę tamosia trzeci miesiąc zoladex już trzeci i mam uderzenia gorąca.To jest minus bardzo duży bo z tym że nie mam okresu już się pogodziłam a nawet tak jest wygodniej. Wyjazdy, imprezy, basen nie ma żadnej przeszkody. Trzeba szukać w tym wszystkim tego co jest pozytwne i nie martwić się co będzie jutro. Przyjaciółka powiedziała mi że w życiu nie ma dwóch dni: wczoraj i jutro, jest tylko dzisiajbuzkiserce

"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać."

Iwona46 (offline)

Post #15

30-10-2014 - 18:25:03

Białystok 

Witam was bardzo serdecznie .Mam takie pytanie może wiecie czy Zoladex to zastrzyki dla wszystkich pań wiekowo się przepisuje? Onkolog mój twierdzi że w moim wieku {.mam 47 lat.}nie podaje się.Miesiączkuję normalnie.Inny onkolog twierdzi że koniecznie wprowadzić ten zastrzyk muszę bo miesiączkuje i mam podwyższone endymetrium.Dziewczynki jeżeli coś wiecie na ten temat napiszcie proszę.Biorę też od roku tamoksifen.Pozdrawiampociesza

Al_la (offline)

Post #16

30-10-2014 - 18:37:46

k/Warszawy 

Poczytaj sobie odpowiedzi naszego eksperta na temat Zoladexu [amazonki.net]
Jak widać zdania na ten temat są podzielone.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Iwona46 (offline)

Post #17

30-10-2014 - 18:49:35

Białystok 

Witam cię ponownie Alu i dzięki za informacje ale sama nie wiem co mam już robić.Pozdrawiam

Ewa46 (offline)

Post #18

30-10-2014 - 22:38:53

Szczecin 

Moja przygoda z Tamosiem i Zoladeksem trwa już rok. Lekarka od razu stwierdziła, że da ful wypas, żeby zabezpieczyć ze wszystkich stron. Skutki uboczne to: brak okresu radocha uderzenia gorąca i stłuszczona wątroba bleecno ale cóż ..... jeżeli to ma zapobiec nawrotom to wytrzymam wszystko bezradny

achesa (offline)

Post #19

03-11-2014 - 11:37:44

Pyrlandia 

Dziewczyny konsultowałam się z dwoma niezależnymi onkologami i zadałam pytanie ekspertowi u nas na stronie.Każdy z nich był zdania że powinnam dostać zoladex(chyba przede wszystkim ze względu na mój wiek).10 listopada mam wizyte u mojego onka i nie wyjde stamtad bez zoladexu!
Pozdrawiam

kasiaf (offline)

Post #20

03-11-2014 - 22:13:00

SZKLARĘBA 

Czy to możliwe że tamoś na oczy mi się rzucił????niezdecydowany bo ślepnę ostatnio jakos tak szybko...w krótkim czasie pogorszył mi sie wzrok myśli

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

ira (offline)

Post #21

04-11-2014 - 10:44:43

Pabianice 

Nie wiem tego, Kasiu, ale zasuwaj do okulisty, on zapewne znajdzie przyczynę pociesza

dorota79 (offline)

Post #22

04-11-2014 - 13:21:38

Jest to możliwe, niestety tamoś rzuca się na oczy

kasiaf (offline)

Post #23

04-11-2014 - 23:34:08

SZKLARĘBA 

no to zapylam do okulisty przewraca_oczy może cosik poradzi duży uśmiech

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

minia511 (offline)

Post #24

05-11-2014 - 05:42:46

Będzin 

Kasiaf, tak, Tamoś pogarsza wzrok, Przed Tamosiem byłam co prawda krótkowidzem, ale w dobrze dobranych okularach dobrze też widziałam. Po ok. roku brania leku wzrok psuł mi się w zastraszającym tempie. Pytałam onkologa, powiedział, że jest to możliwe i mam iść do okulisty. Byłam u okulisty, stwierdził zaćmę w obu oczach, ale powiedział, że ta zaćma może być ze względu na mój wiek a lek tylko przyspieszył proces chorobowy. Kazał mi nie odstawiać leku ze względu na raka piersi, ale nadal chodzę na badania specjalistyczne, przygotowujące mnie do operacji zaćmy stres Zmieniłam okulary na mocniejsze o 1 dioptrię, ale nadal źle widzę. Jeszcze rok temu jeździłam samochodem o każdej porze, teraz tylko w dzień, wieczorem boję się jechać, bo zlewają mi się światła aut jadących z naprzeciwka i mam zaburzenia ostrości widzenia. Czuję, że nadal tracę wzrok. Idź do okulisty, pokaż mu ulotkę z Tamosia, gdzie wypisane są skutki uboczne dotyczące oczu i napisz co Tobie powiedział. Pozdrawiam z samego rana. serce

ira (offline)

Post #25

05-11-2014 - 10:15:49

Pabianice 

minia, skoro masz zaćmę w obu oczach to i bez Tamosia byś źle widziała. Mój mąż jest świeżo bo operacji usunięcia zaćmy, wiem, jak "widział" przed...

minia511 (offline)

Post #26

05-11-2014 - 12:07:39

Będzin 

Tak, ale po roku brania Tamosia szybko traciłam ostrość widzenia, przed lekiem było wszystko dobrze.

dana23 (offline)

Post #27

05-11-2014 - 18:45:21

Gdańsk, Saarbruecken 

Tamoś może powodować choroby oczu,również zaćmę,retinopatię itd. Powinno się chodzić na kontrolę do okulisty.

szyszka22 (offline)

Post #28

06-11-2014 - 12:47:45

Hej Dziewczyny!
Miałyście może problem ze stawami po leczeniu?
Mama jest teraz na Tamosiu i skarży sie że wszystko ja boli. Jak posiedzi troszke, to później ma problem wstać. Ogólnie bolą ją stawy. Czy to norma?

mea (offline)

Post #29

06-11-2014 - 15:27:55

Piaseczno 

Oj bolą, boląeye rolling smiley rano, jak wstaje z łóżka, to jak babuleńka...muszę się "rozruszać" zanim dojdę do kuchni...a idę jak paralitykrotfl

With or without you...

panikara (offline)

Post #30

12-11-2014 - 14:47:07

Toruń 

Czy bóle podbrzusza podczas brania tamoxifenu (ok 2 tygodnie) są normalne? Bóle nie są silne
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 1199
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024