Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

Jolcia (offline)

Post #1

13-08-2015 - 14:59:42

Eeeee no to obowiązkowodrink.gif, bo się na nowym mieszkaniu będą horrory śniły oczko

aquila (offline)

Post #2

13-08-2015 - 17:23:00

doubleD
blue, fitoestrogeny w diecie nie sa w stanie miec efektu na wieksze ryzyko wznowy. nawet gdybys jadla fitestrogeny z kazdym posilkiem dawki przyswajalne z diety sa nadal za male a badania zaczynaja wskazywac na to ze fitoestrogeny nie maja negatywnego efektu jesli chodzi o raka piersi a moga miec efekt pozytywny chociaz to jeszcze czeka na mocny dowod.

tego chyba nikt nie jest w stanie stwierdzić w 100%, że nie szkodzą
ja zachorowałam po tym, jak nieświadomie przez jakiś czas fundowałam sobie dawkę fitoestrogenów (nie była to soja, jej unikam od dawna)
oczywiście - mogło to nie mieć związku, ale wg mnie - lepiej na zimne dmuchać, choć też bez popadania w paranoję

It's just a ride ...

Wielka7 (offline)

Post #3

13-08-2015 - 18:02:47

Biorę Pana T od miesiąca a od dwóch tygodni mam wybuchy gorąca i strasznie się pocę.Dodatkowo jestem strasznie nerwowa,wszyscy i wszystko mnie wkurza i na dokładkę nie mogę spać.Budze sie po dwoch,trzech godzinach i za cholerę nie moge ponownie zasnąć.Może brać cos na uspokojenie?Proszę pomóżcie mi Dziewczyny i doradzcie co robićbezradny

doubleD (offline)

Post #4

13-08-2015 - 18:07:55

London 

na 100% to niczego w medycynie ani w zyciu (poza smiercia i podatkami) stwierdzic nie mozna ;-) gdyby zadac 100% pewnosci zadne leczenie by sie nigdy nie odbylo. mozna tylko statystycznie oceniac stopien ryzyka i w fitoestrogenow w diecie nie ma zaleznosci przyczynowo skutkowej miedzy czestotliwoscia zachorowan a dieta.
co przyczyn indywidualnych zachorowan, jesli dla spokoju sumienia potrzebujesz znalezc 'winnego' swojego przypadku i ci to pomaga to swietnie, ale rzutowanie indywidualnej potrzeby na rzeczywistosc to lekka przesada.

Krynia58 (offline)

Post #5

13-08-2015 - 18:09:33

Warszawa 

Wielka pociesza, czytając Twój post cofnęłam się w czasie o trzy lata....To po prostu trzeba przeczekać, minie.
A o coś na uspokojenie i na sen poprosiłam wtedy lekarkę. Popatrzyła dziwnie jakoś, zapytała "mało było chemioterapii że chce się pani truć?"
i zaleciła zaparzyć melisę....

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2015 - 18:10:02 przez Krynia58.

Wielka7 (offline)

Post #6

13-08-2015 - 18:13:09

Za dwa tygodnie wracam do pracy i będę musiała się jakoś wysypiać...o nerwach nie wspomnę...stres

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2015 - 18:13:37 przez Wielka7.

aquila (offline)

Post #7

13-08-2015 - 18:27:41

doubleD
na 100% to niczego w medycynie ani w zyciu (poza smiercia i podatkami) stwierdzic nie mozna ;-) gdyby zadac 100% pewnosci zadne leczenie by sie nigdy nie odbylo. mozna tylko statystycznie oceniac stopien ryzyka i w fitoestrogenow w diecie nie ma zaleznosci przyczynowo skutkowej miedzy czestotliwoscia zachorowan a dieta.
co przyczyn indywidualnych zachorowan, jesli dla spokoju sumienia potrzebujesz znalezc 'winnego' swojego przypadku i ci to pomaga to swietnie, ale rzutowanie indywidualnej potrzeby na rzeczywistosc to lekka przesada.

w badania też nie można wierzyć bezkrytycznie, kiedyś zalecano ograniczać spożycie jajek ze względu na "zabójczy" cholesterol, zalecano jeść margaryny zamiast masła itd., jak ktoś się posłuchał, to zrobił sobie krzywdę
jutro może się okazać, że fitoestrogeny w dużych ilościach jednak są szkodliwe
ja nie unikam ich całkiem, bo się nie da, lubię czasem zjeść fasolę czy napić się mocno nachmielonego piwa, ale już regularnego stosowania niektórych ziół wolę unikać

It's just a ride ...

Pati02 (offline)

Post #8

13-08-2015 - 21:54:15

Wielka7
Biorę Pana T od miesiąca a od dwóch tygodni mam wybuchy gorąca i strasznie się pocę.Dodatkowo jestem strasznie nerwowa,wszyscy i wszystko mnie wkurza i na dokładkę nie mogę spać.Budze sie po dwoch,trzech godzinach i za cholerę nie moge ponownie zasnąć.Może brać cos na uspokojenie?Proszę pomóżcie mi Dziewczyny i doradzcie co robićbezradny

Nerwy to my mamy wszystkie "stargane" - mam t na myśli nas czyli te które dopiero zaczęły "oswajać się" z myślą że mamy w naszych organizmach niechcianego gościa. Ja jestem 9 m-cy po operacji i do tej pory mam często "doła" mimo ze chemię przeszłam bez specjalnych sensacji. Psychika niestety zawodzi....
Od czasu do czasu łykam Afobam - lek przepisany przez moją onkolog.Biorę 1/2 tabl na dzień i się odprężam. Na mnie b. dobrze działa - "wytłumia" strach i myśli te które gdzieś tam krążą z tyłu głowy.

rose (offline)

Post #9

13-08-2015 - 22:06:08

Wielka polecam neopersen jest lekiem ziolowym i sen po nim przychodzi szybko!śpi,przyokazji wycisza Propo tematu biorę tamosia tyle czasu co Ty i mam te same objawy.Może to standard. Może to docholerci minie!bezradny

Wielka7 (offline)

Post #10

14-08-2015 - 11:50:57

Pati02 i rose,dziękuję za radybuzki.Rose kupię neopersen i wypróbuję,mam nadzieję ze noce staną się spokojniejsze...

blue76 (offline)

Post #11

14-08-2015 - 14:41:25

Czaplinek 

To i ja się przyłączę do was rose i Wielka7 Kupię neopersen. Ja tez mam problemy ze spaniem, może to przez nocne poty, ale jak już się obudzę to usnąć nie mogę ... już taka zmęczona jestem, i spać się chce cały czas a nie mogę bezradny A biorę tamosia od czerwca ...

Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ...

agnieszka30 (offline)

Post #12

16-08-2015 - 20:23:19

Będzin 

ja tez sie pocę ale zwalam to na upały czasami zakreci mi sie w głowie ale tez niewiem czy to przez tamosia,jesli chodzi o spanie to spie jak suseł ale to tez od przemeczenia po pracy.Nerwowa to ja zawsze byłam i zawsze pyszczyłam! wiec raczej tamoś nie ma tutaj nic do tego.Myśle że na kazdą z nas działa indywidualnie.

grazyna1810 (offline)

Post #13

16-08-2015 - 21:03:16

Ja na tamosiu i zoladexie jestem od końca marca .Na początku było ok ,ale od 2 miesięcy nocne uderzenia gorąca są tak uporczywe że budzą mnie w nocy .Ginekolog podczas kontrolnej wizyty polecił mi Femal menopauza aktive i nic lepiej ,czasami mam dość .Gdy przemyślę to wszystko to mobilizuję się do walki i mam nadzieję że gorzej już nie będzie .

zuzia1 (offline)

Post #14

17-08-2015 - 19:00:35

Gdańsk 

Pati02
A w mojej ulotce chyba nie ma nic o alkoholu....czytam i nic nie widze bezradny

Kurna, no to mi się trafił Tamoś -Egis z takim zakazem :

"Tamoxifen EGIS z alkoholem.
Podczas stosowania leku Tamoxifen-EGIS nie wolno spożywać alkoholu". wnerwiony

Jaki wy macie ten tamoxifen że jest "łaskawy" dla drobnych hulanek ?
Uchylcie rąbka tajemnicy

A tak na serio to taki mi dała pani w aptece i mówiła że nie mają innego . Są jakieś inne i czym się różnią ?????
Może sobie zmienię na inny myśli ???
Zażywam dopiero 2 tyg......

Jest też Tamoś - Ebewe, Tamoś - Sandoz. Ja biorę Nolvadex - D (to też Tamoś) i też nic tam nie ma o alkoholu. smileys with beer

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

agataczarna (offline)

Post #15

18-08-2015 - 05:56:20

Warszawa Wesoła 

Na tamoxifenie - EGIS, jestem od marca, i od czasu do czasu pozwalam sobie nawet na nie jeden kieliszek wina mniam,
od początku ustawiłam sobie łykanie rano tabletki i wieczorami mam wolne drink.gif

rose (offline)

Post #16

18-08-2015 - 12:19:25

Wczoraj dostałam od swego gina lek na te cholerne poty o nazwie bellgerot .Zobaczymy jak się sprawdzi! Jest tani ale na receptę.W ogóle to mam teraz problem z gnatami jak się zasiedze

i próbuje wstać to wszystkie kości są jakieś mało ruchawe jak by były zardzewiałe Rano gdy wstaje ,zanim się rozruszam to mija z pół godziny i kulitam jak stara babcia!

mariakli (offline)

Post #17

18-08-2015 - 13:01:22

rose,
ja też tak mam, zanim rozchodzę to moje kościska jak u babusi starszej -tak kuśtykam. Napisz jak będzie po leku na uderzenia gorąca, mnie też wkurzają- spać nie mogę, napisz czy to coś pomaga.

Pati02 (offline)

Post #18

18-08-2015 - 21:58:05

agataczarna
Na tamoxifenie - EGIS, jestem od marca, i od czasu do czasu pozwalam sobie nawet na nie jeden kieliszek wina mniam,
od początku ustawiłam sobie łykanie rano tabletki i wieczorami mam wolne drink.gif

Agata no to chyba intuicja mną kierowała bo też ustawiłam sobie łykanie tabletki na rano smiling smiley
W ostatni weekend wreszcie po 8 m-cach wypiłam drinka - ok.50 ml alkoholu i duuuuuuuużo soku jabłkowego a sączyłam tego "drinka" prawie 2 godz..

Agatko a jak się czujesz po tabletkach ? Zażywasz już od marca....

rosa wpisałam w wyszukiwarkę nazwę twojego leku i wyskoczył mi " bellergot" - środek uspokajający .....myśli

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-08-2015 - 22:03:05 przez Pati02.

agataczarna (offline)

Post #19

19-08-2015 - 07:05:36

Warszawa Wesoła 

Pati02 jest różnie, na początku było okropnie (w kwietniu kiedy byłam na radio), lał się ze mnie pot zmeczony,
a od czerwca trochę odpuściło, a może się przyzwyczaiłam myśli duży uśmiech

rose (offline)

Post #20

19-08-2015 - 10:28:04

Pati kochana!!! Dzięki że sprostowałaś mnie starą skleroze.Pomyliłam i przestawiłam literki ,taka pochemijna zawiecha!To jest właśnie bellergot działa również na te nasze poty,biorę go dopiero drugi dzień ,ale wczoraj dało się zauważyć rzadsze napady pocenia się i może to pocenie jest w pewnym stopniu mniej obfite!Ale zobaczymy dalej ,może mam zwidy!
W każdym razie jest ciut lepiej niż było.papa

justynaanna (offline)

Post #21

20-08-2015 - 13:46:36

Hej Dziewcznyny wiem że było juz to pyt ale czy biorąc tomoxlifen i zoladex co 28dni mozna wypic piwko,drinka poprostuuuuu upićććććććććć się odreagowac wreszcie to wszystko co we mnie siedzi pozdrawiam Was buziaki

witam wszystkich pozdrawiam

ira (offline)

Post #22

20-08-2015 - 13:56:28

Pabianice 

justynaanna, a nie możesz cofnąć się o stronę i poczytać?
Po co znów pisać to samo duży uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-08-2015 - 13:56:51 przez ira.

Rudzia (offline)

Post #23

20-08-2015 - 14:17:49

Warszawa 

ira
justynaanna, a nie możesz cofnąć się o stronę i poczytać?
Po co znów pisać to samo duży uśmiech

Iruś Kochanieeeeeeeee nie cofamy się nie nie nie idziemy do przodu

"Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras"

ira (offline)

Post #24

20-08-2015 - 14:25:48

Pabianice 

Rudzia, to po co się tu produkujemy, skoro to tylko jednorazowe rady, a potem lecą w pi... w kosmos? pyta
No to udzielaj spinning smiley sticking its tongue out

Rudzia (offline)

Post #25

20-08-2015 - 14:38:39

Warszawa 

ira
Rudzia, to po co się tu produkujemy, skoro to tylko jednorazowe rady, a potem lecą w pi... w kosmos? pyta
No to udzielaj spinning smiley sticking its tongue out

Irciu ... a kto by słuchał rad od Rudej nie rudej? myślioczko
A teraz serio tak, masz rację z tym Naszym pisaniem, widać co niektórzy się lenią i myślą, że hop siup i...jest odpowiedź a tu ZONK tongue sticking out smiley, nie ma tak łatwo, trzeba zajrzeć to tu to tam ... do tych "Naszych mądrości" oczko
A tak przy okazji to lovciam Cię, wiesz? śmiech

"Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras"

ira (offline)

Post #26

20-08-2015 - 14:43:28

Pabianice 

Ja Ciebie też i Ty o tym doskonale wiesz duży uśmiech
I nie bądź taka skromna, że nikt Cię nie posłucha buziak

halus504 (offline)

Post #27

27-08-2015 - 18:15:26

Żary 

Kobitki biorę tamosia od marca i było ok ale od kilku dni mam dwie kostki u nóg jakieś jakieś obrzmiałe i nózki bolą troszkę czy tak ma być? Bo mąż wygania mnie do rodzinnego do tej pory takie coś mi się nie zdarzyło a do doktora to tak za chętnie mi się nie chce iść.

elapl (offline)

Post #28

31-08-2015 - 18:27:11

Halus ja biorę od dwóch lat Tamosia i od 9 miesięcy mam popuchnięte kostki u nóg. Nigdy tego nie miałam. Moja onka widziała i nic nie rzekła. Jak będziesz u swojej to jej pokaż. I jeszcze mnie bolą stawy a co ........ kwiatek

halus504 (offline)

Post #29

31-08-2015 - 19:11:48

Żary 

O dzięki odezwala się w końcu kobietka. Ja byłam w lipcu u kontroli i oglądał moje nogi aż byłam zdziwiona ale było ok. Jadę za miesiąc do kontroli to powiem. Dzięki

blue76 (offline)

Post #30

01-09-2015 - 13:39:49

Czaplinek 

Kochane wróciliśmy szczęśliwie z wakacji smiling smiley Odreagowaliśmy, przewietrzyliśmy głowy, zrelaksowaliśmy się rotfl ... Ale już mnie lekki stresik dopada, bo we wtorek w przyszłym tygodniu wizyta u onka stres ... kontrolna... a Tamoś daje mi się we znaki, szczególnie te napady gorąca są koszmarne ale ...coś za coś oczko Wolę to jak tego nieproszonego gościa Buziaczki dla Was kochane buziak

Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 734
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024