Tamoxifen
maya277 (offline) |
Post #4 26-10-2015 - 21:40:10 |
|
Witam ...jestem w trakcie leczenia tamoxifenem w celu zmniejszenia guzów przed operacją oszczędzającą (styczeń 2016).Od kilku tygodni niepokoi mnie brak miesiączki,czy to normalny stan?Dodam ,że przez pierwsze 3 miesiące na tamoxifenie wystepowała regularnie.Mam 36 lat.
|
anna2008 (offline) |
Post #5 27-10-2015 - 09:24:57 |
Bydgoszcz |
Tamoxifen może zaburzać miesiączkowanie, w przypadku tego leku, objaw braku miesiączki może się zdarzyć ,ci nie oznacza ,że nie powróci.
"Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
Pati02 (offline) |
Post #6 27-10-2015 - 16:55:28 |
|
Zażywam Tamoxifen od 3 miesięcy i dzisiaj po raz pierwszy robiłam badanie USG narządów rodnych. Nie wiem czy JUŹ mam się martwić czy jeszcze nie bo okazało się że moje endometrium ma 12 mm a 3 m-ce temu miało 2 mm.
Czy już mnie będzie czekał zabieg? Wizytę mam u ginekologa dopiero za parę dni więc główkuję nerwowo bo przyrosło.... ![]() Lekarz który robił mi badanie nie wypowiedział się mimo że pytałam. Może odezwą się do mnie nasze "mądre głowy" - będę wdzięczna. |
Al_la (offline) |
Post #8 28-10-2015 - 17:10:41 |
k/Warszawy |
Pati, miała nie jedna. Nie wiem dlaczego nikt się nie odzywa
![]() Odnośnie przerostu endometrium podczas hormonoterapii szkoły są różne. Niektórzy lekarze od razu diagnozują (abrazja), inni każą obserwować. Często się zdarza, że endometrium jest "pozornie" pogrubione, a w czasie abrazji okazuje się, że tak nie jest. Taki efekt daje Tamoxifen. Trudno powiedzieć co zadecyduje Twój lekarz. Dobrze, żeby to był ginekolog-onkolog, bo zwykli ginekolodzy czasami nie znają się na tym ![]() 3 miesiące zażywania to bardzo krótko, myślę, że można poobserwować, czyli wykonać znów USG za "jakiś" czas. Pozdrawiam /nie mam doświadczenia osobistego, bo nie jestem hormonozależna/. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
anna2008 (offline) |
Post #9 28-10-2015 - 17:10:57 |
Bydgoszcz |
Przyznaję, bez bicia,że przez 7 lat przyjmowania Tamoxifenu nie miałam przerostu,polip to i owszem ![]() Co do Twojego pytania,myślę,że lekarz oceni to na wizycie ,na pewno zdaje sobie sprawę,że przy tamoxie takie rzeczy się zdarzają i być może podda Cię tylko dalszej obserwacji,12 mm to jeszcze nie tak źle. Wszystko zależy od tego jak szybko nadal będzie przyrastało i czy normalnie miesiączkujesz ![]() O widzę,że Ala już odpowiedziała Alu ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-10-2015 - 17:15:57 przez anna2008. |
anka0202 (offline) |
Post #11 28-10-2015 - 20:24:47 |
|
Ja mam również ten sam problem - po 3,5 mieś .łykania Tamoxifenu moje endrometrium urosło z 3 mm do 12 mm.
Pisalam nawet o tym ale gdzieś "wcięło" mój wpis. ![]() Jestem na etapie poszukiwania dobrego ginekologa-onkologa aby uzgodnić z nim co dalej. Jak będę po wizycie to się odezwę.... |
Marz (offline) |
Post #12 28-10-2015 - 21:04:07 |
Warszawa |
Jak często należy robić USG podczas przyjmowania tamoxifenu? Czytam, że Anka i Pati badały endometrium po 3 miesiącach łykania tamoxifenu. Robiłam badania pod koniec września tuż przed rozpoczęciem leczenia Nolvadexem, a następną wizytę ginekolog wyznaczył mi za pół roku. Czy powinnam wcześniej się zgłosić na kolejny "przegląd"?
|
anka0202 (offline) |
Post #13 28-10-2015 - 21:40:20 |
|
Marz nie miałam zalecenia od mojej onkolog żeby iść na uSG po 3 miesiącach łykania tabletek. Sama poszłam do ginekologa / nie trzeba przecież skierowania / i powiedziałam że łykam tabl.no i dała mi skierowanie na USG dopochwowe. Nie miałam żadnego problemu z otrzymaniem skierowania.
|
Al_la (offline) |
Post #15 29-10-2015 - 08:59:13 |
k/Warszawy |
Sylwio, pytasz o to już drugi raz i nikt Ci nie odpowiada, bo pewnie nikt nie brał i nikt nie wie
![]() Lekarza zapytaj ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
doubleD (offline) |
Post #16 29-10-2015 - 10:10:07 |
London |
ponaddto trudno sobie wyobrazic z jakiego powodu hydrominium ktore domyslam sie jest diuretykiem mialoby wchodzic w interakcje z tamoxifenem.
interakcje ktorych nalezy unikac sa opisane w ulotkach. tamoxifen to jest lek ktory z zasady jest przyjmowany przez 10 lat wg obecnego standardu wiec nie moze miec dlugiej listy lekow ktore milaby wykluczac chociazby z tego powodu ;-) |
Renata_72 (offline) |
Post #25 17-11-2015 - 23:03:56 |
Wrocław |
hej, Ja kurację dopiero rozpoczęłam ale lekarka poinformowała mnie o takim możliwym "skutku ubocznym" natomiast nie pytałam co w takim wypadku należy robić, wspomniała też o zwiększonym ryzyku nowotworu szyjki macicy ![]() |
Agaba190 (offline) |
Post #26 18-11-2015 - 06:01:25 |
k/Warszawy |
Ja miałam jeden raz chyba po około 2 latach brania Tamosia. Jeden lekarz skierował od razu na abrazję a drugi (w szpitalu, gdzie się stawiłam na zabieg) powiedział, że nie ma takiej potrzeby i kazał obserwować. I faktycznie po 2-3 miesiącach endometrium wróciło do normy. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Al_la (offline) |
Post #27 18-11-2015 - 11:30:57 |
k/Warszawy |
Raczej jajników. Rak szyjki macicy nie ma związku z rakiem piersi. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Pati02 (offline) |
Post #28 19-11-2015 - 22:22:35 |
|
Renata i Agaba dzięki za "odzew".
![]() Wyobraźcie sobie że jako "niedowiarek" zrobiłam powtórne USG - tym razem w szpitalu i wynik wyszedł zupełnie inny. Moje endometrium w ciągu 10 dni "zmniejszyło"się z 12 mm do 4 mm. ![]() Można zwariować ??? Można.... I wiecie co? Miałam straszną ochotę iść do tej Przychodni co robiłam pierwszy raz to USG i pokazać temu lekarzowi co mi robił badanie te dwa wyniki. Ciekawa jestem jak by to wytłumaczył....Dodam że ten lekarz to nie nowicjusz i "specjalizuje się" w robieniu USG. Ta druga lekarka ginekolog- onkolog co mi robiła drugi raz badanie stwierdziła że wokół endometrium jest zwapnienie które zostało "zmierzone" do grubości endometrium. I tego się na razie trzymam Powtórne badanie mam mieć za miesiąc. A ja już byłam prawie umówiona na zabieg abrazji.... ... i miałam nieprzespane noce...... eh ! ![]() |
mgiełka (offline) |
Post #30 20-11-2015 - 18:08:07 |
Radom |
Pati, bo nasz Tamoś to taki wariacik - robi różne zmyłki
![]() A poważniej mówiąc, to trzeba nastawić się na różne niespodzianki (nietypowe endometrium, nietypowe krwawienia) i nie panikować gdy się pojawią, a spokojnie wyjaśniać z lekarzami. I oczywiście konsultować na forum! Poważnie piszę, bo bywają lekarze niedoinformowani i mogą nastraszyć albo czasem niepotrzebnie abrazję czy inne zabiegi robić, a przede wszystkim świadomość, że to bywa typowe i inne koleżanki miały podobne "hece tamosiowe" stawia uszy do pionu ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |