Inhibitory aromatazy
Tomasz. (offline) |
Post #2 12-05-2020 - 13:04:33 |
Pruszków |
Niestety, takie są uroki stosowania antyhormonów. Znieść to pomagają antydepresanty i antyperspiranty. Masz przepisany dodatkowo analog GnRH czy jesteś po menopauzie? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
renatar (offline) |
Post #8 15-05-2020 - 12:03:59 |
sieradz |
Różo ja podobnie i chyba też poczekam z tym kwasem. Boję się przejścia na aromatazy ale to endometrium mi szaleje i się boję ciągnąć tamoksifen. Jak włosy mi jeszcze się pogorszą to już chyba muszę szukać jakiś sztucznych doczepiaczy. Pozdrawiam cię serdecznie i jak będziesz miała trochę wolnego czasu to zadzwoń.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
ira (offline) |
Post #9 15-05-2020 - 15:54:27 |
Pabianice |
renatar, rose ja biorę kwas zoledronowy już ponad trzy lata. I o nerki się boję, martwicy bałam się na początku.
Brałam też trzy lata Aromek, bardzo mi dał popalić. Że poty, to małe piwo, ale stawy! Bolały bardzo. Ale ja jestem już mocno starszawa, to na pewno gorzej przechodzę leczenie Zauważyłam, że każdy ma inaczej: niektóre narzekają na bóle kości po kwasie, a dla mnie jest on dobrodziejstwem, właśnie mniej bolą. Poty były i są, ale dla mnie to pryszcz Z włosami jest problem, przerzedziły się i są takie byle jakie. Ale ja jestem w zupełnie innej sytuacji niż Wy, to nie ma co porównywać. Chciałam tylko powiedzieć, że każdy ma inaczej, choć może być podobnie. |
etruzilka (offline) |
Post #11 15-05-2020 - 23:23:52 |
Olsztyn |
Po leczeniu etruzilem też się zmagam z masakrycznymi potami. Leci, leci, leci...Już chyba nie pamiętam jak to jest nie być spoconą
Włosy jak miałam gęste tak mam ale wyschły na wiór. Wyschły mi też śluzówki. Może znacie dobrze nawilżający środek do higieny intymnej ? |
aldik (offline) |
Post #13 19-05-2020 - 12:17:18 |
Kraków |
Zaczęłam właśnie brać anastrozol. Po jakim czasie mogę spodziewać się skutków ubocznych? Jakie u Was się pojawiają? A może jest ktos, kto ich nie ma? Jestem trochę spanikowana, ponieważ o tym, że czeka mnie hormonoterapia dowiedziałam się niedawno. Jestem po chemii i operacji(oszczędzająca z wszystkimi węzłami) przed radioterapia. W piersi guz her2- (20% estrogeny), w węzłach trojujemny. W wyniku histpat całkowita odpowiedź na chemioterapię. Ani jednej komórki rakowej. Chemioterapia zablokowała jajniki ( badania krwi wskazują, że jestem po menopauzie).
|
Tomasz. (offline) |
Post #14 19-05-2020 - 20:24:12 |
Pruszków |
Dziwne podejście. Dla osoby chorej powinny się liczyć efekty terapeutyczne a nie skutki uboczne. One mogą wystąpić, ich nasilenie moze mieć rózny wymiar- ale - po co ich wyczekiwać? Wystarczy poszukać wśród pokolenia matek, ciotek, babci, sąsiadek itd tych, które klimakterium naturalne zniosły z minimalnymi objawami i tych, u których te objawy były bardzo burzliwe. Oprócz wyników laboratoryjnych są skłonności osobnicze. Raz było na tym forum kuriozum- czy tamoxyfen w ogóle działa, bo nie mam żadnych objawów ubocznych. Daj Boże więcej takich! ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
aldik (offline) |
Post #15 19-05-2020 - 21:15:12 |
Kraków |
Z tego, co wiem menopauzę naturalną przechodzi się inaczej niż wywołana sztucznie chemią czy lekami. Poza tym w mojej rodzinie wszyscy przechodzili ją w późnym wieku, co najmniej 10 lat później niż ja mam teraz. Druga rzecz - napisałam, że jestem po menopauzie, a pytałam o to, jak mogę się czuć po leku (który stosuje się po menopauzie). Pytanie skierowałam do pań, które mają doświadczenie z anastrozolem. Leczenie zasadnicze, jak napisałam, mam zakończone. Hormonoterapia ma na celu uniknięcie wznowy.
|
Safi (offline) |
Post #16 19-05-2020 - 21:49:33 |
|
Aldik, biorę etruzil. Mam uderzenia gorąca (męczące są), bóle stawów rąk, trochę bolą mnie też pięty ( pomagają ćwiczenia), kłopoty z zasypianiem, czasami kłopoty z koncentracją. Skutki uboczne pojawiły się w przeciągu miesiąca od rozpoczęcia brania leku. Życzę Ci, aby skutki uboczne Ciebie ominęły, ale trzeba się z nami liczyć. Cieszmy się, że są dla nas leki
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-05-2020 - 21:50:35 przez Safi. |
Tomasz. (offline) |
Post #17 19-05-2020 - 21:57:55 |
Pruszków |
Jako nie-pani przepraszam za wpis. Jednakże chciałem zwrócić uwagę na to, że stosowanie antyhormonów to cały czas leczenie onkologiczne. Zgoda- to leczenie uzupełniające. Zgoda- mające zapobiec wznowie (też rozwojowi raka hormonalnie zależnego w drugiej piersi). A objawy niepożądane to nie tyle kwestia wieku co wielkości spadku poziomu hormonów i reakcji organizmu na taki spadek. Kobiety z hiperestrogenizmem mają większe szanse na działania niepożądane, niż takie, gdzie aktywność hormonalna -acz w normie- to była na niższych wartościach referencyjnych. I to szanse- nie pewność. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Maria67 (offline) |
Post #18 06-06-2020 - 16:28:22 |
|
rozumiem pytanie aldik jako raczej obawę z czym jeszcze musi się liczyć w trakcie leczenia uzupełniającego biorąc anastrozol, sama jestem po leczeniu zasadniczym ( i w trakcie uzupełniającego i też mam szereg skutków ubocznych, które przygnały mnie na tą stronę. Ale po kolei... Od 4 miesięcy biorę etruzil i zauważyłam u siebie następujące objawy:
- uderzenia gorąca (częste i silne) - poty (częste i silne) - bóle kostno-stawowe (szczególne osłabienie odczuwam w kolanach, stopach i lewym łokciu) jak uklęknę to muszę się podeprzeć żeby wstać a jako osoba 52-letnia do momentu rozpoczęcia brania chemii byłam bardzo sprawna, u mnie również najgorszy jest tzw. rozruch - rano wstając z łóżka oraz wstawanie po dłuższym siedzeniu/leżeniu. - tycie (w trakcie brania leku przytyłam 2 kg, ktoś powie to niewiele ale biorąc pod uwagę naprawdę zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną to nie jest dobra wiadomość bo co będzie dalej...) Ponieważ nie docierają do mnie argumenty, że tak już jest, spójrzcie na babcie/mamy jak przechodziły klimakterium itp. postanowiłam szukać antidotum na ww. skutki uboczne leczenia tudzież turbo objawy klimakterium - gdzie jak wiadomo HTZ odpada. I tu dla niektórych z Was mam dobrą wiadomość, na wymienione uderzenia gorąca i silne poty, które naprawdę bardzo mi dokuczały, pomogła mi akupunktura (z tymi objawami borykałam się przez pół roku bo zaczęły się jeszcze pod koniec białej chemii a w trakcie brania etruzilu jeszcze się nasiliły) w tej chwili (po miesiącu kuracji) w tym obszarze mam spokój!! Tak jakby ten problem nie istniał!! Natomiast pozostałe kwestie - bóle kostno-stawowe - z akcentem na stawy oraz problem przybierania na wadze pozostają i tutaj kieruję swoje pytanie do Was - czy któraś z Was brała etruzil i w wyniku podobnych dolegliwości zmieniła na inny lek co poskutkowało znaczącą poprawą w tym obszarze? Jeśli tak, proszę dajcie znać, napiszcie jak długo bierzecie/brałyście poszczególne leki, na czym polega zmiana w skutkach ubocznych... ściskam serdecznie! |
Barbara01 (offline) |
Post #22 24-07-2020 - 12:40:40 |
niemcy |
Witam wszystkich,mam problem biore juz 8 miesiecy Letrozol 2,5 i Ibranze 100 teraz wyszlo ze mam Ostoperoze T- SCORE- 1,9 ( LEWA STRONA ) ... T-Score LWS-3,0
bralam do tego wczesniej witamine D3 (mala dawka ) i Calperos 500,teraz biore D3 + K 2000j.m i Calperos 1000, nie wiem czy to wystarczy lekarz kazal zwiekszyc. Boje sie ze zabiora mi terapie ( chce nadmienic iz terapia jest skuteczna ) NIE WIEM co robic,czy musze miec jakies wlewy ? cos moj ogolny lekarz mi mowil na ten temat.Dziekuje z gory za odpowiedz. :-* :-* |
Barbara01 (offline) |
Post #25 06-08-2020 - 00:51:04 |
niemcy |
Witam ponownie, prosze o pomoc P.Tomaszu.Bylam u onki powiedziala ze nie moge brac letrozolu bo jest ostoperoza w zamian mam dostac Faslodex.Czy to naprawde koniecznie trzeba zmienic ? Chcialabym zostac przy letrozolu czy jest jakies wyjscie ? Faslodex i wszystko co zawiera alkohol , mi jest nie wskazane ( nie moge sie narazac ) Narazie biore jeszcz letrozol, mam skierowanie na CT -Thorax i po badaniu bedzie wiadomo w jakim stadium jest ostoperoza.Jestem zalamana, nie wiem co dalej.Serdecznie pozdrawiam.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-08-2020 - 00:57:30 przez Barbara01. |
Tomasz. (offline) |
Post #26 06-08-2020 - 08:44:31 |
Pruszków |
Osteoporoza nie jest związana ściśle z letrozolem a niskim poziomem estrogenów. Po Faslodexie się to nie poprawi. Tylko zamiana na Tamoxyfen by tu pomogła. Z resztą to w rakach prostaty wygląda analogicznie - leczenie antyhormonami powoduje osteoporozę. Powinny być zastosowane leki antyresorbcyjne -bisfosfoniany lub denosumab. Oczywiście poza D3 i wapniem.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Barbara01 (offline) |
Post #27 06-08-2020 - 11:20:41 |
niemcy |
dziekuje bardzo za szybka odpowiedz P.Tomaszu czyli maglabym brac Tamoxyfen w tabletkach ) z Ibrance ? pisal mi Pan takze o kwasie na kosci, po CT moja onka chce sie zajac tez leczeniem ostoperozy. Pogadam z onko i poprosze o zmiane na Tamoxyfenu, czy zostawic Letrozol ? ma byc podjete leczenie ostoperozy..... juz zglupialam z tego wszystkiego.Jescze raz dziekuje z calego serca, jak dobrze ze tu Pana mamy ufff Pan tak pieknie tlumaczy i musze napisac, mnie to troche uspakaja, dziekuje z calego serca
|
Barbara01 (offline) |
Post #29 07-08-2020 - 08:16:48 |
niemcy |
Dzien dobry,skopipwalam ze starego linku bedzie Pan wiedzial dokladniej,obecnie mam 10 terapie, jest bardzo duza poprawa zmniejszyly sie biore Ibranze 100
|
Tomasz. (offline) |
Post #30 07-08-2020 - 09:27:57 |
Pruszków |
Jeśli są stwierdzone przerzuty to nie stosuje się tamoxyfenu- za mały potencjał p.nowotworowy.
Kwas zolendronowy, poza rzadkimi przypadkami martwicy kości szczęki nieczęsto daje istotne powikłania zdrowotne. W sytuacji chorych nerek redukuje się tylko dawkę leku. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |