Inhibitory aromatazy
Helunia (offline) |
Post #2 16-07-2016 - 17:45:43 |
|
Witajcie. Ja biorę etruzil. Kości masakra
![]() |
Pati02 (offline) |
Post #3 31-07-2016 - 20:09:32 |
|
A czy pani w aptece powiedziała ci że przy raku hormonozależnym wit.K niewskazana ? |
dziubas (offline) |
Post #5 04-08-2016 - 18:21:58 |
Gdańsk |
a ja dzisiaj wlaśnie się dowiedziałam w Akademii Walki z Rakiem, że zdania co do szkodliwości vit K2 przy chorobie nowotworowej sa podzielone, ale poniewaz zaraz wychodzę to po powrocie napiszę dlaczego
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Pati02 (offline) |
Post #8 30-08-2016 - 23:12:41 |
|
Miałam i ja problem w lipcu aby wykupić receptę - w żadnej hurtowni które obsługują "moje" apteki nie było na stanie. Z moich informacji wynika że w drugiej połowie września atrozol powinien się pojawić - na szczęście mam zapas na 2 miesiące. ..ale czy się pojawi ???... |
iwusiak (offline) |
Post #9 07-09-2016 - 11:13:37 |
Warszawa |
hejka
byłam na kontroli 5 września, wszystko ok. Wcześniej robiłam badanie krwi na menopuzę i własnie na wizycie dowiedziałam się, ze jestem juz w okresie menopauzy.Onko powiedziała mi, że w razie znacznych objawów ubocznych będzie można zamienić nolvadex na I,A. i tu mam zagwostkę.?Czy domogać się zmiany teraz na I.A? Na forum wyczytałam odpowiedź eksperta, że dla zrazikowych po menopauzie inhibitory są lepsze. Chłopaki forumowe pisałi, że stosuje się je przy luminalnym B. Ja ma po 100 procent estro i prog.ki 67 10 procent.G1. Typ luminalny A. Co robić? |
Tomasz. (offline) |
Post #10 07-09-2016 - 12:14:48 |
Pruszków |
Jeśłi sam lekarz proponuje zmiane na i.a. to bym to przyjął. Standardy mówią o przejsciu z tamoxyfenu na i.a. po 3 latach (łącznie z Zoladexem w razie okresu przed menopauzą). Najważniejsza zaleta to brak ich wpływu na macicę i endometrium. Wada- powodowanie osteopenii i osteoporozy w razie braku leczenia antyresorpcyjnego. Co do wyrzutów gorąca, warów, potów- skutki po obu są podobne- to efekt blokady hormonalnej- nomen-omen te wyrzuty gorąca świadczą o skuteczności leków i ich terapeutycznym działaniu.
Jeśłi nie ma problemów z endometrium i jest rak luminalny A, na dodatek G1 to można i pozostać przy tamoxyfenie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Awb (offline) |
Post #11 16-09-2016 - 18:20:06 |
|
Czy lepszy letrozol czy Tamoksifen ? 59 r.z. ca ductale inv et intraductale. 13mm. ER 90%, PR 0%, HER-2 (-)weryfik met FISH. stan po BCT, LN wartowniki (2) wolne. Zalecono rtg-th i właśnie hormonoterapię . Dodam ze 2009r mastektomia z powodu ca piersi prawej, triple negative, 6xAT, 25 naświetlań. Dodatkowo: Hashimoto, oseopotoza, zwyrodnienie
|
Tomasz. (offline) |
Post #12 23-09-2016 - 09:11:31 |
Pruszków |
59 r.ż. raczej wskazuje na naturalną menopauzę., Więc wskazane są i.a. (np. letrozol, anastrozol). No i leczenie osteoporozy, gdyż leki te zwiększają rzeszotowienie kości (np. suplementacja Vitum D-Forte 4000 ew. Alfadiol 1ug w zastępstwie), wapń i alendrononat sodowy 70 mg 1x tygodniu.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
AnkaSz (offline) |
Post #13 27-09-2016 - 11:39:25 |
Warszawa |
Witam,
jestem po operacji oszczędzającej, rak hormonozależeny w 100%. Brałam przez póltora miesiąca Tamoxifen, ale prawdopodobnie lek spowodował szybki rozrost mięśniaka, którego miałam i w efekcie trafiłam na stół operacyjny. Mam teraz usuniętą macicę z przydatkami i dostałam Lamettę wraz z dzienną dawką wit D3 - 2000 j i 500 wapń. Mam pytanie - czy powinnam jeszcze czymś uzupełnić suplementację? a może powinnam wrócić do Tamoxifenu?Konsultowałam to z dwoma lekarzami i teoretycznie mogę wrócić, zastanawiam się na tym ze względu na zagrożenieni osteoporozą. Mam 44 lata:-) |
AnkaSz (offline) |
Post #14 27-09-2016 - 13:27:54 |
Warszawa |
Witajcie,
tydzień temu zaczęłam brać Lamettę. Jestem po operacji oszczędzającej piersi, rak hormonozależny w 100 proc. Brałam Tamoxifen ale po miesiącu brania usunęłam cały dół z powodu szybkiego wzrostu mięśniaków macicy. Onkolog kazał odstawić Tamoxifen i biorę IA Lamette. Najbardziej przeraża mnie widmo osteoporozy ( mam 44 lata). Jako suplementacje stosuję 500 mg wapna, 2000 j/dobę wit D. Czy to nie za mało, z tego co tu czytam to trzeba brać więcej. Jakie macie doświadczenia z zagrożeniem osteoporozą? |
Tomasz. (offline) |
Post #15 29-09-2016 - 13:07:13 |
Pruszków |
Wszelkie metody leczenia powodujące obniżenie poziomu hormonów płciowych (dotyczy to analogicznie mężczyzn leczonych z powodu raka prostaty) sprzyjają osteoporozie. Należy corocznie wykonywać densytometrię. Można też wykupić na 100% Alendronate Arrow (przysługuje na 30%, gdy Tscore jest <-2,5) i zapobiegawczo stosować np. 1 tabl. 70 mg co 2 tygodnie na czczo. Koszt ok. 10 zł za 4 tabl na 100%. Alendronat Bluefisf jest jeszcze tańszy, ok. 8,50 za 4 tabl (wystarczy na 2 miesiące). W razie wyniku jawnej osteoporozy (Tscore ponizej -2,5) stosuje się 1 tabletkę 70 mg co tydzień.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
karolina21 (offline) |
Post #16 30-09-2016 - 18:19:17 |
Strzelce Krajeńskie |
|
Tomasz. (offline) |
Post #18 12-10-2016 - 20:42:33 |
Pruszków |
Soi należy unikać z uwagi na fitoestrogeny. Witamina K ich nie powinna zawierać. Są niepotwierdzone rzeczy odnośnie np. vitaminy B12 w przypadku raka. Żona ma anemię a internistka odmówiła podania z uwagi na przeszłość onkologiczną. Witamina K jest przeciwwskazana w chorobie rozsianej z uwagi na istotny wzrost ryzyka zakrzepicy a zwł. udarów mózgu. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Ikka (offline) |
Post #19 18-10-2016 - 13:12:55 |
Gdańsk |
Mam 44 lata, od 2 lat przyjmuję IA + Zoladex ...Śledząc wątek i za radą Tomasza ( bardzo dziękuję), poszłam zrobić densytometrię . I nie jest dobrze ..zwłaszcza dla kregosłupa lędźwiowego gdzie wynik wyszedł T score -3,7 , dla kości szyjki udowej wynik T score -2 ...
![]() Od początku terapii przyjmuję Calcium 1250 + dodatkowo Vitaminę D3 2000 jednostek ...Jestem osobą aktywną fizycznie ( rower, bieganie, fittnes) , co niby też przekłada się na zapobieganie osteoporozie...I teraz nie wiem , czy te słabe wyniki są wynikiem przyjmowanych leków czy taka moja uroda ![]() Ikka ---------------------------------------------------------------------------- Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... ![]() |
justynaanna (offline) |
Post #22 11-12-2016 - 14:49:30 |
|
witam czytam własnie ze inhibilatory aromatazy stosuje sie w wieku pomenopauzalnym czy tak jest naprawde????
witam wszystkich pozdrawiam |
marzusia (offline) |
Post #23 11-12-2016 - 15:45:23 |
Cieszyn |
Zasadniczo i.a. stosuje się po menopauzie. Tak jak wyżej napisałam, może je stosować wcześniej jeśli wyłączy się funkcje jajników radioterapią , zoladexem lub operacyjnie poprzez ich usunięcie
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-12-2016 - 15:46:08 przez marzusia. |
justynaanna (offline) |
Post #24 11-12-2016 - 17:59:14 |
|
Dzięki wielkie za odp Zoladex kazali odstawic tak jak tomoxlifen , innej opcji nie biora jak pytałam wczesniej .Więc nierozumiem zostane po chemii bez zadnej ochrony .Pytam Was bo tam gdzie się lecze dostac jakas odpowiedz graniczy z cudem
witam wszystkich pozdrawiam |
Tomasz. (offline) |
Post #25 12-12-2016 - 11:48:34 |
Pruszków |
Jeśłi jest rak z potwierdzonymi receptorami ER a zwł. ER i PGR to niepowodzenie po tamoxyfenie (wznowa) jest wskazaniem do leczenia drugim rzutem- inhibitorami aromatazy lub faslodexem wraz z wywołaniem stanu menopauzy (jełśi nie jest ona już dokonana fizjologicznie z wiekiem). Należy domagać się leczenia i żądać recept na leki. Szukać innych ośrodów onkologicznych, innych lekarzy.
Magda córka Eli (offline) |
Post #26 28-02-2017 - 09:35:28 |
Gorlice |
Piszę w tym wątku ponieważ szukam powodów nagłego pogorszenia samopoczucia u mojej Mamy.
Nagle, z dnia na dzień pojawiły się duszności, uczucie bezwładu w nogach, problem z pokonaniem 8 stopni, uczucie zatykania w piersiach, męczliwość. Pierwsze co pomyślałam to o sercu, ale echo serca wyszło na takim samym poziomie jak przed chemią ( 4 wlewy AC , lipiec-sierpień 2016 ), kardiolog zrobi również przepływy w nogach- też ok. Zlecił badania z krwi- wszelakie- wszystkie w normach. Pomyślałam o tarczycy, że być może radioterapia ( zakończona 5 listopada 2016 r) ją uszkodziła. Wyniki również w normie. Następnie zrobiłyśmy RTG płuc i spirometrię, też wszystko w porządku. Pulmonolog wysłuchał przy wydechu jakiś " skrzeczenia" , twierdzi , że to pozostałości po przebytych, nie doleczonych infekcjach. I tym tropem znalazłam się tu z pytaniem: Czy ANSYN brany od września 2016 może mieć takie skutki uboczne ? Bardzo proszę o odpowiedź "Powiedz swojemu problemowi, że masz Wielkiego Boga" |
Kasudynek (offline) |
Post #27 22-04-2017 - 11:49:08 |
|
No wlasnie szukałam info o tym leku Symex, który został mi przepisany zamiast tamoksyfenu (po stosowaniu go zaledwie przez 2 miesiące). Zmiana bez żadnych badań dodatkowych no może poza badaniem histopatologicznym materiału operacyjnego. Wiec może z tym należy to powiązać. Symex mi przepisano wraz z reseligo czyli odpowiednikiem Zoladexu. Dodam, ze mam 43 lata i podanie takiego kompletu ma na cele wywołanie menopauzy, tak przynajmniej wnioskuje po info z forum. |
blankaIn (offline) |
Post #29 22-04-2017 - 21:59:41 |
Warszawa |
Grażynko,
szczerze mówiąc wiem tylko tyle, że to jest raczej dla kobiet po menopauzie, czyli wtedy kiedy estrogeny wytwarzane sa lokalnie, w tkance piersi, w tłuszczu czy w tkance nowotworu. [www.ncbi.nlm.nih.gov] Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
ikarka (offline) |
Post #30 23-05-2017 - 13:52:38 |
Warszawa |
Ja biorę Glandex + Zoladex , pół roku . Straaaaszne bóle stawów, kregosłupa, dretwieja palce u rąk. ekstremalnie .Ciagle licze ze zmniejszy sie ból....i wytrwam. Dopiero początek hormonoterapi.... Moja onko mówi ze jak juz nie będe mogła funkcjonowac to zmieni mi na inny lek. Czy ktos po zmianie na inny rodzaj inhibitora poczuł sie lepiej?
|