Inhibitory aromatazy
Al_la (offline) |
Post #1 16-04-2019 - 13:51:50 |
k/Warszawy |
Lerivon raczej nie ma nic wspólnego z inhibitorami aromatazy, więc mam obiekcję, czy powinnam się odezwać...
![]() Brałam Lerivon dość krótko. Utrudniał mi życie. Brałam go na noc (według zalecenia) i rano nie mogłam się dobudzić, a kiedy już udało mi się wstać, to spałam chodząc ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
KasiaK78 (offline) |
Post #2 16-04-2019 - 21:59:56 |
Gorlice |
Tomasz jakoś przegapiłam twoją odpowiedź :/ Z czynników ryzyka miałam her2 dodatnie, Ki67 50%, i młody wiek zachorowania (39 lat). Niemniej jednak to raczej nie to zdecydowało o wyborze exemestanu tylko fakt że badania kliniczne w temacie ewentualnej przewagi IA nad tamoxifen były prowadzone właśnie przy użyciu exemestanu (badanie TEXT o ile dobrze pamiętam). Powiedz czy i jakie znaczenie ma kolejność zastosowanych leków? Czy np jak teraz mam exemestan to w razie "w" i nawrotu choroby nie będę mogła dostać innych inhibitorów? Czy exemestan jest lekiem mocniejszym niż pozostałe IA? Czy różnica jest w mechaniźmie działania tylko? Byłam zadowolona ze zmiany tamoxifenu na exemestan ale zasiałeś mi ziarnko niepewności... NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo |
Tomasz. (offline) |
Post #3 17-04-2019 - 14:50:26 |
Pruszków |
Exemestan jest inhibitorem steroidowym nieodwracalnym- więc jego potencjał jest większy, niż niesteroidowych, odwracalnych. Po exemestanie w odwodzie pozostaje III linia leczenia- fulwestrant (Faslodex). Exemestan ma ciekawy mechanizm działania- jest fałszywym substratem dla aromatazy która go biotransformuje do postaci substancji całkowicie wiążących się z receptorem aromatazy- proces całkowity- wyklucza możliwość produkcji estrogenów przez aromatyzowanie. Niesteroidowe zakłócają pracę hemu aromatazy- bez wiązania się z receptorami dla niej. Więc jakaś możliwość aromatyzacji istnieje.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
anna1979 (offline) |
Post #4 17-04-2019 - 15:04:27 |
Warszawa |
Kasiu,
zestaw Zoladex plus eksemestan miałam okazję poznać przez ostatni rok. Na ten moment z uwagi na skutki uboczne wracam do tamoksyfenu. Nie wiem jak będzie u Ciebie, a przede wszystkim jakie masz oczekiwania co do swojej aktywności, pracy itp. Ja doszłam do wniosku, że ten niewielki statystycznie zysk nie jest wart tak złego samopoczucia. Niezależnie od tego pamiętaj o kontroli kości, moim zdaniem częściej niż raz do roku. |
KasiaK78 (offline) |
Post #5 17-04-2019 - 17:33:04 |
Gorlice |
Ania ja na tamoxifenie czułam się kiepsko. Nie tak żeby się nie dało funkcjonować, ale notoryczne zmęczenie i bóle głowy były uciążliwe. Na exemestanie póki co głowa mnie nie boli, zmęczenie porównywalne, pojawiły się bóle kości i stawów. Zobaczymy jak będzie dalej. Jestem aktywna tzn pracuję, prowadzę dom, jakoś to ogarniam. Co do kości - nikt mi nie proponował densytometrii, muszę się o nią upomnieć. Tak czy siak dostaję profilaktycznie kwas zoledronowy raz na pół roku więc myślę że kości są zabezpieczone. Dzięki za radę ![]() NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo |
Wusia. (offline) |
Post #7 19-04-2019 - 17:46:33 |
Gorzów Wielkopolski |
Witajcie. Musiałam utworzyć nowe konto, ponieważ hasło mi się skasowało, a maila zablokowali. Ale login różni sie tylko kropką.
Mam pytanie... Mama bierze Letrozol od połowy 2017 roku. Czy ma znaczenie, że ma podwiązane jajniki albo jajowody. Bardzo dawno temu miała to zrobione. I czy ból stopy, środstopia, może być spowodowany Letrozolem? Ostatnio bardzo ją bolą właśnie kości w jednej stopie. Pomóżcie ![]() Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 19-04-2019 - 17:49:15 przez Wusia.. |
Tomasz. (offline) |
Post #12 25-04-2019 - 06:31:48 |
Pruszków |
Samo podwiązanie jajowodów to sterylizacja (niemożność zajścia w ciażę). Dla raka piersi hormonozależnego ma znaczenie nie praca jajowodów a jajników!. Jaka jest ich czynność. Przy I.A. ich czynność ma być wygasła. Inaczej te leki nie działają. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #14 28-04-2019 - 09:41:07 |
Pruszków |
Musisz poczytać, czy leki zażywane dodatkowo do letrozolu wpływają na białka działajace w fosforylacja oksydacyjnej (zob. [pl.wikipedia.org] Ogólnie wpływajacych na cytochrom CYP2A6 i CYP3A4. Ja nie znalazłem informacji, aby Rostil wpływał na te procesy. Więc wszystko wskazuje, że można je łączyć. Z ciekawostek- fosforyzacja oksydacyjna i wpływ cytochromów na metabolizm i interakcje leków były źródłem Nagrody Nobla w 1997 roku. I to nie tylko z uwagi na opisanie, ale też z uwagi na to, ze znając strukturę danego leku można już na samym wstępie z góry przewidzieć interakcje z innymi lekami. Co pozwala na dużo bezpieczniejsze prowadzenie testów nowych leków na zdrowych ochotnikach- co ograniczyło do minimum ryzyko śmierci ochotników. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Hanna1960 (offline) |
Post #16 01-05-2019 - 16:21:51 |
Warszawa |
Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia z Etruzilem. Biorę ten lek od tygodnia i właściwie nie ma wyraźnych działań ubocznych. Owszem trochę boli mnie staw skokowy, ale bolał już wcześniej, więc trudno to łączyć z braniem tego leku. Zastanawia mnie jednak, po jakim czasie brania leku mogą wystąpić objawy uboczne.
|
Tomasz. (offline) |
Post #17 01-05-2019 - 16:38:59 |
Pruszków |
Mogą nie wystąpić wcale. Ludzie... Jedni piszą w rodzaju- mam chemię i czuję się dobrze. Czy ta chemia w ogóle działa? Tu znów oczekiwanie na działania uboczne. Stosować Calperos 500, w okresach jesiennych witaminę D i badać się densytometrycznie (wychwycenie osteoporozy). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #20 02-05-2019 - 18:06:10 |
Pruszków |
Dawka Calperosu zależy od wyników: densytometrii i poziomów: samego wapnia i wit. D. Ponieważ teraz niemal wszyscy zażywają witaminę D więc jeśłi nie ma osteopenii to 500 mg powinno wystarczyć. Spotkałem się z przypadkiem wśród znajomych z zaburzeniami rytmu serca i wymiotami po przekroczeniu poziomu wapnia- właśnie od dużych poziomów witaminy D i dużych dawek Calperosu. Najlepiej wykonywać badania- to najpewniejsze.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Matylda007 (offline) |
Post #22 31-05-2019 - 11:21:30 |
|
Moja mama skończyła radioterapię (20 lamp) i miała mieć dziś brachyterapię, ale wczoraj po trzecim dniu przyjmowania Etruzilu dostała przyspieszonej akcji serca (170/100, puls 170) i mega zwrotów. Dziś akcja serca już się uspokaja, ale zawroty zostały. Brachy przełożono na przyszły tydzień. Czy wszystkie leki i.a. mają takie skutki uboczne? Moja mama już zapowiedziała, że jak tak, to rzuca leczenie i nie będzie żadnych leków brać..Dodam, że poza 4mm rakiem (który cały wyjęli w biopsji, z operacyjnego wyniku wpis, że raka już nie ma) mama pomimo swoich 69 lat jest mega zdrowa, ćwiczy, jeździ na rowerze, nawet po radio nie zmieniła jej się wcale morfologia krwi. Rak hormonalny NST progesteron i estrogen 100% , węzły czyste, wycięty wartowniczy. Też miałyście Panie takie wredne objawy? każdy lek i.a. tak ma? jest jakiś lek, przy którym można w miarę normalnie funkcjonować, czy trzeba na sobie po kolei je testować?
|
Tomasz. (offline) |
Post #23 31-05-2019 - 13:46:09 |
Pruszków |
Są określone linie leczenia I linia to tamoxyfen druga to inhibitory aromatazy trzecia to fulwestrant Objawy uboczne mogą wystąpić ale nie muszą Różna jest tolerancja na określonego chorego Trzeba porozmawiać z lekarzem Znaczna hormonozaleznosc sprawia że są duże korzyści z antyhormonow
Matylda007 (offline) |
Post #24 31-05-2019 - 17:39:50 |
|
Mama tamosyfenu nie może brać, ponieważ ma mutację MTHFR (ryzyko zakrzepicy), więc i.a. w I linii. To że tabletki obniżają/wyłączają estrogen i jest to korzystne w perspektywie 5-10 lat to wiadomo. Bardziej ciekawa jestem czy wszystkie leki i.a. mają podobne skutki uboczne, czy są jakieś które mają ich mniej lub rzadziej występują. Skoro mamy się z lekiej zaprzyjaźnić na 10 lat, to nie może po 3 tabletce uniemożliwiać jakiekolwiek (już nawet o normalnym nie wspomnę) funkcjonowanie.
|
dziubas (offline) |
Post #26 31-05-2019 - 23:12:49 |
Gdańsk |
tej witaminy D3 w Calperos jest tyle co kot napłakał, ja uzywam stale 4000 j.m. a w Calperos duo 1/5 tego czyli 800 j.m., najlepiej zbadac poziom wit D3 i wtedy decydowac ile suplementowac tej witaminy!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Róża2018 (offline) |
Post #27 22-06-2019 - 19:42:43 |
Gdańsk |
Witajcie, zaczynam czytać trochę o hormonoterapii i chciałam skonsultować czy dobrze zrozumiałam. Tamoxyfen stosuje się u kobiet przed lub po menopauzie a inhibitory aromatazy tylko u kobiet po menopauzie więc nasuwa mi się teraz pytanie co było by lepszą ochroną w raku hormonozależnym z tego co wyczytałam podtyp luminalny B HER (-) tamoxyfen czy może leki z tej drugiej grupy?
Co bierze onkolog pod uwagę proponując hormonoterapię? Tamoxyfen wiem, że jest bardzo popularny i często przepisywany ale może po menopauzie bardziej skuteczne są leki z grupy inhibitorów aromatazy? Czy może stosuje się je w takim przypadku razem z tamoxyfenem? Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm,zajęte węzły.Od 06.12.18r. -4xAC,12xPXL,25.06.19 mastektomia radykalna z usunięciem wszystkich węzłów (15 sztuk) 03.07.19 wynik hist-pat-nie znaleziono komórek nowotworowych, całkowita regresja nowotworu ![]() |
etruzilka (offline) |
Post #28 22-06-2019 - 20:51:58 |
Olsztyn |
Ja przyjmowałam pięć lat tamoksyfen, kolejne pięć lat etruzil. Główny powód tak rozłożonej terapii to 100% hormonowrażliwości.
Odnośnie ochrony kości mimo dobrego wyniku densytometrii miałam zalecone calperos 1000 plus 1000 jednostek wit. D. |
KasiaK78 (offline) |
Post #29 23-06-2019 - 22:28:44 |
Gorlice |
Czy przed rozpoczęciem leczenia IA miałyście badany poziom hormonów? Pytanie do dziewczyn które rozpoczynając leczenie były przed menopauzą. Mnie tego badania nie zlecono, biorę reseligo i lekarz twierdzi że w takim przypadku nie ma możliwości żeby poziom hormonów był wysoki. Ale czytałam że zdarza się że pomimo brania zastrzyków ten poziom jednak może być za wysoki na terapię IA.
NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo |