Inhibitory aromatazy
syn_amazonki_2 (offline) |
Post #2 06-09-2020 - 10:19:40 |
|
Dzień dobry, mógłby mi ktoś udzielić informacji czy podczas stosowania Etruzilu można podawać Miacalcic nasal i czy też będzie skutecznie mineralizował układ kostny?
Mama w wieku 76 lat jest od 3,5 roku na etruzilu, nie ma nic podawanego na mineralizacje kości, od pewnego czasu uskarża się na dolegliwości związane w poruszaniu się. |
Safi (offline) |
Post #3 06-09-2020 - 11:13:52 |
|
Ja biorę przy etruzilu calperos osteo 1000 mg (na receptę) i Wit. D3 2000 jednostek. Tak zalecił lekarz. Przy etruzilu trzeba brać wapno i witaminę D3. Raz w roku badanie gęstości kości i wydaje mi się że od tego badania należy zacząć, żeby ustalić czy nie ma osteoporozy
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-09-2020 - 11:21:39 przez Safi. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 06-09-2020 - 15:06:32 |
Pruszków |
W wieku 76 lat i 3,5 rocznej terapii Etruzilem byłoby cudem, gdyby nie było osteoporozy. Moja mama była leczona kalcytoniną ale w zastrzykach 100 j.m. co 2 dzień- 20 amp. przez 40 dni. To wartościowa terapia, gdy są deficyty w funkcji nerek (niewydolność) i nie można zastosować bisfosfonianów (np. kwasu ibandronowego). A w ogóle to Miacalcic jest dostępny w aptekach? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Post #5 06-09-2020 - 20:11:31 |
|
Mama w czacie tych 3,5 roku leczenia Etruzilem nigdy nie miała robionej densytometrii, nigdy lekarz prowadzący nie zlecił badania densytomerji jak i suplementacji w wapń i witaminę D. Co do Miacalciku jeszcze nie dowiadywałem się czy jest dostępny w aptekach. na dzień dzisiejszy mama nie ma niewydolności nerek. Od pewnego czasu dokuczają jej bardzo stawy, kolanowe, w kostce stop (naprzemiennie) dlatego podejrzewam, że może to być spowodowane dużą osteoporozą.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-09-2020 - 20:13:00 przez syn_amazonki_2. |
Safi (offline) |
Post #6 06-09-2020 - 20:53:31 |
|
Moim zdaniem, mama powinna zgłosić dolegliwości lekarzowi, nawet rodzinnemu, który skieruje ją do specjalisty. Można zrobić badanie gęstości kości prywatnie. Nie jest zbyt drogie. To przyspieszy rozpoczęcie leczenia
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-09-2020 - 20:59:23 przez Safi. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 06-09-2020 - 21:23:23 |
Pruszków |
Bóle są od zwyrodnień. A zwyrodnienia to i wiek i urazy i mikro urazy właśnie od osteoporozy (sama osteoporoza nie boli- bolą jej skutki). O niezażywaniu D3 to nie chcę nawet słyszeć. Kto dziś tego leku nie stosuje? Jeśli osoba chora nie ma zbrązowienia skóry na ciele od opalania to ma poziomy katastrofalnie niskie. Kto do tego dopuszcza? I jeszcze kalcytonina która obniża poziom wapnia, a chora wapnia nie zażywa. Szok.
Podejrzewam, że może być pewien kłopot z kalcytoniną donosową. (Miacalcid Nasal). Polecam w ampułkach- lek działający i dobrze sprawdzony. Zastrzyk może bez trudu wykonać rodzina (trzeba się tylko przełamać psychicznie lub poprosić o instruktarz pielęgniarkę). Jedna uwaga- bezwzględnie ma być wykonany przed podaniem kalcytoniny poziom wapnia. A dobrze byłoby sprawdzić poziom witaminy D. Nie kupować żadnych suplementów w stanach głębokiego niedoboru. Juvit D3 w kroplach. Na 100% kosztuje 7,20. W zasadzie od razu 2 op i zażywać zależnie od stopnia głębokości niedoborów- początkowo nie mniej niż po 10 kropli codziennie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-09-2020 - 21:24:34 przez Tomasz.. |
Post #8 06-09-2020 - 22:40:11 |
|
Dziękuje bardzo za porady, w tym tygodniu będziemy umawiać wizytę, na coroczne badania kontrolne, wtedy poproszę o dopisane badan na poziom wapnia i witaminy D. Nawiasem mówiąc, jak kiedyś mama wspomniała u lekarza prowadzącego, że ma dolegliwości, jego odpowiedz była, że ma tabletkę życia i skutki uboczne są dlatego, bo lek ma swoje działanie. Mama sama stara się posiłkować ostrecalem, tylko pewnie to jest za słabe.
Zobaczę, co będzie po wizycie i po badaniach kontrolnych, jeśli nadal będzie takie postępowanie, to muszę szukać innego lekarza, który będzie mamę prowadził. Mama jest naprawdę życiowa kobieta, gdyby nie te skutki uboczne, a przynajmniej zmniejszenie ich to wszystko było by tak jak powinno być. Raz jeszcze dziękuje. |
Tomasz. (offline) |
Post #10 13-12-2020 - 18:43:28 |
Pruszków |
Nie ma potrzeby robić przerwy. Leki te nie wchodzą w interakcje że sobą. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
karina10 (offline) |
Post #14 15-12-2020 - 18:06:00 |
Warszawa |
To pocieszające. Ja już mam Etruzil i teraz będę na niego patrzeć ze 2 dni, bo boję się zmiany. Doczytałam, że może powodować kołatanie serca a ja i bez niego mam arytmię, która mnie straszy cholernie. Już się organizm do Tamoksyfenu pewnie przyzwyczaił i obawiam się ciężkich rewolucji na początek.
|
zmonika (offline) |
Post #16 07-01-2021 - 21:12:57 |
|
Moja Mama ze względu na przerost endometrium miesiąc temu musiała zmienić tamoksifen i inny lek. Dostała etruzil. Ma poranne bóle i sztywność kości, które na szczęście później przechodzą, ale id trzech dni zauważyła, że w prawej nodze puchnie jej kostka. Czy któraś z Was miała po tym leku obrzęki kostki? Nie wiem czy to może być od tego leku czy trzeba szukać innej przyczyny.
Wyniki Mamy: Operacja BCT 10.02.2020, pT1bN0Mx, G2, ER 100%, PR 95%, HER2 dodatni, węzły czyste, Tamoxifen od 09.04.2020, radioterapia na głębokim wdechu - 19 lampek |
karina10 (offline) |
Post #17 21-01-2021 - 13:23:41 |
Warszawa |
Czy ktoś wie jaka jest praktyczna różnica pomiędzy letrozolami a anastrozolami? może nie ma? Jakoś mam kłopot żeby znaleźć jakieś proste definicje.
Czy któryś z nich ma może mniejszy wpływ na kości? Ja zrobiłam sobie densytometrię (prywatnie) i mam osteopenię nie wiem jak bardzo powinnam się do tej diagnozy przywiązywać, a właśnie przechodzę z Tamoksyfenu na Letrozol. Czy taki wynik badania wogóle powinien skłaniać do jakiś zmian, powrotu na starą ścieżkę leczenia? |
Tomasz. (offline) |
Post #18 21-01-2021 - 14:27:42 |
Pruszków |
Dla pacjenta (poza przypadkami różnicy w uczuleniach) zmian praktycznie nie ma. Potencjał jest ten sam, choć substancje są inne. Oba są niesteroidowe (słabsze niż steroidowy exemestan). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
renatar (offline) |
Post #19 21-01-2021 - 17:36:50 |
sieradz |
Karino ja mam zamiar też to badanie zrobić ale wiadomo czekam aż się sytuacja covidowa uspokoi. Chemiczka mi już wcześniej proponowała kwas na kości ale zwlekałam.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
karina10 (offline) |
Post #20 21-01-2021 - 18:24:38 |
Warszawa |
Ja zrobiłam, bo ja się staje czegoś boję przegapić. Żaden lekarz mi go nie zlecił. 90% badań robię sama. I nie wiem czy ta osteopenia to już żółte światło czy zignorować.
Mi lekarze, pytałam dwóch, na pytanie czy powinnam brać ewentualnie coś jeszcze - odpowiadaja, że nie. Ja byłambym skłonna nawet opłacać sama tylko potrzebuję wiedzieć. Nie przestanie mnie zadziwiać, że jeden pacjent dostaje, drugi nie. I mówię o pacjentach z podobnymi parametrami choroby/leczenia. |
dziubas (offline) |
Post #21 21-01-2021 - 19:48:33 |
Gdańsk |
Karina! Koniecznie zbadaj poziom wit D3!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
karina10 (offline) |
Post #23 30-01-2021 - 14:57:20 |
Warszawa |
Mam dziubasku, mam. Niskie dość, ok. 30. Jeszcze jedno mi do głowy przychodzi. Czy Letrozol w równym stopniu zapobiega ew.rozsianiu raka/przerzutom np. do kości lub gdzieś indziej co Tamoksyfen? Skoro sam w sobie jest destrukcyjny na kości to być może właśnie to powoduje, że otwiera "jakby furtkę" na inwazję. W skrócie czy jest tak samo skuteczny, i trzyma chorobę w kagańcu? Czy zakładając, że zmiany w kościach dokonały się jakoś w trakcie brania Tamoksyfenu, lub jeszcze przed nim, a Tamoksyfen nie pozwolił na rozwój to czy teraz przy zmianie na Letrozol - mogą się objawić, bo kości są w gorszym stanie. |
Kama78 (offline) |
Post #24 30-01-2021 - 15:48:01 |
Gdynia |
Karino, nie odpowiem dokladnie na Twoje pytanie, ale z tego, co wiem, to letrozol jet chyba silniejszym lekiem niż tamoksyfen. W rakach miejscowo zaawansowanych i z przerzutem do węzła terapię hormonalną zaczyna się od letrozoli. Podobno są badania, które potwierdzają lepszą skuteczność letrozoli. Były też podnoszone kwestie osiagania stężenia terapeutycznego tamoksyfenu we krwi, ale nie znam szczegółów inie chcę napisać tu żadnej bzdury.
Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi |
Tomasz. (offline) |
Post #25 30-01-2021 - 16:55:24 |
Pruszków |
1. Potencjał p. nowotworowy i. A. jest większy i co ważniejsze jest to potencjał bardziej przewidywalnyniz w Tamoxyfenie.
2. Wpływ na kościec wynika z hipoestrogenizmu. Nie ma to nic wspólnego z przerzutami. 3. Poziom D3 na poziomie 30 to całkiem nieźle. W rodzinie kuzynka miała poziom.... 4. A później zdziwienie, że atakuje osteoporoza. Polecam Calperos 1000 mg. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
karina10 (offline) |
Post #26 30-01-2021 - 17:43:40 |
Warszawa |
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Do pytania sprowokował mnie wpis Kali w sumie. Wczoraj doczytałem, że ma klopot z kośćmi. Nie próbuje porównywać do siebie, bo już się przekonałam, że każdy przypadek inny ale mnie to zastanowiło, bo miała w pełni hormonozależny guz, wiec jakoś te komórki zmigrowaly do koścca, pomimo leczenia. |
Bombina76 (offline) |
Post #27 31-01-2021 - 04:32:32 |
Środa Śląska |
To dlaczego wszyscy nie dostają IA skoro lepszy? (zoladex + IA dla premenopauzalnych) NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu tamoksyfen + reseligo |
Tomasz. (offline) |
Post #28 31-01-2021 - 09:55:16 |
Pruszków |
Brak niezbędności zastosowania, koszty refundacji i wpływ niekorzystny na kościec. Dla mnie dziwną sprawą jest podawanie Tamoxyfenu z Reseligo w razie dużego przerostu endometrium. Czy Tamoxyfenu tam, gdzie są przerzuty do węzłów. Był na tym Forum przypadek kobiety 87 lat z zaniedbanym rakiem piersi, która się nie godziła na biopsje. Podpowiedziałem, aby na ślepo zastosować Tamoxyfen. I guzy się wizualnie zmniejszyły, chora żyła po tym nieco ponad 2 lata. Proponowałem później jakiś i. a. Ale chora została na Tamoxyfenie. I Tamoxyfen miała na 100% bo nie było potwierdzenia raka!! _choć guzy znacznie zmalały, a to świadectwo raka luminal ego. Widać więc pieniądze. Bo zwykle o nie chodzi.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dziubas (offline) |
Post #29 31-01-2021 - 11:46:17 |
Gdańsk |
Karina10! "Niskie dość, ok. 30."Jestem od ciebie sporo starsza ale przy poziomie 50 biore cały czas 4000jm i to mi utrzymuje ten poziom! Nie wiem czemu Tomasz pisze tylko o Calperos1000 skoro to jest tylko wapń. Ja dym na Twoim miejscy uzywała D3 chociaż 1000jm, bo nigdy nie wiesz czy Ci nie spadnie poniżej 30. Mi na poczatku leczenia niedoboru gdy uzywałam 6000jm przez 2 mce spadło jeszcze bardziej. Wiem, ze to zalezy od wieku, od indywidualnego przypadku, ale uwazam, ze sprawa poziomu D3 jest na tyle ważna, że warto trzymac reke na pulsie. W zwiazku z covid coraz wiecej pisze sie o niedoborach. Kiedys goja napisała, ze onka dała jej skierowanie na badanie poziomu D3 więc na najblizszej wizycie zamierzam tez zażądać takie skierowanie. To badanie nie jest tanie , jqk dla mnie, a coraz wiecej jest publikacji na temat wpływu niedoboru na zachorowalnośc na raka. Mam nadzieję, że jacys dysydenci wreszcie sie obudzą i zdobycie skierowania nie będzie tak trudne!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
marianna56 (offline) |
Post #30 31-01-2021 - 12:47:32 |
Bydgoszcz |
D3 30 ng/ml to dla mnie (wiek 64) to poziom niewystarczający. Ja w grudniu 2019 miałam poziom 36,8 ng/m l(a byłam przed operacją) Lekarz przepisał 200000 I.U. na receptę (1 x dziennie ). W kwietniu 2020r miałam poziom 64 ng/ml to brałam 2 x w tygodniu x 1 tabletkę. Dzisiaj mam poziom między 60-64 ng/ml. Onkolog nigdy nie wspomniał o zażywaniu D3 + wapno oczywiście , ale reumatolog już tak ,Zaznaczam że nie mam osteroporozy , ale osteopenie tak .
Rak inwazyjny naciekający. Typ luminalny A cT1cN0M0(2020) . Stan po BCT + SNB(pT2pN0) (NHG2) . ER -100%, PR-15% Ki-67- do 20%, HER-2 (+1) , Radioterapia , Brachyterapia. , Hormonoterapia-Etruzil . |