Inhibitory aromatazy

Wysłane przez Amazonki.net 

Tomasz. (offline)

Post #1

31-01-2021 - 16:00:03

Pruszków 

Ja nie zalecam Calperosu zamiast D3 a obok niej. Inaczej w skojarzeniu. Oba te składniki są ważne przy leczeniu i. a. Warto pamiętać, że D3 można przedawkować. To równie niebazpieczne jak niedobór.

dziubas (offline)

Post #2

31-01-2021 - 18:48:53

Gdańsk 

W porzo Tomaszu! serceduży uśmiech Dobrze, że dodałeś uwagę o niebezpieczeństwie przedawkowania! Tylko n ie wiem ile musiałabym uzywać, żeby osiągnąć 100!myśli Oczywiście trzeba po prostu być pod kontrola lekarza i samemu, jeżeli badania robi sie prywatnie, nie oszczędzać tylko co najmniej raz na dwa lata zrobic badanie a mozna raz w roku, jak kogos stać...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

renatar (offline)

Post #3

31-01-2021 - 20:47:20

sieradz 

Właśnie Basiu chodzi o pieniądze bo wiadomo nie tylko to robimy prywatnie.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Bombina76 (offline)

Post #4

01-02-2021 - 03:54:59

Środa Śląska 

Jeszcze pytanie do IA, czytałam że lepiej działa terapia skojarzona, np 2 lata tamoksifen potem IA czy coś w tym stylu, w Polsce są jakieś zalecenia? czy tylko takie że takosifen dajemy a jak przerzuty do węzłów, wyższe ki czy wyższe zaawansowanie to IA? Tutaj juz pewnie pacjent nie ma nic do gadania jak w przypadku oszczędnościowej/mastektomii?

Wit D, kilka lat przez cały rok nawet latem jadłam 5000 jedn. Jak zachorowałam na raka (w szoku oczywiście bo wege, żywność bio, sport, żadnych syfów w stylu papierosy, narkotyki nawet czipsy, wino czerwone tylko raz w tygodniu + suplementacja witaminami,) zrobiłam sobie poziom, wyszło 35 (w lipcu), więc teraz jem 10000, oznaczę poziom na wiosnę zobaczymy.

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

Tomasz. (offline)

Post #5

01-02-2021 - 08:30:25

Pruszków 

Bombina76
Jeszcze pytanie do IA, czytałam że lepiej działa terapia skojarzona, np 2 lata tamoksifen potem IA czy coś w tym stylu, w Polsce są jakieś zalecenia? y.
Terapia skojarzona to zupełnie co innego. To kilka leków wspomagających działanie lub w ogóle umożliwiających działanie. Np. Reseligo i Symex. Odradzam kupowanie czegoś, co ma 10.000 j D3. To preparat zupełnie nie wiarygodny. Albo dający ryzyko przedawkowania. Polecam leki, nie suplementy. Np. Juvit D3. Lek pewny i terapia tańsza niż suplementami.

karina10 (offline)

Post #6

12-07-2021 - 18:19:06

Warszawa 

Czy macie na IA jakieś kłopoty z sercem? Niezależnie od nazwy leku pytam, chyba, że macie wypróbowany któryś, który nie powoduje żadnych sensacji.
Ja biorę Etruzil od kilku msc a od dwóch msc mam ogromny problem właśnie z serduchem.
Mam koszmarne kołatania. Wciąż kardolodzy na tapecie itd.
Zero pomocy od onkologa, która kwituje "od tych leków to niemożliwe" ale przepisała Lamette. Pytanie czy to lepsze?
Wycofuję się z życia pomału bo mnie cały czas "szarpie serce".
Boję się na wczasy jechać, żeby nie szukać SOR na miejscu.

Czy jak odstawie Etruzil na tydzień, żeby zobaczyć czy się poprawi, to onkologicznie coś się wydarzy?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-07-2021 - 18:21:41 przez karina10.

renatar (offline)

Post #7

12-07-2021 - 20:04:33

sieradz 

Karina na tydzień to za mało, chyba się utrzymuje ze dwa tygodnie. Też mam kołatania, dychawice i ogólne zmęczenie. Doszedł mi jeszcze na etruzilu refluks, przeszłam na lamette to refluks trochę mniejszy ale za to bóle głowy. Oczywiście normalny pakiet totalnego pocenia i ból kości to wiadomo. Ciśnienie mi skacze i już przekracza 145 więc chyba się muszę tym zająć. Puls też szalejący.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

etruzilka (offline)

Post #8

12-07-2021 - 20:34:20

Olsztyn 

Też miałam przy etruzilu kołatania. Po zakończeniu leczenia jest lepiej.
Karina, w ulotce jest napisane, że mogą wystąpić kołatania także Twój onkolog się myli.

karina10 (offline)

Post #9

12-07-2021 - 20:47:30

Warszawa 

Najwidoczniej tak.
Mam oczywiście też skutki uboczne jak Renatar, ale serce dokucza najbardziej niestety bo to widać. Cały czas źle się czuję. Zaczynam bać się autem jeździć.

karina10 (offline)

Post #10

12-07-2021 - 20:48:34

Warszawa 

etruzilka
Też miałam przy etruzilu kołatania. Po zakończeniu leczenia jest lepiej.
Karina, w ulotce jest napisane, że mogą wystąpić kołatania także Twój onkolog się myli.
Próbowałaś zmieniać?

etruzilka (offline)

Post #11

12-07-2021 - 21:58:00

Olsztyn 

Nie ale byłam pod opieką kardiologa.

Tomasz. (offline)

Post #12

13-07-2021 - 09:23:43

Pruszków 

karina10
Najwidoczniej tak.
Mam oczywiście też skutki uboczne jak Renatar, ale serce dokucza najbardziej niestety bo to widać. Cały czas źle się czuję. Zaczynam bać się autem jeździć.
Z leków bez recepty. Aspargin (zawiera magnez i potas). Przy zdrowych nerkach nie będzie przedawkowania. Na receptę od rodzinnego Ebivol 5 mg. Tabletka podzielna. Można łamać i stosować od nawet 1/4 tabl (nie wiem, czy taka dawka cos daje) do 1,5 tabl/dz. To betabloker stabilizujący pracę serca. Poza tym antydepresanty. Obawa przed jazdą samochodem, przy braku organicznej choroby serca, najprawdopodobniej wynika z napadów paniki (że coś złego się stanie). Przy I.A. można stosować wszystkie antydepresanty. Najlepiej takie, które nie powodują senności (czyli wykluczenie np. mianseryny, trazodonu, mirtazapiny, agomelatyny, paroxetyny). Skupienie sie na sertralinie, lub zażywanie innych leków (np. citalopram, escitalopram). Lub leków sedatywnych na noc- jeśli są widoczne problemy w tej materii np. spłycenie snu).
Reasumując: Suplementy z potasem i magnezem, betabloker (najlepiej Ebivol- łatwo się łamie, są nacięcia do łamania) i antydepresant. Przy sumarycznym zastosowaniu tych 3 leków wszystko się unormalizuje. Na mur-beton. Czytając te wpisy ja widzę główną przyczynę w atakach paniki i skupianiu się na ubocznych działąniach leków (reakcja nerwowa), a nie na czerpaniu radości z życia po leczeniu choroby dobrze rokującej.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-07-2021 - 09:26:54 przez Tomasz..

karina10 (offline)

Post #13

13-07-2021 - 12:31:32

Warszawa 

Tomasz.
Najwidoczniej tak.
Z leków bez recepty. Aspargin (zawiera magnez i potas). Przy zdrowych nerkach nie będzie przedawkowania. Na receptę od rodzinnego Ebivol 5 mg. Tabletka podzielna. Można łamać i stosować od nawet 1/4 tabl (nie wiem, czy taka dawka cos daje) do 1,5 tabl/dz. To betabloker stabilizujący pracę serca. Poza tym antydepresanty. Obawa przed jazdą samochodem, przy braku organicznej choroby serca, najprawdopodobniej wynika z napadów paniki (że coś złego się stanie). Przy I.A. można stosować wszystkie antydepresanty. Najlepiej takie, które nie powodują senności (czyli wykluczenie np. mianseryny, trazodonu, mirtazapiny, agomelatyny, paroxetyny). Skupienie sie na sertralinie, lub zażywanie innych leków (np. citalopram, escitalopram). Lub leków sedatywnych na noc- jeśli są widoczne problemy w tej materii np. spłycenie snu).
Reasumując: Suplementy z potasem i magnezem, betabloker (najlepiej Ebivol- łatwo się łamie, są nacięcia do łamania) i antydepresant. Przy sumarycznym zastosowaniu tych 3 leków wszystko się unormalizuje. Na mur-beton. Czytając te wpisy ja widzę główną przyczynę w atakach paniki i skupianiu się na ubocznych działąniach leków (reakcja nerwowa), a nie na czerpaniu radości z życia po leczeniu choroby dobrze rokującej.

Ja miałam do tej pory bloker ( miałam lekka arytmie, teraz mam silną komorową), ale zmienił mi lekarz, na Proplanolol 10 mg (malutka dawka).
Obawiam się auta, bo te szarpania wyglądają też i tak, że szarpie całym ciałem: cala klatka puersiowa, nogi, ręce. Ja pi prostu podskakuje, tak to widać z boku. To jest zwyczajnie niebezpieczne. Nie mam ataków paniki.
Potas mam mocno w normie. Z nim też jest ciekawa historia, bo do momentu zmiany blokerów na serdecznie był mocno poniżej (suplementacja 4 tabl dxuennie).
Prawdą jest, że jestem z tych słuchających odczuć z ciała, ale nie jakoś ponadprzesadnie. Kwestie serducha jednak traktuje wyjątkowo, boję się kłopotów z nim i tych, które mam.
Dociekam mocno tych kwestii, bo gdyby ktoś nagrał takie momenty ataków to byłabym ciekawa opinii.

Tomasz. (offline)

Post #14

13-07-2021 - 12:44:01

Pruszków 

Dość, rzekłbym dziwne leczenie. Przy ząb typu komorowego 10 mg propranololu. A Polfenonu nikt nie proponował? I jeśli jest bradykardia zatokowa po propranololu to są leki mające WAS które mniej spowalniają rytm. Wrazie ząb komorowych potrzebne są badania odnośnie organicznej choroby serca. I leczenie jej przyczynowe, jeśli to tylko możliwe.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-07-2021 - 12:44:33 przez Tomasz..

karina10 (offline)

Post #15

13-07-2021 - 14:49:51

Warszawa 

Czym są leki WAS?
Miałam di tej pory Betalok 25mg, teraz od 1msc ten Popranolol. Polfenon byłby lepszy?
Bradykardii nie mam, kilkanaście holterow. Kiedyś zaburzenia nadkomorowe, teraz komorowe. Ja to 8dczuwal w taki sposób, że serdecznie ns momencik się zawiesza a potem to pierwsze uderzenie jest tak silne, mocne zw aż mnie trzepie. Szukam przyczyn właśnie w lekach onkologucznych, jako kołatanie.
Usg serca też ok, bez żadnych zmian.
Wszystko pięknie tylko mnie szarpie.

Tomasz. (offline)

Post #16

13-07-2021 - 16:28:22

Pruszków 

WAS to skrót wewnętrzna aktywność sympatykomimetyczna. Betablokery wykazujące WAS nie spowalniają akcji serca. Polfenon to lek p arytmiczny z zupełnie innej grupy. Może jest wykryty blok P-K? Ja miałem zaburzenia typu mieszanego komorowo- nadkomorowego z blokiem prawej odnogi pęczka Hisa. Jeszcze po chemii interferonowej dostałem częstoskurczu nadkomorowego. U mnie pomaga Ebivol plus suplementacja elektrolitów. Zwl magnezu. Ważne, że nie masz chorego mięśnia sercowego. Antydepresanty pomogą. Łącznie z odpowiednią dawka betablokera. 10 mg Propranololu to dawka dla dziecka 4-7 lat.

karina10 (offline)

Post #17

13-07-2021 - 16:49:03

Warszawa 

Tomasz.
WAS to skrót wewnętrzna aktywność sympatykomimetyczna. Betablokery wykazujące WAS nie spowalniają akcji serca. Polfenon to lek p arytmiczny z zupełnie innej grupy. Może jest wykryty blok P-K? Ja miałem zaburzenia typu mieszanego komorowo- nadkomorowego z blokiem prawej odnogi pęczka Hisa. Jeszcze po chemii interferonowej dostałem częstoskurczu nadkomorowego. U mnie pomaga Ebivol plus suplementacja elektrolitów. Zwl magnezu. Ważne, że nie masz chorego mięśnia sercowego. Antydepresanty pomogą. Łącznie z odpowiednią dawka betablokera. 10 mg Propranololu to dawka dla dziecka 4-7 lat.
Ok. Bloku tez nie mam. Generalnie nic oprócz komorowych zaburzeń.
Z tym proplanololem to właśnie lekko śmieszne. Ja wiem, zs to właśnie nielecznucza dawka. Wrócę sobie do Betalocu i będę szukać kardiologa onkologa w CO raz jeszcze. Dostać się tam to dramat. Gdzieś jednak muszą przyjmować komercyjnie.
Dziękuję Tomasz za wskazówki.
Wczoraj podczas burzy moje dziecko jak mnie widziało podskakującą to się samo wystraszyło, to było nie do opanowania. Zaczekam myśleć że to mogą być jakieś sprzężone zjawiska.

Tomasz. (offline)

Post #18

13-07-2021 - 18:52:15

Pruszków 

Z całą pewnością na objawy kardiologiczne nakładają się reacje nerwowo psychiczne.

lopuszek76 (offline)

Post #19

17-11-2021 - 19:22:59

Wytłumaczcie proszę jak kwas zoledronowy jest związany bezposrednio z uzębieniem? Wiem ,ze rzadko powoduje martwicę kości szczęki ,ale rzadko wiec..... Mam miec podany,ale mam jeden ząb do naprawy. Onka nie chce mi podac bez wyleczenia zęba, dentysta nie chce go tykać przez 3 miesiące od zakonczenia radio (nie jest to leczenie pilne). smiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #20

17-11-2021 - 21:01:55

Pruszków 

Miałaś radioterapię na narząd żucia?

lopuszek76 (offline)

Post #21

18-11-2021 - 08:56:35

Nie. Radioterapia obejmowała bliznę po mastektomii i miejsce po wycięciu węzłów chłonnych pachowych oraz naswietlane są wezły obojczykowe po stronie prawej.

Tomasz. (offline)

Post #22

18-11-2021 - 16:22:46

Pruszków 

To co ma piernik do wiatraka? Chodzi o leczenie zęba do radioterapii na sutek i lożę po guzie. Moze ten lekarz da jakieś argumenty? Jest bardzo ich ciekaw.

ira (offline)

Post #23

18-11-2021 - 16:36:29

Pabianice 

O możliwości wystąpienia martwicy kości szczęki jest napisane w ulotce Zoledronicu.
Mówiła mi też o tym moja poprzednia onka, była przeciwna podawaniu go co miesiąc.

Tomasz. (offline)

Post #24

19-11-2021 - 22:26:26

Pruszków 

ira
O możliwości wystąpienia martwicy kości szczęki jest napisane w ulotce Zoledronicu.
Jest to powikłanie, stąd zęby muszą być wyleczone. Zdumiewają mnie przytaczane czasem opinie lekarskie. A to, że stomatolog się nie podejmie leczenia zęba, bo była radiotwerapia na sutek i lożę po guzie, albo z dziś, że (przy niepotwierdzonym- do rozstrzygnięcia) wyniku FISH i spadku Ki67 do 2%, z wykryciem ognisk raka przedinwazyjnego lekarz mówi, że wynik gorzej rokuje.
Chyba pandemia (też stres z nią związany, stres przewlekły) i ogólnie wielkie przepracowanie lekarzy rodzą takie budzące wręcz zdumienie interpretacje.

Lela2021 (offline)

Post #25

18-05-2022 - 08:02:17

okolice Wrocławia 

Cześć wszystkim,
chciałabym zapytać, czy ktoś może stosuje, bądź ma wiarygodną opinię na temat preparatu Graviola przy jednoczesnym stosowaniu Aromka. Czy nie wchodzi w interakcje i czy w ogóle warto stosować. Co prawda ja nie wierzę w żadne cudowne naturalne terapie, ale jeżeli preparat miałby korzystne działanie, to chętnie bym go spróbowała, no i nie wiem w jakiej formie byłby dla mnie najlepszy(mam też problemy natury wątrobowej, że tak powiem).

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Lela2021 (offline)

Post #26

18-05-2022 - 14:23:58

okolice Wrocławia 

Oczywiście Twoje cenne uwagi Tomaszu też są jak najbardziej mile widziane. Właśnie znalazłam artykuł:

[www-scirp-org.translate.goog]

dotyczący leczonej kobiety oprócz badań in-vitro i in-vivo na zwierzętach.
Oto fragment( z : Scientific Research)
Pacjentka z rakiem piersi z przerzutami osiąga stabilizację choroby przez 5 lat na lekach Graviola i Xeloda po progresji na wielu liniach terapii.

Retrospektywny przegląd wykresu jednego pacjenta ze zdiagnozowanym BC w latach 1999-2012. Uzyskano szczegółową historię kliniczną obejmującą wiek w momencie rozpoznania, stadium w momencie rozpoznania, terapię (chemioterapia, hormon, graviola) i odpowiedź na terapię. Dokonano przeglądu danych laboratoryjnych, w tym testów czynności wątroby i markerów nowotworowych. Na koniec przeanalizowano obrazowanie za pomocą FDG PET CT od momentu rozpoznania do zakończenia badania.

3. Wyniki

66-letnia kobieta, u której w 1998 r. zdiagnozowano raka lewej piersi po lumpektomii, uzupełniającej chemioterapii opartej na antracyklinie i taksanie, a następnie napromienianiu piersi, została ukończona w 1999 r. następnie w 2002 roku miała potwierdzone biopsją przerzuty do płuc. Rozpoczęła terapię hormonalną, a progresja nastąpiła na Femara, Tamoxifen i Faslodex. Chemioterapia preparatem Navelbine została rozpoczęta od marca 2005 do lutego 2006, Abraxane, Avastin, Gemcitabine (AAG) od lutego 2006 do maja 2007, Doxil od maja 2007 do września 2007. Niestety u pacjentki stwierdzono nowe przerzuty do wątroby i rozpoczęto leczenie W tym czasie Xeloda 2500 mg doustnie dziennie (2 tygodnie 1 tydzień przerwy). Pacjentka zaczęła również używać gravioli 10-12 suchych liści gotowanych w wodzie przez 5-7 minut, 8 uncji. PO codziennie w tym czasie. Markery nowotworowe w momencie rozpoczęcia gryvioli i Xeloda to CEA 12,5 ng/ml (0,0 - 3,4 ng/ml), CA 15-3 1249,0 U/ml (0,0 - 25,0 U/ml), CA 27-29 1295 U/ml (<38 jedn./ml). Markerami nowotworowymi w kwietniu 2008 były: CEA 5,9 ng/ml, CA 15-3 68,6 U/ml, CA 27-29 113 U/ml. Pacjentka przeniosła się na Alaskę i kontynuowała swój reżim, po czym wróciła w grudniu 2011 roku i samodzielnie odstawiła graviolę w tym czasie. Laboratoria w marcu 2012 wykazały AST 75 U/L (15 - 46 U/L) ALT 84 U/L (9 - 52 U/L), CEA 4,3 ng/ml, CA 15-3 25,7 U/ml, CA 27,29 35 U/ml. Również PET-CT w tym czasie wykazał nasilenie choroby lewego górnego odcinka płuca. Graviola została wznowiona w tym momencie, a laboratoria w listopadzie 2012 r. wykazały AST 43 U/L, ALT 50 U/L, CEA 2,9, CA 27-29 32 U/ml, CA 15-3 20. 7 jednostek/ml. Ponowne obrazowanie za pomocą PET/CT w listopadzie 2012 r. wykazało stabilizację choroby. Do tej pory pacjent miał stabilną chorobę i nie doświadczył żadnych skutków ubocznych terapii przez ponad 5 lat.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Tomasz. (offline)

Post #27

19-05-2022 - 16:49:51

Pruszków 

Nie ma podanej informacji czy pacjentka przyjmuje obecnie klasyczne leki p.nowotworowe. Była informacja o wcześniejszym leczeniu antyhormonami III linii leczenia (Faslodex+Tamoxyfen) i chemioterapią pojedynczymi lekami doustnymi (Navelbine i Xeloda). Czy obecnie którymś z tych leków chora jest leczona?
Są chemioterapeutyki izolowane z roslin. Przykładowo taxany były zsyntezowane z kory cisu (na jedną dawkę potrzeba było ponad tona (!) kory. Stąd obecnie taxany są syntezowane metodą inżynierii biochemicznej. Inne leki to np. winblastyna czy winkrystyna. W tym przypadku mogą być również związki hamujące podział nowotworowy.

Lela2021 (offline)

Post #28

20-05-2022 - 08:12:50

okolice Wrocławia 

Ok. To, co napisałeś, to ja wiem. Ale czy Ty na moim miejscu byś sięgnął po Graviolę, stosując jednocześnie Aromek? (no z Aromka, to ja nie zrezygnuję ma się rozumieć).

Tomasz. (offline)

Post #29

20-05-2022 - 14:26:21

Pruszków 

Lela, Nie wiem. Nic Ci nie poradzę.

Lela2021 (offline)

Post #30

20-05-2022 - 19:21:42

okolice Wrocławia 

Dzięki Tomaszu za szczerość. Chyba o ten cud natury się jednak nie pokuszę póki co.bezradny

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 315
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024