Hormonoterapia - rozmowy ogólne
dziubas (offline) |
Post #1 04-10-2015 - 23:30:13 |
Gdańsk |
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
INDRA (offline) |
Post #2 04-10-2015 - 23:45:30 |
Warszawa |
Ja tylko cytuje, nic od siebie ale jakby co to bede eksperymentować na sobie IA i zoladex. Zobaczymy co ze mnie zostanie
![]() ![]() Jeszcze napisze tylko, ze 3 września skończyłam chemie 6 FAC i jest mi ciagle niedobrze. Mdli mnie cały czas i czasem ide zwymiotować aby dobie ulżyć. Mówiłam lekarzom i nic mi nie zalecili. Jeden tylko powiedział ze to pewnie początki wrzodow żołądka. Co robić? Jak żyć? ![]() edit: scalono posty; w przypadku gdy nie minie 15 minut od ostatnio napisanego postu a chcemy coś dopisać, bądź poprawić używamy funkcji zmień ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-11-2015 - 08:16:11 przez myszka. |
dziubas (offline) |
Post #3 05-10-2015 - 00:03:19 |
Gdańsk |
pojsc do ogolnego po recepte na helicid, zaczac jesc kasze jaglana i inne odkwaszcze...
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Pati02 (offline) |
Post #5 05-10-2015 - 23:05:04 |
|
INDRA podaj źródło twoich informacji albo podrzuć linka bo mam zamiar porozmawiać i ja z moim lekarzem na temat ewentualnej zamiany tamoxifenu na inhibitory. No ale na czymś się muszę oprzeć jak będę dyskutować
![]() Twoje mdłości mogą być na tle nerwowym. Znam taki przypadek z najbliższej rodziny. |
blue76 (offline) |
Post #6 06-10-2015 - 19:05:06 |
Czaplinek |
Dziewczyny, czy przy Tamosiu miałyście/macie problem z trzustką ?? Mnie od dłuższego czasu tak jakoś pobolewa leciutko, od czasu do czasu...jutro idę zrobić sobie morfologię to może warto amylazę też zbadać?? A może macie jakieś sprawdzone ziółko na poprawę pracy trzustki ?
Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-10-2015 - 19:06:51 przez blue76. |
rose (offline) |
Post #10 06-10-2015 - 20:22:20 |
|
Blue mnie swojego czasu też pobolewało po lewej pod żebrami i mój rodzinny stwierdził że może to być promieniujacy ból od żołądka lub przyczyną jest wątroba!,która wiele przeszła podczas chemi .Dostałam osłonowy lek o nazwie emanera, i nakaz brania esentiale forte na wątróbke .Nie odrazu ,ale ból ustąpił!
|
Al_la (offline) |
Post #12 06-10-2015 - 20:40:11 |
k/Warszawy |
Z lewej strony pod sam żołądek dochodzi jelito grube i w tym miejscu bierze zakręt. Może masz gazy
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #14 06-10-2015 - 20:53:49 |
k/Warszawy |
![]() Z humorem, ale na poważnie ![]() Zobacz sama: ![]() Może być kolka w lewym podżebrzu ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-10-2015 - 20:54:23 przez Al_la. |
blue76 (offline) |
Post #16 07-10-2015 - 09:24:53 |
Czaplinek |
Hmmm. Byłam na pobraniu krwi...koszmar...tez tak miałyście po chemii ?? Dwa razy pani wkuwała mi się w dwie różne żyły. Z pierwszej nic prawie nie pobrała ale wrzuciła od razu do maszyny na badanie. Wkuła się do drugiej żyły, pobrała już więcej.Wyszłam z gabinetu, zaczęłam się ubierać a po chwili pani mnie woła do siebie..powiedziała że z pierwszej próbki coś źle wyszły płytki krwi i pobierze mi jeszcze raz żeby się upewnić czy na pewno wynik jest taki czy to z powodu zbyt małej ilości krwi ... no i pobrała mi krew z palca jak dziecku. Jutro muszę odebrać wyniki...a ręka boli jak nie wiem co
![]() Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
Tomasz. (offline) |
Post #18 08-10-2015 - 12:36:44 |
Pruszków |
Trzeba jeszcze trochę poczekać, i adriamcycyna i cyklofosfamid mają silne działnie ematogenne. Spytaj lekarza o lek Metoclopramid. On działa propulsywnie, tzn. "udrażnia" żoładek, gdy jest zaciśnięty odźwiernik. Bierze się 1/2 do 1 tabl na 30 minut przed posiłkiem. Myślę, że po kilku dniach problem będzie rozwiązany. Poza tym może być u Ciebie kwestia na tle nerwowym. Skończyłaś batalię z udziałem FEC, a teraz masz w głowie niechęć do tamoxyfenu i szukanie dróg dojścia do I. Aromatazy. To negatywne nakręcenie moze być problemem z żoładkiem, a nie wrzody. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Al_la (offline) |
Post #19 08-10-2015 - 12:55:18 |
k/Warszawy |
Może też być silna nadkwaśność żołądka. Po FEC wyłam z bólu, tak mi kwasy żarły śluzówkę. Pomógł Ranigast max.
Może masz po prostu zniszczoną śluzówkę. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Tomasz. (offline) |
Post #26 10-10-2015 - 14:43:09 |
Pruszków |
Spokojnie z tamoxyfenem!. On ma szeroki zakres dawek terapeutycznych, to np. nie Xeloda, która jest typowym cytostatykiem. Jedna dawką pominiętą czy jedną dawką podwójną nie ma sie co przejmować.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dziubas (offline) |
Post #27 10-10-2015 - 14:50:33 |
Gdańsk |
Zycze ci blue coby to trzuska nie byla a sprawdzony specyfik na trzustke to wyciag z korzenia mniszka lekarskiego, stabilizowany niestety etanolem, prod. Herbapolu ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
INDRA (offline) |
Post #28 10-10-2015 - 20:49:42 |
Warszawa |
Dziękuje za porady. Przychylam sie do tego co pisze Ala a propos śluzówki. Rozróżniam objawy na tle nerwowym i te nowe obce. Biorę proplazol i probiotyki oraz essentiale. Na razie minimalnie pomaga. IA mam włączone do leczenia wraz z zoladexem. Lek zawsze sie jakoś załatwi mam nadzieje. A moze lekarze zmienia zdanie. Przykro mi, ze nie podeszli do mnie indywidualnie. Byłam dzis w kinie na ,,Chemii" wzruszyłam sie tylko na widok mojego szpitala i uwielbiam Stenke w każdym wydaniu.
Uzupełnieniem: żołądek ani nic w brzuchu mnie nie boli. Pod tym względem ok tylko ciagle męczące mdłości. Odczuwam głód normalnie jem ale po prostu mdli mnie jak kiedyś w ciąży z rana. Bolą mnie tez żyły przy dotykaniu ręki i dłoni. Poza tym wszystko ok. Włosy bardzo leniwie kwitną i boje sie, ze nie wyrosną. Miałam FAC. Minął juz ponad miesiąc edit: scalono posty; w przypadku gdy nie minie 15 minut od ostatnio napisanego postu a chcemy coś dopisać, bądź poprawić używamy funkcji zmień ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-11-2015 - 08:17:53 przez myszka. |
Tomasz. (offline) |
Post #29 11-10-2015 - 21:41:29 |
Pruszków |
W nudnościach, oprócz metoclopramidu pomóc mogą leki p.histaminowe- żona miała podawane takowe po operacji, gdy wymiotowała po lekach anestetycznych. Spróbuj z tym pierwszym, koszt to ok 13 zł za 50 tabl. Polecam.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |