Hormonoterapia - rozmowy ogólne
Wysłane przez ady
lopuszek76 (offline) |
Post #1 18-11-2021 - 18:35:32 |
|
I spory guz i węzły zajęte. Dziękuję Panie Tomaszu za uspokojenie ,ze leczenie jest właściwe.
|
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #2 23-11-2021 - 06:33:03 |
Józefosław |
Tomaszu, byłam prywatnie u dwóch onkologów, dr. Lemańska i dr. Kufel. Mój lekarz prowadzący, to dr. Mazur. Nie bardzo wiem, gdzie jeszcze miałabym się udać i w zasadzie, po co? Żeby wyjaśnić to R1 z operacji? Kurcze, to było prawie 7 lat temu. Poza tym po pół roku od oszczędzającej zrobiłam obustronną mastektomie z rekonstrukcją. Nie rozumiem, dlaczego lekarze nie reagowali na te pooperacyjne wyniki. Dlaczego od razu nie proponowali docinki czy mastektomii.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 24-11-2021 - 22:44:23 |
Pruszków |
Dziś nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ja dałem przykład onkologa prywatnie z uwagi na kontynuację leczenia antyhormonami. Wszystkie chore u których jest włączana hormonoterapia pooperacyjna (adiuwantowa) nie mają z samego załozenia raka. Antyhormony są wartościową opcją dla wszystkich raków luminalnych, a leczenie przedłuzone ma największe wskazania gdy są przerzuty do węzłów wartowniczych lub jest reoperacja lub coś poszło nie tak, jak powinno.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #4 25-11-2021 - 06:49:17 |
Józefosław |
Dziękuję za odpowiedź. Ja z dr. Kufel, a wcześniej Lemańską konsultowałam się właśnie w temacie przedłużania hormonów. Mam wrażenie jednak, że żadna z nich, przynajmniej na początku, nie zwróciła uwagi na te R1 z operacji oszczędzającej, co mnie nie ukrywam wkurza. A najbardziej jestem wkurzona tym, że dr. Mazur po operacji, widząc R1 nawet się o tym nie wspomniał. Miałam podczas tej operacji radioterapię. Może chociaż to na plus.
|
monika72 (offline) |
Post #5 29-06-2022 - 14:07:22 |
|
Witam, pytanie do Pana Tomasza . Z histopatu po operacji : rak przewodowy inwazyjny G1, luminalny A oraz rak wewnątrzprzewodowy DCIS LG ICD-O 8500/2. Rak inwazyjny stanowi 90% utkania , DCIS 10 %.
ER (2+) 90%, PR (3+) 95% , KI67 - 8% Marginesy : najwęższy 6mm (górny), angioinwazji i neuroinwazji nie uwidoczniono. Węzły bez przerzutów 0/3 Biorę tamoksifen, co 28 dni zastrzyk Reseliego i obecnie radioterapia 20 naświetleń na pierś. Pani Doktor powiedziała, że po radio wlew z kwasu zabezpieczający przed przerzutami do kości i osteoporozą. Wlew raz na pół roku. Powiedziała, że to moja decyzja, ale Ona by skorzystała na moim miejscu. Mam prośbę do Pana Tomasza, proszę podpowiedzieć co do skuteczności tych wlewów w moim przypadku. |
Tomasz. (offline) |
Post #6 29-06-2022 - 17:58:13 |
Pruszków |
Przy stosowaniu obecnych antyhormonów wlewy są zbędne poza jednym przypadkiem- jest obecna osteoporoza. Wykonałbym badanie denstytometryczne i od tego uzależniał decyzję.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
426
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022