Hormonoterapia - rozmowy ogólne
Beata67 (offline) |
Post #1 13-10-2015 - 21:09:04 |
|
Witam wszystkie Panie,
Piszę po raz pierwszy. Jestem po operacji oszczędzającej (lewa pierś) z biopsja węzłów wartowniczych. Z badania patamorfologicznego wynik - NSTG2, Wokoł guza bardzo skąpy odczyn limfocytarny, nie znaleziono zatorów z komórek nowotworowych w świetle naczyń na obwodzie guza ani cech neuroinwazji. Według klasyfikacji TNM - pT1cNxMx. Z badania węzłów wartowniczych - znalezione 2 węzły chłonne bez przerzutów raka. Mam zaleconą radioterapię ( wkrótce zaczynam) i leczenie tamoksifenem (Nolvadex D). Wyczytałam, że lepsze skutki przynosi leczenie reloksifenem (Evista). Czy może ktoś przyjmuje ten lek (Evista) i co o nim wiecie. W necie niewiele na ten temat informacji. Pozdrawiam. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 14-10-2015 - 09:00:37 |
Pruszków |
Lek Evista: Leczenie osteoporozy i zapobieganie jej u kobiet w okresie po menopauzie w celu zmniejszenia częstości występowania złamań kręgów (nie wykazano zmniejszenia częstości występowania złamań szyjki kości udowej). Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu raloksyfenu u kobiet w okresie po menopauzie, jak również innych rodzajów terapii, włącznie z podawaniem estrogenów, należy wziąć pod uwagę objawy pomenopauzalne oraz wpływ preparatu na macicę i sutek, a także rozważyć ryzyko i korzyści związane z oddziaływaniem preparatu na układ sercowo-naczyniowy. Więc nie ma tu nic o leczeniu raków hormonozależnych. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
małgosia58 (offline) |
Post #5 06-11-2015 - 18:02:43 |
Warszawa |
Dzisiaj byłam u psychiatry i dostałam lek Pramolan 50 mg.Jak myślicie czy ten lek nie osłabia działania tamoxifenu i można bezpiecznie go brać?Dzieki z góry za odpowiedź.
|
justynaanna (offline) |
Post #8 19-11-2015 - 18:29:57 |
|
Witajcie mam pytanie o ZOLADEX czy mozna go samemu podać i o ile dni mozna przesunąc zastrzyk pytam poniewaz w grudniu wypada mi 25 grudnia a wyjezdzam i nie wiem co zrobic dziekuje
witam wszystkich pozdrawiam |
Ikka (offline) |
Post #9 19-11-2015 - 18:35:03 |
Gdańsk |
Justyna, Zoladex jak najbardziej możesz zapodać sobie samodzielnie ( o ile jesteś taka odważna , bo ja chyba nie dałabym rady
![]() Jeśli chodzi o przesunięcie - pytałam mojej onki o to - mówiła, że do tygodnia jest możliwe... ![]() ![]() Ikka ---------------------------------------------------------------------------- Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... ![]() |
alicja.topolska (offline) |
Post #11 19-11-2015 - 19:37:04 |
|
Ja miałam miałam przesunięte o miesic bo byłam w Tajlandii i tam bałam sie wziąć
Bo mozna uszkodzić otrzewna jeśli sie nie wbijesz Alutka11 |
Minia77 (offline) |
Post #12 19-11-2015 - 19:40:44 |
|
Justynko moja onk też mówiła, że do tygodnia max można przesunąc zoladex, ja już raz przesuwałam o 3 dni, w grudniu wypada mi tak samo jak Tobie i też przesunę, sama sobie nie podam, nie jestem masochistką
![]() ![]() ![]() |
alicja.topolska (offline) |
Post #16 20-11-2015 - 08:45:38 |
|
Jak schudłaś ? Ja dieta i ćwiczenia nie jem cukru masła chleba i
Cztery kg schudłam ,masskra Mięso jem raz w tyg i to Eko Czy wy macie po Zoladexie i Tamoxifenie Uderzenia gorąca jestem cała mokra od środka mnie rozsadza edit: scalono posty; w przypadku gdy nie minie 15 minut od ostatnio napisanego postu a chcemy coś dopisać, bądź poprawić używamy funkcji zmień ![]() Alutka11 Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-11-2015 - 11:05:14 przez myszka. |
justynaanna (offline) |
Post #17 20-11-2015 - 15:44:03 |
|
MINIA77 dziękuje za odpowiedz , jestem wdzieczna poniewaz lekarz nie umiał odpowiedziec mi na to pytanie czasem sie zastanawiam czy ja korzystam z usług weterynarza czy osoby która powinna sie znac na swoim fachu .Dziekuje pozdrawiam
witam wszystkich pozdrawiam |
Minia77 (offline) |
Post #18 20-11-2015 - 16:05:25 |
|
Justynko nie ma za co ![]() ![]() |
Minia77 (offline) |
Post #19 20-11-2015 - 16:38:22 |
|
Marzusia jak się ogarniesz, to i chudy brzusio wróci... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Minia77 (offline) |
Post #20 20-11-2015 - 16:46:22 |
|
Alicjo jeżeli mogę coś zaproponować to jest kapitalny blog o zdrowym żywieniu Quchenne Inspirację - nie wiem,czy mogę reklamować..., z którego obecnie korzystam.... Przy samym tamoxifenie (brałam 2 m-ce) bardzo słebe uderzenia, przy zoladexie zdecydowanie większe, ale zauważyłam, też, że zależy po którym zastrzyku, raz mam, tak jak teraz miesiąc prawie bezobjawowo a czasami sa duzo większe, ale da się z tym zyć, oby gorzej nie było... pozdr ![]() |
marzusia (offline) |
Post #21 20-11-2015 - 22:18:25 |
Cieszyn |
Minia skarbie,ja w domu mam masę różnych urzadzeń bo zawsze mi się wydawało,ze jak kupię takie fajne to będę ćwiczyć ,i co teraz służą za wieszaki do suszenia prania,nie ma mowy żebym się męczyła z własnej nieprzymuszonej woli.Zawsze udawało mi sie mieć własciwą wage bez wysiłku fizycznego ale po chemii i na tamosiu chyba nie bedzie to możliwe
![]() ![]() |
Minia77 (offline) |
Post #22 20-11-2015 - 22:54:21 |
|
Marzusia, ja nie jestem ani Anią Lewandowska, ani Ewą Chodakowską, ani tym bardziej Mariolą Bojarską Ferenc...
![]() ![]() |
Minia77 (offline) |
Post #23 20-11-2015 - 23:08:59 |
|
z tymi urządzeniami, to masz rację, ja dopiero co orbitreka sprzedałam, bo na tym to zawału można dostać... ![]() |
Minia77 (offline) |
Post #25 21-11-2015 - 11:08:11 |
|
najważniejsze, to Ty Marzusiu masz się dobrze czuć ze soba, troszkę egoizmu nam przy tej chorobie nie zaszkodzi ![]() ![]() ![]() |
justynaanna (offline) |
Post #26 07-12-2015 - 09:18:00 |
|
Witam Drogie Panie mam pytanko czy bedąc 3miesiace po operacji -mastektomia , czy moge skorzstac z siłowni , jakie cwiczenia mi wolno, pytam bo jak wczesniej wspominałam w innym poscie na pomoc ze strony lekarza nie moge liczyc -nie mam nawet swojego prowadzacego poprostu przychodzi dzień wizyty i na na kogo wypadnie na tego bęc.Dlatego co wizyta to kazdy gada co innego a ja głupia nie wiem kogo mam słuchać.Pozdrawiam
![]() witam wszystkich pozdrawiam |
Jutta (offline) |
Post #27 07-12-2015 - 09:45:41 |
między Łodzią a Warszawą |
A masz usunięte węzły?
![]() Powodzenia ![]() |
dziubas (offline) |
Post #28 07-12-2015 - 10:17:34 |
Gdańsk |
justyna? czy ty czasem nie leczysz sie w Krakowie na Garncarskiej ?
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
justynaanna (offline) |
Post #30 07-12-2015 - 13:11:03 |
|
Dziekuje za odpowiedzi musze teraz poszukac dobrej siłowni i jazda bo jeszcze troche a bede sie kulac jak piłeczka , tyle kilogramów to ja w zyciu nie miałam
![]() witam wszystkich pozdrawiam |