Hormonoterapia - rozmowy ogólne

Wysłane przez ady 

Tomasz. (offline)

Post #1

12-05-2019 - 22:48:36

Pruszków 

renatar
Madziu a czy to był pierwszy zastrzyk blokujący jajniki. Bo po pierwszym podobno może się zdarzyć miesiączka,
Nie podobno, ale występuje. Analog podany w pierwsym momencie wręcz stymuluje jajniki. Później, gdy nie ma pulsacyjnego wydzielania hormonów podwzgórzowych- zostaje zablokowane wydzielanie hormonów tropowych z przysadki na jajniki. Stąd też najwłaściwsza metoda to taka, gdy podaje się analog i przez miesiąc kontynuuje leczenie tamoxyfenem. Po miesiączce - jajniki wchodzą w farrmakologiczną menopauzę i można stosować II i III linię leczenia antyhormonami.

Hanka 73 (offline)

Post #2

06-06-2019 - 11:08:07

Bydgoszcz  

Upały plus tamoś... no mocne wrażenia, nie powiem.. Uderzenia to mam masakryczne bez miliona stopni na dworze oczko Ale ja nie o tym, chciałam poprosić o radę, a mianowicie czy przy tamoksifenie mogę moją wątrobę nawozić ostropestem plamistym myśli w onkologicznym rozmawialiałam z jedną Panią i ona że absolutnie hormonozależnym na tamosiu to nie wolno! W trakcie chemii to alaty mi wariowały, teraz jest nieco poza normą. Zapytałam moją onkolog to mi powiedziała że ich na kursie o tym nie uczyli i puściła oczko oczko I teraz jestem cała głupia bezradny

renatar (offline)

Post #3

06-06-2019 - 11:13:20

sieradz 

Ja się od czasu do czasu wspomagam. Moja chemiczka nie ma nic przeciwko [jestem w 10 procentach hormonozależna]. Czasami też hepamerz.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Hanka 73 (offline)

Post #4

06-06-2019 - 11:41:17

Bydgoszcz  

A widzisz, ciekawe czy to ma znaczenie bo ja mam wysoką hormonozależność... Tak sobie myślę że to ziółko przecież ale wiem że niewinne ziółka też mogą wchodzić w interakcje z lekami, no i teraz boję się że może ten ostropest nieszczęsny np osłabić działanie tamoksifenu. Chciałbym brać codziennie bo podobno tylko wtedy działa jak się go przyjmuje codziennie.. przez trzy miesiące, potem miesiąc przerwy i apiać od nowa

dziubas (offline)

Post #5

06-06-2019 - 23:31:40

Gdańsk 

Hanka! serce jasne. ze ostropest z tamosiem sie nie pogryzie!!! gdybyś napisała do eksperta, to albo by sie usmiał albo odpowie, ze nie ma danych na ten temat, nie sądzę, że lepsza opcja jest czekać na zapalenie a potem marskośc przewraca_oczy

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-06-2019 - 23:32:44 przez dziubas.

ira (offline)

Post #6

07-06-2019 - 17:36:27

Pabianice 

dziubas
Hanka! serce jasne. ze ostropest z tamosiem sie nie pogryzie!!!

Skąd wiesz? uśmiech

Hance chodziło o raka hormonozależnego a fitoestrogeny. Znalazłam na forum [amazonki.net]
[amazonki.net]

Ja też jadłam ostropest, ale czy akurat on mi zaszkodził? Nie demonizowałabym, ale... gdybym wiedziała, tobym nie jadła grinning smiley

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 07-06-2019 - 17:41:48 przez ira.

dziubas (offline)

Post #7

07-06-2019 - 19:41:28

Gdańsk 

tak jak wspomnialam - ekspert w podanej odpowiedzi stwierdził , ze brak ma danych, dla ścisłości - tez jestem hormonozależna i okresowo jadam ostropest

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

ira (offline)

Post #8

07-06-2019 - 21:01:32

Pabianice 

Ja teraz pytam swojego onka o każdą duperelę, którą chcę użyć. Wcześniej też byłam ostrożna, o_tyli_o_ili. Teraz biorę Aromek, więc nie chcę, żeby mu coś "zaszkodziło".

Pollik (offline)

Post #9

09-06-2019 - 07:09:06

Warszawa 

Wrzucałam link z artykułem naukowym o fitoestrogenach m.in- o ile pamiętam szkodliwość jest wątpliwa

Pollik
https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://scholar.google.pl/scholar_url%3Furl%3D[www.phie.pl]

[www.google.pl]

[www.google.pl][/quote,

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-06-2019 - 07:18:44 przez Pollik.

Pollik (offline)

Post #10

09-06-2019 - 07:26:38

Warszawa 

Jeszcze raz,bo coś mi nie wyszło

[www.google.pl]
[www.google.pl]
[www.google.pl]

rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 09-06-2019 - 07:28:40 przez Pollik.

Hanka 73 (offline)

Post #11

09-06-2019 - 08:08:26

Bydgoszcz  

Nie otwiera mi Polliku niezdecydowany może dlatego że korzystam teraz z tableta? No to dalej nie wiem, ekspert twierdzi że brakuje danych myśli A co jeśli osłabia działanie tamosia... Będę miała zdrową wątrobę i do tego sraczkę... sorki gafa... że raczycho wróci. Pewnie wrócę do Essentiale, tam są fosfolipidy zdaje się, one nie kolidują chyba?

Pollik (offline)

Post #12

09-06-2019 - 20:04:30

Warszawa 

Bo to pobrać trzeba. To duże pliki pdf są. Lektura niełatwa,ale szczegółowa i przywołująca badania

Hanka 73 (offline)

Post #13

10-06-2019 - 06:22:02

Bydgoszcz  

O losie ja to prosta kobita jestem śmiech Nie dla mnie takie opracowania naukowe... nie złapię i kompleksów się nabawię

Róża2018 (offline)

Post #14

26-07-2019 - 18:20:21

Gdańsk 

Mam pytanie do osób, które już zakończyły leczenie a są na antyhormonach na jakie badania dostajecie skierowanie przed kolejnymi wizytami kontrolnymi?
Mama ma kontrolę za 3 miesiące ale na razie nie dostała nic, nawet skierowania na podstawowe badanie morfologii.
Zastanawiam się jak jest u Was, kiedy robiłyście pierwsze USG czy mammografię?

Na co zwrócić uwagę, o co prosić lekarza czy ewentualnie zrobić prywatnie?

Była tu kiedyś dyskusja o suplementacji wapniem i wit D3 ale nie mogę znaleźć. Co jaki czas kontrolujecie poziom wapnia?

Egistrozol podobno bardzo wpływa na stan kości, może przyspieszyć osteoporozę jakie w tym wypadku warto zrobić badanie? Dodam, że szybko zaczęła się chemioterapia i onkolog nie chciała zlecać wtedy scyntygrafii czy warto ją zrobić teraz?

Będę wdzięczna za wskazówki, nie chciałabym z tej radości po wyjściu na prostą czegoś przegapić, zaniedbać.

Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm,zajęte węzły.Od 06.12.18r. -4xAC,12xPXL,25.06.19 mastektomia radykalna z usunięciem wszystkich węzłów (15 sztuk) 03.07.19 wynik hist-pat-nie znaleziono komórek nowotworowych, całkowita regresja nowotworu radocha Od 19.07.19 - Egistrozol.

Zdziwiona71 (offline)

Post #15

26-07-2019 - 19:46:58

Bialystok 

Różo, ja np.dopiero wczoraj zrobiłam kontrolne usg po operacji i radio i brachach. Od radio minęło 5.5 miesiąca i na początku września będzie morfologia, biochemia. Ale między czasie poszłam po skierowanie na morfologia do rodzinnego

dziubas (offline)

Post #16

26-07-2019 - 21:10:14

Gdańsk 

Jestem nie miarodajnym przypadkiem, bo 7my rok uzywam tamosia a nie IA, jestem u onki 2-3 razy w roku i co roku robię mammo, usg piersi i brzucha i rtg płuc, o badaniach krwi z nia jeszcze nie rozmawiałam, raz mi dala skierowanie, ale poniewaz raz w roku rodzinny kieruje mnie na badania krwi, to skierowanie onki olałam, bo musiałabym specjalnie jechac do WCO a mi sie nie chciało, onka nie zauważyła, ze skierowanie dostałam a wyników w karcie niet! nie świadczy to wcale źle o once, na wszystko o co poprosze skierowanie mi daje, ale jest zakrecona, często zmeczona a pracować nie musi tylko chce i jestem pełna podziwu dla niej, że po białaczce i po przeszczepie szpiku jeszcze jej sie chce!!!
co do suplementacji wit D3, to powtarzam za Tomaszem - przy suplementacji D3 nie trzeba suplementować wapnia, bo D3 sama to reguluje! Ja robie prywatnie badanie raz na 2 lata, łykam teraz 4000 j.m., ale gdy badanie wykazało niedobór to za rada dr Wojtackiego łykałam, przez 2mce 6ooo j.m.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-07-2019 - 21:13:08 przez dziubas.

Róża2018 (offline)

Post #17

26-07-2019 - 22:07:42

Gdańsk 

Basiu ale takie zalecenie mama dostała wit D 2000j i wapń Calperos 500 więc musi widocznie brać, pewnie ma to związek z działaniem Egistrazolu na kości.

Raczej też pewnie będzie trzeba te podstawowe badania robić u rodzinnego a wit D wiadomo i tak prywatnie.

Zdziwiona dzięki, to też tak u nas wyjdzie 4-5 miesięcy jeśli w październiku skieruje na kontrolne Usg.

Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm,zajęte węzły.Od 06.12.18r. -4xAC,12xPXL,25.06.19 mastektomia radykalna z usunięciem wszystkich węzłów (15 sztuk) 03.07.19 wynik hist-pat-nie znaleziono komórek nowotworowych, całkowita regresja nowotworu radocha Od 19.07.19 - Egistrozol.

dziubas (offline)

Post #18

26-07-2019 - 23:20:29

Gdańsk 

Asiu! goja66 napisała, ze skierowanie na poziom witaminy D3 dostała od onki i ja tez zamiezam poruszyć ten temat na nastepnej wizycie, naprawde nieraz mi brakuje pieniedzy na zycie a badanie tanie nie jest, a poza tym wszędzie sie ostatnio mówi, że niedobór moze wywoływac raka i ze po leczeniu raka niedobór jest pewny jak 2x2x to dlaczego onkolodzy nie mieliby dawac skierowan??? wiem dlaczego! bo system jest chory ale trzeba podnieśc larum, zeby to zmienić!!!

Tomasz. (offline)

Post #19

29-07-2019 - 13:36:57

Pruszków 

W okresach październik-maj z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością u wszystkich mieszkajacych w szerokościach geograficznych jak Polska jest niedobór witaminy D3. I to nie tlylko u tych, które zachorowały na raka!. Szczególnym przypadkiem jest używanie filtrów przez całe lato. Jeśli nie ma zarumienienia skóry od słońca- witamina D3 również latem się nie syntezuje. Ja bym polecał - dla nie badajacych poziomu D3 (drognie badanie)- codziennie 3000 jm. Dla badajacych- 4000 jm. I co 4-5 miesiecy kontrola poziomu. Ja przy suplementacji D3 4000 jm (uwaga- suplement kupiony przez Internet) miałem po 8 miesiącach wzrost z 29 na 56 (norma 30-100). Teraz używam wyłącznie Juvit w kroplach.

etruzilka (offline)

Post #20

29-07-2019 - 21:02:55

Olsztyn 

Do IA miałam zalecony Calperos 1000 plus 1000 j.m. witaminy D. Po trzech latach dorobiłam się złogu w nerce.

dziubas (offline)

Post #21

30-07-2019 - 06:56:56

Gdańsk 

etruzilko!!! serce moze za mało piłaś..., sprawdzaj ciezar właściwy moczutak

Róża2018 (offline)

Post #22

30-07-2019 - 12:19:01

Gdańsk 

Basiu zapytamy na kolejnej wizycie o to skierowanie chociażby z ciekawości. Jeśli nie da zrobi mama prywatnie, w WCO jak robiła to była promocja 80 zł z profilem kostnym. Wiem to też dużo ale przynajmniej był już wapń, fosfor i fosfataza alkaliczna jeśli dobrze pamiętam.

Tomasz mama miała poziom Wit D 10, bierze vigantoletten 2000j już ponad pół roku, zastanawiam się cxy to wystarczająca dawka ale dopóki nie zrobimy poziomu nie będziemy na razie zwiększać.

Co do picia to po chemioterapii pozostał mamie zdrowy nawyk picia ok 2l samej wody mineralnej uśmiech

dziubas (offline)

Post #23

30-07-2019 - 15:51:35

Gdańsk 

Asiu! serce poziom vit D3 10 to na pewniaka - osteopenia i przy takim niedoborze w zyciu calperos 1000 j.m. nic nie da! wiadomo, ze my pacjenci onkologiczni nie powinniśmy wylegiwać sie na słoncu, na dodatek ja jestem otyła i vit D3 sadowi sie w tłuszczu zamiast w kościach dlatego tak ważna jest suplementacja, niech mama jak najszybciej zrobi badanie i przy niedoborze przez 2 mce przynajmniej przyjmuje 6ooo j.m.! potem znowu zrobic badanie i przy osiagnietej normie - prynajmniej 40 dalej podtrzymujaco uzywa 4000 j.m

etruzilka (offline)

Post #24

31-07-2019 - 23:42:02

Olsztyn 

Dziubas uśmiech dzięki za wskazówki.

Al_la (offline)

Post #25

06-08-2019 - 13:03:02

k/Warszawy 

Róża2018

Tomasz mama miała poziom Wit D 10, bierze vigantoletten 2000j już ponad pół roku, zastanawiam się cxy to wystarczająca dawka ale dopóki nie zrobimy poziomu nie będziemy na razie zwiększać.

Ja miałam poziom wit D3 12 albo 13 (nie pamiętam już). Przez 7 miesięcy stosowałam wit. D3 5000(!!!). Po zbadaniu poziom nie przekroczył 50 a gdzie mu do 100 uśmiech
Uważam, że 2000 j to za mało przy takim niedoborze.
Ja nie lubię słońca, więc całe lato posiłkuję się codziennie wit. D3 2000 i wcale nie badam. Zbadam za jakiś czas, bo do 100 jeszcze na pewno daleko.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #26

06-08-2019 - 13:50:47

Pruszków 

Róża2018
O czym my mówimy... 10 przy normie 30-100.
Ja stosowałem po zmarłej marce Alfadiol w dawkach terapeutycznych 1 ug (zapobiegawcza to 0,25 ug). Pomiar D3 wykazał... 25. Kupiłem w dawce 4000 i stosowałem całą zimę do maja. Wynik wzrósł do 53. Gdy mi się D3 w tej dawce skończyła- zacząlem stosować Juvit. Teraz bazuję na tym. To lek na receptę. Refundowany w razie osteoporozy wynikłej w trakcie sterydoterapii (np. dexamethasonem). Ale drogi nie jest, a pewność mam większą.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #27

19-09-2019 - 20:14:54

Józefosław  

Internista przepisał mi dziś essentiale forte (podwyższony do 36 ALAT). Możemy? Widzę w składzie soję. Może lepiej coś innego na wątrobę zastosować? Lekarz kazal brać miesiąc i powtórzyć badanie. Dziękuję ????

ira (offline)

Post #28

19-09-2019 - 21:00:50

Pabianice 

Mój onk powiedział, że to mi nie pomoże i nie zaszkodzi.
Ale niektórzy interniści to polecają. Bierz. smiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #29

19-09-2019 - 22:02:59

Pruszków 

Iwo_Iwo_123
Internista przepisał mi dziś essentiale forte (podwyższony do 36 ALAT).
36 to wynik podwyższony?? Jeśli tak, to jakim wynikiem jest ALAT ponad 820?
To, co trzeba zrobić przy podawaniu tamoxyfenu to kontrola okresowa wskaźnika HOMA-IR i stosowanie diety pozwalającej uzyskać zmniejszony obwód w pasie (profilaktyka otyłości brzusznej). Tu jest zagrożenie.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #30

20-09-2019 - 06:19:16

Józefosław  

Wynik poza graniczny normy, ustalonej przez laboratorium. Poza tym delikatnie stłuszczona wątroba na ostatnim usg. Sugeruje Pan, że lek zbędny? smiling smiley
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 438
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022