Hormonoterapia - rozmowy ogólne

Wysłane przez ady 

lopuszek76 (offline)

Post #1

18-11-2021 - 18:35:32

I spory guz i węzły zajęte. Dziękuję Panie Tomaszu za uspokojenie ,ze leczenie jest właściwe.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #2

23-11-2021 - 06:33:03

Józefosław  

Tomaszu, byłam prywatnie u dwóch onkologów, dr. Lemańska i dr. Kufel. Mój lekarz prowadzący, to dr. Mazur. Nie bardzo wiem, gdzie jeszcze miałabym się udać i w zasadzie, po co? Żeby wyjaśnić to R1 z operacji? Kurcze, to było prawie 7 lat temu. Poza tym po pół roku od oszczędzającej zrobiłam obustronną mastektomie z rekonstrukcją. Nie rozumiem, dlaczego lekarze nie reagowali na te pooperacyjne wyniki. Dlaczego od razu nie proponowali docinki czy mastektomii.

Tomasz. (offline)

Post #3

24-11-2021 - 22:44:23

Pruszków 

Dziś nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ja dałem przykład onkologa prywatnie z uwagi na kontynuację leczenia antyhormonami. Wszystkie chore u których jest włączana hormonoterapia pooperacyjna (adiuwantowa) nie mają z samego załozenia raka. Antyhormony są wartościową opcją dla wszystkich raków luminalnych, a leczenie przedłuzone ma największe wskazania gdy są przerzuty do węzłów wartowniczych lub jest reoperacja lub coś poszło nie tak, jak powinno.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #4

25-11-2021 - 06:49:17

Józefosław  

Dziękuję za odpowiedź. Ja z dr. Kufel, a wcześniej Lemańską konsultowałam się właśnie w temacie przedłużania hormonów. Mam wrażenie jednak, że żadna z nich, przynajmniej na początku, nie zwróciła uwagi na te R1 z operacji oszczędzającej, co mnie nie ukrywam wkurza. A najbardziej jestem wkurzona tym, że dr. Mazur po operacji, widząc R1 nawet się o tym nie wspomniał. Miałam podczas tej operacji radioterapię. Może chociaż to na plus.

monika72 (offline)

Post #5

29-06-2022 - 14:07:22

Witam, pytanie do Pana Tomasza . Z histopatu po operacji : rak przewodowy inwazyjny G1, luminalny A oraz rak wewnątrzprzewodowy DCIS LG ICD-O 8500/2. Rak inwazyjny stanowi 90% utkania , DCIS 10 %.
ER (2+) 90%, PR (3+) 95% , KI67 - 8%
Marginesy : najwęższy 6mm (górny), angioinwazji i neuroinwazji nie uwidoczniono.
Węzły bez przerzutów 0/3
Biorę tamoksifen, co 28 dni zastrzyk Reseliego i obecnie radioterapia 20 naświetleń na pierś.
Pani Doktor powiedziała, że po radio wlew z kwasu zabezpieczający przed przerzutami do kości i osteoporozą. Wlew raz na pół roku.
Powiedziała, że to moja decyzja, ale Ona by skorzystała na moim miejscu. Mam prośbę do Pana Tomasza, proszę podpowiedzieć co do skuteczności tych wlewów w moim przypadku.

Tomasz. (offline)

Post #6

29-06-2022 - 17:58:13

Pruszków 

Przy stosowaniu obecnych antyhormonów wlewy są zbędne poza jednym przypadkiem- jest obecna osteoporoza. Wykonałbym badanie denstytometryczne i od tego uzależniał decyzję.

monika72 (offline)

Post #7

30-06-2022 - 08:19:20

Dziękuję bardzo za odpowiedź, zapytam lekarza o to badanie.

Lela2021 (offline)

Post #8

07-09-2022 - 16:04:37

okolice Wrocławia 

Witam wszystkich,
mam pytanie, szczególnie do Tomasza. Jako, że miałam zrobioną densytometrię i pojawiła się osteopenia(wyniku nie dostałam, dopiero na wizycie w listopadzie, ale widziałam-przedział od +0,4 do ok.-1,9), co oprócz witaminy D3 4000 j. przy Aromku powinnam suplementować? Teoretycznie wiem, bo wątek był już na tapecie, ale ja mam kamicę PŻW i biorę dodatkowo Proursan. Nie chciałabym, aby ze względu na suplementację wapnia przyczynić się do zwiększenia kamicy. Woreczek usunięty, stan po protezowaniu i usunięciu protezy PŻW.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Tomasz. (offline)

Post #9

07-09-2022 - 18:49:46

Pruszków 

Leczniczo działają bisfosfoniany. Może być kwas ibabndronowy (1 tabl co 14 dni), można też silniej - kwasem zoledronowym we wlewie. Zleca to onkolog chemioterapeta. Bisfosfoniany obniżaja poziom Wapnia. Ogólnie tylko Tamoxyfen nie powoduje osteoporozy. Inne antyhormony powodują. Ja małe dawki Calperosu 500 mg bym stosował. Niezależnie od D3.

Lela2021 (offline)

Post #10

07-09-2022 - 20:53:02

okolice Wrocławia 

Dziękuję Tomaszu za cenne jak zawsze rady.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

ira (offline)

Post #11

07-09-2022 - 21:11:22

Pabianice 

Tomasz.
Leczniczo działają bisfosfoniany. Może być kwas ibabndronowy (1 tabl co 14 dni), można też silniej - kwasem zoledronowym we wlewie. Zleca to onkolog chemioterapeta. Bisfosfoniany obniżaja poziom Wapnia. .

Jestem wielbicielką kwasu zoledronowego, bardzo pomaga moim kościom (mam przerzuty), przynosi ulgę, jeśli pojawiają się czasem bóle, obniża zbyt wysoki poziom wapnia we krwi. Jest jednak, niestety, jedno "ale": moje nerki go nie lubią. Podwyższa kreatyninę, obniża eGFR. Biorę wtedy, kiedy wyniki na to pozwalają, często mniejszą dawkę, co dwa miesiące. A chciałabym 4mg i co miesiąc duży uśmiech

Lela2021 (offline)

Post #12

08-09-2022 - 07:43:34

okolice Wrocławia 

Dziękuję Iruchna za Twoją opinię. Będę rozmawiać o tym z lekarzem.

Ani (offline)

Post #13

24-10-2022 - 20:01:34

Poznań 

Od 7 miesięcy biorę Letrozol, moje stawy to odczuwają. Rano nie mogę się podnieść z łóżka, chodzę jak starowinka. Jak przykucnę to szukam czego tu się chwycić bo ciężko się podnieść. Jak się rozruszam w ciągu dnia to jest lepiej. Po nocy bolą mnie też dłonie i palce. Biorę wapń, witaminę D. Żeby było jasne to się nie skarżę bo mogę brać Letrozol jak najdłużej byleby choroba nie wróciła - ale chciałam się podpytać jak sobie z tymi bólami radzicie - jakieś konkretne ćwiczenia? Będę wdzięczna za Wasze rady.

Pierś lewa T1C (0,7x0,8x1,1) N1a (sn), G2, ER+ >95%, PR +>95% Her- (1+), Ki67 20%, mastektomia, radioterapia, tamoksifen + reseligo przez 7 miesięcy, obecnie Letrozol, Pierś prawa T1aN0M0 (2 mm) rak cewkowy, G1, ER 100%, PR 60%, HER -, KI67 1% mastektomia, Letrozol

Tomasz. (offline)

Post #14

24-10-2022 - 21:37:50

Pruszków 

Poza terapią ruchem nie ma specjalnie innej metody terapeutycznej na bóle stawowe po I.A. Warto sprawdzić, czy nie ma osteoporozy. A jeśli jest- skutecznie ją leczyć. Są ośrodki, gdzie zapobiegawczo podaje się co 3 miesiace wlew kwasu zolendronowego.

ira (offline)

Post #15

24-10-2022 - 22:07:19

Pabianice 

Ani
chciałam się podpytać jak sobie z tymi bólami radzicie - jakieś konkretne ćwiczenia?.

Zupełnie sobie nie radziłam z bólem rąk. To było straszne. Do tej pory niektóre rzeczy robię lewą ręką, bo prawa bardziej dokuczała. Nie ćwiczyłam, bo... bolało grinning smiley

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 515
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022