pembrolizumab w raku potrójnie ujemnym
Tomasz. (offline) |
Post #3 21-03-2018 - 22:01:22 |
Pruszków |
Chemioterapia w raku trójujemnym to poza opercją b.istotny etap leczenia. Można z niego zrezygnować. Pamiętaj tylko o tym, że z powodu braku receptorów w takim raku nie istnieje inna forma oddziaływania terapeutycznego. Xeloda to też cytostatyk, tylko jest to prolek, który podaje się doustnie- sam prolek nie ma działania cytostatycznego (tabletki)- zmienia się w cytostatyk w komórkach szybko dzielących się- czyli przede wszystkim w komórkach raka. Średnica guza 20 mm to nie jest taka maleńka- chyba, że operacja będzie łatwa ze względu na duży rozmiar piersi.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
marzusia (offline) |
Post #4 21-03-2018 - 23:49:59 |
Cieszyn |
niestety, myślę że bez typowej chemioterapii w postaci schematów z adriamycyną(czerwona chemia) i taksanami (biała chemia) raczej się nie obejdzie. Co do radioterapii na tym etapie za wcześnie wyrokować, choć jeśli przyjmie się opcję operacji oszczędzającej to będzie ona na pewno.
|
Robi (offline) |
Post #6 02-11-2018 - 19:14:25 |
Warszawa |
Witam wszystkich!
Jestem tatą 31 letniej córki u której wykryto rok temu trójujemnego z przerzutami do kości. W styczniu 2018 rozpoczęliśmy badanie kliniczne pembrolizumabem z nab paclitaxelem ,wszystko szło dobrze do kwietnia,markery spadały,pełen optymizm.I nagle zaczęły się bóle głowy,wszyscy myśleli,że to działanie uboczne.Niestety był to przerzut do OUN,i musieliśmy zakończyć badanie.Potem wlewy z MTX w kregosłup plus xeloda,udało się zatrzymać na 3miesiące,znów bóle głowy,wlew MTX.Przeszliśmy na doxorubicynę plus ctx i tak do teraz,nie ma progresji, walczymy dzielnie.Mam pytanie,jak szybko można zacząć kolejne badanie kliniczne i jak wy dziewczyny przechodzicie to z pembrolizumabem. |
misiek (offline) |
Post #7 06-01-2019 - 20:06:05 |
jaworzno |
Witam czy miałyście skutki uboczne po badaniu klinicznym , ja zapalenie stawów - dostałam sterydy , po zabiegu dalej 9 dawek koniec w sierpniu dzisiaj mam podejrzenie cukrzycy, i prawdopodobnie auto immunologiczne zapalenie choroby. Napiszcie proszę
|
marcis (offline) |
Post #9 30-01-2019 - 17:15:54 |
|
Robi trzymam kciuki za córkę jesteście bardzo silni, podpowiedź mi proszę z kim rozmawiać w Warszawie o możliwości udziału w terapii? Moja mam z potrójnieujemnym z przerzutem do węzłów w Opolu nie są w stanie zaproponować nic więcej....... Będę wdzięczna za jakieś wskazówki u kogo szukać pomocy
|
tiflufnu (offline) |
Post #11 06-03-2019 - 00:32:32 |
Wrocław |
Witam,
Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takimi badaniami we Wrocławiu? Ewentualnie gdzie w Warszawie jest jeszcze rekrutacja? Pozdrawiam Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
Robi (offline) |
Post #16 06-03-2019 - 17:21:48 |
Warszawa |
Badania kliniczne najlepiej wyszukiwać dzwoniąc do dużych szpitali onkologicznych i pytać o nie oraz o lekarza,który jest za nie odpowiedzialny,lub poprzez wyszukiwarki badań,my tak nawet pytaliśmy o badania w innych krajach,gdzie ich wybór jest większy.
|
Tomasz. (offline) |
Post #17 16-03-2019 - 21:06:38 |
Pruszków |
MTX (metotrexat) to też chemia (cytostatyk). Czy był proponowany DepoCyte?? Jest podawany dexamethason? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Dodatila88 (offline) |
Post #19 01-09-2022 - 18:58:52 |
|
A jakie wy macie o tym zdanie?
|