BADANIE Ki67 i HER obowiązkowo??ja nie mam
IRENKA52 (offline) |
Post #1 18-10-2017 - 09:44:21 |
Śląsk |
Witam serdecznie mam zapytanie ,jestem po operacji 6 miesięcy amputacji piersi po tomoterapii i na tamoxifenie ,nie daje mi spokoju że nie miałam zrobionych badań Ki67 i HER moje pytanie czy moge sie ubiegac o te badania minęło już 6 miesięcy od operacji ,mam wizyte kontrolną w listopadzie i jest okazja tylko jakich argumetów mam użyć? aby mi je zrobili?
|
IRENKA52 (offline) |
Post #3 19-10-2017 - 09:13:05 |
Śląsk |
Nie mam na pewno zrobionych poniewaź w archiwum robiłam wszystkie ksero badań,no i stąd wiem .takich badań nie dostałam,Stąd moje pytanie czy po tak długim okresie po operacji można takie badania zrobić.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-10-2017 - 09:15:26 przez IRENKA52. |
Anika (offline) |
Post #4 19-10-2017 - 13:20:03 |
Bielsko |
Wartość Ki67 i HER wpisane były w końcowej części wyniku badania histopatologicznego mojego guza. Nie mieści mi się w głowie, że nie
badają cech nowotworu od których zależy właściwe leczenie....! Imho, jeśli mają (nie wiem jaka jest procedura) zabezpieczone w laboratorium wycięte tkanki to chyba można o to wnioskować. Albo przynajmniej zapytać. ....przyszło mi jeszcze do głowy..., może to mało prawdopodobne, ale czy przez pomyłkę nie skserowali/wydrukowali tylko części wyniku np. jednostronnie zamiast dwustronnie? Bo u mnie właśnie te dane były na drugiej stronie i nie od razu je zauważyłam. Spójrz jeszcze raz na wynik badania guza po operacji - w tej części podsumowującej. Mój wynik składa się z opisu tkanek makro (ponumerowanych), opisu wyników ponumerowanych odpowiednio) i na końcu takie jakby podsumowanie z wszystkimi właściwościami guza (Przepraszam za potoczny język, pisałam bez podglądu... ) Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-10-2017 - 13:25:42 przez Anika. |
IRENKA52 (offline) |
Post #5 20-10-2017 - 08:44:01 |
Śląsk |
Sprawdzałam nie mam tych badań i gdyby nie to że wyszedł mikro przerzut w węzle to bym nawet nie miała zrobionych receptorów ,robili je po operacji wraz ze sprawdzaniem ponownym materiału po operacyjnego ponieważ miałam diagnozę DCIS i mikro w węzle ,jakie leczenie zastosowano jak pisałam powyżej .Nadal na wypisie widnieje DCIS, z tym że niema się to nijak do mikroprzerzutu,. dlatego jestem wysoce zaniepokojona ,Trochę ochłonęłam po operacji i tomo i zastanawiam się nad tym wszystkim . Wyciągam wnioski ,no powiem szczerze że nie pozytywne ,dlatego dopytuję.
|
DanaPar (offline) |
Post #6 20-10-2017 - 09:15:57 |
Police |
Gdy zachorowałam, HER nie robili standardowo i też nie podawali herceptyny. Dorwałam ulotkę, w której była informacja, by żądać zbadania HER. Poprosiłam o zrobienie tego. Minęło z 2 lata od operacji i w tym czasie już była w standardzie herceptyna (zachorowałam o pół roku za wcześnie). Wyszedł HER+++, ale na podanie Herceptyny było za późno (ponoć za duża przerwa od skończenia chemii). Mnie wyszło to na dobre, bo nie obciążylam się dodatkowym leczeniem, a organizm + zastosowane terapie sobie poradziły. Ki67 miałam zrobione z guza. Nie wiem więc, czy po czasie można ten wynik zrobić. Może u Ciebie rak w tak wczesnym stadium, że się ne dało
|
lulu (offline) |
Post #7 20-10-2017 - 15:26:20 |
k/Kwidzyna |
Stadium raka nie ma nic tu do rzeczy, badanie takie powinno być zrobione. Irenka a gdzie się leczysz?
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Al_la (offline) |
Post #9 21-10-2017 - 18:17:15 |
k/Warszawy |
Irenko, to chyba odpowiedź eksperta na Twoje pytanie? [amazonki.net]
Nie ma potrzeby wykonywać te badania, bo leczenie masz odpowiednie W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |