BADANIE Ki67 i HER obowiązkowo??ja nie mam

Wysłane przez IRENKA52 

IRENKA52 (offline)

Post #1

18-10-2017 - 09:44:21

Śląsk 

Witam serdecznie mam zapytanie ,jestem po operacji 6 miesięcy amputacji piersi po tomoterapii i na tamoxifenie ,nie daje mi spokoju że nie miałam zrobionych badań Ki67 i HER moje pytanie czy moge sie ubiegac o te badania minęło już 6 miesięcy od operacji ,mam wizyte kontrolną w listopadzie i jest okazja tylko jakich argumetów mam użyć? aby mi je zrobili?

Anika (offline)

Post #2

18-10-2017 - 12:12:15

Bielsko 

Nie wiem czy ja mogę w tym temacie odpowiadać, ale wydaje mi się, że musieli robić te badania po operacji, to badanie wyciętego guza,
może po prostu nie podali wyników, ale w systemie są?

IRENKA52 (offline)

Post #3

19-10-2017 - 09:13:05

Śląsk 

Nie mam na pewno zrobionych poniewaź w archiwum robiłam wszystkie ksero badań,no i stąd wiem .takich badań nie dostałam,Stąd moje pytanie czy po tak długim okresie po operacji można takie badania zrobić.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-10-2017 - 09:15:26 przez IRENKA52.

Anika (offline)

Post #4

19-10-2017 - 13:20:03

Bielsko 

Wartość Ki67 i HER wpisane były w końcowej części wyniku badania histopatologicznego mojego guza. Nie mieści mi się w głowie, że nie
badają cech nowotworu od których zależy właściwe leczenie....! pyta eye popping smiley

Imho, jeśli mają (nie wiem jaka jest procedura) zabezpieczone w laboratorium wycięte tkanki to chyba można o to wnioskować. Albo przynajmniej
zapytać. myśli

....przyszło mi jeszcze do głowy..., może to mało prawdopodobne, ale czy przez pomyłkę nie skserowali/wydrukowali tylko części wyniku np.
jednostronnie zamiast dwustronnie? Bo u mnie właśnie te dane były na drugiej stronie i nie od razu je zauważyłam. Spójrz jeszcze raz na wynik
badania guza po operacji - w tej części podsumowującej. Mój wynik składa się z opisu tkanek makro (ponumerowanych), opisu wyników
ponumerowanych odpowiednio) i na końcu takie jakby podsumowanie z wszystkimi właściwościami guza
(Przepraszam za potoczny język, pisałam bez podglądu... tongue sticking out smiley)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-10-2017 - 13:25:42 przez Anika.

IRENKA52 (offline)

Post #5

20-10-2017 - 08:44:01

Śląsk 

Sprawdzałam nie mam tych badań i gdyby nie to że wyszedł mikro przerzut w węzle to bym nawet nie miała zrobionych receptorów ,robili je po operacji wraz ze sprawdzaniem ponownym materiału po operacyjnego ponieważ miałam diagnozę DCIS i mikro w węzle ,jakie leczenie zastosowano jak pisałam powyżej .Nadal na wypisie widnieje DCIS, z tym że niema się to nijak do mikroprzerzutu,. dlatego jestem wysoce zaniepokojona ,Trochę ochłonęłam po operacji i tomo i zastanawiam się nad tym wszystkim . Wyciągam wnioski ,no powiem szczerze że nie pozytywne ,dlatego dopytuję.

DanaPar (offline)

Post #6

20-10-2017 - 09:15:57

Police 

Gdy zachorowałam, HER nie robili standardowo i też nie podawali herceptyny. Dorwałam ulotkę, w której była informacja, by żądać zbadania HER. Poprosiłam o zrobienie tego. Minęło z 2 lata od operacji i w tym czasie już była w standardzie herceptyna (zachorowałam o pół roku za wcześnie). Wyszedł HER+++, ale na podanie Herceptyny było za późno (ponoć za duża przerwa od skończenia chemii). Mnie wyszło to na dobre, bo nie obciążylam się dodatkowym leczeniem, a organizm + zastosowane terapie sobie poradziły. Ki67 miałam zrobione z guza. Nie wiem więc, czy po czasie można ten wynik zrobić. Może u Ciebie rak w tak wczesnym stadium, że się ne dało

lulu (offline)

Post #7

20-10-2017 - 15:26:20

k/Kwidzyna 

Stadium raka nie ma nic tu do rzeczy, badanie takie powinno być zrobione. Irenka a gdzie się leczysz?

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

IRENKA52 (offline)

Post #8

21-10-2017 - 08:07:46

Śląsk 

Więc z tego co tu czytam te badania powinnam mieć zrobione w listopadzie mam termin do onko więc spróbuję dowiedzieć się coś więcej dziękuję za podpowiedz może ktoś coś więcej na ten temat ? będę wdzięczna pozdrawiam.

Al_la (offline)

Post #9

21-10-2017 - 18:17:15

k/Warszawy 

Irenko, to chyba odpowiedź eksperta na Twoje pytanie? [amazonki.net]

Nie ma potrzeby wykonywać te badania, bo leczenie masz odpowiednie uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

IRENKA52 (offline)

Post #10

21-10-2017 - 20:07:04

Śląsk 

W listopadzie mam kontrolną więc się dopytam

xiouken (online)

Post #12

10-11-2024 - 15:35:09

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 401
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024