DENSYTOMETRIA
Wysłane przez IRENKA52
Agaba190 (offline) |
Post #2 21-07-2018 - 08:17:44 |
k/Warszawy |
Teoretycznie wyniki do odebrania u lekarza kierującego. Tak w każdym razie jest w CO w W-wie oraz w Poradni leczenia osteoporozy. Ale Panie wykonujące badanie (w obu przychodniach) ustnie przekazały mi co widzą.
Pierwsze badanie zrobiłam przed rozpoczęciem leczenia IA. Następne po roku. Badanie pokazuje gęstość kości. Co wnosi w leczenie?. Wg mnie nic. Onkolog na pogarszające się wyniki (przed leczeniem idealne, po roku początek osteoporozy) rozkłada ręce i mówi cyt.: "to są skutki uboczne IA". Pani doktor od osteoporozy to samo. Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Tomasz. (offline) |
Post #3 21-07-2018 - 09:58:48 |
Pruszków |
To badanie mają nie tylko panie Sam też takie miałem. W razie obniżenia Tscore poniżej -2,5 są wskazania refundacyjne do bisfosfonianów (przy Tscore poniże -1,5 też są, tyle, że bez refundacji). Do leczenia raka wynik ten nie ma znaczenia. Do leczenia kośćca podlegającego rzeszotowieniu- tak. Z suplementów polecam Calperos 1000 i w okresach październik-maj suplementacja witaminy D3.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Krynia58 (offline) |
Post #4 21-07-2018 - 11:13:02 |
Warszawa |
Densytometrię można robić tak jak przeswietlenie, co 1 - 2 lata.Mnie kierowała gin, wynik dostałam do ręki.
Biorę tamoxifen, który nie daje skutków ubocznych na kości, wyszła osteopenia, w ostatnim niwiele większą niż 2 lata temu. Onko zaleciła wapń i Wit D 3, a także aktywność fizyczną Myślę Irenko ze u Ciebie chodzi o zbadanie stanu kości przed rozpoczęciem IA. Porozmawiaj z lekarzem o wpływie tego leczenia na kości. Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
IRENKA52 (offline) |
Post #5 21-07-2018 - 22:20:04 |
Śląsk |
Ano macie rację, tylko jak to jest że właśnie lekarka pierwszego kontaktu stwierdziła że kości mogę mieć słabe po tamoxifenie i jeszcze teraz jak przechodzę na IA to tym bardziej powinnam wykonać to badanie ona twierdzi że tamox również żle wpływa na kostki,Tomaszu dziękuję za ; polecam Calperos 1000 i w okresach październik-maj suplementacja witaminy D3. już wykupiłam ,a przy okazji pani w aptece coś między wierszami o jakiś wlewach na osteoporozę wspomniała że lekarz w razie bardzo złych wyników może zlecić o co tu chodzi???
|
dziubas (offline) |
Post #6 22-07-2018 - 01:50:53 |
Gdańsk |
Irenko! juz nie raz o tym pisałam i jeszcze raz powtórzę, ze dobrze przynajmniej raz a nawet dwa razy do roku zbadac poziom wit D3, niestety refundacja jest tylko przy skierowaniu od endokrynologa! w pozostałych przypadkach trzeba niestety zapłacić, koszt takiego badania od 80 PLN do 170 PLN, trzeba szukac w necie gdzie najtaniej, w Gdańsku najnizsza cene ma GUMed czyli Gdański Uniwersytet Medyczny (dawniej Akademia Medyczna). Cena bodaj 75+4 za ukłucie. Chyba, że ktos jest pod stała kontrolą endokrynologa to moze mu sie uda wydebić dwa skierowania w roku. Na sprawe poziomu wit D3 uczuliła mnie terapeutka z Akademii Walki z Rakiem. Pierwszy wynikmiałam w dolnej granicy normy.Terapeutka zaproponowała, zeby przez 1 mc używać 8000 jm a potem po 6000 jm, natomiast mój całkiem madry w wielu kwestiach lekarz rodzinny mało nie zszedł na zawał, jak to usłyszał! Wyjatkowo zgodził sie na zanizona wersję 6000/ 4000. I cóz sie okazało? 4000 uzywałam akurat w okresie wakacyjnym. Fakt, nie wyleguję sie juz na słońcu tak jak kiedyś uwielbiałam! I po upływie 4 mcy zrobiłam badanie i wyszło... ponizej normy! Więc wróciłam do dawki 6000 jm w okresie jesienno -zimowym i dopiero doszłam do normy ok 50 i to był juz bardzo dobry wynik! Moja kolezanka leczy sie u jakiejs profesor w Poznaniu i ta jej zleca uzywanie 10 000 jm! I nie jestem pewna czy Beata bada sobie poziom D3 we krwi! Kilka dni temu słyszałam w radio o opinii WHO nt wit D3 i suplementacji. Tak wiec ta organizacja czy raczej instytucja zwłaszcza osobon starszym zaleca suplementację na poziomie 2000 jm na dobę! Moim zdaniem to pomaga jak umarłemu kadzidło, a u otyłych osób witamina gromadzi się w tłuszczu i kości i cały organizm nie ma z niej zadnego pożytku!Gdy juz wiedziałam, ze mam niedobór a niewiadomo jak długo on trwał, zeozumiałam dlaczego zęby zaczęły mi się kruszyć! Dawno temu mój rodzinnypowiedział, ze wg jego opinii nie jestem typem pacjentki, której grozi osteoporoza.
Typował szczupłe szatynki, to tak jak moja siostra, która do dzis uzywa leki na osteoporozę! A tu taka niespodzianka! Przypuszczam, ze miałam tylko osteopenię. Dzieki chorobie nowotworowej uniknęłam zagrozenia inna powazna chorobą! Wybaczcie, ze tak sie "rozwlekłam", ale dzis nie umiałam krócej za pare godzin trzeba bedzie wstawać, bo jedziemy z siostrzeńcem do Włocławka do siostry i szwagra, a wczesniej trzeba sie na 1,5 tygodnia spakować... Dobranoc! rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
474
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024