Badanie kliniczne Kadcyla+ Atezolizumab
emk (offline) |
Post #1 13-06-2022 - 19:54:10 |
Żory |
Dziś jesteśmy z żoną po wizycie w NIO. Dostaliśmy propozycję wzięcia udziału w badaniu połączenia Kadcyli i Atezolizumabu. Ktoś coś więcej wie w tym temacie? Mamy dylematy czy w to iść. Obecnie trastuzumab, tamoxifen, reseligo. Warto ryzykować?
PP cT4dN1M0 Luminarny B, HER2+++ po ACx4 DD, po 4x T+P+D, po Mastektomii radykalnej pT0N0 LVI(+)M0, w trakcie Trastuzumab, Tamoxyfen i Reseligo |
Tomasz. (offline) |
Post #2 13-06-2022 - 20:55:14 |
Pruszków |
Oba leki rozdzielnie są stosowane. Z tego obszaru to w ChPL jest napisane o raku trójujemnym dla Atezolizumabu. Tu tego warunku nie ma.
Sami musicie rozstrzygnąć, za poważna to sprawa, aby się wypowiadać. Nie wiem, czy była tu osoba tak leczona. Może Forumowiczka Kadcylacholerna. Najwyżej się można wycofać i pozostać na Kadcyli i antyhormonach. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
emk (offline) |
Post #3 14-06-2022 - 06:51:06 |
Żory |
Tu jest problem właśnie. W opinii lekarza prowadzącego, chemioterapia zbyt dobrze zadziałała na raka żony (Guz totalnie się rozpadł, w 2 zajętych uprzednio węzłach nic nie znaleziono, tylko pozostały zatory w naczyniach krwionośnych i limfatycznych). Przez to nie łapie się na Kadcyle. Jeżeli się nie zdecydujemy na to badanie to zostaniemy na Trastuzumabie, Tamoxifenie i Reseligo. Co robić?
PP cT4dN1M0 Luminarny B, HER2+++ po ACx4 DD, po 4x T+P+D, po Mastektomii radykalnej pT0N0 LVI(+)M0, w trakcie Trastuzumab, Tamoxyfen i Reseligo |
Tomasz. (offline) |
Post #4 14-06-2022 - 09:06:08 |
Pruszków |
Kadcyla to trastuzumab o innym procesie dystrybucji w organizmie. Pisałem, jakie ma wskazania z ChPL (charakterystyka produktu leczniczego). Tam są wskazania, a więc i refundacja. W takim przypadku jak u Was ta refundacja jest taka naciągana. Więc lekarz nie chce ryzykować kar nałożonych przez NFZ za niezasadną refundację.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
emk (offline) |
Post #5 15-06-2022 - 06:37:25 |
Żory |
Jesteśmy po konsultacji z innym lekarzem. Cytuję: "Na obecny moment nie ma przesłanki, by leczyć Kadcylą, ponieważ zgodnie z rejestracją tego leku stosuje się go wówczas, gdy nie ma całkowitej remisji patologicznej. Ponieważ u żony stwierdzono całkowity zanik guza po leczeniu przedoperacyjnym - przesłanki by wdrażać Kadcylę nie ma." Zostają nam tylko badania kliniczne aby dostać Kadcylę. Martwi nas tylko to, że jeżeli po Kadcyli coś się jeszcze przyplącze za parę lat to już do niej nie wrócimy. Zostanie uznana za nieskuteczną. Jakie w takim przypadku mamy jeszcze drogi wyjścia? Jest jeszcze jakieś inne skuteczne leczenie w razie wznowy po Kadcyli?
Tomasz. (offline) |
Post #6 15-06-2022 - 08:51:00 |
Pruszków |
Ja zawsze uczulam, aby patrzeć nieco w przód, aby nie być zaskoczonym niespodziewanym obrotem wydarzeń. Tu jednak wybieganie jest za dalekie w sensie hipotez i przygotowań.
Co do leków- rolę odgrywa decyzja urzędnika z ministerstwa. Jedna decyzja- i lek jest dostępny/niedostępny. Jest (po trastuzumabie) pertuzumab. W miejsce klasycznego trastuzumabu są jego formy jak Kadcyla lub Enhertu. Sugerowałbym skupić się na najbliższym leczeniu i staraniach, aby doszło do częściowego chocby odstresowania związanego z chorobą i leczeniem. Staraniach, aby poprawić jakość życia, o powrót do normalnych obowiązków i rozkładu dnia jak przed zachorowaniem. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
emk (offline) |
Post #7 15-06-2022 - 09:54:48 |
Żory |
Czyli? Zostać przy Trnstuzumabie i mieć Kadcylę w rezerwie, czy iść na badania kliniczne z nią i liczyć na całkowite pozbycie się choroby z niejasną ewentualną linią leczenia w razie wznowy?
Tomasz. (offline) |
Post #8 15-06-2022 - 12:39:41 |
Pruszków |
Na tak zadane pytanie odpowiedzi nie uzyskasz. A nawet więcej- takich odpowiedzi nie ma. Chora, w porozumieniu z lekarzem ma podjąć decyzję i wyrazić własną zgodę na leczenie uzupełniające. Takie bezwzględnie być powinno. A schemat? Trzeba wyrazić akces do konkretnie zaproponowanych koncepcji terapeutycznych i obciążeń. Bo to osoba chora będzie dźwigać ciężar leczenia i jej grozi śmierć w razie metastazy odległej, wielonarządowej. Gdybym ja był chorą to bym pozostał na samym trastuzumabie i silnej blokady antyhormonalnej według II linii leczenia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |