Pertuzumab, trastuzumab i docetaksel w leczeniu raka piersi
monik (offline) |
Post #1 05-07-2014 - 12:28:39 |
Łódź |
dziewczyny,
jeśli macie jakąś górę do przeniesienia to dajcie znać, od wczoraj mogłabym ich trochę przenieść ![]() ![]() ![]() trzymam mocno kciuki z drugą Monikę! |
Krynia58 (offline) |
Post #3 05-07-2014 - 13:22:46 |
Warszawa |
Monik
![]() Trzymam ![]() ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
aga66 (offline) |
Post #5 07-07-2014 - 14:33:06 |
Warszawa |
To bardzo dobra wiadomość Monik
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
monik (offline) |
Post #6 31-07-2014 - 11:27:51 |
Łódź |
ech, nie wiem jak zacząć pisanie tu bez Moniki... pewnie dałaby nam kopa za takie gadanie, już to nawet słyszę
![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #11 02-10-2014 - 21:06:32 |
k/Warszawy |
[vod.tvp.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mona1311 (offline) |
Post #12 03-10-2014 - 15:52:32 |
|
Hej.
Czy orientujecie się czy - jeśli już dostawałam poprzednio herceptynę - w leczeniu pierwszego rzutu, a teraz mam wznowę, to czy mogę "wykupić" prywatnie pertuzumab i dostawać łącznie z herceptyną? Miałam przerzuty na wątrobie i dostaję docetaksel i carbolpatynę. Jestem Her2+, niehormonozależna. |
libra1 (offline) |
Post #17 19-01-2015 - 13:10:35 |
|
Widzialam badanie kliniczne w pierwszym rzucie leczenia. Nie wiem tylko czy nie dotyczy aby miejscowo zaawansowanego raka piersi. Wiem, ze teraz podaja ten schemat przy wznowie, ale moze ktos wie o badaniach klinicznych we wczesnym raku piersi ? Takie badanie bylo w CO - podaja ten schemat na poczatku choroby. Ta kombinacja lekow daje najwieksze wskazniki przezycia. W Otwocku mozna kupowac pertuzumab, ale to jest poza moimi mozliwosciami finansowymi.
|
magdena (offline) |
Post #20 21-08-2015 - 02:17:35 |
|
Moja 31letnia siostrzenica bierze udział w badaniu z tymi lekami (I rzut) w Niemczech badanie nazywa się GeparOcto
[www.germanbreastgroup.de] |
ewunia80 (offline) |
Post #21 28-02-2016 - 16:36:57 |
Warszawa |
Piszę już chyba na każdym wątku jakim się da. Nie kwalifikuję się do podania tych leków w Polsce, nie stać mnie na prywatne leczenie. Lekarka sugeruje leczenie za granicą, ale ja już nie wiem jak się do tego zabrać. Jakie te wnioski trzeba złożyć, czy mam w ogóle jakieś szanse. Nie wiem już co robić...
|
karina10 (offline) |
Post #23 06-06-2016 - 15:57:57 |
Warszawa |
Dziewczyny, pomóżcie.
Moja koleżanka (ze szpitalnego łóżka obok) ma przerzuty do kości i płuc. W dodatku po zaledwie miesiącu od zakończenia leczenia. Szuka(my) jakiegoś programu, takiego jak tu wyżej piszecie: Perjeta i herceptyna. W CO powiedzieli: sorry, szukać na własną rękę pomocy bo oni trastuzumab nie mają i dać nie mogą, a najlepsze dla niej właśnie to. Nie zrobili żadnego badania w trakcie, żeby zobaczyć czy nic się nie dzieje. Dziwi takie podejście. Guz jeżeli to ma teraz znaczenie był HER2, bez hormonozależności, KI50%. Była mastektomia. Lat 36 chyba. |
Aga. (offline) |
Post #24 09-06-2016 - 11:57:07 |
okolice Warszawy |
Witam
Wiadomość Kariny to właśnie o mnie. Jestem właśnie na etapie poszukiwania badania klinicznego z jak to nazywam "magiczną trójcą", która jest mi niezbędna i daje największe szanse na wyleczenie. Problem polega na tym, że badania kliniczne zakładają 6 miesięczny odstępu przerzutu od ostatniego leczenia dlatego jestem "nietypowa". Proszę o pomoc w znalezieniu leczenia. Pozdrawiam "Zaprawdę mówię Wam, proście, a otrzymacie, szukajcie, a znajdziecie, pukajcie, a będzie Wam otworzone" "Zaprawdę mówię Wam, o cokolwiek będziecie prosić Ojca w imię moje, da Wam" "Zaprawdę mówię Wam, niebo i ziemia przeminą ale moje słowa nie przeminą" |
Monikajk (offline) |
Post #25 18-09-2016 - 15:00:49 |
Zgorzelec |
Witam moja mama ma raka piersi z przerzutami receptory her drugi jest 3 plus. Obecnie bierze drugą dawke czerwonej chemii. Jak przedluzyc jej życie? Czytalam na temat leku o nazwie pertuzumab? Jak go dostac ile on kosztuje i czy w przypadku mamy jest szansa ze zadziala?
|
Tomasz. (offline) |
Post #26 18-09-2016 - 16:20:15 |
Pruszków |
Czy mama dostawała docetaxel? On jest rekomendowany w rakach HER2 dodatnich. A może jest schemat leczenia AT? Dowiedz się jakie dostaje leczenie. Pertuzumab jest lekiem b.skutecznie uderzającym w nadekspresję HER2, jednak ma "wyśrubowane" kryteria dostania się do programu leczącego. Pytaj lekarzy, dowiaduj się, gdzie prowadzą programy leczenia pertuzumabem.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dziubas (offline) |
Post #30 05-09-2017 - 15:31:54 |
Gdańsk |
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |