Avastin + Xeloda lub Paklitaxel

Wysłane przez ajaka 

ajaka (offline)

Post #1

21-05-2010 - 10:53:30

40km od Warszawy 

Wstępnie zakwalifikowali mnie do badań klinicznych.Mogę wylosować Avastin z Xelodą/obyprosi/ albo Avastin z Paklitakselem/załamka/.....Wczoraj dostałam do przeczytania INFORMACJĘ DLA PACJENTA......Nie powiem....trochę jestem w szoku....Skutki uboczne w obu terapiach robią wrażenie.....Jeśli się zdecyduję lek będę dostawała tak długo dopóki nie nastąpi progresja.......Znając moje szczęście trafię na zestaw z Taxolem /załamka/ ......onka mówi że nie będzie tak jak poprzednio że dawki mniejsze i że nie sponiewiera mnie tak okrutnie, ale boję się......Jeśli odmówię udziału w badaniach dostanę Xelodę ze standardu, ale radzi mi zdecydować się na te badania bo Avastin to taka Herceptyna dla HER-ujemnych......Mogę myśleć do 1 czerwca bo musi być 3 tygodnie przerwy od odstawienia hormonów, których od wczoraj już nie biorę.....
Czy ktoś bierze udział w takich badaniach???????

"Jeszcze nigdy tak nie było żeby jakoś nie było.." ....Szwejk

strawberry1 (offline)

Post #2

21-05-2010 - 20:16:40

Ajaka życzę Ci z całego serca xelody. Super, że zakwalifikowali Cię do programu leczenia.
Nie rozumiem tylko jednej kwestii. Skoro jesteś hormonozależna to dlaczego avastin?? Czy Twoje przerzuty są teraz 3 minusowe? Czy chodzi może o to, że nawet jak jesteś hormonozależna to masz Her na minusie i avastin jest dla tych co mają her na minusie a nie ważne jaką zależność od hormonów?
Przepraszam, że pytam ale byłam przekonana, że avastin to dla 3 minusów - nie tylko her na minus ale i hormony na minus.
Interesują mnie skutki uboczne. Który zestaw powoduje większe skutki i jakiego są one rodzaju? Czy taxol ma wpływ na uszkodzenie mięśnia sercowego?

ajaka (offline)

Post #3

21-05-2010 - 22:51:58

40km od Warszawy 

strawberry1
Czy chodzi może o to, że nawet jak jesteś hormonozależna to masz Her na minusie i avastin jest dla tych co mają her na minusie a nie ważne jaką zależność od hormonów?

Właśnie tak...onka powiedziała mi że Avastin jest dla HER- ujemnych tym czym herceptyna dla HER-dodatnich
Może dają go też i tym na plusie....tego nie wiem, ale dla mnie ważne że nadaje się dla takich jak ja...

strawberry1
Interesują mnie skutki uboczne. Który zestaw powoduje większe skutki i jakiego są one rodzaju? Czy taxol ma wpływ na uszkodzenie mięśnia sercowego?
Cytuję:
Do bardzo często obserwowanych działań ubocznych Bawazumabu/Avastin/ podawanego w połączeniu z innymi terapiami/występującymi w więcej niż 1 przypadku na 10 osób/ które mogą być poważne i ciężkie należą
podwyższone ciśnienie tętnicze
obwodowa neuropatia czuciowa
objaw dłoń-stopa/ból lub pojawienie się pęcherzy na palcach rąk i stopach/
neutropenia z gorączką

Do częstych działań ubocznych/ pojawiających się u więcej niż w 1 przypadku na 100 osób/, które mogą być poważne i ciężkie należą:
perforacja przewodu pokarmowego
przetoka-nieprawidłowe rurkowate połączenie między organem wewnętrznym a skórą lub innymi tkankami
Krwawienie z przewodu pokarmowego lub w mózgu
krwioplucie
zator tętnicy płucnej
niedokrwistość
niska liczba płytek krwi
zablokowanie tętnicy przez skrzep, które może doprowadziś do udaru, ataku serca,niewydolności serca/szczeg. u pacjentów, którzy w przeszłości otrzymywali min. dexorubicin czy mitixantrone/
bból brzucha
zaparcia
reakcje alergiczne

Do niezbyt częstych lub rzadkich działań ubocznych należą
zaburzenia pracy mózgu zwane zespołem odwracalnej tylnejleukoencefalopatii lub encefalopatii nadciśnieniowej/bóle głowy,zaburzenia widzenia,dezorientacja, lub napady padaczkowe/

Innymi bardzo częstymi działaniami ubocznymi są:
biegunka,zmęczenie i brak energii,odwodnienie,nudności i wymioty,ból,płytki oddech, niski poziom tlenu we krwi, omdlenia, zakrzepy w naczyniach kończyn,infekcje we krwi lub pęcherzu, problemy z gojeniem się ran, zaparcia, krwawienia z odbytu, zapalenie jamy ustnej, utrata apetytu, utrata wagi, białko w moczu ,krwawienia z nosa, gorączka

Do tego dochodzą działania uboczne Xelody lub Taxolu
/taxol- zaburzenia kardiologiczne były obserwowane sporadycznie/......

z tego co mi napisali wynika , że większe skutki uboczne daje taxol...

Trochę mnie to przestraszyło...nie powiem....ale może będę w tej grupie która zniesie to dobrze....jeśli nie to w każdej chwili mogę zrezygnować z udziału w programie.....

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-05-2010 - 22:56:03 przez ajaka.

Hala1962 (offline)

Post #4

21-05-2010 - 23:06:35

Szczecin 

Ajaka jak ja zakwalifikowałam się do programu herceptyna i/lub lapatinib to też miałam stracha przed skutkami ubocznymi - była przy każdym z tych leków cała lista sensacji a ja dostałam oba leki na rok. Herceptyna lekko wpłynęła na wydolność serca a lapatinib to prawie roczna biegunka. I tak się cieszę że z całej listy skutków ja miałam tylko te dwa. Może i przy lekach wylosowanych przez Ciebie objedzie się bez tych koszmarnie brzmiących skutków. Życzę Ci tego z całego serca serce Jeśli lekarka mówi że te dawki będą mniejsze to i skutki też mniejsze.myśli

strawberry1 (offline)

Post #5

22-05-2010 - 15:30:55

Dziękuje Ajaka
skutki jak to skutki, nie należy tym się zbytnio przejmować i Ty absolutnie nie myśl o skutkach.
Najważniejsze, że już niedługo zaczniesz leczenie. To bardzo optymistyczna wiadomość. Jesteś w dobrym programie. To silne leki.
Wykończą to wstrętne raczysko.

pozdrawiam serdecznie

mag_dag (offline)

Post #6

30-05-2010 - 19:24:19

Sosnowiec 

avastin jest podawany chorym bez względu na dodatnie czy ujemne receptory
ale niektóre badania wykazały, że u trójujemnych daje ciut lepsze efekty niż inna chemia

avastin blokuje możliwość tworzenia nowych naczyń krwionośnych, co uniemożliwia rozrost guza - a guzy trójujemne mają właśnie zdolność do szybkiego budowania siatki naczyń krwionośnych ---> to tak na chłopski rozum oczko

pewnie i ten program będzie mógł to udowodnić

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

savanach (offline)

Post #7

19-06-2010 - 11:52:10

no właśnie a ja pomimo tego,że jestem her +++ , wylosowałam program cisplatyna a ona przecież jest dla tych co mają mutację genu a ja nie mam tak więc jestem królikiem doświadczalnym na co z reszta się zgodziłam ( a wyjście miałam?) dostawałam herceptynę nie zadziałała,dostawałam xelodę w połączeniu z tyvervem było ok prawie 8 m-cy.A skutki uboczne-człowiek potrafi wiele znieść.

alla salute (offline)

Post #8

28-07-2010 - 20:44:44

witam serdecznie,

jestem po raz pierwszy na forum,
moja mama prawdopodobnie będzie zakwalifikowana do tego badania, obecnie pojawiły się przerzuty na wątrobie po niedawnym raku piersi,
czy któraś z Was także ma przerzuty na wątrobie?

obawiam się, że Mama może mieć także przerzuty w kościach, czy te leki leczą kości? czy trzeba wziąć coś innego na kości?

czy może przerzuty w kościach dyskwalifikują z tego badania?

pozdrowienia,
ania

Al_la (offline)

Post #9

28-07-2010 - 21:11:01

k/Warszawy 

Na przerzuty do kości stosuje się bifosfoniany, np. Bonefos (tabletki) lub kroplówki np. Pamifos, Aredię.
Nie są to jednak leki leczące raka lecz uzupełniające ubytki w kościach spowodowane działaniem komórek nowotworowych.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ajaka (offline)

Post #10

28-07-2010 - 23:58:34

40km od Warszawy 

Same przerzuty do kości raczej nie będą przeszkodą.....mnie zdyskwalifikowali ze względu na dużą ilość napromienianych kości i zajęty szpik kostny....Leczenie Avastinem z Xelodą lub Taxolem jest dość agresywne....skuteczne, ale bardzo obciążające organizm.......

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2010 - 23:58:57 przez ajaka.

alla salute (offline)

Post #11

29-07-2010 - 19:56:50

Al_la, tak wiem, że o wyleczeniu czyli pozbyciu się zmian w kościach mowy raczej nie ma... ale zdaje się, że łatwiej utrzymać w ryzach zmiany w kościach niż wyleczyć wątrobę. Czy są jakieś ogólnie przyjęte standardy postępowania/leczenia chemicznego gdy pojawiają się przerzuty na wątrobie?

Bo tak naprawdę nie wiemy, co możnaby zastosować jeśli to badanie z jakichś przyczyn nie będzie wchodziło w grę?
Dziewczyny, czy z przerzutami na wątrobie można żyć?

Al_la (offline)

Post #12

29-07-2010 - 20:05:51

k/Warszawy 

Oczywiście, że można żyć, bo zawsze jest nadzieja, że przerzuty zostaną zahamowane albo całkowicie zlikwidowane.

Czym są leczone zależy od wielu czynników: wyników, wcześniejszego leczenia, kondycji pacjenta itp.
Spotkałam się już z leczeniem Taxolem, Nawelbiną, Xelodą.
Jeśli pacjent ma HER-2 +++ włącza się też Herceptynę.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Krysiag (offline)

Post #13

01-09-2010 - 17:13:39

Ruda Śląska 

Właśnie kończę brać xelodę z lapatinib-też nie zadziałała,czeka mnie cisplatyna,więc Savanach przyjmij mnie do klubu.Bierzesz już tę chemię?Jak się czujesz?Ja jeszcze nie wykurowałam się po xelodzie,cholernie odczułam ją na rękach i stopach.Czy cisplatynę dostałaś od razu czy miałaś przerwę?

lulu (offline)

Post #14

01-09-2010 - 17:18:10

k/Kwidzyna 

Krysiag, dawno Cię nie było. Nie czekaj na odpowiedź Savanach.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

xiouken (online)

Post #16

10-11-2024 - 16:06:49

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 428
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024