Przywitaj się
Al_la (offline) |
Post #9 06-11-2015 - 19:44:53 |
k/Warszawy |
Tu jest odpowiedź eksperta [amazonki.net]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Marzena46 (offline) |
Post #10 07-11-2015 - 19:22:49 |
Chojnice |
Witam wszystkie dziewczyny. Jestem nowa mam na imię Marzena mam 46 lat dwóch wspaniałych synów i cudowną 2 miesięczną wnusię.
Niestety ten problem mnie również doświadczył.Wiadomość spadła na mnie jak grom z jasnego nieba tym bardziej, że chodziłam profilaktycznie do onkologa i na USG. W listopadzie odbyłam wszystkie badania i uspokojona nawet przez myśl mi nie przeszło, że drań siedzi w moim cycku i czeka... W marcu 2015 r poddano mnie operacji usunięcia 5 mięśniaków i włączono hormony. Brałam przez 4 miesiące. Sama badałam piersi i 23 września odkryłam guz czułam, że jest duży nieregularny z dziwnymi odnogami nogi mi się ugięły czułam lęk i wewnętrzny niepokój. Na drugi dzień zrobiłam prywatnie USG i lekarz od razu zaproponował biopsję cieńkoigłową wynik był następnego dnia niestety zmiana złośliwa (G5). Biopsja gruboigłowa wykazała rak inwazyjny G3 receptory estrogenowe 10% /2+ (pozytywne) receptory progesteronowe negatywne HER 2 (3+) Ki-67 odczyn dodatni w 50% komórek. Dowiedziałam się, że hormony pobudziły raka. Tylko dlaczego lekarze włączają hormony bez konsultacji onkologicznej? Onkolog zadecydował, że trzeba włączyć chemię 12 co tydzień Paclitaxel wzięłam 4 czy ktoś miał podobną sytuację myślałam, że najpierw mastektomia potem chemia a onkolog ma plan 12 Taxo 4 chemie czerwone potem zabieg kwiecień/maj radioterapia i rok Herceptyny. Dziewczyny proszę napiszcie mi czy włosy na pewno wypadną całe miałam długie kręcone wypadały więc ścięłam na krótko bo wszędzie były ale teraz po ścięciu mniej wypadają więc łudzę się,że może nie wypadną do końca. Czekam na wiadomość i pozdrawiam serdecznie ![]() |
Kuba (offline) |
Post #11 07-11-2015 - 20:27:13 |
Gogolin |
Nie jestem dziewczyną niestety, ale z moich rodzinnych doświadczeń wynika, że włosy po paklitakselu wypadają, poza tym brwi, rzęsy, a nawet owłosienie na twarzy i kończynach. Jednak w przypadku dużo mniejszych dawek, jakie Ty przyjmujesz, może stać się to stopniowo i być niecałkowite. Niestety 4 cykle AC, które przyjmiesz po taksanach, również powodują bardzo często całkowite wyłysienie, choć częściej ograniczone tylko do głowy. Skoro masz chemioterapię przedoperacyjną, to powodów może być kilka: najczęstszy to taki, że guz nacieka skórę albo ścianę klatki piersiowej (stadium T4), wówczas jest to stadium nieoperacyjne i żeby wyindukować jego operacyjność lekarze starają się maksymalnie zmniejszyć go przed zabiegiem. Drugi powód to taki, że guz co prawda jest operacyjny, ale ma znaczne rozmiary ponad 3 cm średnicy, w związku z czym nie kwalifikuje się do leczenie oszczędzającego, dlatego zmniejsza się go, żeby można było wykonać zabieg oszczędzający. Jest to względne wskazanie do terapii neoadjuwantowej. W Twoim wypadku, można przypuszczać, że istnieje pierwsza z tych przesłanek. guz został rozpoznany już w stadium nieoperacyjnym (stadium IIIB lub jakiś wariant stadium IIIC). Świadczy o tym fakt, że po zakończeniu leczenia chemicznego czeka Cię mastektomia i radioterapia na ścianę klatki piersiowej i regionalnych węzłów chłonnych. Jest to schemat leczenia dla postaci miejscowo zaawansowanych.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-11-2015 - 20:28:23 przez Kuba. |
bozena_stanczyk (offline) |
Post #12 08-11-2015 - 10:00:02 |
Tomaszów Mazowiecki |
Witam
![]() |
Masza70 (offline) |
Post #16 08-11-2015 - 18:55:02 |
|
Witaj Marzena46 moja imienniczko
![]() ![]() |
Anka80 (offline) |
Post #17 08-11-2015 - 19:11:05 |
Kopenhaga |
Witam. Jestem tu nowa po 7 chemiach 8 nie podali gdyż guz sie nie zmniejszył a wrecz powiększył w środę czeka mnie operacja radyklna mastektomia plus węzły , jestem leczona w Danii czytając wasze wpisy jestem przerażona ze nie wiem tyle o swojej chorobie co wy lekarze rozmawiają ze mną ale brak mi określeń którymi wy sie posługujecie . Jutro mam spotkanie w klinice postaram sie dopytać jestem przerażona
|
Krynia58 (offline) |
Post #18 08-11-2015 - 20:29:07 |
Warszawa |
Witajcie, Dziewczyny
![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
agniesia761 (offline) |
Post #24 10-11-2015 - 18:06:07 |
Jarocin |
|
12 (offline) |
Post #30 11-11-2015 - 17:28:29 |
|
witam jestem nowa na foru nazywam sieBEATA MAMA PROBLEM i chciałabym sie poradzic miałam robioną bo=iopsje cienko igłową gdy lekarz mi pobrał próbke stwierdził po wyglądzie że juz mu sie to nie podoba i zlecił biopsje grubo igłowa bardzo sie boję tej gruboigłowej czy to boli |