Przywitaj się
tarantella (offline) |
Post #3 12-11-2011 - 17:24:06 |
Kielce |
|
filipinka35 (offline) |
Post #5 12-11-2011 - 17:47:07 |
|
Witam nowe dziewczyny
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
lulu (offline) |
Post #6 12-11-2011 - 17:58:48 |
k/Kwidzyna |
Witajcie dziewczyny
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
akzseinga74 (offline) |
Post #9 12-11-2011 - 22:21:57 |
|
|
planetoida (offline) |
Post #15 14-11-2011 - 18:55:19 |
Jastrzębie Zdrój |
|
Teśka (offline) |
Post #19 16-11-2011 - 09:39:15 |
Elbląg |
Witam wszystkich - jestem Teśka - zarejestrowałam się tutaj jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi napisać... Od sierpnia br. rozpoczęłam swoją "drogę" leczenia. Obecnie jestem po drugiej chemii (następna 29.XI) - nie daję się, ale... są chwile zwątpienia, które odbijają się w jakiś sposób na domownikach. Jestem osobą skrytą i chyba mam problem z zaakceptowaniem siebie i mojej obecnej sytuacji. Chciałabym prosić o wsparcie...jakiekolwiek
Pozdrawiam, Teśka |
Teśka (offline) |
Post #24 16-11-2011 - 10:21:24 |
Elbląg |
Witam. Mam 46 lat. Od sierpnia br. leczę się w poradni onkologicznej. Mam guz na piersi prawej i drugi (mniejszy) pod pachą. Przeszłam wszystkie możliwe badania (biopsja cienko igłowa, mammotomia, mammografia).
Pierwszy opis materiału z biopsji cienkoigłowej z 14.09.2011: 1. bac z USG zmiana piersi prawej; 2. bac z USG dół pachowy prawy... 1,2 W obu częściach materiału (bioptacie zmiany piersi prawej i węzła pachy prawej) utkanie tego samego nowotworu. Komórki z cechami przemiany kwasochłonnej cytoplazmy i niewielką atypią jądrową - obraz może odpowiadać jednej z rzadszych postaci raka piersi z przerzutem do węzłów chłonnych po tej samej stronie. Konieczne usunięcie ogniska w warunkach badania śródoperacyjnego lub uprzednia jej biopsja gruboigłowa. Wynik biopsji gruboigłowej - Rozpoznanie: Carcinoma ductale invasivum mammae G3 (Richardson-Bloom) Embolia e cellulae neoplasmaticale lymphovasorum Estrogen receptor: ujemny Progesteron receptor: ujemny Her2/0/ ujemny Lekarze postanowili zastosować chemię, żeby zmniejszyć guz, potem przygotowanie do zabiegu operacyjnego. Jestem w trakcie chemioterapii - rozpoznanie: RAK PIERSI PRAWEJ. T4N1Mx. w trakcie chth 8.XI - drugi wlew - guz pod pachą się zmniejszył (pierwszy jego obraz to: 32x22mm, pacha 26mm, następnie 38 mm/22mm a po ostatnim badaniu USG pierś: 3x2x3 i węzeł chłonny 24x12mm) . Moje pytanie brzmi: czy to, że guz się zmniejsza to dobry znak, czy konieczne będzie usunięcie całej piersi (jak wstępnie orzekli lekarze) i czy jeśli receptory są ujemne to dobrze, czy źle? Jestem pełna obaw, dlatego proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania. "Wczoraj do Ciebie nie należy. Jutro niepewne.... Tylko dziś jest Twoje" (Jan Paweł II) |
mag_dag (offline) |
Post #25 16-11-2011 - 12:51:28 |
Sosnowiec |
witaj Teśko
Twój rak to inwazyjny przewodowy czyli najczęściej spotykany, Bloom to skala złośliwości - masz 3, czyli najwyższy stopień, receptory ujemne niby nie są lubiane przez onkologów, ale ja też jestem potrójnie ujemna i minęło mi w tym roku 11 lat od mastektomii to bardzo dobrze, że guz się zmniejsza, to świetnie! bo oznacza to, że chemia działa - a to jest bardzo istotna wiadomość, bo właściwie poza chemią , jako potrójnie ujemnej, lekarze mogą Ci jeszcze zaproponować jedynie radioterapię nie jestem lekarzem, ale sądzę, że mimo zmniejszania się guza mastektomia będzie konieczna - ale uwierz mi, to nie koniec świata, poczytaj forum w dziale RAK PIERSI - LECZENIE: tu masz wątki o chemioterapii: [amazonki.net] tu o operacji: [amazonki.net] polecam wątek "wyprawka do szpitala" a tu masz wątek z ujemnymi receptorami: [amazonki.net] wierzę, że niebawem poznasz już forum i będziesz śmigała jako i my Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Teśka (offline) |
Post #26 16-11-2011 - 14:29:35 |
Elbląg |
mag_dag - bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Prawdę mówiąc uspokoiłaś mnie trochę, bo najbardziej bałam się właśnie tego, że potrójnie ujemny to źle. Lekarz wspominał o zabiegu, a potem o radioterapii i ew. chemii wspomagającej po mastektomii. Tego (fakt) najbardziej się boję... ale będę o tym czytać, będę się z tym oswajać. Od dwóch dni bardzo mnie boli ręka (od pachy aż po łokieć) i wydaje mi się, że mam bardzo zaczerwienione żyły - przy ostatnim wlewie wkłuwali się kilka razy w różne miejsca, bo żyły pękały, więc myślę że to dlatego teraz tak boli. Jedno jeszcze pytanie - przedtem bardzo często bolała mnie głowa (takie bóle migrenowe) i teraz też od wczoraj bardzo mi ten ból dokucza, a także nudności. Czy mogę wziąć tabletkę przeciwbólową (Solpadeine bo najlepiej działa) czy raczej nie jest to wskazane? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo naprawdę się męczę
"Wczoraj do Ciebie nie należy. Jutro niepewne.... Tylko dziś jest Twoje" (Jan Paweł II) |