Kora

Wysłane przez justyna81 

justyna81 (offline)

Post #1

28-07-2018 - 20:24:45

Dziś na fb pojawiła się informacja o odejściu Kory. Kora walczyła z dziedzicznym rakiem jajnika.
"Z ogromnym żalem i rozpaczą informujemy, że dziś o 5.30 na swoim ukochanym Roztoczu w otoczeniu najbliższych osób, ukochanych zwierząt i wspaniałej przyrody zmarła Kora. Wielka artystka, piosenkarka, poetka, malarka. Wyjątkowa kobieta, żona, matka, babcia, przyjaciółka. Ikona wolności. Zawsze bezkompromisowa w dążeniu do prawdy. Zaangażowana w ruch hipisowski, w działalność pierwszej Solidarności, w budowę demokracji i ruchy kobiece. Muzyka Kory i jej pięć lat temu zmarłego męża Marka Jackowskiego, z którym razem stworzyli zespół MAANAM, a także solowa działalność towarzyszyła nam od roku 1979. Kora tworzyła pewną epokę, która wraz z jej odejściem kończy się. Od pięciu lat walczyła mężnie z chorobą nowotworową. Ostatni miesiąc był bardzo trudny. Na końcowej drodze towarzyszyła jej rodzina, przyjaciele i wiele oddanych osób. W tę długą walkę zaangażowanych było wiele najlepszych szpitali, lekarzy, pielęgniarek i opiekunów, za co im z całego serca dziękujemy. Kora dawała ludziom miłość i otoczona była miłością. Zawsze będziemy ją kochać.
Kamil Sipowicz, rodzina i przyjaciele."

justyna81 (offline)

Post #2

28-07-2018 - 20:44:45

Chciałam napisać na fb Kory- dziękuję za wywalczenie refundacji oliparibu. Nie miałam odwagi. Więc teraz piszę: Dziękuję.

Wieczny odpoczynek racz dać jej Panie.
http://frondalux.pl/po-prostu-matka-madonny-kory-jackowskiej/

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2018 - 20:45:27 przez justyna81.

marzusia (offline)

Post #3

28-07-2018 - 21:47:42

Cieszyn 

Bardzo dzisiaj przybiła mnie wiadomość o jej śmierci płacze

ira (offline)

Post #4

29-07-2018 - 11:38:22

Pabianice 

Mnie też.
W piątek wieczorem mąż zapytał mnie, co się dzieje z Korą. Wiedział, że jest chora. "Leczy się"- odpowiedziałam i chwilę o Niej rozmawialiśmy. Następnego dnia rano wiadomość o Jej śmierci...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-07-2018 - 11:42:17 przez ira.

berni (offline)

Post #5

29-07-2018 - 12:16:51

Gryfino 

Mnie też ta informacja przybiła...

dziubas (offline)

Post #6

29-07-2018 - 12:21:32

Gdańsk 

Kora... , dzięki Kubie jakis czas temu zaczełam słuchac jej utworów, które mi on podpowiadał, duuuzo wczesniej słyszałam o niej, ze w dzieciństwie jakis czas spedziła w domu dziecka, okazuje sie, ze w tym czasie jej rodzice bardzo chorowali i nie mogli jej zapewnić opieki, potem trafiła pod skrzydła sióstr (zgromadzenia nie pamietam), a wiadomo jak w takim sierocińcu mogło być... , róznie! Teraz Olga Aleksandra widzi wszystko w bożym a nie w ludzkim wymiarze, a bedzie zyła w naszej pamieci dokad bedziemy słuchac jej spiewu i jej głosu! Nota bene była z tej samej półki, co moja siostra! Rocznik 1951! Do zobaczenia Koro - Olgo Aleksandro!!!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-07-2018 - 12:22:24 przez dziubas.

dziubas (offline)

Post #7

29-07-2018 - 22:36:11

Gdańsk 

jeszcze małe a propos - kilka dni temu słuchając Youtube trafiłam na Korę i "Krakowski spleen"...

Chmury wiszą nad miastem, ciemno i wstać nie mogę
Naciągam głębiej kołdrę, znikam, kulę się w sobie
Powietrze lepkie i gęste, wilgoć osiada na twarzach
Ptak smętnie siedzi na drzewie, leniwie pióra wygładza

Poranek przechodzi w południe, bezwładnie mijają godziny
Czasem zabrzęczy mucha w sidłach pajęczyny
A słońce wysoko, wysoko świeci pilotom w oczy
Ogrzewa niestrudzenie zimne niebieskie przestrzenie

Czekam na wiatr, co rozgoni
Ciemne skłębione zasłony
Stanę wtedy na "RAZ!"
Ze słońcem twarzą w twarz

Ulice mgłami spowite, toną w ślepych kałużach
Przez okno patrzę znużona, z tęsknotą myślę o burzy
A słońce wysoko, wysoko świeci pilotom w oczy
Ogrzewa niestrudzenie zimne niebieskie przestrzenie

Czekam na wiatr, co rozgoni
Ciemne skłębione zasłony
Stanę wtedy na "RAZ!"
Ze słońcem twarzą w twarz

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

RENIA 62 (offline)

Post #8

30-07-2018 - 11:22:11

Radomsko 

Mnie też jest ogromnie żal ,podziwiałam jej osobowość , bardzo lubię jej teksty oraz wykonanie utworów muzycznychpłacze

miał być suwaczek , ale nie ma smiling smiley bo nie umiem choć wg instrukcji próbowałam nie raz ,trochę siara sad smiley T2N0MX NST G3 with medullary features; ER (-), PR (-) HER 2 (-) , Ki67 80%

Al_la (offline)

Post #9

30-07-2018 - 18:28:57

k/Warszawy 

Miałam nadzieję, że Olaparib znacznie polepsza rokowania...
Moja siostra cioteczna będzie nim niedługo leczona....miałam nadzieję....bezradny

Bardzo żal mi Kory, nie da się zapomnieć o jej muzyce, była wielką osobowością wśród artystów...

Moja ulubiona [www.youtube.com]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

mgiełka (offline)

Post #10

30-07-2018 - 21:25:24

Radom 

Kora zostawiła po sobie i tę działkę - walcząc o Olaparib.
Nadzieja Alu jest, bo jest lek - Twojej siostrze może przedłużyć dużo dłużej życie, może wyleczyć, ma na to szansę i w to wierzyć trzeba.

Kora pozostanie niezapomniana przez wiele pokoleń, piękny dorobek artystyczny pozostawiła. Niech odpoczywa w pokoju...

Z amazonki.net od 2006 roku.

justyna81 (offline)

Post #11

31-07-2018 - 12:28:24

video: [www.youtube.com] uwielbiam ten teledysk smiling smiley jest taki kolorowy smiling smiley

Alu nawet jeśli działa przez rok dwa albo nawet przez trzy jak u Kory to i tak z tego trzeba się cieszyć bo dzięki Korze jest w ogóle taka opcja. smiling smiley

Miałam tego nie pisać tu bo to są prywatne przemyślenia moje ale myślę, że Kora pokazała, że choroby nie trzeba ukrywać, że można się nie bać głośno o niej mówić.
w tym artykule, do którego link zamieściłam powyżej jest o życiu Kory. Myślę, że wiele osób, które mają jakieś traumy, tzn zachorowania na raka lub inne choroby czy wypadki możne się odnaleźć w historii życia Kory np moja znajoma, której babcia zmarła na raka piersi. Najstarsza siostra wyszła za mąż a ona z średnią siostrą trafiły do domu dziecka, co wpłynęło na dalsze ich życie w ten czy inny sposób. Kora miała odwagę mówić.....
http://viva.pl/ludzie/newsy/ostatnie-tygodnie-zycia-kory-przerzuty-operacja-na-otwartym-mozgu-szpital-30568-r3/ sad smiley

bozena_stanczyk (offline)

Post #12

01-08-2018 - 08:33:17

Tomaszów Mazowiecki 

sad smiley

dziubas (offline)

Post #13

01-08-2018 - 22:46:01

Gdańsk 

[youtu.be]

xiouken (online)

Post #15

10-11-2024 - 16:41:26

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 775
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024