ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM

Wysłane przez mgiełka 

mgiełka (offline)

Post #1

26-10-2019 - 20:02:58

Radom 

ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM – to otwarte spotkania integracyjne, które mają za główny cel przełamanie w społeczeństwie bariery strachu wobec chorowania onkologicznego, pokazanie aktywności takich pacjentów, ich twórczości oraz są próbą wpływu na poprawę sytuacji pacjenta onkologicznego w Polsce.

Pomysł na organizację takich spotkań narodził się w Radomiu i tam też realizuje się, ale mamy nadzieję, że znajdzie on zainteresowanie i kolejne miasta będą dołączały do tego projektu - w celu zorganizowania podobnego spotkania należy zgłosić się do Zarządu Federacji Stowarzyszeń Amazonki.

Inauguracja ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM odbyła się Radomiu w dniu 25 maja 2019r. w Mazowieckim Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia”, z tematem przewodnim: „Myśli światłem prowadzone”. Od myśli zaczynają się wszelkie działania, to myśl jest początkiem wszystkiego. Gdy w życiu pojawia się myśl o raku, a z różnych powodów może się pojawić, bywa osaczana przez mity i stereotypy. W utartych przez lata poglądach przeważa nadmiernie zasmucony obraz tej choroby, z prostymi skojarzeniami: rak to wyrok, rak to śmierć, masz raka – szybko umrzesz. To dodatkowo i niepotrzebnie dodaje ciężkości chorowaniu. Poza tym sam lęk przez zachorowaniem potrafi powstrzymywać przed profilaktyką, co może być bardzo niebezpieczne. Wiedza i osiągnięcia medycyny, większa możliwość dostępu do informacji, do komunikowania się z innymi osobami kompetentnymi w temacie chorowania – to większa szansa na poradzenie sobie z chorobą. Wsparcie organizacji pacjenckich, ich praca w pośredniczeniu pomiędzy pacjentem a decydentami a także rola mediów w ogólnym wizerunku współczesnego pacjenta onkologicznego w Polsce – te tematy próbowaliśmy przybliżyć, wydobyć światło, odejść od cienia.

Temat spotkania oraz temat konkursu „Ile światła, ile cienia?...” nie są tematami przypadkowymi. Prace konkursowe – za zgodą ich Autorów – zostały odczytane w trakcie wydarzenia. Ogłoszony nowy konkurs: „Ile plusów, ile minusów?...” również wiąże się ściśle z tematem spotkania Rozmawiajmy Ze Światem, tym razem z jego drugą edycją, która odbędzie się w dniu 23 maja 2020 roku. Na planowanym najbliższym wydarzeniu będziemy zajmować się relacjami, kontaktami – tym, jak na nasze kontakty rodzinne, przyjacielskie, społeczne wpływa chorowanie onkologiczne.

Zapraszam już dzisiaj zarówno na majowe spotkanie, jak i do śledzenia fanpage’a wydarzenia pod adres @RozmawiajmyZeŚwiatem I do zabrania udziału w konkursie: „Ile plusów, ile minusów?...”!

Jeśli będzie zainteresowanie, postaram się także tutaj zamieścić więcej informacji o ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM, aktualnościach i planach.

Z amazonki.net od 2006 roku.

lulu (offline)

Post #2

27-10-2019 - 16:40:33

k/Kwidzyna 

A tak bliżej coś o tym spotkaniu. Jak wyglądała organizacja, reklama. Interesuje mnie to tak od podszewki, bo ciekawa jestem, czy byłaby jakakolwiek możliwość takiego spotkania w mim mieście. czy jest coś na tyle atrakcyjnego, że kobiety zdecydowałyby się na wzięcie udziału. Może pisemna relacja albo jakiś link.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

goja66 (offline)

Post #3

31-10-2019 - 23:48:25

Ozorków 

Mgiełka -I love you...Tak.tak.tak

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

mgiełka (offline)

Post #4

14-11-2019 - 04:25:31

Radom 

Już, już... już jestem! Przepraszam, że dopiero teraz. Tempo życia mi się trochę zmieniło, jeszcze trudniej to i tamto ogarnąć.

ROZMAWIAMY ZE ŚWIATEM ma swój kanał na YouTube ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM

Przy organizacji wydarzania spotkałam się z dużym poparciem i zainteresowaniem. Odczułam, że jest to potrzebne. Rozbudziłam też jakieś oczekiwania, którym trzeba sprostać i co jednocześnie jest dodatkową motywacją. Myślę, że w każdym miejscu, w każdym mieście byłoby/będzie podobnie. To jest nowość, a coś nowego musi ludzi do siebie przekonać. Przed pierwszą edycją miałam bardzo mało czasu na promowanie, ale rozmowy jakie prowadziłam przy sprawach organizacyjnych upewniały mnie za każdym razem, że warto.
Media są bardzo przychylne. Ale mają też swoje utarte zwroty, naleciałości które trzeba ścierać, pilnować by nie powielali schematów a właśnie mówili po naszemu - realistycznie, rzetelnie, bez koloryzowania i dodawania tego ciężaru demonizowaniem: że walka, że najstraszniejsza z chorób.
To co ja bardzo podkreślam, to to że jest to spotkanie dla wszystkich - i chorujących i zdrowych, kobiet i mężczyzn. To, że amazonki organizują, nie oznacza, że tylko dla pań. Trochę trudno to przyjęte nastawienie amazonki - kobiety zmienić. Tłumaczę, że dla wszystkich a za chwilę słyszę pytanie: to ile pań będzie?... Ale początki zazwyczaj nie są najłatwiejsze. To nawet trochę zabawne. I rodzi wyzwanie uśmiech

Napiszę dużo więcej, ale zobaczcie o jakiej porze to piszę - więc nie w tej chwili.
Lulu - zachęcam uśmiech Myślisz już, planujesz? Podpowiem, co będę mogła.
Goja - piszesz już?... uśmiech I nie kasuj, od razu mi wysyłaj, może być duuuużo.

Przy okazji - zachęcam do pisania, link do konkursu Ile plusów, ile minusów?...

goja66 (offline)

Post #5

14-11-2019 - 20:43:05

Ozorków 

No już myślę ….już kombinuję ...już kamień węgielny jest...Już wiem jaki jest początek...NO WIĘCEJ PLUSÓW...oczywiście ..A w ogóle to I LOVE YOU...
I już się cieszę ,że wygram....No dobraaaaa -żartowałam...radocha

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

mgiełka (offline)

Post #6

04-12-2019 - 22:12:40

Radom 

goja66
I już się cieszę ,że wygram....No dobraaaaa -żartowałam...radocha

Goja, bardzo możliwe, że możesz wygrać. Jeśli uczestników konkursu będzie więcej niż poprzednio, to losowań będzie więcej i możliwości wygranej wzrosną.
Nie żart więc, a nadzieja! uśmiechbuziak

Zachęcam! serce
I zachęcam też do odwiedzania kanału YouTobe - dodaje się właśnie nowy filmik, a niebawem kolejny! uśmiech

mgiełka (offline)

Post #7

24-05-2020 - 17:48:18

Radom 

II edycja Rozmawiajmy Ze Światem odbyła się w planowanym terminie. Wczoraj. Wirtualnie.
W wyjątkowym czasie, w jakim postawił nas koronawirus, spotkanie zrealizowaliśmy w sposób wyjątkowy.

Powstał film, do obejrzenia którego serdecznie zapraszam! Jest dostępny dla wszystkich na kanale YouTube:

[www.youtube.com]

Zapraszam do oglądania filmu, polubienia i subskrybowania kanału!

Do Facebookowiczów mam prośbę serdeczną - jeśli popieracie ideę Rozmawiajmy Ze Światem, jeśli chcecie dołożyć własną cegiełkę do budowania przestrzeni wypełnionej wsparciem i pomocą dla osób z chorobami onkologicznymi, polubcie nasz fanpage i post z filmem:

[www.facebook.com]

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zapraszam do Radomia wiosną 2021!!!!! serce

mgiełka (offline)

Post #8

15-05-2022 - 22:38:41

Radom 

III edycja Rozmawiajmy Ze Światem

Wydarzenie społeczno-kulturalne:

ROZMAWIAJMY ZE ŚWIATEM – TO_NIE WALKA

21.05.2022 r. godz. 10.00-15.00
Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia”, ul. Kopernika 1, Radom

PROGRAM:
moderacja Izabela Brejtkop
10.00 Adrian Majewski i Dominika Małysa – duet muzyczny
10.05 Uroczyste rozpoczęcie:
Elżbieta Markowska, wiceprezydent Jerzy Zawodnik, dyrektor RCO Dorota Ząbek
Chwila z poezją: Michał Kurek – Małgorzata Potocka

BLOK 1 / Jak myślimy, jak widzimy… / zakres czasu: 10.40 – 12.30
Fragmenty książki „Liczy się każdy oddech”– Andrzej Dziedzic i Joanna Głuchowska, czytają: Adam Majewski i Ewelina Walczak
PRELEGENCI::
prof. UWr. dr hab. Edyta Zierkiewicz - psychoonkolog, pedagog, socjolog
dr n. med. Robert Wiraszka – onkolog kliniczny
Andrzej Dziedzic i Joanna Głuchowska – autorzy, pacjent onkologiczny
Krystyna Wólczyńska – amazonka, fotografka
Panel dyskusyjny

12.30 – 13.15 Przerwa kawowa: rozmowy w kuluarach, możliwość nabycia książek, wystawa fotografii, niespodzianka

BLOK 2 / Siła przekazu, moc znaczenia / zakres czasu: 13.15 – 14.25
„Ile plusów, ile minusów…” - konkurs literacki www.amazonki.net - czyta Małgorzata Potocka
PRELEGENCI::
prof. dr hab. n. med. Zoran Stojcev - dyrektor medyczny RCO
prof. UWr. dr hab. Edyta Zierkiewicz - psychoonkolog, pedagog, socjolog
Andrzej Dziedzic i Joanna Głuchowska – autorzy, pacjent onkologiczny
ksiądz Przemysław Wójcik – kapelan Radomskiego Szpitala Specjalistycznego
Krystyna Wólczyńska – amazonka, fotografka

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-05-2022 - 22:44:24 przez mgiełka.

mgiełka (offline)

Post #9

16-05-2022 - 00:13:57

Radom 

Serdecznie zapraszam na spotkanie TO_NIE WALKA w ramach wydarzenia Rozmawiajmy Ze Światem, którego program zamieściłam powyżej! serce

xiouken (online)

Post #11

10-11-2024 - 18:34:47

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 904
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024