niepokojące zmiany

Wysłane przez Joasia2323 

Joasia2323 (offline)

Post #1

29-04-2013 - 21:49:44

Witam serdecznie wszystkich i proszę o pomoc!!!
Bolą mnie piersi od już 2 miesięcy, sama wykryłam niepokojące guzki, poszłam na usg, z wyniku badania wynika , że są to zmiany hypoechogenne o charakterze litym, zmiany te są najprawdopodobniej łagodne BIRADS 3.

Ogólnie rzecz biorąc nie powinnam się przejmować, i przyjść na wizytę za pół roku, tak mi powiedział lekarz, ale ciągle czuję że coś jest nie tak, piersi mnie bolą, zwłszcza jedna , niemal ciągle, a wiem że teraz raka może mieć każdy bez względu na wiek, więc nie daje mi to spokoju.

Czy powinnam wykonać inne badania czy po prostu , za pół roku ktoś mi powie że za późno się zgłosiłam

ewka36 (offline)

Post #2

29-04-2013 - 21:55:44

Sopot 

Jeżeli coś Cię niepokoi idź do innego lekarza,powiedz mu o swoich obawachtakMożna zrobić jeszcze mammografię dla spokojnościbuzki

elisabeth (offline)

Post #3

29-04-2013 - 23:10:23

Lubuskie 

Joasia2323

piersi mnie bolą, zwłszcza jedna , niemal ciągle, a wiem że teraz raka może mieć każdy bez względu na wiek, więc nie daje mi to spokoju.

Czy powinnam wykonać inne badania czy po prostu , za pół roku ktoś mi powie że za późno się zgłosiłam
Witaj Joasiu,jeśli coś Cię niepokoi to nie odpuszczaj,mnie też pierś bolała ,raczej szczypało i po wstępnym USG moja czujność została uśpiona .Czekałam 7 miesięcy na przysługującą mi mammografię której wyniki też odebrałam z opóźnieniem ale potwierdziła moje obawy.Potem już poszło szybko.8 marca dowiedziałam się a 4 kwietnia amputowano mi pierś.

W życiu wszystko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem.

Domka (offline)

Post #4

03-05-2013 - 17:25:47

ja bym też nie bagatelizowała, oczywiście nie ma co się martwić na zapas i od razu tworzyć najczarniejszych scenariuszy, ale swoich spraw trzeba pilnować :-) mnie też lekarze zbywali, bo jestem młoda, bo to, bo tamto, a niestety moja zmiana okazała się złośliwa. Najlepiej zglosic się do jakiegoś ośrodka z dobrym usg i nawet jeśli trzeba wyczekac tygodnie w kolejce, to czekać :-)

Wioletta (offline)

Post #5

03-05-2013 - 19:02:43

Ciechanów 

Zgadzam się z dziewczynami, po co czekać i się martwić, lepiej zrobić usgi być spokojniejszą.

lulu (offline)

Post #6

04-05-2013 - 11:16:01

k/Kwidzyna 

Joasia jeśli masz wątpliwości, to poszukaj gabinetu z USG, który ma dobrą opinię. Popytaj wśród znajomych, jak mam takiego lekarza. Jak mi robił pierwsze USG, to było dopiero podejrzenie, bo wyczułam sobie sama guza, to On doskonale wiedział co to jest. Nie mógł mi oficjalnie powiedzieć, bo to nie jest badanie uprawniające do stawiania diagnozy, ale można, jeśli ma się dobrą praktykę, wiedzieć co w trawie piszczy. Między słowami dał do zrozumienia, że nie jest dobrze.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

DanaPar (offline)

Post #7

04-05-2013 - 11:41:04

Police 

Joasiu witam Cię
Można zrobić, jak radzą dziewczyny, a można pójść za pół roku.
Ja osobiście wybrałabym tę drugą opcję. Nie szukałabym na siłę choroby.
A co do bólu piersi. Mnie nic nie bolało, a rak dawał nacieki i przerzuty do węzłów. Kontrolne USG co pół roku to wg mnie wystarczy. A bolesność piersi, to przypadłość wielu kobiet, szczególnie przed miesiączką. Zwróć się z tym do ginekologa.
Naturalnie nie jestem ekspertem, ale wiem, że każde badanie stresuje i dlatego nie przesadzam z nimi.
Powodzenia serce

Renka623 (offline)

Post #8

06-05-2013 - 12:45:09

Joasiu a ja bym nie czekała .Ja tez miałam BIRADS3 i tylko obserwowali 3 lata zmiana nie uległa zmianie przez 4 lata a powędrowal na wezły .Nawet jak jest zmiana łagodna to też mozna usunąć dla swietego spokoju.Wcale Cię nie chcę straszyć.Powodzenia i obyś miała więcej szczęscia niz ja .

sabina77 (offline)

Post #9

23-05-2013 - 18:06:35

okolice Czarnkowa 

WitambuzkiMam od 4 lat w prawej piersi guzek, przesuwalny wielkości ok. 2-3 cm. Od tego zaczęły się moje wizyty u onkologa, a w efekcie wykryto mi zmianę w piersi lewej. Nic się z tym nie dzieje, a w każdym badaniu usg czy mammografii nic niepokojącego nie widać. Nie wiem co o tym myśleć, a wogóle po ostatnich przejściach z lewym cycuchem. Czy to może być tłuszczak? Lekarze nic mi nie powiedzieli co to takiego, a tak się zastanawiam jeśli to się przesuwa to może podczas mammografii przesunie się i nic nie widać na zdjęciu(zmiana na boku piersi w okolicy pachy). Następne badnie kontrolne mam w pazdzierniku, a słyszałam o przypadku pacjentki której zmiana przesuwała się podczas mammografii, nic nie było widać na zdjęciu, a potem okazało się że ma gada.Nie wiem może niepotrzebnie się nakręcam, skoro badania przez cały ten okres nic nie wykazałybezradnyBylabym wdzięczna za wsparciesercePozdrawiam

Al_la (offline)

Post #10

23-05-2013 - 18:38:29

k/Warszawy 

Na podstawie tylko mammografii nie ocenia się zmiany.
Na USG guzek widać? Opisali, co to jest? Może wskazana jest biopsja? A może od razu wyciąć?
Jak widzisz, dużo jest znaków zapytania uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

sabina77 (offline)

Post #11

23-05-2013 - 20:25:55

okolice Czarnkowa 

Na pierwszym usg była wskazana mammagrafia i bacc, zrobiłam mammografie i też nic nie wyszło, ani na mammo ani w usg.Fakt że bacc nie robiłam. W dalszych badaniach co rok(mammo i usg) również nic, ostatnie miałam w grudniu, cał czas nic. Dlatego mam wątpliwości, a to coś cały czas jest, nie zmniejszyło się, nie powiększyło ale jest...bezradny

Al_la (offline)

Post #12

23-05-2013 - 20:51:25

k/Warszawy 

To zrób BACC uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

maryla (offline)

Post #13

23-05-2013 - 22:09:23

gdzieś w górach... 

Też tak myślę, na Twoim miejscu zrobiłabym BACC, dla pewnościbuziak

xiouken (online)

Post #14

05-10-2024 - 21:42:31

xiouken (online)

Post #15

10-11-2024 - 20:12:22

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо

xiouken (online)

Post #17

10-02-2025 - 21:33:47

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 996
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024