Mam w piersi guzek - czekam na wyniki

Wysłane przez Amazonki.net 

Zdziwiona71 (offline)

Post #1

29-06-2021 - 17:29:18

Bialystok 

Tak USG brzucha i RTG trzeba zrobić ,są to standardowe badania które zleca onkolog

j_hs (offline)

Post #2

13-07-2021 - 14:54:45

Odebrałam dzisiaj wyniki biopsji - mój guzek birads 4a to zmiana łagodna, gruczolakowłókniak, fibroadenoma, pregnancy-like changes, kat.B2. Co do drugiej zmiany to mam zrobić kontrolne usg za pół roku. Dziękuję za Wasze wsparcie i nieocenioną pomoc.

Tomasz. (offline)

Post #3

13-07-2021 - 16:35:24

Pruszków 

j_hs
Odebrałam dzisiaj wyniki biopsji - mój guzek birads 4a to zmiana łagodna, gruczolakowłókniak, fibroadenoma, pregnancy-like changes, kat.B2. Co do drugiej zmiany to mam zrobić kontrolne usg za pół roku. Dziękuję za Wasze wsparcie i nieocenioną pomoc.
Zatem spokojnie możesz umawiać się na wyłuszczenie tej zmiany. Sam włókniak się nie cofnie.

j_hs (offline)

Post #4

13-07-2021 - 20:43:43

No właśnie, podczas konsultacji upomniałam się o tą drugą zmianę, bo lekarka przeoczyła to. Powiedziała, że nie ma potrzeby na razie usuwać i jak na usg za pół roku będzie to wtedy pomyślimy. Trochę mnie zdziwiło jej podejście, bo ta druga zmiana na opisie z biopsji została zakwalifikowana tez jako 4a, więc chyba jest wskazanie do biopsji? Generalnie odesłała mnie już do poradni ginekologicznej, więc nie wiem czy mogę wrócić do IO na ponowna konsultacje? Musiałabym chyba na własna rękę zrobić znowu usg i uzyskać zalecenie biopsji? Niestety zawaliłam to, mogłam naciskać na ponowną biopsję, ale niestety moja pierdołowatość i euforia z wyników sprawiły, ze jest jak jest…

renatar (offline)

Post #5

13-07-2021 - 20:56:02

sieradz 

Jhs nie zostawiaj tego, powinno być też sprawdzone. Z lekarzami tak jest a skutki ponosimy my. Bez paniki ale może u innego onkologa.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #6

14-07-2021 - 13:52:06

Pruszków 

Jeżeli zmiana patologiczna nie została w swej ocenie przeszacowana (czyli jest zgodna ze skalą) to trzymanie takiej zmiany jest jak spanie na bombie. Nie to, że grozi już wybuch, bo na tej bombie np. palisz papierosy. Bomba jest nieuzbrojona, na razie nie wybuchnie. Ale trzeba się jej pozbyć, nim do tego uzbrojenia dojdzie. Ja bym działał przez poradnie chorób sutka. I tam drążył sprawę- nie odpuszczał.

j_hs (offline)

Post #7

14-07-2021 - 16:08:53

Zadzwoniłam dzisiaj do onkologii i rozmawiałam z lekarka, która wczoraj mnie przyjmowała. Powiedziałam, ze chciałabym usunąć ta zmianę i kazała zapisac się na wizytę to da mi zlecenie na biopsje. Termin dopiero 3 sierpnia, potem pewnie znów trzeba będzie czekać z miesiąc na biopsje. W brodę sobie pluje, ze wczoraj dałam się tak zbyć, ale swoją drogą jako onkolog nie powinna mnie chyba odsyłać z niezdiagnozowaną zmianą.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-07-2021 - 16:14:11 przez j_hs.

Kasia555 (offline)

Post #8

13-08-2021 - 13:15:12

hej dziewczyny, 2 tygodnie temu wyczułam w prawej piersi guzek, oto wymiki z usg :
pierś prawa na godzinie 2-3 w miejscu wyczuwalnego zgrubienia dobrze odgraniczony, hypoechogeniczny owalny guzek wielkości 10x8mm - FA.
W sąsiedztwie mniejsza zmiana o podobnym obrazie wielkość 4x3mm. BIRADS 4a.
Pierś lewa: na godzinie 6, w przyleganiu do zrazika tłuszczowego widoczny słabo odgraniczony, nieco nieregularny hypoechogeniczny obszar
wielkości 6mm - BIRADS 4b. -wymag BAG. W poniedziałek miałam BAG z obu piersi, strasznie się martwie, wynik za 3 tygodnie,
mam 4 latka w domu i boje się bardzo sad smiley co powiecie na te wyniki

renatar (offline)

Post #9

13-08-2021 - 14:51:09

sieradz 

Kasiu nietety bez wyniku biopsji nic nie da sie powiedziec. Dobrze ze lekarz zlecil biopsje bo rozwieje to watpliwosci.

kabo (offline)

Post #10

13-08-2021 - 18:44:49

Dzisiaj byłam na usg piersi. Piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej. W prawej ( o dziwo jest jakaś bolesna) lekarka nic nie zobaczyła, natomiast w lewej na g. 11.00 ok. 14 mm pod skórą zmiana hypoechogeniczny policykliczny 8,5mm x 8mm Birads 3 do BACC. Doły pachowe wolne. W poniedziałek muszę się umówić na biopsję. Okropnie się boję. Czy ktoś przybliży mi ten wynik? Jestem przerażona.

Tomasz. (offline)

Post #11

13-08-2021 - 20:26:06

Pruszków 

kabo
Dzisiaj byłam na usg piersi. Piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej. W prawej ( o dziwo jest jakaś bolesna) lekarka nic nie zobaczyła, natomiast w lewej na g. 11.00 ok. 14 mm pod skórą zmiana hypoechogeniczny policykliczny 8,5mm x 8mm Birads 3 do BACC. Doły pachowe wolne. W poniedziałek muszę się umówić na biopsję. Okropnie się boję. Czy ktoś przybliży mi ten wynik? Jestem przerażona.
BACC ze zmiany w piersi to nieporozumienie wg obecnej wiedzy. Za mało materiału, wynik niereprezentatywny. Tylko BAG.

kabo (offline)

Post #12

13-08-2021 - 20:51:50

Czyli co robić w takim wypadku? Dlaczego nie BACC?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2021 - 20:53:44 przez kabo.

Zdziwiona71 (offline)

Post #13

13-08-2021 - 21:25:47

Bialystok 

Kabo ,BACC to biopsja cienkoiglowa ,ona tylko stwierdza czy jest rak czy go nie ma,BAG to biopsja gruboiglowa ,tu już pobrany materiał i czekasz na wyniki

kabo (offline)

Post #14

13-08-2021 - 21:48:01

Czyli już od razu po usg wiadomo, że to rak? Dodam, że jestem w grupie ryzyka. No i kolejne pytania: skierowanie mam z prywatnego gabinetu, czy udać się do rodzinnego? Obawiam się też, że mój guz jest dosyć duży, czy to bardzo źle rokuje? I czemu to druga pierś mnie pobolewa, skoro tam nic nie znaleziono. Proszę rozwiejcie moje wątpliwości, bo zwariuje. Teraz to wydaje mi się, że mnie wszystko boli - plecy, nogi
Sama jestem w domu z dziećmi, mąż za granicą, bagatelizuje- mówimy ze panikuje, a to że siostra chorowała jeszcze nic nie znaczy. Dodam, że usg piersi robiła mi p. ginekolog, podczas rutynowej wizyty. Może udać się do radiologa na usg?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2021 - 21:52:08 przez kabo.

Zdziwiona71 (offline)

Post #15

13-08-2021 - 21:52:41

Bialystok 

Nie kabo ,dopóki nie masz wyników ,to nie ma choroby ,tego się trzymaj .Dlatego Tomasz ci odpisał żebyś odrazu najlepiej zrobiła biopsje gruboiglowa czyli BAG

Magdaaa (offline)

Post #16

13-08-2021 - 22:58:43

Kabo, dobrze, że zlecono biopsję tylko zadbaj faktycznie o to aby od razu zrobiono gruboigłową. Pamiętam smutną historię twojej siostry. Czy proponowano ci badania genetyczne odnośnie mutacji? Jeśli nie, to takie badania uważam, że powinnas mieć zrobione. Pamiętaj też że może okazać się, że guzek jest łagodny ( ja w przeciągu kilku lat miałam ich 8).

kabo (offline)

Post #17

13-08-2021 - 23:44:12

Moja ginekolog wspomniała, że może bym zrobiła, ale robić wszystkiego prywatnie nie dam rady. Zasugerowała też, że powinnam być pod opieką jakiegoś CO ze względu na obciążenie. Czy wie ktoś, gdzie jest takie dobre centrum na Podkarpaciu? Czy udać się do internisty i jeszcze raz na usg do radiologa? Najbardziej dołuje mnie sytuacja z siostrą. Cztery miesiące minęło, a teraz ja ????

Magdaaa (offline)

Post #18

13-08-2021 - 23:55:31

Kabo, badań genetycznych nie musisz robić prywatnie. Mi skierowanie na badania na fundusz z racji zachowań w rodzinie wystawiła ginekolog. Fakt, że czekałam ok 3 miesięcy na termin ale uważam, że warto. Trafiłam zresztą na wspaniałego genetyka, który zaproponował aby przywieźć też mamę, której nikt takich badań nie proponował, choć lekarz wspomniał żeby zrobić ale skierowania w końcu nie dał. Nie wiem jaką masz budowę piersi ale gdybyś miała gruczolowo- tłuszczową można by zrobić mammografię tylko koniecznie przed biopsją. I pamiętaj, że twoje zmiany są malutkie i naprawdę mogą być łagodne tak jak było u mnie.

kabo (offline)

Post #19

14-08-2021 - 07:49:04

Na biopsje mam skierowane od ginekolog z gabinetu prywatnego. Czy przyjmą mnie na NFZ? I czy zgodzą się na gruboigłową skoro w skierowaniu zapisano BACC?

kabo (offline)

Post #20

14-08-2021 - 08:56:00

kabo
Na biopsje mam skierowane od ginekolog z gabinetu prywatnego. Czy przyjmą mnie na NFZ? I czy zgodzą się na gruboigłową skoro w skierowaniu zapisano BACC?
Dodam, że na wtorek umówiłam się do radiologa. Może panikuję, ale chce mieć drugi niezależny wynik. No i w poniedziałek będę dzwonić i umawiać się na biopsje. Jaki koszt jeśli się nie uda na NFZ?

renatar (offline)

Post #21

14-08-2021 - 09:02:07

sieradz 

Kabo z tego co slyszalam np w Lodzi w salve koszt gruboiglowej to 450zl.

Lela2021 (offline)

Post #22

14-08-2021 - 09:08:11

okolice Wrocławia 

Dzień dobry wszystkim,
piszę, bo jestem przerażona swoim wynikiem Birads 4b, szukam pocieszenia, czy 4b u kogoś okazał się łagodny. Jest to moja już trzecia zmiana-guzek. W 2009 miałam gruczolakowłókniaka, w 2017 ADH czyli atypową hiperplazję przewodową(ryzyko raka po tym 12 razy większe) i kwadratektomię, a teraz znowu to sad smiley. Mam też teraz inne schorzenia-za chwilę znowu szpital-już 4 raz od marca, wszystko się nałożyło i chyba wysiadłam psychicznie. Przecież byłam pod stałą opieką onkologów od piersi, a tego ostatniego guzka to sama sobie wymacałam, za rzadko dawali mi skierowania na badania obrazowe, ale to przecież oni się znają. Dlaczego? Szukam pocieszenia, informacji? Sama nie wiem czego. Po prostu siedzę i ryczę. Biopsję mammotom. mam 25.08. Już raz taką miałam, wszystko wiem. Na USG zmiana lita prawie 1cm podłużna(prostopadła do skóry-znaczy źle) nie uginająca się z zatartymi obrysami. Na mammografii zwykłej i warstwowej nie da się nic ocenić, bo piersi bardzo gruczołowe mimo moich 49 lat. Jakoś nawet nie mam nadziei, że będzie łagodna. W ogóle moje życie takie po grudzie, mam za sobą ogólnie 15 czy 16 zabiegów chirurgicznych rozmaitych od błahych po bardziej poważne. Już nie mam siły.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-08-2021 - 09:10:41 przez Lela2021.

kabo (offline)

Post #23

14-08-2021 - 13:33:45

Nie wiem czy to z nerwów czy to przerzuty, ale bolą mnie kości nóg, rąk i klatki piersiowej. Wiem, że jeszcze nawet nie byłam na biopsji, ale cóż wyobraźnia działa. Czy mogę już mieć przerzuty?

Tomasz. (offline)

Post #24

14-08-2021 - 15:16:44

Pruszków 

kabo
Nie wiem czy to z nerwów czy to przerzuty, ale bolą mnie kości nóg, rąk i klatki piersiowej. Wiem, że jeszcze nawet nie byłam na biopsji, ale cóż wyobraźnia działa. Czy mogę już mieć przerzuty?
Przerzutów obawia się każdy chory na raka. Na razie tu nie ma rozpoznania- więc cóż mówić o przerzutach. Do kości to- jeśli już- przerzuty umiejscawiają sie w kręgosłupie, żebrach z mostkiem i miednicy. W kończynach- wyjątkowo.

kabo (offline)

Post #25

14-08-2021 - 15:26:31

Ale gdyby to był rak, to nawet takie małe guzki mogą dawać przerzuty?

Tomasz. (offline)

Post #26

14-08-2021 - 15:31:18

Pruszków 

kabo
Ale gdyby to był rak, to nawet takie małe guzki mogą dawać przerzuty?
Jest to mało prawdopodobne, ale rak to choroba nieobliczalna. Rządzi się swoimi prawami.

Magdaaa (offline)

Post #27

14-08-2021 - 20:09:00

Lela, czasami guzki nawet określone jako birads 4b okazują się łagodne. Były takie przypadki.Twoja zmiana jest malutka więc nawet jakby okazało się że to coś złego to rokowania w przypadku małych zmian są dobre. Bądź dobrej myśli i proszę, postaraj się nie załamywać. Psychika jest bardzo ważna i musisz pamiętać NIE MA SIAGNOZY, NIE MA CHOROBYpociesza

kabo (offline)

Post #28

15-08-2021 - 08:51:51

Słuchajcie, mam takie pytanie: nie jestem zaszczepiona przeciw COVID. Podczas badań nie będzie problemów z tym związanych? Może się zaszczepić w trybie pilnym

Tomasz. (offline)

Post #29

15-08-2021 - 15:00:13

Pruszków 

kabo
Słuchajcie, mam takie pytanie: nie jestem zaszczepiona przeciw COVID. Podczas badań nie będzie problemów z tym związanych? Może się zaszczepić w trybie pilnym
Pamiętaj, że leczenie raka wiąże się z immunosupresja a to nasila groźbę infekcji i cięższego przebiegu COVID 19. Stąd ja dla chorych zaszczepionych, których czeka chemioterapia namawiam do konsultacji cemem doszczepienia 3 dawka. Jedna z Forumowiczek nie przeżyła COVID 19 będąc podczas wielu cykli chemioterapii. A zachorowała mimo 2 dawek MRNA (Pfizer). Zdarza się, że palący na beczce z prochem nie wylecą w powietrze. Więc można tak robić. Emocje silniejsze. Gorzej, jak coś pójdzie nie tak.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-08-2021 - 15:02:05 przez Tomasz..

Lela2021 (offline)

Post #30

15-08-2021 - 15:35:19

okolice Wrocławia 

Dziękuję Magdaaa za słowa otuchy. Wiem, że jakby co, to są tu na forum dziewczyny z dużym doświadczeniem, jak sobie radzić. Mimo wszystko trudny to czas...nic nie cieszy. Wiem, że nie tylko ja przez to przechodzę. Napisz proszę, jakie miałaś swoje guzki, czy wszystkie jednakowe, w jakim wieku, ile masz lat? Ja też miałam badania genetyczne BRCA1-wyszedł negatywny, ale czy jest wiarygodny, to nie wiem, bo u jednej z dziewczyn "pańswowo" wyszedł negatywny, a prywatnie niestety mutację potwierdzono. Ja oprócz tej zmiany Birads 4b mam jeszcze Birads3 no i dużo Birads2, stąd moje zainteresowanie Twoim przypadkiem. Może takich felernych piersi warto by się pozbyć, bo spokój, to rzecz bezcenna. Tak dodam, że Birads 2 miałam takie skupisko na godzinie 12 przez lata, bo byłam pod opieką DCO i którymś razem to skupisko stało się takie trochę podejrzane Birads 4a, no i było ADH, a przy tym każdy następny podział komórkowy może być już zmianą złośliwą, zdążyłam pod nóż przed wybuchem bomby i tak się zastanawiam, czy jeżeli już coś zaczyna się dziać w piersiach-Birads2, to jest to może taki swoisty wyrok na za jakiś czas. Jak myślisz/myślicie?

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 664
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024