Tuż przed biopsją.. usg - birads 4
Wysłane przez Yoko
Yoko (offline) |
Post #1 18-06-2013 - 21:09:04 |
|
Nowa na forum :-)... tydzień temu zrobiłam usg kontrolne i dostałałam skierowanie na biopsję cienkoigłową oraz konsultację chirurgiczną :-( Starałam się w ogóle nie przejmować, ale dziś zaglądnęłam do Was i zaczęłam się niepokoić. Jestem raczej niecierpliwa i chciałabym już mieć wynik biopsji - badanie w czwartek, ale potem jeszcze te 2 tygodnie czekania na diagnozę.
Widzę, że jesteście już nieźle wyedukowane dlatego mam serdeczną pomoc o analizę/ocenę wyniku badania usg. Opis lekarza jest taki: W lewej piersi zabrodawkowo owalna struktura, najprawdopodobniej lita, o nieślicrównych obrysach łącząca się z przewodem mlekowym, jej wymiary: 7x5x8mm. USG BIRADS 4. Co o tym myślicie? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :-) Yoko |
dziubas (offline) |
Post #2 18-06-2013 - 21:50:46 |
Gdańsk |
Yoko! Sprawdziłam w wikipedii bo w naszj Bazie wiedzy nie umiem znaleźć: w skali 5cio stopniowej to birads4 oznacza zmianę podejrzaną (2-95%). Masz tę zmianę małą. Musisz poczekać na biopsję i jej wynik.Niecierpliwość nic tu nie pomoże
Ja też miałam ten stopień i obszar zbieżności i miałam potem biopsję gruboigłową i jestem po opereacji oszczędzającej, ale to zależy od wielu czynników - każdy przypadek jest inny rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #4 21-06-2013 - 12:31:00 |
Gdańsk |
Tak Yoko. Póki co-dobrze! 2 tyg. temu wróciłam do pracy po 5ciom-ej przerwie. Lekarz zakładowy na wejściu zr\lecił szerokie badanie krwi, moczu i prześwietlenie płuc. Wszystko jest idealnie! Sama nie mogą w to uwierzyć, bo różniebywało, ale nogdy tragicznie. Nók onk zalecił, żebyposkierowanie na kontrolną mammo przyjśc za 3 m-ce. No to czekam. I gdy sie okaże, że póki co gada przepędaziłiśmy, trza będzie chyba szybko operować się na kręgosłup-oj boooliii! Sobie i tobie mówię ODWAGI!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
811
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024