Pomocy
niewiem1234 (offline) |
Post #1 08-08-2017 - 21:20:37 |
|
Witam zauważyłem że po lewej stronie wyczuwam coś w sutku. Mam nad nim jakąś plamkę. W dodatku powiększony węzeł chłonny nad obojczykiem. Przestraszyłem się i poszedłem do lekarza rodzinnego wczoraj. Pani powiedziała mi że ten nad obojczykiem to na pewno od zębów (mam w kiepskim stanie) a ta zmiana w sutku to pewnie przez dojrzewanie (mam 18 lat). Odesłała mnie jednak na wszelki wypadek na badania USG które mam w czwartek. Niestety mam wrażenie że wyczułem powiększone węzły w dole pachowym. W dodatku mam bóle głowy po lewej stronie w skroni. Jestem przerażony i mimo pocieszania ze strony lekarki czuję się coraz gorzej. Bardzo się boję i nie umiem wytrzymać. Boję się że to są już przerzuty i czuję się jakby wszystko się kończyło.
|
dziubas (offline) |
Post #2 08-08-2017 - 21:34:55 |
Gdańsk |
spoko!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
niewiem1234 (offline) |
Post #3 08-08-2017 - 21:37:23 |
|
Bardzo dziękuję za słowa otuchy bardzo mi ciężko
![]() |
dziubas (offline) |
Post #4 08-08-2017 - 21:47:59 |
Gdańsk |
Koniecznie do czwartku zajmij czyms głowę! Bo te myśli siedzą w Twojej głowie! Może zapros jakas kolezanke na spacer, np taka która wcale Ci sie nie podoba, albo zaproponuj pomoc jakiejś samotnej osobie w sąsiedztwie, rozejrzyj się wokół-tyle można jeszcze dobrego zrobić!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
braja (offline) |
Post #6 09-08-2017 - 04:22:18 |
|
Powiększone węzły w wiekszości przypadków nie maja nic wspólnego z rakiem. To moze byc od antyperspirantu
![]() Daj znać co wyjdzie na usg. Na pocieszenie powiem Ci, że mężczyźni bardzo rzadko choruja na raka piersi. No ale sprawdzic trzeba koniecznie, są przeciez i inne choroby. Dobrze, że znasz swoje ciało i zauwazyłes, że cos sie dzieje. |
niewiem1234 (offline) |
Post #7 09-08-2017 - 07:43:46 |
|
Kiepsko to znoszę
![]() |
dziubas (offline) |
Post #8 10-08-2017 - 14:40:02 |
Gdańsk |
kciuki zaciśnięte!!!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
niewiem1234 (offline) |
Post #9 10-08-2017 - 16:12:53 |
|
Cześć wszystkim. Ja po USG pan chirurg od chorób sutka sprawdził usg i nie znalazł żadnych zmian. Podotykal jeszcze i nic. Powiedział ze to od dorastania i ma pewno to nie zmiana złośliwa i nie ma mnie gdzie odsyłać. Najwyżej na badania krwi. Cóż pan sie na tym zna wiec pozostaje w to wierzyć
![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-08-2017 - 16:17:19 przez niewiem1234. |
dziubas (offline) |
Post #10 10-08-2017 - 16:30:20 |
Gdańsk |
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
niewiem1234 (offline) |
Post #13 22-08-2017 - 10:33:25 |
|
Witam jeszcze raz. Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc napiszę to tutaj. Niestety nie uspokoiłem się po wynikach USG. Czy po sprawdzeniu sutka i węzłów chłonnych można już wykluczyć raka? Boję się że mogę mieć coś w piersi i pan chirurg to przeoczył. Faktycznie mam jakieś zgrubienia. Kontrola w listopadzie i na kolejną wizytę marne szanse.. prywatnie się nie mam pieniędzy. Węzeł nad obojczykiem nadal przesuwalny ale sprawia wrażenie większego.. w dodatku mam jakieś uciski w oku, się naczytałem o przerzutach do oka
![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2017 - 10:36:59 przez niewiem1234. |
dziubas (offline) |
Post #14 22-08-2017 - 12:03:41 |
Gdańsk |
młody człowieku!
![]() ![]() dodałam cię do grona swoich znajomych i oczekuje rewanżu! ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2017 - 12:05:50 przez dziubas. |
blankaIn (offline) |
Post #15 22-08-2017 - 12:09:56 |
Warszawa |
Jak chcesz być pewny albo uspokojony to idź do onkologa a nie żadnego internisty. Przebada cie palpacyjnie (zwłaszcza te węzły ktore cie niepokoją). W razie co skieruje cie do dalszej diagnostyki. A przesuwalnym węzłem bym się nie przejmowała, to oznacza że jest prawidłowy
![]() pozdro Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
niewiem1234 (offline) |
Post #16 22-08-2017 - 12:30:08 |
|
Dzisiaj pójdę po skierowanie do psychologa a w tym tygodniu umówię się do onkologa i tam może czegoś już się dowiem. Trochę mnie Panie uspokoiłyście
![]() |
braja (offline) |
Post #17 22-08-2017 - 15:46:51 |
|
Przede wszystkim najpierw zrób porządek z zębami, żeby było wiadomo czy ten węzeł zniknie (to może potrwac kilka tygodni), bo niestety biorąc pod uwagę Twój wiek i płeć nie masz za duzych szans na badania za darmo... Jeśli zaczniesz teraz to na wizycie kontrolnej w listopadzie powinno byc widac efekt w tym węźle. Statystycznie rzecz biorac nie mozesz miec raka piersi.
Ale ponieważ jestes osoba, a nie "statystyką", a rak piersi to nie tylko nasz ductale, lobulare ect ale równiez miesaki i chłoniaki, to jeśli po wyleczeniu zębów nadal Cię cos bedzie niepokoiło, zrób więcej badań i koniecznie pod okiem onkologa. Najmłodszy mężczyzna ze zdiagnozowanym rakiem piersi opisany w literaturze medycznej miał 24 lata. Najmłodsza dziewczyna- 8 (u niej to był miesak). A psycholog też się przyda, żeby Cie nauczyc jak radzic sobie ze stresem, jak odrózniac obawy od rzeczywistości i nie wmawiac w siebie objawów |
Halinka (offline) |
Post #18 22-08-2017 - 16:17:14 |
|
Swego czasu mojemu dorastającemu synowi powiększył się węzeł na szyi, potem kolejne - praktycznie wszystkie po jednej stronie ciała. Miał usg - nic niepokojącego niby. Internistka zleciła badania krwi (już nawet nie pamiętam, jakie), wyglądały jej "białaczkowo", więc, oczywiście mocno zmartwieni, udaliśmy się do hematologa, który popytał, też pooglądał zęby (!!!), pokiwał głową i kazał powtórzyć badania za ok 2-3 miesiące. Ponieważ syn był niedawno podziębiony, to podejrzewał, że mogła się nałożyć infekcja bakteryjna na wirusową i stąd takie objawy. I pewnie tak było, bo za jakiś czas wszystko ustąpiło.
Tak że posłuchaj dziewczyn - nie martw się na zapas i najpierw koniecznie wylecz te zęby. |
niewiem1234 (offline) |
Post #19 22-08-2017 - 16:34:00 |
|
Jejku dziękuję wszystkim tutaj. Naprawdę trochę się uspokoiłem. Dziękuję. Odwiedzę onkologa jeszcze i zobaczymy co on powie.
|
niewiem1234 (offline) |
Post #20 28-08-2017 - 17:27:45 |
|
Po wizycie u onkologa jestem zmieszany. Powiedziałem o wszystkich węzłach i przypomniało mi się że raz po alkoholu chyba bolały mnie węzły (nie wiem czy już sobie to wkręciłem czy naprawdę) a pani uznała że nie ma powodu do niepokoju węzeł nad obojczykiem nawet 2mm nie ma i jestem na 100% czysty onkologicznie pod pachami brak powiększonych węzłów. Nie jestem jakoś pewien mimo wszystko czy mogę nadal być spokojny. Ta pani jest onkologiem radiologiem i hematologiem więc chyba zna się na rzeczy to jednak fakt jak potraktowała ból węzłów po alkoholu trochę mnie niepokoi bo to ponoć poważny objaw. Przepraszam Panie że wam trochę spamuje tutaj bo raka piesi/sutka mogę już wykluczyć. Dziękuję za pomoc naprawdę i życzę wszystkim powodzenia
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-08-2017 - 17:28:26 przez niewiem1234. |
dziubas (offline) |
Post #21 28-08-2017 - 20:28:16 |
Gdańsk |
![]() ![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-08-2017 - 20:29:34 przez dziubas. |