Nietypowe objawy skórne
Wysłane przez magda_lena
magda_lena (offline) |
Post #1 25-11-2017 - 23:00:49 |
Warszawa/Szczecin |
Witajcie
![]() Na poczatku grudnia czeka mnie gruboigłowa biopsja piersi pod kontrolą mammografii. Z wizyty u onkologa jestem średnio zadowolona, inaczej ją sobie wyobrażałam, Pan dr (z polecenia bardzo dobry) ale w rozmowie bardzo powściągliwy, bardzo niechętnie rozmawiał + moje poddenerwowanie więc nie zapytałam o to co mnie dość intryguje. ![]() Na piersi (tej z podejrzeniem) już jakiś czas temu pojawiło mi się linijne jakby zagłębienie na piersi, tak jakby podzielilo poziomo piers na pół (??) nie jest szerokie, mniej niż cm, potrzebna dość sprawnego oka by je zauważyć i odpowiedniego światła, jak zauwazylam pierwszy raz to myslalam, ze to moze od biustonosza znak, chociaz troche nietypowy w polowie piersi ![]() Nie potrafię nigdzie znależć informacji na ten temat, może któraś z Was miała coś podobnego? ![]() "Kiedy ktoś przechodzi właśnie przez burzę, twoja cicha obecność jest potężniejsza niż milion słów..." |
Imari (offline) |
Post #2 26-11-2017 - 11:44:38 |
Łódź |
Zaciągnięcie skóry to zawsze podejrzany objaw i trzeba to sprawdzić. Rozumiem, że dołek jest po tej samej stronie co diagnozowana pierś? Miałaś może usg oceniające co dzieje się w piersi i węzłach chłonnych? Możesz sobie tam coś wymacać? Złap się pod bok i leciutko odchyl łokieć do tyłu, a drugą ręką pomacaj pod pachą czy coś tam czujesz dziwnego, np. taką jakby twardą kulkę czy kamyczek. Nawet jeśli nic tam nie wymacasz, to trzeba by przyjrzeć się węzłom chłonnym pachowym.
|
magda_lena (offline) |
Post #3 26-11-2017 - 12:41:46 |
Warszawa/Szczecin |
Dziękuję za odpowiedź Imari.
![]() Tak, diagnozowana pierś jest lewa, wklęśnięcie pod pachą lewą i linia na piersi też lewej. Usg miałam raz ale z racji na budowę piersi nie jest miarodajne w moim przypadku ![]() A co do węzłów to od wakacji mam powiększone, podżuchwowe, w dole nadobojczykowym lewym, w dole łokciowym prawym i dole podkolanowym też prawym ![]() ![]() Tak mnie jakoś bardziej to ciekawi niż stresuje a nigdzie nie mogę znaleźć info, czy to może mieć jakiś związek ze sobą wzajemnie, czy po prostu ta pacha i linia na piersi to zbieg okolicznosci, taka uroda się wydarzyła ![]() ![]() "Kiedy ktoś przechodzi właśnie przez burzę, twoja cicha obecność jest potężniejsza niż milion słów..." |
Imari (offline) |
Post #4 26-11-2017 - 14:04:31 |
Łódź |
Wpisałam przebieg choroby właśnie po to, żeby go sobie czytać
![]() ![]() Napisałam o węzłach bo brzydkie zmiany w piersiach lubią włazić na najbliższe węzły chłonne - czyli właśnie te pachowe, więc w teorii wgłębienie na piersi może mieć związek z wgłębieniem pod pachą. Jednak jak najbardziej może być to też zbieg okoliczności i po prostu taka uroda. ![]() ![]() Mam nadzieję, że wyniki biopsji będą w porządku ![]() |
magda_lena (offline) |
Post #5 26-11-2017 - 16:04:11 |
Warszawa/Szczecin |
Dzięki Imari.
![]() Ja nie podejrzewałabym żadnych zmian u siebie w piersi, gdyby nie mammografia. Nie wyczuwam guzka, zresztą zmiany, ktore wyszly nie są wyczuwalne w badaniu palpacyjnym. Dopiero po mammografii dokladniej przyjrzałam się piersiom i pokojarzylam fakty, typu linia przedzielajaca piers, ktora zauwazylam juz przynajmniej ze 4 miesiace wstecz, to zaciagniecie jakby pod pacha, dwa zagłębienia na piersi, przypominajace dołeczki polozone blisko siebie, a linia która biegnie przez pierś jest tak precyzyjna, że w miejscu tych dwóch dołeczków omija je pięknie i biegnie dalej - jakby narysowana była ![]() ktorym wczesniej nie poswiecalam uwagi i nawet nie sadzilabym, ze takie zmiany moga byc niepokojace. Podejrzenia o nowotwór w piersi kojarzyłam z guzkiem wyczuwalnym pod palcami. W takiej to nieswiadomosci - wstyd sie przyznac sobie zylam do prawie 32 roku zycia ![]() ________ Jeśli któraś z Was miała podobne objawy skórne na piersi lub inne zmiany zauważalne na skorze w okolicy piersi to dajcie znać ![]() "Kiedy ktoś przechodzi właśnie przez burzę, twoja cicha obecność jest potężniejsza niż milion słów..." |
magda_lena (offline) |
Post #6 07-12-2017 - 12:41:22 |
Warszawa/Szczecin |
Witajcie ponownie
![]() Mam takie zapytanie ; może któraś z Was będzie potrafiła odpowiedzieć. Miałam mieć wykonaną biopsje gruboiglowa wspomagana proznia pod mammografia. Leżąc już na tym stole Pani dr oglądając pierś powiedziala, że niestety nie może wykonać biopsji bo zmiany są zbyt rozlane, muszę od prowadzącego onkologa wziac skierowanie na mammografie rezonansem.Bedac poddenerwowana nic nie dopytalam ![]() "Kiedy ktoś przechodzi właśnie przez burzę, twoja cicha obecność jest potężniejsza niż milion słów..." |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
682
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024