Wykryte guzki w piersi .

Wysłane przez Stokrotka35 

tobima (offline)

Post #1

22-02-2021 - 23:08:55

Rzeszów 

Stokrotko czyli nie będziesz miała chemii czerwonej schemat AC? Ja jestem narazie na czerwonej. Mam raka hormonozależnego. Jestem przed trzecim wlewem. Bardzo dobrze znoszę czerwoną chemię odpukać. Po wlewie czuję nawet przypływ energii, potem już słabnę i tak do trzech dni słaba jestem, a do tygodnia mnie muli. Ale dostaję leki przeciwwymiotne. Do domu mam atossan i pomaga. Nie mam apetytu przez 3 dni, a potem mam bardzo duży apetyt. Masektomia podskórna to wtedy gdy zostawiają twoją skórę wraz z brodawką.

Stokrotka35 (offline)

Post #2

22-02-2021 - 23:18:13

Onkolog mówiła , że nie tylko białą chemie , ale jestem jeszcze przed konsylium . A co w takim przypadku jest lepsze mastektomia podskórna czy oszczędzająca piers ? tobima dziękuje za odzew

Stokrotka35

tobima (offline)

Post #3

22-02-2021 - 23:35:43

Rzeszów 

To chyba nieźle jak nie musisz brać czerwonej, bo podobna gorsza od białej. Mi narazie powiedziano, że mam chemię przedoperacyjna czyli schemat AC, a potem paclitaxel. A potem operacja oszczędzającą ale ja wolałabym masektomie, żeby to cholerstwo nie wróciło. Znajoma mówiła że ona miała oszczędzającą a potem nawrót, ale to jest indywidualna sprawa też. A jak możesz mieć podskórna, to potem rekonstrukcję ładnie robią, i cycek jak twój.

renatar (offline)

Post #4

23-02-2021 - 06:54:34

sieradz 

Tobima nikt nie może ci narzucić operacji oszczędzającej, porozmawiaj z onkologiem o tym, jeżeli byłabyś spokojniejsza to zrób jednoczasówkę.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Stokrotka35 (offline)

Post #5

23-02-2021 - 08:38:41

Byłam na konsultacji u onkologa ... nawet nie wiem od czego zacząć , bo niby zapisałam sobie pytania i je zadałam ... coś tam usłyszałam i coś tam zapisałam , ale byłam tak zestresowana , że połowy nie zapamiętałam i połowy z tego nie zapisałam . Dostałam karte Dilo i skierowanie na scyntografie kości w trybie pilnym , jutro będę umawiać się . Po tym badaniu jak juz bede wyniki to jak dobrze zapamiętałam pani doktor będzie chciała jak najszybciej zwołać konsylium .W poniedziałek ma do mnie zadzwonić i będziemy działać dalej - wszystko po kolei i wtedy krok po kroku będzie mi wszystko wyjaśniać . Wspomniała , że dostane chemioterapie białą 6 sztuk , operacja będzie możliwe , że mastektomia pod skórna jednoczasówka , czy jakoś tak ... może oszczedniosciowa , ale to jeszcze na konsylium zdecydują . Mam dostać herceptyne i perjete z tego co zapamiętałam i coś tam jeszcze . Na 3 - 5 lat hormony w zastrzyku , ale pewna nie jestem czy dobrze zapamiętałam ... przepraszam za ten chaos w opisie , ale jestem przytłoczona i przybita tym wszystkim , ciężko to wszystko znosze i jakoś trudno jest mi w to wszystko uwierzyć .
Dziewczyny napiscie mi prosze czy te zastrzyki bierze sie przez te kilka lat codziennie ?
Jaki jest ich koszt ?
Czy one bolą ?
Jakie są najczestrze skutki uboczne ?
Jak się przygotować na taką chemie ?
Jakie są skutki po tej chemi ?
Co oznacza mastektomia pod skórna ?
Napiscie prosze co wiecie , co możecie mi wiecej napisać za co z góry bardzo dziękuję sad smiley

Stokrotka35

renatar (offline)

Post #6

23-02-2021 - 11:04:19

sieradz 

Przypuszczam że chodzi o zoladex tzn te zastrzyki, są co 28 dni, pielęgniarki onkologiczne potrafią zrobić bezboleśnie w brzuch. Skutkiem ubocznym jest pełna menopauza.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Stokrotka35 (offline)

Post #7

23-02-2021 - 12:54:25

Czy któraś z was miała taki zestaw hemi - herceptyna , pertuzymab , decetaksel , karloplatyna ? Jeśli tak to napiscie coś proszę , bo tylko tyle się dowiedziałam przez telefon w pośpiechu od onkologa , bo nie mogła za bardzo rozmawiać i nawet nie wiem , czy poprawie zapisałam ... jestem tak przerażona sad smiley przepraszam , że was tak ciągle męcze i wciąż o coś pytam , ale tylko wy możecie mi pomóc sad smiley za co wam dziękuję .
Prawdopodobnie konsylium mam miec na 11 marca , tak się boje tego wszystkiego co przede mną sad smiley

Stokrotka35

Stokrotka35 (offline)

Post #8

23-02-2021 - 12:56:00

Czy to nadal jest też ta biała chemia ?
Herceptyna , pertuzymab , docetaksel , karloplatyna . Co powinnam wiedzieć i na co się przygotować ?

Stokrotka35

Tomasz. (offline)

Post #9

23-02-2021 - 15:22:48

Pruszków 

Została włączona karboplatyna z uwagi na max. liczbę pkt Blooma-Richardsona (najwyższy wskaźnik złośliwości). To lek II rzutu, stosowany wielokrotnie. Dobrze się stało, że nie masz antracyklin zwł. adriamycyny (doxorubicyny) - one niekorzystnie działają na mięsień sercowy (działanie kardiodepresyjne). A takie działanie mają w mniejszym stopniu pertuzumab i trastuzumab, i stąd schemat oszczędzający serce.
Prawdopodobnie będziesz wymagać zastrzyku też na odbudowę krwinek białych (lek zawierający filgrastym).
Pisz w rozdziale: [amazonki.net] lub załóż nowy wątek w chemioterapii [amazonki.net]

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 479
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022