Wykryte guzki w piersi .

Wysłane przez Stokrotka35 

Stokrotka35 (offline)

Post #1

08-02-2021 - 22:41:44

Mam do was takie pytanie na biopsji miałam badane dwa guzki .Zauważyłam , że nacięcie skóry tego mniejszego guza jest poniżej niego , a nie cetralnie w miescu , którym ja go wyczuwam , czy to tak być powinno ? Czy ja już odchodze od zmysłów i wymyślam ? Dodam , że nacięcia z tego drugiego guzka nie mogę się dopatrzeć ...

Stokrotka35

Iwona75 (offline)

Post #2

08-02-2021 - 22:53:30

Stokrotka35 miałam jeden guzek badany za pomocą biopsji ale to normalne że nacięcie nie pokrywa się prostopadle do klatki z punktem badanym.
Też tak miałam. Jeśli chodzi o drugi guzek pewnie igła była wprowadzona przez to samo miejsce nacięcia skóry skoro była biopsja dwóch zmian.

---------------------------
BTC , T1bN0M0, G2(2+2+2) 10mm, ER ++ 100% (TS7/8), PGR +++ 100% (TS8/8), Her2 - (+1), Ki67 do 15%

Stokrotka35 (offline)

Post #3

08-02-2021 - 23:52:47

Iwona 75
Dobrze , rozumiem i dziękuję za odpowiedź z Twojej strony .

Stokrotka35

Stokrotka35 (offline)

Post #4

09-02-2021 - 20:32:11

Miałam jeszcze o coś was zapytać drogie panie , bo tak mi to też jeszcze nie daje spokoju . Jeszcze długo przed pójściem na to pierwsze USG zauważyłam , że na prawej piersi gdzie mam te guzki moje dwie żyłki na niej się jakby bardziej uwydatniły i stały się bardziej widoczne , czy to może coś oznaczać ?

Stokrotka35

Iwona75 (offline)

Post #5

09-02-2021 - 22:18:37

Stokrotka35 , nie zadręczaj się tym teraz, poczekaj na wynik biopsji. Każda wyczuwalna lub zaobserwowana zmiana w kształcie czy kolorze piersi może być zarówno czymś łagodnym lub nie. Ty obecnie czekasz na wynik biopsji i ten wynik wiele powie. Nie martw się na zapas. Nie przyciągaj złych myśli.pociesza

BTC , T1bN0M0, G2(2+2+2) 10mm, ER ++ 100% (TS7/8), PGR +++ 100% (TS8/8), Her2 - (+1), Ki67 do 15%

Stokrotka35 (offline)

Post #6

09-02-2021 - 23:14:24

Iwona75 , dobrze masz racje i postaram się , dziękuję .

Stokrotka35

Stokrotka35 (offline)

Post #7

10-02-2021 - 10:39:30

Dziś odebrałam wyniki badań USG jamy brzusznej i Rtg klatki piersiowej , wyniki są dobre .Bardzo się ucieszyłam , bo chociaż tu są dobre wieści .

Stokrotka35

Stokrotka35 (offline)

Post #8

18-02-2021 - 18:37:15

Dziewczyny dziś zadzwoniła do mnie ginekolog ... są już wyniki biopsji ... niestety mam RAKA ... jutro będę u niej po wyniki ... jest mi ciężko i źle sad smiley tak bardzo się boje ... nie moge przestać płakać sad smiley sad smiley sad smiley

Stokrotka35

Safi (offline)

Post #9

18-02-2021 - 18:43:17

pocieszaserce

Zdziwiona71 (offline)

Post #10

18-02-2021 - 18:44:54

Bialystok 

Stokrotka ,wiemy co teraz czujesz ,ale raka się leczy ,zobacz ile nas tu jest .Teraz jest szok i niedowierzanie ,czemu ja ,ale jak już rozpoczniesz leczenie będzie łatwiej,trzymaj się dzielniepociesza

Iwona75 (offline)

Post #11

18-02-2021 - 19:13:57

Kochana....pociesza
Dzisiaj pewnie żadna z nas Cię nie pocieszy ale jutro wstaniesz rano i zaczniesz działać!
Popatrz na mnie! Dwa miesiące temu miałam wynik biopsji a dziś jestem już po operacji, czuję się dobrze, biorę od 20 dni tamoxifen a dziś jestem po pierwszym radio. Rak jest uleczalny. Każda z nas Ci to powie. Każdy lekarz Ci to powie. Naprawdę!

Tomasz. (offline)

Post #12

18-02-2021 - 19:25:03

Pruszków 

Stokrotka35
Dziewczyny dziś zadzwoniła do mnie ginekolog ... są już wyniki biopsji ... niestety mam RAKA ... jutro będę u niej po wyniki ... jest mi ciężko i źle sad smiley tak bardzo się boje ... nie moge przestać płakać sad smiley sad smiley sad smiley
czyli jest tak, jak przewidywałem 5 lutego. Raka się leczy--co widać po dużej liczby amazonek ponad 10 lat po operacji. Teraz są potrzebne receptory i ogólna charakterystyka raka. Na to trzeba trochę potrwać.

Stokrotka35 (offline)

Post #13

18-02-2021 - 23:07:09

Jest mi teraz bardzo ciężko i źle , bo miałam jeszcze nadzieje ... dziękuję za wasze wsparcie ...

Stokrotka35

MajaKucia (offline)

Post #14

18-02-2021 - 23:12:19

Stokrotko tak mi przykro ! Moje wyniki w środę, ale też coś czuje że będzie źle.
Nikt z lekarzy na biopsji nie byl w stanie powiedzieć mi niczego pozytywnego.
Już się przygotowuje do walki i wierze że dam radę.
Musimy walczyć dla siebie i naszych dzieci.

Stokrotka35 (offline)

Post #15

18-02-2021 - 23:16:32

Dziękuję . Będę walczyć i nie poddam się bez walki , choć teraz jest bardzo ciężko . Trzymam za Ciebie kciuki i za Twoje wyniki , oby okazały się dobre .

Stokrotka35

MajaKucia (offline)

Post #16

19-02-2021 - 08:09:41

Tomasz.
Czy było robione szacowanie stanu węzłów chłonnych? Jeśli nie, to bym o takie szacowanie się postarał. Zdarzają się, ale rzadko guzy łagodne o średnicy 3 cm. Więc jeśli szacunki są właściwe, to raczej jest to zmiana złośliwa.
W sytuacji dwóch guzów (nawet, jeśli tylko jeden z nich okazałby się rakiem) operacją leczącą jest mastektomia. W chwili obecnej standardem jest wykonanie jej w technice z rekonstrukcją jednoczasową.[/quote
Panie Tomaszu proszę mi wyjaśnić tą interpretację.
Chodzi o to że zmiany o średnicy 3 cm rzadko okazują się łagodne a dlaczego ? Bo to duży guz ?
Czyli jeśli mój ma 7 cm to już na pewno też jest złośliwy ?

Tomasz. (offline)

Post #17

19-02-2021 - 13:04:22

Pruszków 

Zmiany łagodne są otorbione. Mają otoczkę, której nie przerastają a przez którą są komórki odżywiane. Stąd zmiany łagodne rosną do pewnego wymiaru i nie rosną dalej. Przy 3 cm powstaje już sieć patologicznych naczyń krwionośnych. I. Mamy zrakowacenie. To samo z ryzykiem przerzutów. Im większy Guz, tym większe ryzyko. Pod wszakże warunkiem, że rak jest potwierdzony.

MajaKucia (offline)

Post #18

19-02-2021 - 15:02:33

No to ja już raczej mam odpowiedź ponieważ Pan ma wiedzę i jak widać, nie myli się Pan.
Nie można mieć 7 cm guza który jest łagodny, to niemożliwe.
Nie mam małej owalnej, łagodnej zmiany, mam zmianę lito- torbielowatà o zatartych rysach, wyciek z brodawki i mikrozwapnienia.
Ja już chyba nie moge czekać z nadziejà na środowy wynik.
Jeśli będę mieć przerzuty to szanse na przeżycie mam znikome.
Za dużo znam takich przypadków, akurat nie piersi ale innych.

MajaKucia (offline)

Post #19

19-02-2021 - 15:05:17

Tomasz.
Zmiany łagodne są otorbione. Mają otoczkę, której nie przerastają a przez którą są komórki odżywiane. Stąd zmiany łagodne rosną do pewnego wymiaru i nie rosną dalej. Przy 3 cm powstaje już sieć patologicznych naczyń krwionośnych. I. Mamy zrakowacenie. To samo z ryzykiem przerzutów. Im większy Guz, tym większe ryzyko. Pod wszakże warunkiem, że rak jest potwierdzony.
Post #18
19-02-2021 - 15:02:33

MajaKucia
Napisz wiadomość
Na forum od:
25-01-2021
No to ja już raczej mam odpowiedź ponieważ Pan ma wiedzę i jak widać, nie myli się Pan.
Nie można mieć 7 cm guza który jest łagodny, to niemożliwe.
Nie mam małej owalnej, łagodnej zmiany, mam zmianę lito- torbielowatà o zatartych rysach, wyciek z brodawki i mikrozwapnienia.
Ja już chyba nie moge czekać z nadziejà na środowy wynik.
Jeśli będę mieć przerzuty to szanse na przeżycie mam znikome.
Za dużo znam takich przypadków, akurat nie piersi ale innych.

Safi (offline)

Post #20

19-02-2021 - 16:42:51

Nie jest prawdą że mając przerzuty nie masz szans na życie. Masz. Wiele z nas miało przerzuty i żyją. Jak na razie , to jeszcze nic nie wiesz, nie masz wyjścia- trzeba czekać na wyniki (wiem to straszne, wszyscy rozumiemy Twój strach)pociesza

Stokrotka35 (offline)

Post #21

19-02-2021 - 16:46:03

Dziś odebrałam wynik badania.
Rozpoznanie histopatologiczne
Markery:
bloczek:A
ER Estrogen Receptor (+++) silna teakcja jądrowa w 100% komórek .
PR Progesteron Receptor ( +++) silna reakcja jądrowa w 100% komórek .
HER-2 (+++)
Ki67 (+) 50%
Bloczek B
SMMS-1 (-)
Rozpoznanie
Invasive carcinoma og NST NG3 ( 3+3+3 ) ( archtektonika +NG+IM). Typ Luminalny B Her-2 dodatni .
Wiem tylko tyle , że jest źle sad smiley proszę czy możecie mi coś wiecej napisać ... onkologa mam na poniedziałek ... sad smiley sad smiley sad smiley

Stokrotka35

MajaKucia (offline)

Post #22

19-02-2021 - 17:05:26

Dziękuje ❤️

MajaKucia (offline)

Post #23

19-02-2021 - 17:07:04

Stokrotko czarna magia ale są tu osoby które zaraz odpowiedzą.
A co powiedziała ginekolog ?Że bardzo źle ?

Stokrotka35 (offline)

Post #24

19-02-2021 - 17:17:26

MajaKucia
Tak tylko tyle mi powiedziała , że na reszte moich pytań odpowie mi onkolog sad smiley

Stokrotka35

renatar (offline)

Post #25

19-02-2021 - 17:17:33

sieradz 

Stokrotko nie jest żle tylko trzeba dobrać odpowiednie leczenie. Potrzebna będzie herceptyna [bardzo skuteczne w her plus] tylko że podaje się ją z chemioterapią. Chemioterapii się nie bój, nie jest już taka upiorna jak kiedyś. Jeszcze jest perjeta ale nie wiem jakie zasady są jej podawania. Jest super wysoka hormonozależnośc, więc będzie zabezpieczenie na przyszłość [pewnie dostaniesz zoladex plus letrozol]. Jaka operacja będzie to pewnie już ustalisz po chemii z chirurgiem. Głowa do góry i do boju.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Stokrotka35 (offline)

Post #26

19-02-2021 - 17:21:57

renatar , a naczym polega ta chemioterapia w moim przypadku ? Z góry przepraszam za te wszystkie pytania , ale ja nic nie wiem na ten temat ... dla mnie to wciąż ogromny szok ... sad smiley

Stokrotka35

Tomasz. (offline)

Post #27

19-02-2021 - 17:30:55

Pruszków 

Stokrotka35
Dziś odebrałam wynik badania.
Rozpoznanie histopatologiczne
Markery:
bloczek:A
ER Estrogen Receptor (+++) silna teakcja jądrowa w 100% komórek .
PR Progesteron Receptor ( +++) silna reakcja jądrowa w 100% komórek .
HER-2 (+++)
Ki67 (+) 50%
Bloczek B
SMMS-1 (-)
Rozpoznanie
Invasive carcinoma og NST NG3 ( 3+3+3 ) ( archtektonika +NG+IM). Typ Luminalny B Her-2 dodatni .
Wiem tylko tyle , że jest źle sad smiley proszę czy możecie mi coś wiecej napisać ... onkologa mam na poniedziałek ... sad smiley sad smiley sad smiley
Rak najwyższej złośliwości z max liczbą 9/9 pkt Blooma-Riachardsona z adekwatne dużym markerem proliferacji Ki67. Ral liminalny B HER2 dodatni. Duża hormonozaleznosc, choć bez podanej siły sygnału. Stąd niemożliwe jest ocenienie wg skali Allreda.
Leczenie to chemioterapia wielolekowa. 3 ostatnie wlewy powinny być z trastuzumabem ew z dodatkiem pertuzumabu. Później operacja i rok leczenia nadekspresji łącznie z podawaniem antyhormonow. Antyhormony zalecane do 10 lat.

Stokrotka35 (offline)

Post #28

19-02-2021 - 17:43:55

Niestety nie wiem co to wszystko oznacza, bo dla mnie to czarna magia , ale jak czytam to przeraża mnie to ... rak najwyższej złośliwości ... sad smiley sad smiley

Stokrotka35

Imari (offline)

Post #29

19-02-2021 - 17:46:46

Łódź 

Cześć Stokrotko smiling smiley
Chemioterapia u Ciebie to będzie albo schemat AC + paklitaksel + herceptyna albo karboplatyna + docetaksel + herceptyna. Być może jeszcze perjeta ale tak jak Renatar wyżej, nie wiem jak wygląda obecnie jej refundacja, coś tam się pozmieniało, może Ci się uda. Twoja chemioterapia to będą po prostu kroplówki podawane w zależności od użytych leków co trzy tygodnie (AC, karboplatyna, docetaksel i herceptyna) oraz co tydzień (paklitaksel).

Stokrotka35 (offline)

Post #30

19-02-2021 - 17:54:36

Imari , dobrze już teraz wiecej zrozumiałam , napisz mi proszę czy mam się jeszcze związku z tym przygotować na skutki uboczne , jeśli tak to jakie mogą wystąpić ? sad smiley Co powinnam jeszcze wiedzieć i na co się wiecej przygotować i nastawić ?

Stokrotka35
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 450
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022