Proszę o poradę
Wysłane przez Pani.bułkowatość
Pani.bułkowatość (offline) |
Post #1 08-02-2021 - 20:25:04 |
|
Witam wszystkie użytkowniczki,
Drogie Panie. Mam 30 lat. W czerwcu ubiegłego roku (w lutym skończyłam karmić) wyczułam w prawej piersi zmianę. Dość dużą, twardą, okrągłą, śliską, przesuwalną. Po 2 dniach byłam na usg. Wynik: nic. Prawidłowy. Palacyjnie wyczuwalne, ale w badaniu nic. Ok. Nie dałam za wygraną w sierpniu zrobiłam mammo. Wynik prawidłowy. W grudniu powtórzyłam usg, bez zmian. I wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że mnie ta pierś piecze, pobolewa. Nie wiem już co robić. Każdy ginekolog mówi, że mam nie szukać problemów. Wycieków nie mam, zmiana się nie powiększa, nie zmniejsza, nic się nie dzieje. Jest wrażliwa na dotyk tak jakby i czasami piecze. Dać sobie spokój, czy dalej drążyć? Dziękuję za odpowiedzi i życzę wszystkim zdrowia. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 08-02-2021 - 21:31:21 |
Pruszków |
Nikt się nie weźmie za działania inwazyjne (jakiekolwiek), gdy dotychczasowe badania obrazowe niczego nie pokazują. Ja bym się starał o rezonans piersi. Poza określeniem profilu hormonalnego (w tym też stężenie prolaktyny) to nic innego i nie przychodzi do głowy.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dziubas (offline) |
Post #3 08-02-2021 - 21:54:05 |
Gdańsk |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2021 - 21:54:50 przez dziubas. |
Post #4 12-05-2021 - 14:54:44 |
|
Właśnie dostałam skierowanie na rezonans mammograficzny. Prolaktyna jest ok, ale mam podejrzenie niedoczynności kory nadnerczy. Onkolog to co mu powiedziałam określił jako "dziwne". Mam 30 lat, nie mam obciążeń. Nie wiem co myśleć.
|
Tomasz. (offline) |
Post #5 13-05-2021 - 18:22:50 |
Pruszków |
Trzeba wykonać pomiary choćby poziomu kortyzolu. Pokaże ono, czy głwny hormon kory jest w wystarczającej ilości. Jest choroba Addisona gdzie na tle autoimmunologicznym dochodzi do zniszczenia kory nadnerczy. Leczy się to dobrze pochodnymi kortyzolu z mineralokortykoidami.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Post #6 13-05-2021 - 19:42:40 |
|
Mam zlecone różne badania, ale do wykonania w lipcu, bo musiałam odstawić antykoncepcję. Po tych co zrobiłam do tej pory jest podejrzenie. Jeśli jest, to spowodowane torbielą podpajęczynówki, którą mam.
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
376
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022