Birads 4 B Dziwny guz 70 mm

Wysłane przez MajaKucia 

MajaKucia (offline)

Post #1

10-02-2021 - 10:22:48

Dezorientacja radiologa spowodowała że do czasu biopsji umrę ze strachu ...
Nazwała to obszarem lito- torbielowatym o zatartych zarysach z mikrozwapnieniami.
Powiedziała że guz jest przedziwny i nie jest w stanie powiedzieć co to jest.
Birads 4 B to przecież nowotwór złośliwy więc jak nie wiadomo co to jest.
Jestem załamana, siedzę i zalewam się łzami.
Powiedziała że guz się przesuwa w stosunku do podłoża i to dobry znak ale nic więcej
Czy ktoś miał podobny przypadek ?

Magdaaa (offline)

Post #2

10-02-2021 - 13:11:24

Maju. To jeszcze nie jest na 100%pewny rak. Zmiana lito-torbielowata to moim zdaniem zmiana mieszana czyli częściowo lita, częściowo płynowa. Co to tak naprawdę jest to nie wiadomo, wynik da dopiero biopsja gruboigłowa. Napisz, czy masz już termin biopsji i jak w badaniach obrazowych wyglądają węzły. Pamiętaj, nic jeszcze nie jest przesądzone pociesza

Tomasz. (offline)

Post #3

10-02-2021 - 13:34:30

Pruszków 

Ja bym się starał o rezonans magnetyczny piersi. Niezależnie od biopsji gruboigłowej, która jest i tak niezbędna.

MajaKucia (offline)

Post #4

10-02-2021 - 13:40:02

Panie Tomaszu a dlaczego rezonans ?

MajaKucia (offline)

Post #5

10-02-2021 - 13:47:14

Zarys skóry piersi prawidłowy.
Doły pachwowe bez cech patologii.

Węzły chłonne w porządku bo pytałam.
Boże pocieszam się również ale bardzo mi ciężko sad smiley
Biopsje mam za tydzień

MajaKucia (offline)

Post #6

10-02-2021 - 13:49:24

Czy mikrozwapnienia nie świadczą o raku ? Bo czytałam że tak.
Guz który ma 7 cm przecież jest ogromny !
Pewnie trzeba będzie amputować pierś, wszystko przeżyje ale nie chce umrzeć.

Tomasz. (offline)

Post #7

10-02-2021 - 14:17:56

Pruszków 

MajaKucia
Panie Tomaszu a dlaczego rezonans ?
niejednorodne utkanie

Magdaaa (offline)

Post #8

10-02-2021 - 15:16:42

Maju. Moja mama ma dwa guzy w piersi (a raczej miała bo wczoraj rak poszedł do słoja). Jeden miał prawie 5 cm, drugi 2,5cm. Na forum są panie które miały 10 cm guzy i są zdrowe. Musisz wytrzymać do biopsji choć to na pewno trudne i stresujące. Czyste węzły chłonne w badaniach obrazowych to bardzo dobra wiadomość. Pamiętaj, że diagnozy 100% nie ma pociesza

MajaKucia (offline)

Post #9

10-02-2021 - 15:41:59

Lekarz nic o tym nie wspominał, nie znam się, to dla mnie nowa sytuacja w życiu.
Zapytam o to, za tydzień mam biopsje.
Jak to uargumentować ?
Pan uważa ze biopsja nie wystarczy ?

MajaKucia (offline)

Post #10

10-02-2021 - 15:43:58

Bardzo dziękuje za wsparcie ! Będę się starać jakoś trzymać.Mam małego syna, muszę być silna.
Radiolog powiedziała że dziwny to twór ale na całe szczęście przesuwa się pod palcami.

Tomasz. (offline)

Post #11

10-02-2021 - 15:54:40

Pruszków 

MajaKucia
Lekarz nic o tym nie wspominał, nie znam się, to dla mnie nowa sytuacja w życiu.
Zapytam o to, za tydzień mam biopsje.
Jak to uargumentować ?
Pan uważa ze biopsja nie wystarczy ?
Podałaś, że struktura jest lito-torbielowata. Jeśli biopsja utrafi w zmianę litą to wynik będzie w miarę miarodajny. Jeśli w treść inną niż lita- może być wynik niemiarodajny.

Magdaaa (offline)

Post #12

10-02-2021 - 16:18:49

Tomasz ma rację. Rezonans piersi to bardzo miarodajne badanie (też niedawno miałam). Może lekarz wystawi skierowanie choć powinno się zrobić rezonans jeszcze przed biopsją, bo po niej mogą wyjść niemiarodajne wyniki. Skoro masz już wyznaczony termin biopsji to trzeba wierzyć, że lekarze wiedzą co robią. To, że zmiana jest przesuwalna podobnie jak węzły też świadczy bardzo na korzyść pociesza

MajaKucia (offline)

Post #13

10-02-2021 - 17:35:28

A wszyscy tak chwalą wybitnych specjalistów w tej klinice a oni nie wiedzą takich rzeczy ? Ręce mi opadają !
Chyba zdają sobie sprawę z tego, to chyba powinni zrobić kilka nakłuć żeby sprawdzić ?
No i co, dostanę wyniki biopsji ( na które będę czekać pewnie 3 tygodnie) które mogą być niemiarodajne i nadal będę tkwić w martwym punkcie !
Mam 7 cm guza i za chwile może już nie być dla mnie czasu !

MajaKucia (offline)

Post #14

10-02-2021 - 17:39:36

Dziękuje za te słowa otuchy ale jestem też trochę zła że przy tak dużym guzie i Birads 4 b każą mi tak długo czekać i jeszcze ten rezonans który ominęli ...

Magdaaa (offline)

Post #15

10-02-2021 - 17:49:08

Majeczko, powiem szczerze że na rezonans też się czeka, potem czeka się na opis więc żeby nie tracić czasu, to może i lepiej, że będzie u ciebie biopsja. Gdyby wyszło coś w rezonansie, to biopsja gruboigłowa i tak byłaby nie unikniona, a tu wiadomo, chodzi o czas. Teraz jest dla ciebie trudny czas, bo na biopsję trzeba czekać, ale trzeba szukać pozytywów. Pamiętaj, czyste w badaniach węzły i guz przesuwalny. To dobrze wróży pociesza

MajaKucia (offline)

Post #16

10-02-2021 - 18:51:58

Dziękuje ❤️
Ale czy te mikrozwapnienia już same w sobie nie świadczą o raku ?

Magdaaa (offline)

Post #17

10-02-2021 - 19:33:12

Mikrozwapnienia, szczególnie te w skupisku zawsze wymagają sprawdzenia, bo lepiej zrobić za dużo niż za mało, ale nie zawsze świadczą one o procesie złośliwym. Znam osobę, która miała z zapasem usuwane dwa razy podejrzane mikrozwapnienia, które potem okazały się łagodne. Jednak zawsze wskazana jest diagnostyka, która u Ciebie trwa. Wiem co przezywasz, poniewasz w przeciągu kilku lat miałam usuwane włókniaki (było ich łącznie 8 sztuk) i za każdym razem trzeba było w stresie oczekiwać na wynik. Teraz z kolei towarzyszy mi stres i troska o zdrowie mamy. Ale cóż poradzić niezdecydowany Fajnie, że jesteś na forum. Pisz, pytaj, a my jeśli wiedza pozwoli pomożemy i przytulimy cię wirtualnie. Ja przez całe leczenie mamy szukałam to wsparcia i pomocy i nigdy się nie zawiodłam pocieszaserce

renatar (offline)

Post #18

10-02-2021 - 20:09:36

sieradz 

Tylko w tym problem że biopsja może nie utrafić, ja tak miałam przy 10cm guzie kilkanaście nacięć i jeszcze cienkoigłowa i niczego nie wykazało, następna u innego zespołu który już się domyslał jaki to rak się udała. Trwało to dwa miesiące.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #19

10-02-2021 - 20:12:04

Pruszków 

MajaKucia
Dziękuje za te słowa otuchy ale jestem też trochę zła że przy tak dużym guzie i Birads 4 b każą mi tak długo czekać i jeszcze ten rezonans który ominęli ...
Rezonans jest w Twoim interesie. Lekarze sporadycznie dają skierowanie. Nie zawsze są poza tym aparaty mające głowicę do piersi. Trzeba szukać ośrodka i wykonać prywatnie.

mgiełka (offline)

Post #20

10-02-2021 - 20:42:40

Radom 

MajaKucia
A wszyscy tak chwalą wybitnych specjalistów w tej klinice a oni nie wiedzą takich rzeczy ? Ręce mi opadają !
Chyba zdają sobie sprawę z tego, to chyba powinni zrobić kilka nakłuć żeby sprawdzić ?
No i co, dostanę wyniki biopsji ( na które będę czekać pewnie 3 tygodnie) które mogą być niemiarodajne i nadal będę tkwić w martwym punkcie !
Mam 7 cm guza i za chwile może już nie być dla mnie czasu !

Niestety, w polskich realiach często przeważa sytuacja ekonomiczna placówki. Albo czas oczekiwania w kolejce decyduje. Dlatego takie badania jak rezonans czy PET są czasem omijane przez lekarzy, choć wskazane.
Może spróbuj iść prywatnie do lekarza, który Cię prowadzi? Wypytaj o możliwość rezonansu prywatnie (musisz mieć skierowanie). Lekarz nie proponował, bo może na NFZ w tej placówce długie czekanie, a u Ciebie czas ważny. A wykonania badania prywatnie oni chyba nie mogą proponować...
Biopsja będzie pod jakimś urządzeniem radiologicznym?

Z amazonki.net od 2006 roku.

Magdaaa (offline)

Post #21

10-02-2021 - 21:27:37

Ja dodam, że na rezonans piersi z "pilne" na NFZ czekałam prawie półtora miesiąca. Potem jeszcze ok.dwóch tygodni na opis. Skierowanie ze względu na budowę piersi i zmiany w USG określone na birads 3 otrzymałam od onkologa. Musiałam tylko prywatnie zrobić kreatyninę potrzebną do kontrastu. Jestem mu i tak wdzięczna, bo tak jak wspominaliscie to badanie drogie i nie każdy lekarz chce dać skierowanie. Koszt prywatnie jak się dowiadywałam to niestety ok. 700 zł. Maja pisze że za kilka dni ma biopsję. Rezonans trzeba robić przed biopsją.

Hunter (offline)

Post #22

10-02-2021 - 21:58:56

Dajcie namiary na lekarza, który lekką ręką wystawia skierowania na rezonans na z...... ny NFZ a chętnie skorzystam. Wczoraj miałam prywatne usg, bo mnie ból operowanej piersi budził w nocy, do dobrej specjalistki za ciężkie pieniądze, czekałam miesiąc.
Jeśli masz możliwość, zrób prywatnie. Dla higieny psychicznej.

G2, T1cNo, Er 100%, Pgr 100%, Ki67 50%, NST, BCT, radioterapia, Symex+Reseligo, 2020 wlewy z kwasu Zoledronowego co pół roku.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-02-2021 - 22:12:19 przez Hunter.

Kama78 (offline)

Post #23

11-02-2021 - 00:25:41

Gdynia 

Hunter, ja dostałam ostatnio skierowanie na rezonans w ramach kontroli. Chciała mi kobieta dać na usg i mammografię, ale poprosiłam o rezonans i dała bez słowa. smiling smiley

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

Bombina76 (offline)

Post #24

11-02-2021 - 03:38:31

Środa Śląska 

Teraz w czasach pandemii na rezonans prywatnie zaproponowali mi termin następnego dnia, więc może zdążysz przed biopsją, powodzenia.!!!

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

MajaKucia (offline)

Post #25

11-02-2021 - 10:34:49

Zaskoczyliście mnie i szczerze to bardzo się załamałam.
Ponoć na rezonans prywatnie też trzeba mieć skierowanie, lekarz rodzinny raczej mi nie da.
Dzwoniłam do szpitala na Kamińskiego we Wrocławiu i tam jest termin na 22 lutego ale jaki to ma sens po biopsji ?

MajaKucia (offline)

Post #26

11-02-2021 - 10:36:28

Zapłacę nawet te 700 zł byleby mieć to badanie ale dlaczego lekarz mi tego nie powiedział ?!

Magdaaa (offline)

Post #27

11-02-2021 - 10:45:46

Majeczko, nie załamuj się, lekarze niestety ze względów ekonomicznych "nie szastają" skierowaniami na rezonans. Po biopsji trzeba odczekać kilka tygodni, bo wynik wyjdzie zafałszowany. Lekarze za słabo informują pacjentów. To prawda, sama się o tym przekonałam. Powinni informować pacjentów o wszystkich możliwościach, nawet o badaniach prywatnych. Niestety często tego nie robią, a skąd pacjent ma wiedzieć? Pocieszający jest fakt, że biopsja tuż, tuż... Znając wielkość guza i dziwną jego budowę, myślę, że lekarze pobiorą więcej wycinków, aby dobrze określić charakter zmiany.

Tomasz. (offline)

Post #28

11-02-2021 - 13:06:34

Pruszków 

MajaKucia
Zapłacę nawet te 700 zł byleby mieć to badanie ale dlaczego lekarz mi tego nie powiedział ?!
Proste. Lekarz nie ma czasu dla pacjenta- za duża jest liczba chorych przypadajacych na jednego lekarza. Lekarz rodzinny zawsze moze wystawić badanie na rezonans z zaznaczeniem- badanie prywatne. Opłacasz i idziesz. Jak inne osoby powiedziały- nie ma sensu badanie RM po biopsji z uwagi na odczyny po igle i samym pobieraniu materiału.

MajaKucia (offline)

Post #29

11-02-2021 - 18:32:21

Dziękuje za miłe słowa.
Mam nadzieje że lekarze wiedzą co robią i nie popełnią błędu.

MajaKucia (offline)

Post #30

11-02-2021 - 18:34:07

Nie mam pojęcia ...
Mam tylko napisane że biopsja gruboigłowa TRUCUT
Pod kontrolą Usg
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 605
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022