Birads 4 B Dziwny guz 70 mm
MajaKucia (offline) |
Post #1 10-02-2021 - 10:22:48 |
|
Dezorientacja radiologa spowodowała że do czasu biopsji umrę ze strachu ...
Nazwała to obszarem lito- torbielowatym o zatartych zarysach z mikrozwapnieniami. Powiedziała że guz jest przedziwny i nie jest w stanie powiedzieć co to jest. Birads 4 B to przecież nowotwór złośliwy więc jak nie wiadomo co to jest. Jestem załamana, siedzę i zalewam się łzami. Powiedziała że guz się przesuwa w stosunku do podłoża i to dobry znak ale nic więcej Czy ktoś miał podobny przypadek ? |
Magdaaa (offline) |
Post #2 10-02-2021 - 13:11:24 |
|
Maju. To jeszcze nie jest na 100%pewny rak. Zmiana lito-torbielowata to moim zdaniem zmiana mieszana czyli częściowo lita, częściowo płynowa. Co to tak naprawdę jest to nie wiadomo, wynik da dopiero biopsja gruboigłowa. Napisz, czy masz już termin biopsji i jak w badaniach obrazowych wyglądają węzły. Pamiętaj, nic jeszcze nie jest przesądzone
![]() |
Magdaaa (offline) |
Post #8 10-02-2021 - 15:16:42 |
|
Maju. Moja mama ma dwa guzy w piersi (a raczej miała bo wczoraj rak poszedł do słoja). Jeden miał prawie 5 cm, drugi 2,5cm. Na forum są panie które miały 10 cm guzy i są zdrowe. Musisz wytrzymać do biopsji choć to na pewno trudne i stresujące. Czyste węzły chłonne w badaniach obrazowych to bardzo dobra wiadomość. Pamiętaj, że diagnozy 100% nie ma
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #11 10-02-2021 - 15:54:40 |
Pruszków |
Podałaś, że struktura jest lito-torbielowata. Jeśli biopsja utrafi w zmianę litą to wynik będzie w miarę miarodajny. Jeśli w treść inną niż lita- może być wynik niemiarodajny. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdaaa (offline) |
Post #12 10-02-2021 - 16:18:49 |
|
Tomasz ma rację. Rezonans piersi to bardzo miarodajne badanie (też niedawno miałam). Może lekarz wystawi skierowanie choć powinno się zrobić rezonans jeszcze przed biopsją, bo po niej mogą wyjść niemiarodajne wyniki. Skoro masz już wyznaczony termin biopsji to trzeba wierzyć, że lekarze wiedzą co robią. To, że zmiana jest przesuwalna podobnie jak węzły też świadczy bardzo na korzyść
![]() |
MajaKucia (offline) |
Post #13 10-02-2021 - 17:35:28 |
|
A wszyscy tak chwalą wybitnych specjalistów w tej klinice a oni nie wiedzą takich rzeczy ? Ręce mi opadają !
Chyba zdają sobie sprawę z tego, to chyba powinni zrobić kilka nakłuć żeby sprawdzić ? No i co, dostanę wyniki biopsji ( na które będę czekać pewnie 3 tygodnie) które mogą być niemiarodajne i nadal będę tkwić w martwym punkcie ! Mam 7 cm guza i za chwile może już nie być dla mnie czasu ! |
Magdaaa (offline) |
Post #15 10-02-2021 - 17:49:08 |
|
Majeczko, powiem szczerze że na rezonans też się czeka, potem czeka się na opis więc żeby nie tracić czasu, to może i lepiej, że będzie u ciebie biopsja. Gdyby wyszło coś w rezonansie, to biopsja gruboigłowa i tak byłaby nie unikniona, a tu wiadomo, chodzi o czas. Teraz jest dla ciebie trudny czas, bo na biopsję trzeba czekać, ale trzeba szukać pozytywów. Pamiętaj, czyste w badaniach węzły i guz przesuwalny. To dobrze wróży
![]() |
Magdaaa (offline) |
Post #17 10-02-2021 - 19:33:12 |
|
Mikrozwapnienia, szczególnie te w skupisku zawsze wymagają sprawdzenia, bo lepiej zrobić za dużo niż za mało, ale nie zawsze świadczą one o procesie złośliwym. Znam osobę, która miała z zapasem usuwane dwa razy podejrzane mikrozwapnienia, które potem okazały się łagodne. Jednak zawsze wskazana jest diagnostyka, która u Ciebie trwa. Wiem co przezywasz, poniewasz w przeciągu kilku lat miałam usuwane włókniaki (było ich łącznie 8 sztuk) i za każdym razem trzeba było w stresie oczekiwać na wynik. Teraz z kolei towarzyszy mi stres i troska o zdrowie mamy. Ale cóż poradzić
![]() ![]() ![]() |
renatar (offline) |
Post #18 10-02-2021 - 20:09:36 |
sieradz |
Tylko w tym problem że biopsja może nie utrafić, ja tak miałam przy 10cm guzie kilkanaście nacięć i jeszcze cienkoigłowa i niczego nie wykazało, następna u innego zespołu który już się domyslał jaki to rak się udała. Trwało to dwa miesiące.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #19 10-02-2021 - 20:12:04 |
Pruszków |
Rezonans jest w Twoim interesie. Lekarze sporadycznie dają skierowanie. Nie zawsze są poza tym aparaty mające głowicę do piersi. Trzeba szukać ośrodka i wykonać prywatnie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
mgiełka (offline) |
Post #20 10-02-2021 - 20:42:40 |
Radom |
Niestety, w polskich realiach często przeważa sytuacja ekonomiczna placówki. Albo czas oczekiwania w kolejce decyduje. Dlatego takie badania jak rezonans czy PET są czasem omijane przez lekarzy, choć wskazane. Może spróbuj iść prywatnie do lekarza, który Cię prowadzi? Wypytaj o możliwość rezonansu prywatnie (musisz mieć skierowanie). Lekarz nie proponował, bo może na NFZ w tej placówce długie czekanie, a u Ciebie czas ważny. A wykonania badania prywatnie oni chyba nie mogą proponować... Biopsja będzie pod jakimś urządzeniem radiologicznym? ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Magdaaa (offline) |
Post #21 10-02-2021 - 21:27:37 |
|
Ja dodam, że na rezonans piersi z "pilne" na NFZ czekałam prawie półtora miesiąca. Potem jeszcze ok.dwóch tygodni na opis. Skierowanie ze względu na budowę piersi i zmiany w USG określone na birads 3 otrzymałam od onkologa. Musiałam tylko prywatnie zrobić kreatyninę potrzebną do kontrastu. Jestem mu i tak wdzięczna, bo tak jak wspominaliscie to badanie drogie i nie każdy lekarz chce dać skierowanie. Koszt prywatnie jak się dowiadywałam to niestety ok. 700 zł. Maja pisze że za kilka dni ma biopsję. Rezonans trzeba robić przed biopsją.
|
Hunter (offline) |
Post #22 10-02-2021 - 21:58:56 |
|
Dajcie namiary na lekarza, który lekką ręką wystawia skierowania na rezonans na z...... ny NFZ a chętnie skorzystam. Wczoraj miałam prywatne usg, bo mnie ból operowanej piersi budził w nocy, do dobrej specjalistki za ciężkie pieniądze, czekałam miesiąc.
Jeśli masz możliwość, zrób prywatnie. Dla higieny psychicznej. G2, T1cNo, Er 100%, Pgr 100%, Ki67 50%, NST, BCT, radioterapia, Symex+Reseligo, 2020 wlewy z kwasu Zoledronowego co pół roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-02-2021 - 22:12:19 przez Hunter. |
Kama78 (offline) |
Post #23 11-02-2021 - 00:25:41 |
Gdynia |
Hunter, ja dostałam ostatnio skierowanie na rezonans w ramach kontroli. Chciała mi kobieta dać na usg i mammografię, ale poprosiłam o rezonans i dała bez słowa.
![]() Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi |
Bombina76 (offline) |
Post #24 11-02-2021 - 03:38:31 |
Środa Śląska |
Teraz w czasach pandemii na rezonans prywatnie zaproponowali mi termin następnego dnia, więc może zdążysz przed biopsją, powodzenia.!!!
NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu ![]() tamoksyfen + reseligo |
MajaKucia (offline) |
Post #25 11-02-2021 - 10:34:49 |
|
Zaskoczyliście mnie i szczerze to bardzo się załamałam.
Ponoć na rezonans prywatnie też trzeba mieć skierowanie, lekarz rodzinny raczej mi nie da. Dzwoniłam do szpitala na Kamińskiego we Wrocławiu i tam jest termin na 22 lutego ale jaki to ma sens po biopsji ? |
Magdaaa (offline) |
Post #27 11-02-2021 - 10:45:46 |
|
Majeczko, nie załamuj się, lekarze niestety ze względów ekonomicznych "nie szastają" skierowaniami na rezonans. Po biopsji trzeba odczekać kilka tygodni, bo wynik wyjdzie zafałszowany. Lekarze za słabo informują pacjentów. To prawda, sama się o tym przekonałam. Powinni informować pacjentów o wszystkich możliwościach, nawet o badaniach prywatnych. Niestety często tego nie robią, a skąd pacjent ma wiedzieć? Pocieszający jest fakt, że biopsja tuż, tuż... Znając wielkość guza i dziwną jego budowę, myślę, że lekarze pobiorą więcej wycinków, aby dobrze określić charakter zmiany.
|
Tomasz. (offline) |
Post #28 11-02-2021 - 13:06:34 |
Pruszków |
Proste. Lekarz nie ma czasu dla pacjenta- za duża jest liczba chorych przypadajacych na jednego lekarza. Lekarz rodzinny zawsze moze wystawić badanie na rezonans z zaznaczeniem- badanie prywatne. Opłacasz i idziesz. Jak inne osoby powiedziały- nie ma sensu badanie RM po biopsji z uwagi na odczyny po igle i samym pobieraniu materiału. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |