Birads 4a - co dalej?

Wysłane przez mikami 

mikami (offline)

Post #1

17-02-2021 - 19:56:53

Dzień dobry,

Dziś miałam wykonywane USG piersi (profilaktyczne). No i niestety dowiedziałam się o przykrej niespodziance w mojej prawej piersi:
"na godz 10 piersi prawej jest widoczna zmiana lita hypoechogeniczna o gładkich obrysach i wymiarach 9,8x4,6 mm - wskazana BG.
Zmian ogniskowych, torbielowatych nie uwidoczniono. Węzly chłonne patologiczne nie uwidocznione. "
Dostałam w skali Birads 4a i polecenie wykonania biopsji gruboigłowej.

Mam 30 lat i dwójkę małych dzieci... sad smiley jestem przerażona i załamana... nie wiem co o tym myśleć. Czy ktoś spotkał się z podobnym wynikiem badania i okazał się niegroźny?

Dodam jeszcze że od dwóch lat karmię piersią.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Pozdrawiam!!

Magdaaa (offline)

Post #2

17-02-2021 - 20:31:43

Witaj. Birads 4 zawsze wymaga diagnostyki, ale nie martw się na zapas, bo może okazać się, że jest to zmiana łagodna. Guzek jest malutki, węzły w badaniach czyste-to dobrze wróży. Biopsja gruboiglowa do badania tego typu zmian jest najlepsza pociesza

mikami (offline)

Post #3

17-02-2021 - 20:36:43

Dziękuję za ciepłe słowa smiling smiley próbuję się nie martwić, ale nie potrafię... muszę to jakoś przełknąć i teraz tylko czekać na termin badań sad smiley

Magdaaa (offline)

Post #4

17-02-2021 - 20:57:28

Wiem, że na pewno Ci ciężko, bo każdy by chciał od razu wiedzieć, a tak niestety się nie zawsze da. Zmiana jest naprawdę malutka. Na forum są panie, które walczyły z kilkucentymetrowymi guzami i walkę tę wygrały. Jedynie co mogę zrobić to przytulić cię wirtualnie i życzyć, aby czas do biopsji szybko minął pocieszaserce

lopuszek76 (offline)

Post #5

17-02-2021 - 22:10:40

Umów się jak najszybciej na tą biopsję. Czekanie w niewiedzy to najgorszy czas. Trzymamy kciuki !!!

mikami (offline)

Post #6

17-02-2021 - 22:25:10

Dziękuje Wam za miłe słowo ????

mikami (offline)

Post #7

17-02-2021 - 22:25:35

buzki

Zdziwiona71 (offline)

Post #8

18-02-2021 - 14:23:19

Bialystok 

Mikami ,w ubiegłym tygodniu miałam robione kontrolne USG,lekarz który wykonywał mi USG , podczas badania rozmawiał ,pokazywał osobie myślę że to była praktykantka ,co i jak,wtedy też mówił że u osób ciężarnych i karmiących piersią bardzo często wynik USG pokazuje coś niedobrego ,a tak naprawdę po biopsji nie jest nic groźnego,mam nadzieję że cię troszkę pocieszylam,pociesza

mikami (offline)

Post #9

18-02-2021 - 15:22:25

Dziękuje bardzo serce może to rzeczywiście jest spowodowane hormonami i karmieniem... dodam także ze przez to karmienie moje cykle są strasznie nieregularne (nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie w obecnej sytuacji). Jeszcze przeczytałam wczoraj ze młode kobiety maja gorsze rokowania niż starsze sad smiley i to mnie także dobiło

Paulinaggg90 (offline)

Post #10

18-02-2021 - 15:42:32

Z własnego doświadczenia dodam, że nie ma co zbyt dużo czytać w Internecie, człowiek się tylko niepotrzebnie nakręca smiling smiley

mikami (offline)

Post #11

18-02-2021 - 17:18:27

Wiadomo ze ze strachu trzeba przekopać cały internet winking smiley kurcze przerażajace jest to, ze gdyby nie to badanie to żyłabym w nieświadomości dalej...

Paulinaggg90 (offline)

Post #12

18-02-2021 - 18:20:14

Dlatego tak ważne jest regularne badanie piersi czy cytologia czy morfologia krwi czy inne badania, które pokazują, czy coś złego się nie dzieje smiling smiley

mikami (offline)

Post #13

18-02-2021 - 20:45:17

Niestety ale muszę poczekać do środy na wizytę u chirurga, on ma mnie pokierować na ta biopsję. To będzie ciężki czas, zanim dostanę się na to badanie a potem jeszcze czekanie na wynik... nie mogę już teraz nic przełknąć z nerwów, a jak pomyśle ze będę czekać jeszcze jakiś czas, to jest mi niedobrze sad smiley

Bombina76 (offline)

Post #14

19-02-2021 - 04:30:12

Środa Śląska 

mikami, to najgorszy czas- czekanie na wynik, nawet jak wynik jest zły to jest już lepiej, nie możesz jeść- nie jedz ale dużo pij, rozmawiaj z ludźmi, wyrzuć to z siebie, może ziołowe uspokajacze albo nawet od rodzinnego tabletki na uspokojenie, pomyśl o wszystkim co może ci pomóc.

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

mikami (offline)

Post #15

22-02-2021 - 09:25:10

Dziękuje za miłe słowo smiling smiley
U mnie w domu, zamiast wsparcia - słyszę tylko ze przesadzam, ze się użalam i ze poki nie ma diagnozy to mam nie wyrokować. Ja jestem bardzo wrażliwa osoba, miałam swego czasu epizody nerwicowe i depresyjne wiec nauczyli się w domu żyć z panikara. Teraz, jak potrzebuje żeby ktoś mnie przytulił, to niestety nie mam za bardzo takiej możliwości. Jest mi bardzo przykro z tego powodu... to mi nie pomaga za bardzo sad smiley a sprawia jeszcze ze czuje się winna ze im psuje nastroje sad smiley paradoks.

Tomasz. (offline)

Post #16

22-02-2021 - 19:55:07

Pruszków 

Może warto powiedzieć w rodzaju: słuchaj, poczytaj sobie o skali BIRADS. Mam wynik szacunkowy 4A. Muszę się liczyć z możliwością rozpoznania raka. Jest mi z tym ciężko i pragnęła bym zrozumienia i ciepła.
W związku z karmieniem musisz być w kontakcie z Twoim ginekologiem - być może trzeba będzie podać leki na zahamowanie laktacji (Bromergon).

Bombina76 (offline)

Post #17

23-02-2021 - 02:06:31

Środa Śląska 

A może szczerze o uczuciach: wiem że jestem panikarzem i może przesadzam, ale bardzo się boję? jest prawodopodobieństwo, że może być rak...z tego co czytam na forum wszystkie dziewczyny z birads 4 się boją......

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

mikami (offline)

Post #18

23-02-2021 - 08:47:27

No u mnie w rodzinie wszyscy wiedzą co oznacza Birads 4a, bo tak się składa że moja teściowa zachorowała na raka piersi, ale szczęśliwie z tego wyszła i ma się teraz dobrze smiling smiley
Nie wiem co mam o tym myśleć... z jednej strony uspokajam się bo zawsze mogłoby być gorzej, a z drugiej - przeraża mnie to jak czytam o młodych kobietach które także wykryły u siebie małego guzka i on okazał się tym potworem sad smiley
No nic, muszę czekać. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! Cieszę się że odpisaliscie smiling smiley

Magdaaa (offline)

Post #19

23-02-2021 - 09:21:48

Mikami, trzymaj się. Wiem, że to trudne, ale w całej tej koszmarnej sytuacji trzeba szukać pozytywów. U ciebie to wygrana teściowej (masz namacalny dowód, że z chorobą można wygrać) i bardzo malutki guz. Powodzenia, będzie dobrze serce

mikami (offline)

Post #20

23-02-2021 - 18:55:27

Dziękuje bardzo! Za dużo czytam forum, za dużo myśli sad smiley myślałam ze jak ktoś ma w rozpoznaniu 4a, to znaczy ze może mieć 90 procent szans ze jest to łagodna zmiana. Ale teraz widzę ze tak nie jest i zaczynam panikować, serio... jak sobie pomyśle ze mogłabym nie zobaczyć jak moja córka będzie szła do szkoły - to po prostu serce mi pęka sad smiley

renatar (offline)

Post #21

23-02-2021 - 20:21:21

sieradz 

Mikami musisz przetrwać, my tu wszystkie wiemy jakie to trudne. Czasami lekarz wpisuje większy birads żeby można było zrobić szybko biopsję, w każdym razie lepiej zrobić więcej niż mniej.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #22

23-02-2021 - 20:21:42

Pruszków 

mikami
Dziękuje bardzo! Za dużo czytam forum, za dużo myśli sad smiley myślałam ze jak ktoś ma w rozpoznaniu 4a, to znaczy ze może mieć 90 procent szans ze jest to łagodna zmiana. Ale teraz widzę ze tak nie jest i zaczynam panikować, serio... jak sobie pomyśle ze mogłabym nie zobaczyć jak moja córka będzie szła do szkoły - to po prostu serce mi pęka sad smiley
1. Raka się leczy.
2. Rak do stadium do IIIb jest wyleczalny
3. Ocena BIRADS4 (niezależnie od literki) zazwyczaj świadczy o tym, że jakaś forma zabiegu na zmianie jest potrzebna (jeśli sama zmiana w tej skali dobrze oszacowana). Sama się nie rozejdzie.

mikami (offline)

Post #23

24-02-2021 - 13:25:56

Jestem po wizycie u chirurga. Stwierdził ze moja zmiana w ogóle nie wyglada na skalę birads 4 - dostałam po usg skalę 3 i kontrolę za 3 miesiące. To narazie tyle z moich doniesień smiling smiley Może w końcu coś normalnie zjem smiling smiley
Pozdrawiam wszystkich, odezwę się po następnej wizycie smiling smiley

Paulinaggg90 (offline)

Post #24

24-02-2021 - 16:23:53

Czyli nie miałaś robionej biopsji? Pytam, ponieważ sama mam birads3 i idę w piątek do onkologa i jestem ciekawa, czy są szanse na biopsję, bo z tego co wiem z tego forum raczej nie zleca się biopsji na NFZ przy birads3.

mikami (offline)

Post #25

24-02-2021 - 16:36:31

Nie, narazie nie miałam robionej biopsji. Za 3 miesiące mam się zgłosić do kontroli.

Paulinaggg90 (offline)

Post #26

24-02-2021 - 17:26:54

Rozumiem ???? Gratuluje dobrych nowin!

Magdaaa (offline)

Post #27

24-02-2021 - 17:36:25

hurabuzki

Iwona75 (offline)

Post #28

24-02-2021 - 18:08:48

Paulinaggg90 i mikami- DZIEWCZYNY,
jeśli chodzi o :
-Birads 3, zalecana jest obserwacja , kontrola do 6 m-cy ewentualnie biopsja cienkoigłowa.
Na NFZ przy Birads 3 lekarz nie zaleci biopsji gruboigłowej gdyż.... patrz jak wyżej smiling smiley

-Birads 4 jest to już zmiana podejrzana o złośliwość, bez względu czy będzie literka a,b czy c. Te literki oznaczają stopień prawdopodobieństwa tej złośliwości.
Przy Birads 4 lekarz każdorazowo zleci biopsję. Przy czym dobrze by było domagać się biopsji gruboigłowej, gdyż pobiera więcej materiału przez co jest bardziej wiarygodna.

Wszystkie inne badania , które mogą dookreślić zmianę (mammografia, rezonans czy USG) powinno się robić przed biopsją gdyż tylko wówczas zmiana będzie nienaruszona i widoczna.

Dziś jestem po diagnozie i operacji ale gdybym miała birads 3, obserwowałabym to bacznie i rozważyła rezonans magnetyczny piersi.

---------------------------
BTC , T1bN0M0, G2(2+2+2) 10mm, ER ++ 100% (TS7/8), PGR +++ 100% (TS8/8), Her2 - (+1), Ki67 do 15%

Paulinaggg90 (offline)

Post #29

24-02-2021 - 18:49:01

Dzięki za objaśnienia ???? Jestem po rezonansie w lipcu i mam dalsze zalecenia: USG co pół roku plus rezonans z kontrastem co 2-3 lata.

renatar (offline)

Post #30

24-02-2021 - 20:00:18

sieradz 

Dla mnie to jeśli jest możliwe to powinna być robiona biopsja gruboigłowa, wkurza mnie podejście lekarzy do tej obserwacji. Jeden radiolog coś wyhaczy a 9 nic i póżniej jęczenie czemu pani tak póżno przychodzi.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 208
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022