Podejrzenie raka zapalnego

Wysłane przez Pomarańcza 84 

Pomarańcza 84 (offline)

Post #1

21-02-2021 - 17:43:34

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie objawów raka zapalnego piersi.
Na początku listopada 2020 wyczułam w piersi mały guzek, ale że.bylam przed okresem (poza tym budowa moich piersi nie ułatwia samobadania..) stwierdziłam, że poczekam kilka dni z podniesieniem alarmu. Po połowie listopada dość nagle pojawił mi się stan zapalny (ucieplenie, zaczerwienienie, opuchnięcie piersi, wyczułam duże zgrubienie/guz).

W skrócie - mam za sobą:
-kilka badań USG
- 3 rzuty antybiotyków doustnych (duomox, augumentin, klindamycin)
- w międzyczasie biopsje cienkoiglową (która wykazała grupy komórek gruczołowych podejrzanych, dużą ilość limfocytow i leukocytów)
- jakieś maścidla, neomecyne spray,mupirox, metronidazol,
-biopsje węzłów ( wyniki w przyszłym tyg)
W poniedziałek mam zaplanowaną biopsje gruboiglową piersi

Żaden antybiotyk nie zmienił na plus stanu mojej piersi, stan zapalny coraz większy, pierś dość twarda, bolesna, opuchnięta, skóra pogrubiona, opuchnięta, bolesna (piecze, pali, szczypie..), widać coś na kształt skórki pomarańczowej..oprócz tego pojawiły się po biopsji ranki (?);(jedna w.miejscu wkłucia, druga całkiem niezależnie) z których sączy się treść ropno- surowicza i krew, ropnia nie ma.
Po biopsji węzła (moze to tylko zbieg okoliczności że akurat teraz?) ból się zwiększył, występuje też poniżej pachy, zaczerwienienie i opuchnięcie poszerzyło się w stronę miejsca pobrania materiału z węzła

Wiem, że tylko wynik biopsji rozstrzygnie cokolwiek pewnego, ale kolejne 3 tygodnie mnie wykończy psychicznie...
Jeśli ktoś miał podobną przypadłość i zna już swoje rozpoznanie bardzo proszę o kontakt

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia :-)

Tomasz. (offline)

Post #2

21-02-2021 - 18:31:41

Pruszków 

Ja bym przed biopsja wykonał rezonans magnetyczny piersi.

Pomarańcza 84 (offline)

Post #3

21-02-2021 - 19:20:29

Witaj Tomasz, dzięki za odzew
Biopsja jutro,.więc już jej nie będę przekładać. Co mógłby wnieść rezonans magnetyczny przed biopsją?

Magdaaa (offline)

Post #4

21-02-2021 - 19:36:57

Pomarańczko, rezonans piersi to jedno z najbardziej czułych i jedno z najdokładniejszych badań obrazowych piersi. Jest ono bardziej dokładnym badaniem od USG i Mammografii choć rzadko niestety dostępnym. Nie każdy ośrodek dysponuje takim badaniem, bo potrzebna jest specjalna nakładka do badania piersi, a i onkolodzy rzadko dają skierowanie (niestety). W Twoim przypadku rezonans pokazałby dokładnie co się w piersi dzieje, ale trzeba to badanie wykonać przed biopsją, bo potem wyniki są zaburzone. Skoro jutro masz biopsję na pewno roztrzygnie ona wszystkie wątpliwości. Trzymamy kciuki żeby wszystko skończyło się dobrze serce

Pomarańcza 84 (offline)

Post #5

21-02-2021 - 19:47:14

Magdaaa, bardzo dziękuję za wyjaśnienia serce
Szczerze mówiąc nie wiem czy można zrobić tu rezonans piersi, onkolog zlecił obydwie biopsje, więc chyba rzeczywiście, w związku z tym że termin już jutro nie będę już kombinować, bo i tak już to wszystko długo się ciągnie, a same dolegliwości są dość męczące i frustrujące...

Pozdrawiam

Pomarańcza 84 (offline)

Post #6

22-02-2021 - 11:00:46

Kochani, czym jeszcze -poza tym cholernym rakiem zapalnym-
może być spowodowane takie przedłużające się zapalenie piersi, niereagujace na leczenie antybiotykami? To już 3 miesiące...a ja już osiwiałam prawie...

Dziś biopsja, której też się boję. Trzymajcie kciuki

Magdaaa (offline)

Post #7

22-02-2021 - 11:30:56

Pomarańczko, ciężko powiedzieć. Trzeba będzie czekać na wyniki biopsji, choć to bardzo trudne. Są na forum Panie, które miały ten typ nowotworu (a typ jest to rzadki) i wygrały walkę. Ja mam nadzieję, że w Twoim przypadku okaże się, że to coś zupełnie innego. Będę mocno trzymać kciuki. Powodzenia okokok

Zdziwiona71 (offline)

Post #8

22-02-2021 - 11:52:25

Bialystok 

Pomarańczko ,biopsji się nie bój,trzymamy kciuki ,jeszcze nie wiesz co potwierdzi biopsja a już zakładasz najgorsze,trzeba myśleć pozytywnie

Pomarańcza 84 (offline)

Post #9

22-02-2021 - 12:07:03

Zdziwiona - nie wiem dlatego się boję...dlatego też pytam, czy może ktoś wie co to może być innego. Bo gdy pytam lekarzy to ani razu nie usłyszałam, co to może być innego tylko, że biopsja na cito i czekamy na wynik

Kama78 (offline)

Post #10

22-02-2021 - 14:30:54

Gdynia 

Pomaranczo, lekarz nie jest wrózką, więc rozsądnie, ze nie chce wyrokować. Cokolwiek by nie powiedział, a wynik bedzie inny- będziesz miała zal, ze albo niepotrzebnie Cię nastraszył albo zbagatelizował.
Musisz czekac na wynik biopsji. Prawie wszystkie mamy to za sobą i wiemy, jakie to trudne...pociesza

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

Tomasz. (offline)

Post #11

22-02-2021 - 14:59:30

Pruszków 

Biopsja da odpowiedź wtedy, gdy trafi na komórki nowotworowe. Nic tu nie ma o guzie pod USG (wyczuć niewprawną ręką można wszystko), nic o skali BIRADS, nie było mammografii, nie wiadomo, czy występują skupiska mikrozwapień, czy nie. Ból całej piersi w raku zapalnym nie jest częsty. Obrzęk, zaczerwienie, skórka pomarańczowa - już tak.
Pomarańcza, za późno do nas napisałaś- ten rezonans przed biopsją by bardzo wiele wyjaśnił.

Pomarańcza 84 (offline)

Post #12

22-02-2021 - 20:03:37

Na ostatnim USG taki opis:
Piersi o budowie tluszczowo-gruczołowej.
W KDZ w piersi prawej na godz.6 co najmniej dwa nieregularne obszary hypoechogeniczne wielk do 16 mm (z cieniem) //co to znaczy z cieniem?//
Ponadto na obszarze ok 5x5cm pasma hypoechogeniczne szer do 15 mm, łączące się ze zmienioną skóra, z cechami włożonego przepływu naczyniowego.

W prawym dole pachowym pojedyncze zmienione węzły chłonne wielk do 17x11 mm- do weryfikacji BAC
BIRADS 4
wskazana biopsja gruboiglowa w celu wykluczenia raka zapalnego

W piersi lewej zmian ogniskowych w tym podejrzanych o malignizacje nie stwierdza się. Po stronie lewej dół pachowy wolny.

Niestety tak jak piszecie na rezonans już za późno, gdyż biopsja dziś się odbyła. Teraz "tylko" czekanie na wyniki

Magdaaa (offline)

Post #13

22-02-2021 - 20:12:44

Pomarańczko, a miałaś kiedykolwiek robioną mammografię? Masz piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej więc w twoim wypadku mammografia również byłaby badaniem miarodajnym. Dobrze, że masz już biopsję za sobą, tylko niestety trzeba czekać na wyniki. Trzeba być dobrej myśli pociesza

Pomarańcza 84 (offline)

Post #14

22-02-2021 - 20:59:11

Nigdy nie miałam mammografii Madziu, USG zawsze.
Staram się być dobrej myśli smiling smiley dziękuję serce

Pomarańcza 84 (offline)

Post #15

25-02-2021 - 11:00:23

Mam jeszcze pytanie-dzis zauważyłam ślad krwi na brodawce - wcześniej nic nie wyciekało,może być to w efekcie wykonanej biopsji? Jakieś naruszenie przewodów mlekowych czy cos?

Tomasz. (offline)

Post #16

25-02-2021 - 12:31:56

Pruszków 

To zależy gdzie był guz. Jeśłi w okolicy zabrodawkowej wykonano aspirację biopsyjną to krew z naczynek krwionośnych mogła się przewodami mlekowymi przedostać. Ale to raczej małe prawdopodobieństwo. Zasinienia pobiopsyjne są częste. Stąd u Ciebie tak ważny byłby rezonans piersi przed biopsją. Teraz obszary płynowe (np. krew), czy zasinienia od urazu zaburzą obraz. Więc trzeba czekać do wyników biopsji.

Pomarańcza 84 (offline)

Post #17

25-02-2021 - 12:54:42

Dziękuję za.odpowiedź
guzki są opisane na usg w dolnym zewnętrznym kwadrancie...ale na pewno było pobierane też z okolicy za.brodawkowej, gdyż mam zasinienie na otoczce brodawki (nie wiem czemu stąd również było pobierane).
Ogólnie lekarz zobaczywszy skierowanie i opis - podejrzenie raka zapalnego- stwierdził że to na pewno nie to, że.pewnie ropień i nie chciał robić biopsji gruboiglowej tylko cienkoiglową...ale się nie zgodziłam na cienką (taką już miałam)

Pomarańcza 84 (offline)

Post #18

25-02-2021 - 13:10:11

Pomarańcza 84
ale na pewno było pobierane też z okolicy za.brodawkowej, gdyż mam zasinienie na otoczce brodawki (nie wiem czemu stąd również było pobierane).

Myślę, że może ze względu na te sączące ranki, one są właśnie przy otoczce

Magdaaa (offline)

Post #19

25-02-2021 - 19:51:36

Dobrze Pomarańczko, że nie zgodziłaś się na biopsję cienkoigłową. Gruboigłowa biopsja jest zawsze w takim wypadku dużo lepsza. Skoro były ranki to dobrze, że stamtąd też pobierany był materiał, bo lepiej zrobić więcej niż mniej. Mam nadzieję, że nie będziesz musiała długo czekać na wyniki pociesza

Pomarańcza 84 (offline)

Post #20

08-03-2021 - 10:09:07

Dzień dobry,

Dzwonił dziś do mnie onkolog (już przed 8- mało na zawał nie zeszłam)- na szczęście w węzłach czysto, nie wykryto komórek rakowych! Ufff
Chyba mogę być trochę spokojniejsza...

A przy okazji - Wszystkim Dzielnym Kobietom dużo zdrowia i wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta róże

renatar (offline)

Post #21

08-03-2021 - 13:59:40

sieradz 

Pomarańcza wyobrażam sobie jaki był stres ale cieszę się że jest super dobrze.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Pomarańcza 84 (offline)

Post #22

08-03-2021 - 14:42:28

Renata, o tak stres był ogromny...teraz jeszcze kolejny tydzień czekania na wyniki z grubej igły i kolejny stres. Oby zakończenie takie samo!

pozdrawiam
serce

Zdziwiona71 (offline)

Post #23

08-03-2021 - 14:44:16

Bialystok 

Pomarańczko,narazie dobre wiadomości ,i oby tak dalejpociesza

Magdaaa (offline)

Post #24

08-03-2021 - 16:55:16

huraradochahura

Pomarańcza 84 (offline)

Post #25

30-03-2021 - 14:11:56

Dziś, po takim czasie odebrałam wreszcie wyniki obu biopsji..(w międzyczasie się pochorowalismy wszyscy rodzinnie)

Przepisze wyniki :

Biopsja gruboiglowa
Opis makroskopowy
Utkanie sutka z ogniskowo widocznym przewlekłym naciekiem zapalnym limfocytarnym
Wykonano odczyny immunohistochemiczne:
CK PAN (+) dodatni w komórkach nabłonka gruczołowego
LCA (+)dodatni w komórkach nacieku zapalnego

Biopsja cienkoiglowa
Diagnoza mikroskopowa wraz z rozpoznaniem
Elementy morfotyczne węzła chłonnego

Byłam też na wizycie u chirurga-onkologa.
Szczegółowo przeprowadził ze mną wywiad, przeanalizował poprzednie wyniki badań i te biopsje, zbadał i stwierdził że on na podstawie wyników z tej biopsji nie wykluczy nowotworu bo wg ostatniego USG i jego badania guz/naciek jest również w innym miejscu niż pobrany był materiał (i że owszem ten wynik oznacza że raka nie ma, ale tylko w danym fragmencie (a myślałam że biopsja już jest pewnym badaniem ...) ale to co on widzi, i co bada tego nie wyklucza, i powinnam mieć zrobiony rezonans.

Miałam nadzieję że da.sie to poprostu wyciąć...że się pozbędę tego i święto, a on mówi że nikt tego nie usunie bo to zajmuje dużą część piersi i nie wiadomo czym tak naprawdę jest ...
Więc skierował mnie na ten rezonans z rozpoznaniem D 48.6

I co teraz...co ten rezonans może wykazać?
Usłyszałam że się nic z tym nie da na razie zrobić, ani wyciąć ani leczyć farmakologicznie, więc co?
Zasugerowałam już nawet że.moze.to endometrioza mi się tam umiejscowiła, bo choruje również na endo, ale lekarze twierdzą że.nie
Pierś dalej jest opuchnięta, czerwona (to zaczerwienienie pojawia się i znika i znów pojawia), sączy się z niej coś ..płyn surowiczy, czasem krew.. czuje ciągły dyskomfort i bardzo mi to przeszkadza, boli też, ale chyba już przywykłam

Na rezonans próbuję się zapisać, ale dodzwonić się tam graniczy z cudem...

Podpowiedziec co dalej, bo jestem trochę podlamana..

I tak, wiem że.powinnam.sie cieszyć że nie wyszło że.to rak i cieszę się , ale i boję czy na pewno tak jest...

Magdaaa (offline)

Post #26

30-03-2021 - 20:24:11

Pomarańczko, trzeba zrobić ten rezonans tylko musisz dzwoniąc uprzedzić, że miałaś biopsję, bo rezonans trzeba robić przed biopsją bo mogą wyjść zafałszowane wyniki. Nie wiem jak jest teraz, ale ja w październiku na rezonans piersi z "pilne" czekałam dwa miesiące. Gdybyś musiała długo czekać na twoim miejscu wykonałabym mammografię z tomosyntezą, nawet prywatnie, tylko musialabys dowiedzieć się czy można wykonać po biopsji.

Pomarańcza 84 (offline)

Post #27

30-03-2021 - 21:24:02

Na pewno bede wykonywać ten rezonans, mam nadzieję że uda się w miarę szybko...
Jeśli nie w.mojej okolicy to będę próbować gdzieś dalej byle szybciej.

A czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć co oznaczają te odczyny immunohistochemiczne? Pan CK (+) i LCA(+)

Pomarańcza 84 (offline)

Post #28

01-04-2021 - 11:13:57

Termin rezonansu mam na maj, nie wiem czy to długo czy nie
Ile minimum musi minąć od biopsji żeby ten rezonans był rzeczywiście miarodajny?

Pomarańcza 84 (offline)

Post #29

26-05-2021 - 13:24:23

Dzień dobry,
Czy ktoś z Was diagnozował/leczył się u prof Madej-Czerwonki w Lublinie?
Jakieś opinie na temat pani doktor?

Pozdrawiam
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 727
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024