usg piersi

Wysłane przez annaannakarolina 

annaannakarolina (offline)

Post #1

26-02-2021 - 09:26:02

Witam Oto mój opis usg piersi,piersi o budowie mieszanej W obu piersiach pojedyncze zmiany ogniskowe typu BIRADS 2 USG.Dwie wPP na granicy kwadrantów bocznych o wyglądzie torbielek prostych śr 4 i 8 mm,W LP na godz 3 guzek dysplastyczny z przewagą utkania płynowego.Poza tym zmian ogniskowych .porzeszenia przewodów mlekowych , zmian węzłowych nie uwidoczniono. Mam 44 lat.Prosze o interpretacje zmian .Czy to zmiany nowotworowe?Czy sa grozne .

Post #2

26-02-2021 - 15:01:22

Bede wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz

Tomasz. (offline)

Post #3

26-02-2021 - 15:08:50

Pruszków 

Na razie to zmiany do obserwacji.
Przy utkaniu mieszanym sugerowałbym mammografię jako uzupełniajace badanie diagnostyczne- w innej technice obrazowania.

Post #4

26-02-2021 - 19:34:26

Lekarz stwierdzil ze zmiana lagodna bez ryzyka dysplazji. Moze ktoś wie co oznacza guzek dysplastyczny z przewagą utkania płynowego oraz te torbieliki proste

Tomasz. (offline)

Post #5

26-02-2021 - 20:01:25

Pruszków 

Dysplazje to początkowe formy przebudowy tkanek z prawidłowych na nowotworowe. Jeśli dysplazje w zmianie litej zaczynają mieć problemy z niedokrwieniem to rozpoczyna się kancerogeneza. Powstaje sieć patologicznych naczyń krwionośnych i rozwija się rak.

Post #6

27-02-2021 - 07:42:19

Nawiazujac do odpowiedzi Tomasza zmian litych nie mam nie rozumiem odnosnie co znaczy guzek dysplastyczny czy to samo jest co i dysplazja bo pani radiolog napisala bez ryzyka dysplazji badanie jak gdyby nic nie bylo wiec uwazam ze ryzyka przeksztalcenia w nowotwor raczej nie ma chciałam opini innych ktłózy byc moze mieli ten sam problem dziekuje

Tomasz. (offline)

Post #7

27-02-2021 - 08:15:36

Pruszków 

Dysplazje stwierdza się na podstawie his-pat. Czyli musi być biopsja. Zwykle jest stwierdzana w BIRADS4, gdy nie stwierdza się raka. Badania obrazowe pokazują np mastopatie, torbiele, pasma zwłóknienia. Jednak nie okazują struktury. Stąd tak ważna jest biopsja tam, gdzie jest to niezbędne. Tu raczej pisują osoby z rakiem. Takie Forum. Osoby bez problemu raka po rozpoznaniu zmyka zazwyczaj stąd. I słusznie, nie jest łatwe czytanie wielu wątków tu zawartych.

Post #8

27-02-2021 - 08:30:55

Przepraszam ale szukam pomocy opisu mojego usg jesli jest ok to nurtuje mnie ten guzek dysplastyczny z przewaga utkania plynu co to jest za zmiana ? I chcialam tylko na to pytanie uzyskac odpowiedz ponieważ nigdzie o nim nie moge znalesc opisu dziekuje za odpowiedzi i zycze zdrówka

Tomasz. (offline)

Post #9

27-02-2021 - 13:41:15

Pruszków 

Możesz zadać pytanie ekspertowi. To lekarz-onkolog. Może Ci wyjaśni. My tu lekarzami nie jesteśmy. Popatrz: [amazonki.net]

Post #10

27-02-2021 - 14:47:45

Dzieki serdeczne

Post #11

09-03-2021 - 17:51:43

czy ktos cos odpowie

Al_la (offline)

Post #12

12-03-2021 - 19:24:45

k/Warszawy 

Odpowiedział ekspert. Chyba bardziej kompetentny niż my uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Post #13

13-03-2021 - 06:50:42

No tak. Ale o przyjezdzie nie ma mowy .Wiecej zadnych informacji.Myslłam ze moze ktos dokladnie wie cos na temat tych zmian i odpisze.

Tomasz. (offline)

Post #14

13-03-2021 - 07:26:09

Pruszków 

Proponuję rezonans magnetyczny piersi.

Post #15

13-03-2021 - 15:42:29

Oprocz badan czy ktos miał podobne zmiany i moze sie o nich wypowiedziec na podstawie usg

PatrycjaKa (offline)

Post #16

19-03-2021 - 18:18:36

Rymanów 

Dzień dobry. Chciałabym Was prosić o radę, ale może zacznę od początku. W połowie lutego wyczułam niewielki guzek w prawej piersi. Pomyślałam, że to może przez menstruacje, więc poczekałam tydzień do końca miesiączki i udałam się do ginekologa. Ginekolog powiedział mi, że palpacyjnie guzek jest i lepiej abym udała się do BCU w Brzozowie bo tam wszystko szybko mi zrobią, a zmiana jest dość niepokojąca gdyż poza guzkiem od ponad roku mam wycieki z tej piersi ( bardzo malutkie, bardzo rzadko i tylko po naciśnięciu brodawki ( kolor czasem biały, czasem przeźroczysty)). 26.02 byłam na pierwszej wizycie w BCU, lekarz na wstępie powiedział :" Jest Pani za młoda na coś poważnego, ale dla świętego spokoju zrobimy USG" i na tym wizyta się skończyła. Kolejna wizyta 19.03 przez ten czas zauważyłam że ta zmiana się powiększyła o czym poinformowałam lekarza i radiologa. Wynik USG "W piersi Prawej na granicy kwadratów zewnętrznych widoczna wyspa gruczołowa o wym. ok. 25x28x9mm.Zmian ogniskowych nie uwidoczniono. W dołach pachowych widoczne pojedyncze prawidłowe węzły chłonne. Z uwagi na powiększającą się zmianę w piersi prawej proponowana dalsza diagnostyka (z powodu gęstego utkania piersi proponuje MMG spektralną lub MR)." Radiolog dodał, że skoro zmiana się powiększa to lepiej to sprawdzić, bo w tej wyspie w środku może być coś złego. Udałam się z wynikiem do onkologa, który mnie prowadzi i mi powiedział tak " Ma Pani 25 lat więc jest Pani zdrowa, nie będziemy robić każdemu rezonansu. Niech Pani przyjdzie za pół roku". Proszę podpowiedzcie mi co mam zrobić. Znaleźć innego onkologa, czy słuchać tego i czekać pół roku. Naprawdę się denerwuje, a co wizyta tak naprawdę "wiem, że nic nie wiem". Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi smiling smiley

Magdaaa (offline)

Post #17

19-03-2021 - 19:05:38

Witaj Patrycja. Ja na twoim miejscu zmieniłabym onkologa lub jeśli Cię stać, odżałowałabym i zrobiła rezonans magnetyczny prywatnie. Koszt to ok.700 zł, ale dla zdrowia i własnego spokoju warto. Lekarze często bagatelizują zmiany u młodych osób, a nie powinno tak być.

Tomasz. (offline)

Post #18

19-03-2021 - 19:53:28

Pruszków 

Nie można pozostawic tej sytuacji bez wyjaśnienia. Jeśłi specjaliści uznali, że klasyczna MMg niewiele wniesie z powodu budowy gruczołowej to pozostaje: wykonać rezonans prywatnie lub szukać innej poradni onkologicznej która da skierowanie. Pośrednim rozwiązaniem jest MMg spektralna. Cała troska polega na tym, że w młodym wieku- jeśli dojdzie do raka- to zazwyczaj ma on agresywny charakter. Stąd sytuacja w/w nie pozwala spokojnie czekać przez pół roku.

PatrycjaKa (offline)

Post #19

20-03-2021 - 06:37:40

Rymanów 

Bardzo dziękuję Wam za tak szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. smiling smiley

xiouken (offline)

Post #20

06-10-2024 - 07:15:48

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 746
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024