Boję się...
Kasia654 (offline) |
Post #1 13-03-2021 - 19:07:10 |
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Piszę ponieważ bardzo martwię się o mamę. Mama w listopadzie była u dwóch lekarzy ginekologów na usg piersi, wyszły torbielki, lekarz kazał obserwować i za pół roku kontrola, ale powiedział, że jak się uda dostać na mammografie to może sobie zrobić przy okazji. W lutym zrobiła mammografie i wyszło że jest guzek 14 mm na godz 8 birads 0...Spanikowalam razem z mamą i umówiłam ją do ginekologa , zrobił znowu usg i powiedział, że nie widzi żadnego guza tylko te torbielki... Proszę powiedzcie co dalej robić? Kontrolować tylko czy pogłębić diagnostykę? Dodam, że szukał dobrze ze tej godz 8. Pozdrawiam
|
Ania19788 (offline) |
Post #2 13-03-2021 - 19:52:34 |
|
Witaj.Biards 0 oznacza,ze diagnostykę trzeba pogłębić .Pamiętaj ,ze usg nie
zawsze widzi te zmiany ,które zobaczy mammograf.Ja bym tego nie zostawiła ,tylko sprawdziła dobrze co to takiego .Może mammografia celowana pokazała by więcej ,albo poproście o skierowanie na rezonans . |
Magdaaa (offline) |
Post #3 13-03-2021 - 19:54:08 |
|
Kasiu, ja na waszym miejscu na pewno pogłębiłabym diagnostykę i zrobiła albo USG u dobrego radiologia, a najlepiej rezonans magnetyczny piersi bo to będzie najbardziej miarodajne badanie. Nawet gdyby był problem ze zrobieniem rezonansu na fundusz odżałowałabym i zrobiła prywatnie
|
Ania19788 (offline) |
Post #8 13-03-2021 - 20:09:35 |
|
Nie,nie wystarczy usg .Nie bój się ,bo narazie nie ma czego.
Nie zawsze guzek czuc w samobadaniu.Poglebcie diagnostykę ,bedziesz i ty i mama spać spokojnie.Poproście najlepiej skierowanie na rezonans,pewnie nie będą chcieli dać to wtedy zrobić prywatnie.Nie denerwuj się bo nie ma czym,działaj . |
Tomasz. (offline) |
Post #9 13-03-2021 - 23:02:59 |
Pruszków |
Mammografia USG i rezonans to są różne techniki obrazowania. Na rezonansie magnetycznym raczej wszystko będzie ukazane. Dwa pierwsze badania się uzupełniają. Nie są zamienne ze sobą. Trzeba szukać pogłębionej diagnostyki, aż do wyjaśnienia sprawy.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Al_la (offline) |
Post #11 15-03-2021 - 22:00:09 |
k/Warszawy |
Ja uważam, że mama powinna się zgłosić do poradni leczącej choroby piersi. Trafi do onkologa, który będzie wiedział, jakie badania są potrzebne.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Kasia654 (offline) |
Post #12 22-03-2021 - 17:17:12 |
|
Cześć dziewczyny. Mama dzisiaj miała robiona mammografie celowaną i jeszcze usg, wyszły rozsiane torbielki. Lekarz mówił, że biopsja na razie nie jest potrzebna, tylko kontrola za pół roku. Dodał, że torbiele mogą się robić od braku tarczycy, mama jej nie ma, ponieważ kiedyś robiły się łagodne guzki i z tego względu usunęli całość. Także na tą chwilę odetchnęłam z ulgą. Pozdrawiam
|
dziubas (offline) |
Post #13 22-03-2021 - 18:39:01 |
Gdańsk |
Kasiu!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Tomasz. (offline) |
Post #16 22-03-2021 - 21:20:38 |
Pruszków |
Na pewno czujesz ulgę- z resztą nie tylko ja pisałem, że potrzebne są weryfikujące badania obrazowe w innej technice obrazowania. Daje to Wam spokój w tych jakże trudnych czasach. Namawiam jednak, aby mama była pod opieką poradni chorób sutka. Mając taki wynik nie powinna mieć problemu z zapisaniem się na planową wizytę.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Kasia654 (offline) |
Post #17 22-03-2021 - 22:30:57 |
|
Tak dokładnie, za pół roku ma się skontaktować z onkologiem i on ma wystawić skierowanie na usg i sprawdzić czy te torbiele nie rosną i nic złego się nie dzieje. Ale kilku lekarzy oglądało zdjęcia i stwierdzili ze nie ma potrzebny robić biopsji bo to torbiele rozsiane po piersiach i niektóre połączone, ale bardzo malutkie. Do obserwacji, wizyta za pół roku.
|