USG/ pierwsze badania w ZCO

Wysłane przez Mawa 

Mawa (offline)

Post #1

24-03-2021 - 07:26:41

Gorzów Wielkopolski  

Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post.
W zeszłym tygodniu robiłam usg piersi w zwykłym gabinecie usg. Na ostatnim usg z sierpnia 2019 r wszystko było ok. Teraz zgłosiłam się na usg z powodu ponad tygodniowego bólu w lewej piersi i jej tkliwości. Wcześniej czasem mnie tam nieznacznie czasem pobolewało. Guza nie wyczuwałam. Okazało się, że jest zmiana około 7 mm w PL na 4-5 h 2 cm od brodawki o nieco pozaciąganym zarysie. Lekarz nadał skalę birads 4a. Powiedział, że najlepiej zgłosić się do ZCO w Szczecinie celem wyjaśnień i dokładnego badania zmiany.
Udałam się wczoraj do centrum, Lekarka zleciła mammografię i usg piersi i węzłów chłonnych.
Na zleceniu badań jest zapis usg piersi+BAG, jamy pachowe+BAC. Czy to oznacza, że będę od razu przy usg miała biopsję?
Zdjęcie skierowania na badanie po kliknięciu w link.

[drive.google.com]

Tomasz. (offline)

Post #2

24-03-2021 - 09:31:51

Pruszków 

Są zmiany w piesi które według lekarza wymagają dalszej diagnostyki. Lekarz ocenia w skali BIRADS potrzebę wykonania biopsji i ew. dalszej diagnostyki obrazowej. Gdy da BIRADS 4 (niezależnie z jaką literą) to uznaje, że biopsja jest potrzebna (nie można jej odwlekać). Wszystko, co masz na skierowaniu jest zgodne ze sztuką lekarską (zalecił bym Tobie to samo). Przed biopsją można wykonać inne badanie obrazowe. Jełśi należysz do poradni chorób sutka to przysługuje Ci szybka mammografia w takiej sytuacji. Jeśłi piesi są tkliwe to należy wykonać badanie zaraz po miesiączce. Prywatnie możesz wykonać (też tylko do biopsji!) rezonans magnetyczny piersi. Zmiana jest malutka, poza tym tkliwość nie jest typowym objawem raka.
w związku z malutką zmianą ja bym bardziej skupił się na weryfikującym badaniu obrazowym. W każdym razie biopsja pod kontrolą USG- można bez kontroiu USG w taką zmianę nie "wcelować. Zbadałbym poziomy hormonów, w tym prolaktyny.



____________

Mawa (offline)

Post #3

24-03-2021 - 10:40:32

Gorzów Wielkopolski  

Dziękuję. Mammografię i usg mam w przyszłą środę w ZCO. Tak jak napisałam te badania zlecone zostały w ZCO, nie mam do niczego zastrzeżeń, chciałam się tylko upewnić czy przy usg będzie biopsja, bo lekarka mnie o tym nie poinformowała, sama to wywnioskowałam ze skierowania.
Dlaczego prolaktyna? Mogę zrobić sobie to badanie prywatnie.
Ból już przeszedł i tkliwość również, bolało około tygodnia. Jestem na plastrach antykoncepcyjnych i tutaj chyba zasada "po miesiączce" nie będzie miała zastosowania. Czy się mylę?

Tomasz. (offline)

Post #4

24-03-2021 - 12:51:29

Pruszków 

Sugeruję przerwać antykoncepcję hormonalną już od dziś. I w ogóle jakiekolwiek hormony płciowe do czasu wyjaśnienia sytuacji.
Mammografia wiąże się z mniejszym czy większym ale ściśnięciem piersi między płytkami. Stąd należy ją wykonywać w okresie, gdy piersi są najmniej tkliwe. Jeśli radiolog będzie opisywał na miejscu to warto mu podać wynik USG. Do celów porównawczych- nie podajesz bowiem utkania (struktury budowy) piersi. Przy utkaniu gruczołowym interpretacja pod mammografem jest utrudniona.
Prolaktyna jest często związana z tkliwością piersi- zbadałbym ją z powodu tego właśnie objawu.



____________

Mawa (offline)

Post #5

24-03-2021 - 13:24:58

Gorzów Wielkopolski  

Dziękuję bardzo. W ostatnim usg podano, że piersi o utkaniu mieszanym gruczołowo-tłuszczowym.
Dziękuję za wszystkie rady. Zastanawiam się dlaczego na wizycie w poradni profilaktyki i leczenia chorób piersi nie zapytano mnie o takie podstawowe informacje jak choćby stosowanie antykoncepcji, jestem przecież w wieku jeszcze rozrodczym. Za tydzień badania a ja nie wiem, czy faktycznie nagle powinnam odstawić plastry EVRA (jak sugeruje p. Tomasz) czy je dalej stosować. Czy stosowanie EVRY może mieć wpływ na badania?

Tomasz. (offline)

Post #6

24-03-2021 - 19:45:36

Pruszków 

Raki hormonalnie zależne mają receptory dedykowane hormonom steroidowym. A więc i płciowym też. Z tego względu leki hormonalne a szczególnie estrogeny mogą powodować przyspieszony wzrost raka. Póki się nie określi co się dzieje-jakiekolwiek hormony należy odstawić. Nawet bezreceptowy. DHEA. A w razie raka potwierdzonego to nawet w raku bezreceptowym hormony estrogenów i progesteronowe są przeciwwskazane. Natomiast hormony nie wpływają na diagnozę. Nie zacierają obrazu sprawy.



____________

Mawa (offline)

Post #7

25-03-2021 - 08:17:43

Gorzów Wielkopolski  

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 517
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018