Guzek w piersi

Wysłane przez Gutek 

Gutek (offline)

Post #1

19-04-2021 - 11:51:31

Łódź 

Mgiełko, bardzo Ci dziękuję, masz rację, chyba powychodziły mi strach które były pochowane. Lekarz rodzinny nie może mi wystawić skier na USG piersi ( rozmawiałam z nim przez telefon) dlatego poleciałam prywatnie. Jednak to był błąd że do gina a nie do radiologa. Nie wiem czy jest sens prosić rodzinnego o kartę, skoro na piątek mam umówioną wizytę u onko. Jak myślicie? Kiedy onko wystawia dilo? Czy może po badaniu palpacyjnym i takim wyniku USG który mam, czy dopiero po badaniach które on mi zleci?

renatar (offline)

Post #2

19-04-2021 - 12:06:00

sieradz 

Gutek zależy na jakiego lekarza trafisz.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

mgiełka (offline)

Post #3

19-04-2021 - 14:48:15

Radom 

Jeśli pójdziesz do onkologa z kartą w ręku, to zaoszczędzisz mu czasu na wypisywanie. Spotkałam się niedawno z tym, że pacjentce będącej już po operacji (rak płuca) zakładano kartę DILO, aby konsylium mogło odbyć się szybciej.
Generalnie karta ta ma przyspieszać diagnostykę i może być np. sytuacja, że wizyta ma być powiedzmy za tydzień, a po okazaniu karty będzie za dwa dni. Bo każda placówka podlega określonym procedurom i ta DILO ma znaczenie, chyba teraz większe niż miała jakiś czas temu.
Mając kartę możesz zadzwonić do rejestracji i zapytać, czy można przyspieszyć Twoją wizytę (zawsze może zdarzyć się sytuacja, że ktoś odwoła swoją i wpadasz na termin). Karty nie musisz mieć fizycznie w ręku, wystawiana jest też elektronicznie.

Z amazonki.net od 2006 roku.

dziubas (offline)

Post #4

20-04-2021 - 08:38:45

Gdańsk 

Mgiełko! brawook Gutku! serceBędę szturmować Niebiosaprosii trzymać kciuki za pomyślną diagnozę ok

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Gutek (offline)

Post #5

20-04-2021 - 09:05:56

Łódź 

Bardzo bardzo Wam dziękuję! Nie spodziewałam się takiego wsparcia. Weszłam na forum w poszukiwaniu informacji, a znalazłam tyle życzliwych osób. Przejrzałam wątki, poszperałem w necie i dochodzę do wniosku że lekarz od USG powinien mi zwrócić kasę za badanie (taki ubogi opis, jakby po łebkach). Z tyłu głowy kołacze mi się jednak myśl, że skoro wiedział że i tak idę do onko, to celowo oszczędził mi szczegółów żeby mnie nie straszyć. No nic. Staram się cierpliwe czekać, znajdować sobie zajęcia. Dzisiaj już wtorek, więc jeszcze dwa dni...

Gutek (offline)

Post #6

20-04-2021 - 09:08:46

Łódź 

Jak tylko usiądę, to ciągle go macam, sprawdzam czy twardy , czy się przesuwa, gdzie się kończy a gdzie zaczyna ( tego nie mogę wyczuć, wyczuwam tylko boki).

dziubas (offline)

Post #7

20-04-2021 - 09:28:37

Gdańsk 

Gutek! serce Daj sobie po łapach i przestań macać!!! Bo jak nie to ja do Łodzi przyjadę i sama to zrobię! Napisz sobie na karteczkach jakąś "afirmację", np. "nie bój się" albo "jestem silna i odważna" i porozkładaj w różnych miejscach w domu. A tak w ogóle - badź dla siebie dobra, opiekuńcza. Zrób sobie jakąś przyjemność, kup sobie coś o czym myślałaś wcześniej...mimo, że może to byc trudne ze względu na lockdown i zamkniete sklepy, i knajpy..., wybierz się na dłuższy spacer z przyjaciółką albo z psem... Pliiisss!!! duży uśmiech buziak

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-04-2021 - 09:29:06 przez dziubas.

Gutek (offline)

Post #8

20-04-2021 - 09:32:17

Łódź 

Ok, po łapach już sobie dałam ????, zaraz ruszam w miasto!

renatar (offline)

Post #9

20-04-2021 - 09:40:21

sieradz 

Gutek bo my po naszych przejściach rozumiemy twój strach. Nigdy zdrowy nie zrozumie chorego, dlatego najlepiej mi się rozmawia z innymi amazonkami i nie tylko chodzi tu o chorobę ale podejście do życia.

Gutek (offline)

Post #10

21-04-2021 - 19:17:17

Łódź 

Dziękuję Renatar❤️ Umówiłam się też na poniedziałek (cud!) prywatnie do prof. Zadroznego. Myślisz, że jest szansa żeby onkolog w Kopernika zrobił mi odrazu usg, albo biopsję? Dobrze by było gdybym idąc do prof.miala już coś poza tym skąpym wynikiem USG z soboty. Czy onkolog na podstawie zdjęcia USG jest w stanie już coś ocenić?

renatar (offline)

Post #11

21-04-2021 - 20:39:30

sieradz 

Gutek ja w 2015 roku pojechałam z usg od sieradzkiego radiologa [wymiary mierzone linijką] do kopernika [przyjął mnie chirurg Stańczyk], zrobiono mi tam w tym samym dniu mamografię [wyszła wielka torbiel], miałam dwie biopsje [pierwsza nic nie wykazała]. Trwało to około dwóch miesięcy. Gutek jak coś to dzwoń, mój numer jest na moim domku.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2021 - 20:42:32 przez renatar.

Gutek (offline)

Post #12

21-04-2021 - 21:36:20

Łódź 

Renatar❤️❤️❤️❤️

Gutek (offline)

Post #13

23-04-2021 - 15:35:08

Łódź 

Nowotwór o nieokreślonym charakterze. Skierowanie na rezonans i biopsję.

Magdaaa (offline)

Post #14

23-04-2021 - 17:55:23

Trzymaj się Gutku. Tak naprawdę nic nie jest jeszcze na 100% przesądzone bo do tego potrzebny jest wynik biopsji. Dobrze, że dostałaś skierowanie na rezonans bo to najdokładniejsze badanie obrazowe piersi. Nawet gdyby potem okazało się, że to jednak coś złego to pamiętaj, że rak piersi to nie wyrok i dużo pań na forum miało większe guzki niż twój i od wielu lat cieszą się dobrym zdrowiem pociesza

Gutek (offline)

Post #15

23-04-2021 - 18:33:05

Łódź 

Dziękuję Magdaa za słowa otuchy❤️ Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie w Łodzi można szybko zrobić rezonans? W Koperniku baaardzo niesympatyczna pani podała mi termin 26 czerwca. I powiedziała, że jak się zarejestruje to już nigdzie indziej nie będę mogła zrobić, bo zabiera mi skierowanie do rozliczenia z NFZ! Wysmialam ja, bo wg mnie rozliczeniu podlega wykonane świadczenie a nie zaklepane. Zabrałam skierowanie i szukam. Jednak wszędzie gdzie dzwonię terminy podobne, nawet prywatnie. Chce zrobić rezonans pilnie, bo po pierwsze to jest ten moment cyklu, po drugie biopsję udało nie załatwić już na czwartek (29.04). Pomożecie?

ira (offline)

Post #16

23-04-2021 - 18:58:54

Pabianice 

Gutek, zadzwoń do Salve Medica.
Nawet teraz.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-04-2021 - 19:01:16 przez ira.

Gutek (offline)

Post #17

23-04-2021 - 21:58:43

Łódź 

Dzwoniłam. Termin prywatnie podobny do nfz- połowa czerwca. Masakra!

Magdaaa (offline)

Post #18

23-04-2021 - 22:37:44

Gutku, a może w innym mieście? Ja w Olsztynie z terminem pilnie czekałam dwa miesiące. Masakra jakaś z tymi terminami. Nie dość, że nie wszystkie ośrodki mają głowicę do badania piersi, to jeszcze te kolejki...Pamiętaj, że rezonans należy zrobić przed biopsją, bo potem będą zaburzone wyniki i pomiędzy 5 a 11 dniem cyklu (przynajmniej mi tak nakazano). Powodzenia i trzymam kciuki żeby się gdzieś udało.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-04-2021 - 22:39:23 przez Magdaaa.

Magdaaa (offline)

Post #19

23-04-2021 - 22:44:26

Jeszcze mi przyszło do głowy, że jeśliby nie daj Boże by Ci się nie udało z rezonansem to może warto przed biopsją zrobić mammografię z tomosyntezą? Ja miałam robioną bo jest ponoć dokładniejsza od zwykłej mammografii. Robiłam prywatnie, koszt 250 zł. U mnie w Olsztynie krótko czekałam na termin.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-04-2021 - 22:45:33 przez Magdaaa.

Gutek (offline)

Post #20

27-04-2021 - 12:07:27

Łódź 

Hej dziewczyny i chłopaki, nie pisałam przez kilka dni, bo po pierwsze nic nowego się nie działo, a po drugie byłam zajęta przekopywaniem forum. Wczoraj byłam na konsultacji u profesora ( chirurg onkolog). Jego zdaniem ważniejsza jest szybka BAG niż rezonans. Nie ma sensu jej odkładać ( mam zaplanowaną na czwartek). Ale tak się jeszcze zastanawiam, czy rezonans z kontrastem w nieodpowiednim dniu cyklu może być naprawdę niewiarygodny? Czy guz może być wtedy niewidoczny? Wiecie może o co chodzi? Może lepszy taki rezonans niż żaden? Poratujcie zbłąkanego swoją wiedzą❤️

Gutek (offline)

Post #21

27-04-2021 - 12:09:22

Łódź 

A, jeszcze zapomniałam napisać że mój rodzinny wystawił mi kartę DILO. Czy możliwe, że dzięki niej pobrany materiał będzie szybciej zbadany, a co za tym idzie wynik będzie szybciej?

dziubas (offline)

Post #22

27-04-2021 - 23:04:51

Gdańsk 

Na karte DILO powinnas i rezonans znaleźć szybciej.

Gutek (offline)

Post #23

28-04-2021 - 07:35:03

Łódź 

No tak, ale czy naprawdę trzeba odczekać 2 m-ce po biopsji?

Magdaaa (offline)

Post #24

28-04-2021 - 08:57:50

Gutku, rezonans należy robić przed biopsją, bo biopsja jest pewną ingerencją w ciało i zaburzy ona wyniki. Rezonans oczywiście wyjdzie, ale wynik nie będzie w 100% miarodajny. Ja na twoim miejscu faktycznie nie czekałabym już na rezonans tylko jak najszybciej zrobiła biopsję gruboigłową. W razie czego możesz zadzwonić tam gdzie wykonują rezonans i dopytać jaki jest minimalny czas odstępu pomiędzy biopsją, a rezonansem żeby wyniki były wiarygodne. Powodzenia

Tomasz. (offline)

Post #25

28-04-2021 - 13:59:29

Pruszków 

Magdaaa
Ja na twoim miejscu faktycznie nie czekałabym już na rezonans tylko jak najszybciej zrobiła biopsję gruboigłową.
Popieram.

Gutek (offline)

Post #26

28-04-2021 - 15:21:58

Łódź 

Bardzo Wam dziękuję. Jutro biopsja, czym bliżej tym bardziej się boje ze będzie bolało. Wiem, czytałam tu u Was że to prawie bezbolesne, ale rozum swoje a emocje swoje. Jak pomyślę że będą mi gmerać w cycku, to aż mi się słabo robi. Podczas macania pani doktor znalazła jeszcze jednego guzka 1,5 cm. Ja byłam tak skupioną na tym którego znalazłam, że tego nie wyczułam, ale teraz już go też znalazłam. Jest inny niż ten duży. Biopsję pobiorą mi z obu?

renatar (offline)

Post #27

28-04-2021 - 18:43:03

sieradz 

Powinni pobrać z obu.

Gutek (offline)

Post #28

29-04-2021 - 12:12:00

Łódź 

Cześć Kochani, jestem już po. Nawet nie było tak źle. Lekarz dał mi wynik USG że zdjęciami na którym jest napisane" Pod kontrolą USG wykonano oligobiopsje dwu zmian w ogonie Spance'a piersi prawej po ok 15x10mm-B4". Mam pytanie, co oznacza B-4? To samo co bi-rads?

Safi (offline)

Post #29

29-04-2021 - 13:00:25

Takuśmiech

Gutek (offline)

Post #30

29-04-2021 - 16:11:24

Łódź 

Safi, dziękuję.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 833
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024