Birads 4a możliwość FA zalecenie bgi

Wysłane przez iwnna 

iwnna (offline)

Post #1

10-05-2021 - 10:22:47

Bielsko-Biała 

Cześć dziewczyny.Mialam dziś wykonane kontrolne USG (ostatnie w styczniu br-wszystko było w porządku) dzisiaj na USG wykrył mi radiolog dziwna zmiana która pojawiła się w ciągu 5 miesięcy. Jest wyszywana palpacyjnie,trochę pobolewa.
USG piersi i pach:
W piersi prawej obwodowo ma godz.8-9 widoczna zmiana hipoechogoniczna,niejednorodna policykliczne wielkości 8x412 mm.obustronnie w piersiach widoczne rozproszone torbiele proste wielkości do 5mm.zaznaczone nieposzerzone przewody mlekowe obustronnie. W dolach pachowych nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych
Birads 4a możliwość zmiany w typie FA ale zalecenie bgi
Pozostałe zmiany łagodne birads 2

Jestem przerażona,mam mastopatie i Mastotynia...co chwilę coś mi się dzieje i psychicznie już wysiadam.lekarz nastraszył mnie,zeskoro w ciągu 5miesiecy od poprzedniego USG urosło takie coś to jest to bardzo podejrzane. Proszę napiszcie czy ktoś spotkał się z czym takim.Dodam jeszcze że 10 lat temu przeszłam operację usunięcia jajnika,obu jajowodów (endometrioza) w związku z tym mam lekkie zaburzenia hormonalne.,8latvtemu przeszlam procedurę in vitro. Proszę napiszcie czy ktoś spotkał się z taką sprawa bo jumieram że strachu

Magdaaa (offline)

Post #2

10-05-2021 - 11:56:11

Witaj, skoro zmiana jest określona na birads 4 trzeba iść do onkologa, który zleci pogłębioną diagnostykę. Literka a przy 4 oznacza, że z większym prawdopodobieństwem radiolog uważa, że może to być zmiana łagodna, ale oczywiście trzeba to sprawdzić. Nie wiem, ale chyba w twoim opisie wielkości zmiany wkradł się błąd, bo określiłaś jej wielkość w jednym wymiarze na ponad 4 cm. Tak czy inaczej jak najszybciej umów się na wizytę do onkologa.

Tomasz. (offline)

Post #3

10-05-2021 - 18:06:14

Pruszków 

Można polecić inne badania obrazowe. Przy utkniu mieszanym mammografia, przy gruczołowej raczej rezonans. Ważne! Rezonans i mammografia przed biopsja. Inaczej wynik jest trudny do interpretacji.

03beata10 (offline)

Post #4

09-12-2021 - 21:45:43

Witam moja mama miała zrobione USG i wynik to bired 4a. a wynik mamografii to bired 5. Czy to rąk. Jestem załamana. Za kilka dni ma biopsję gruboigłoą. Czy jest szansa na zdrowie czy to wyrok ????

Magdaaa (offline)

Post #5

09-12-2021 - 22:14:23

Beatko, rak to nie wyrok. Co to za guzek roztrzygnie dopiero na 100 %wynik biopsji gruboigłowej i teraz to będzie dla Was trudny czas bo ciężko czekać na wynik. Ja ponad rok temu byłam w podobnym stanie co Ty teraz. Moja mama miała dwa guzy w tym jeden prawie 5 cm. i to był dla mnie szok. Do tego stopnia się załama l am, że doszło do tego, że to ona była dla mnie wsparciem, a przecież powinno być odwrotnie. Do tej pory mam o to do siebie żal... Moja mama przeszła leczenie, bierze antyhormony i na ten moment jest dobrze i trzymam się tego. Trzeba być dobrej myśli i wspierać mamę z całych sił. Nie jest to łatwe bo to szok dla całej rodziny, ale musicie się trzymać. pociesza

03beata10 (offline)

Post #6

10-12-2021 - 05:41:04

Dziękuję za słowa otuchy to teraz będzie dla nas trudny czas. Liczę na to że jakoś damy radę. ????

03beata10 (offline)

Post #7

10-12-2021 - 05:57:22

I jeszcze w tym wszystkim zapomniałam życzę dużo zdrówka dla mamy i dużo siły dla Was obu. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 457
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022