Czy to rak
Tomasz. (offline) |
Post #3 17-07-2021 - 11:28:02 |
Pruszków |
Rak luminalny A. Warto rozmawiać z operatorem, aby zadbał o właściwe nie za małe marginesy wolne od choroby. To najważniejszy czynnik uniknięcia reoperacji i chemioterapii. Po operacji BCT tak jak jest planowane obligatoryjne radioterapia. I leczenie antyhormonami co najmniej 5 lat. A są zalecenia do 10 lat. Będzie prawdopodobnie sam Tamoxyfen. Dla progesteronu TS 5/8 powinien wystarczyć. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Krynia58 (offline) |
Post #5 19-07-2021 - 19:59:08 |
Warszawa |
Agus82, rak to przede wszystkim bardzo nieprzewidywalna choroba i niczego z góry nie da się założyć. Ale na podstawie tego, co piszesz myślę, że można mieć dużą nadzieję na wyleczenie. Rokowania są optymistyczne i tego się trzymajcie.
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Tomasz. (offline) |
Post #6 19-07-2021 - 22:44:04 |
Pruszków |
Każdy rak w stadium od T1 do T3b leczy się z intencją wyleczenia. Ważne w rakach dobrze rokujących zadbać o marginesy. Jest to ważne w każdym raku, ale w luminal A szczególnie- pozwala uniknąć chemioterapii. Poza tym w rakach luminalnych chemioterapia bywa niespektakularna. Szkutecznością nie oszałamia, a jest obciążająca. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Agus82 (offline) |
Post #8 20-07-2021 - 19:22:27 |
|
Witam raz jeszcze mam pytanie odnośnie kontrastu we wtorek mama ma mieć operację a przed operacja ma mieć podany kontrast chciałam zapytać w jakim celu się to stosuje i czy występują jakieś skutki uboczne podania. W poniedziałek dzień przed operacja ma mieć jeszcze usg piersi
|
Tomasz. (offline) |
Post #14 21-07-2021 - 09:44:44 |
Pruszków |
Są chore kto mają wszystkie e
Węzły usuwane i żyją. Są amazonki obustronne i też żyją. Kontrast. Są śladowe ilości i ich zna j marginalne. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdaaa (offline) |
Post #17 21-07-2021 - 19:56:44 |
|
Agus, czasami wynik biopsji i pooperacyjny jest taki sam, a czasem nie. Zależy to od konkretnego miejsca skąd pobierana była biopsja bo guz czasami w różnych miejscach ma różne parametry. Pamiętaj też że może być tak, że wyniki pooperacyjne będą korzystniejsze niż te w wyniku biopsji.
|
Tomasz. (offline) |
Post #19 25-07-2021 - 12:18:24 |
Pruszków |
Zamiast się cieszyć, że lekarze będą operować znając aktualny obraz radiologiczny, to Ty kobieto jeszcze masz wątpliwości. Weź sobie coś na wyciszenie. Serio.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Agus82 (offline) |
Post #20 28-07-2021 - 11:22:37 |
|
Witam. Mama już po operacji oszczedzajacej wycieli guza wraz z jednym węzłem wartowniczym. Teraz trzeba czekać na wyniki. Mam pytanie ponieważ mama miała mieć robione usg piersi dzień przed operacja jednak ono się nie odbyło ponieważ Pani doktor która robi to badanie jest na zwolnieniu termin usg został przełożony na 2 sierpnia. Mama dzwoniła do chirurga który ja operowal i powiedziała że nie będzie miała tego usg ale lekarz stwierdził że i tak operacja będzie. I ciekawi mnie to czy to usg było wykonane jak mama już była znieczulona bo przed znieczuleniem nikt jej nie robił tego usg więc nie wiem czy było i czy wogole skoro była operowana to czy 2 sierpnia mimo wszystko ma iść na to usg przecież pewnie rana jeszcze się nie wygoii a do chirurga ma termin na 13 sierpnia. Co jeżeli w wartowniku będzie przerzut czy to się wiąże z kolejną operacja i usunięciem piersi???
|
Tomasz. (offline) |
Post #21 28-07-2021 - 22:26:15 |
Pruszków |
Weź sobie jakiś lek na wyciszenie i poczekaj na wyniki pooperacyjne. Jak ziołowe typu Persen nie pomogą to idź do rodzinnego lub wręcz do neurologa lub psychiatry. Na pewno Ci pomogą. Serio.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #23 29-07-2021 - 09:43:32 |
Pruszków |
Miło mi, że mogłem pomóc. Niektórzy wprost zapominają, że psychiatria czy neurologia to taka sama dziedzina lekarska (specjalizacja) jak onkologia czy inne dziedziny. I stąd jest mi miło, że pomóc mogłem- niektórzy tych specjalizacji boja się jak ognia. A naprawdę nie ma czego. Bo bać się można skutków raka. To choroba ciężka. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdaaa (offline) |
Post #24 31-07-2021 - 17:13:21 |
|
Agus, jeśli okazałoby się, że węzeł wartowniczy jest zajęty to zazwyczaj jest docinka pozostałych węzłów. W przypadku mojej mamy było tak, że węzeł wartowniczy był zajęty ale bez przekroczenia torebki węzła, a następny węzeł powartowniczy który tez był usunięty (na wszelki wypadek) okazał się czysty i lekarze zdecydowali nie o docince a o radioterapii. Dodam, że we wszystkich badaniach obrazowych (USG, Mammografii, Tomografie) węzły wyglądały na "nie zajęte". Dlatego najważniejszy jest wynik po operacji który odpowie na pytanie czy węzły u twojej mamy będą wymagały docinki, czy może radioterapii i czy będzie mastektomia (tu ważne są zachowane przy operacji oszczędzajacej odpowiednie marginesy). Powodzenia i bądź dobrej myśli
|
Agus82 (offline) |
Post #26 01-08-2021 - 10:32:55 |
|
Tzn. Jak mama zniosła radioterapie. Moja mama miała mieć dzień przed operacja usg piersi ale niestety nie odbyło się ponieważ doktor się rozchorowal dzwoniła do chirurga który ja operowal ale stwierdził że nie będzie to miało wpływu na operację i operacja odbyła się normalnie usunięty miała guz wraz z węzłem wartowniczym i teraz martwię się czy nie powinno odbyć się to usg żeby ewentualnie zobaczyc jak wyglądają te węzły? Miała tylko badanie ręką przez chirurga na pierwszej wizycie i lekarz stwierdził że wezly są w porządku ale dla mnie takie badanie to nic nie wnosi . Po operacji powiedział że węzeł wartowniczym został wycięty i myśli że wszystko będzie dobrze.
|
Magdaaa (offline) |
Post #28 01-08-2021 - 17:50:07 |
|
Agus, z tego co się orientuję to nie zawsze jest wykonywane USG przed samą operacją, a moim zdaniem jeśli to mocno wpłynęłoby to na czas oczekiwania to chyba może i lepiej, że operacja się odbyła. Jeśli chodzi o radio to moja mama przeszła bardzo dobrze, praktycznie bez powikłań, zresztą chemię też przeszła wzorowo jak na swój wiek (67 lat). Teraz niestety dla Was trudny czas bo trzeba czekać na wynik operacji. To dopiero na jego podstawie lekarze zdecydują o dalszym leczeniu. Powodzenia
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-08-2021 - 17:52:08 przez Magdaaa. |
Agus82 (offline) |
Post #30 01-08-2021 - 21:09:00 |
|
Magdaaa a czy Twoja mama miała biopsje gruboiglowa? Chciałam zapytać czy wyniki z biopsji bardzo różniły się od tych po operacji czy te parametry guza były inne po operacji niż te po biopsji? Mama po biopsji ma nienajgorsze parametry guza i boję się że po operacji mogą zmienić się na niekorzyść mamy. A jak długo Twoja mamusia już po operacji jak teraz się czuje?
|