Czy to rak
Agus82 (offline) |
Post #1 21-06-2021 - 21:37:54 |
|
Witam. Moja mama wykryla sobie guzek w piersi lewej była u onkologa który zbadał piersi i stwierdził że zmiana nie jest duża ale zlecił biopsje gruboiglowa rtg klatki też było bez zmian badanie ręką przez lekarza węzłów chłonnych też dobre. Czekamy na wyniki wypis z biopsji że było badanie guza na godzinie czwartej wymiary 20,5×19×18,5 Czy to oznacza że to może być rak czy guz jakich wymiarów jest to duży guz i czy w jej wieku jest szansa że to guz łagodny bardzo się martwię proszę pomóżcie
|
renatar (offline) |
Post #12 22-06-2021 - 07:18:07 |
sieradz |
Jeśli byłby rak to wszystko jest możliwe, nawet malutkie guzy mogą dawać przerzuty, wszystko zależy jakie parametry ma rak ale nawet wtedy nikt nie odgadnie co może się stać. Rak się rządzi swoimi prawami.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
renatar (offline) |
Post #14 22-06-2021 - 09:17:13 |
sieradz |
Chemia nie jest teraz taka upiorna [są dodatkowe leki], sa dziewczyny z małymi dziećmi i dają radę, niektóre pracują. Wiadomo że to nie miód i orzeszki ale da się przeżyć.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #18 22-06-2021 - 14:34:00 |
Pruszków |
Warto prywatnie zrobić USG. Jeśli nie ma odczynu po biopsji (a taki może być) to dodatkowo mammografię. USG prywatnie- gdzie się tylko da. Macanki to były dobre 40 lat temu. Nie dziś.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #20 22-06-2021 - 18:22:48 |
Pruszków |
Usg jest całkowicie nieinwazyjne. Jeśli jest odczyn to mammografia nie jest wskazana-wymaga ścisku. Od jednego z tych badań badań się zaczyna.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Agus82 (offline) |
Post #21 23-06-2021 - 14:34:12 |
|
Czy możecie polecić jakieś tabletki na uspokojenie bez recepty nie jestem w stanie sobie sama poradzić żyje jak w zawieszeniu w oczekiwaniu na wyniki biopsji mamy za chwilę to ja będę potrzebować pomocy. Pomóżcie. Zastanawia mnie fakt że wizyta u lekarza jest dopiero 18 lipca dlaczego tak pozno
|
Tomasz. (offline) |
Post #22 23-06-2021 - 17:14:17 |
Pruszków |
Persen i inne leki zawierające wyciągi z kozłka lekarskiego, melisy itp działających leków. Leki poza tymi zielarskimi inne są z przepisu lekarza.
renatar (offline) |
Post #23 23-06-2021 - 18:17:10 |
sieradz |
Możesz poprosić rodzinnego, powiedz jaką masz sytuację i powinien coś doradzić. W międzyczasie poszukaj psychiatry bo wiadomo terminy są odległe, zawsze możesz odwołać wizytę jakby była niepotrzebna, tylko on może ci przepisać jakieś przeciwlękowe a by móc sobie poukładać w łowie bez paniki.
Tomasz. (offline) |
Post #24 23-06-2021 - 21:21:04 |
Pruszków |
Leki p.lękowe bez problemu przepisać może rodzinny. Te leki są i tak na 100% odpłatność, poza tym psychiatrzy b.niechętnie je przepisuja z uwagi na rozwój tolerancji i konieczność zwiększania dawek. Na krótką metę (do 4-6 tygodni) pomogą w dawkach terapeutycznych (bez samowolnego zwiększania). Osoba spytała o leki bez recepty- p.lękowe są wyłącznie na receptę.
Trzeba też pomysleć co dalej. Co po tych 4-6 tygodniach. Proponuję antydepresant. Skuteczny i tani (zapewnie lekarz przepisze bez refundacji) jest Sertagen. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #27 25-06-2021 - 15:50:56 |
Pruszków |
Czas oczekiwania na wynik proponuję wykorzystać na oswojenie się z ew potrzebą operacji. Jeśli zmiana została oszacowana właściwie i ma charakter lity to operacja tak czy inaczej odbyć się musi. Zmiana lita o takim wymiarze na pewno się nie cofnie sama z siebie.
Agus82 (offline) |
Post #28 16-07-2021 - 14:31:43 |
|
Witam. Mamy już wyniki biopsji gruboiglowej wynik Naciekajacy rak gruczołowy NST G2 piersi stopień złośliwości w modyfikacji Elston i Ellis - stopień tworzenia cew 3 pleomorfizm 2 mitozy 1 poziom receptorów p63(-),ER-100% komórek 3+,TS 8/8 (dodatni), PR-5%komórek 3+,TS 5/8(dodatni) Her-2-1+(ujemny), Ki- 67 ok 15%. Za tydzień operacja oszczędzająca co później zobaczymy. Mam pytanie czy dobrze rokuje ten rodzaj nowotworu lekarz powiedział żeby się nie martwić bo nie jest bardzo złośliwy ale już sama nie wiem pomóżcie
|
renatar (offline) |
Post #29 16-07-2021 - 20:15:43 |
sieradz |
Nst to znaczy dawniej rak przewodowy, G2 średnistopień złośliwości,Er bardzo dobry bo antyhormony będą dobrze zabezpieczać, Ki nie za wysokie to też bardzo dobrze, Her jest na minusie to też bardzo dobrze.