Guzek w piersi
Wysłane przez Laki1
Laki1 (offline) |
Post #1 18-07-2021 - 12:23:58 |
|
Witajcie. Jestem tutaj nowa. Co roku robiłam usg piersi i było wszystko ok. Teraz wyszło na godz. 4.30 w piersi lewej 2,5cm od środka brodawki, na głębokości 0,4cm uwidoczniono w podstawie wiązadła Coopera wypustowate prostopadłe najdłuższą osią do powierzchni gruczołu lite ognisko hipoechogenne o wymiarach 3,5mmx5,5mmx4mm. Grzbietowy ujemny cień akustyczny. Naczynie w obrębie zmiany. Martwię się bardzo co to może być. Birads 4, pani mowła, że dała4 żeby można było szybciej się dostać. Mam już kartę leczenia onkologicznego, wizytę mam za tydzień.
|
Tomasz. (offline) |
Post #2 18-07-2021 - 18:13:01 |
Pruszków |
Czwórka mówi o potrzebie biopsji. Od razu decyduj się na gruboligłową. Ew. pod kontrolą USG z uwagi na małą zmianę (wcelowanie). Bez tego nic powiedzieć się nie da. Jeśli lekarz przy tak nieduzej zmianie daje czwórkę, to doświadczenie każe mu zachować czujność i działanie celem wyjaśnienia.
Nie jest podane utkanie piersi. To, co możesz jeszcze zrobić w razie utkania mieszanego lub tłuszczowego to mammografia. Inna technika obrazowania, pozwoli wychwycić skupiska mikrozwapnień. One nie są widoczne pod USG. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-07-2021 - 18:14:40 przez Tomasz.. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 18-07-2021 - 20:58:08 |
Pruszków |
Budowa gruczołowo tłuszczowa to budowa mieszana. Także przed biopsją rozważyłbym mmg. Na pewno to możliwe w poradni chorób sutka. Po biopsji są czasem odczyny- mmg jest niewskazana.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Laki1 (offline) |
Post #5 29-07-2021 - 22:24:02 |
|
Witajcie. Ostatnio pisałam Wam o moim wyniku usg. Dzisiaj zrobiłam ponownie usg u innego radiologa i nic nie znalazł. Oczywiście nie wspominałam mu o wcześniejszym badaniu, ale jak powiedział, że wszystko jest ok. to pokazałam mu opis poprzedniego badania i na moją prośbę jeszcze raz sprawdził to miejsce. Sprawdził i powiedział, że jest lekarzem z 30 letnim doswiadczeniem i naprawdę nic tam nie ma. Co o tym wszystkim sądzicie?
|
Tomasz. (offline) |
Post #7 30-07-2021 - 12:23:13 |
Pruszków |
Dokładnie, diagnostyka w innej technice obrazowania. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
696
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022