Zmiana w piersi
Wysłane przez Selir871
Selir871 (offline) |
Post #1 14-08-2021 - 07:37:51 |
|
Witam,
3,5 roku temu wykryto u mnie w piersi zmianę około 13/14 mam na 7.Opisano ją jako węzeł chłonny lub fibroadenomę i zalecono okresowe kontrole. Tak sobie ją kontrolowałam przez ten czas aż tydzień temu poszłam na kolejną kontrolę i okazało się, że jest większa. 18 mm/ 7 mm tak jakby tylko wzdłuż urosła. Byłam prywatnie w Medicover i ginekolog robiący USG powiedział, że wygląda ona łagodnie ale urosła więc mam zrobić biopsję i bi RAID 3 mi dał, tak jak miałam do tej pory. Terminy wizyty w szpitalu w Szczecinie porażają, najbliższa za 8 tygodni. Co mam robić? Spokojnie czekać zy starać się jakoś przyśpieszyć ten proces? Z góry Wam dziękuję, strasznie się denerwuję, że tyle lat to hodowałem ale nikt nie zalecał wycinać...Zrobiłabym nawet prywatnie biopsję, ale z tego co czytałam cienkoigłowej nie ma sensu a gruboigłowej nie ma gdzie. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-08-2021 - 07:51:48 przez Selir871. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 14-08-2021 - 15:29:39 |
Pruszków |
Trzeba szukać lekarza, który na USG lub MMG napisze BIRADS 4. Wtedy gruboigłówka jest standardem. Skala BIRADS jest umowna- można wynik niedoszacować, lub przeszacować. Kryje to lekarza w razie badania na wyrost.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Selir871 (offline) |
Post #5 15-08-2021 - 11:16:16 |
|
Dziękuję, to może być dobry pomysł. Za 9 dni mam kolejne USG u innego radiologa i jeśli u niej też ta zmiana urośnie to może poproszę o szybszą diagnostykę. Jeśli nie to poczeka na normalną wizytę u onkologa, bo tak czy siak chcę wyciąć te zmianę i już o niej nie myśleć.Pozdrawiam i dużo zdrowia Wam życzę.
|
Tomasz. (offline) |
Post #6 15-08-2021 - 15:09:30 |
Pruszków |
Można powiedzieć (skłamać świadomie), że np. Mamy siostra i babcia chorowały na raka. Wtedy masz obciążenie rodzinne i jest podstawą do czwórki. To też podstawa do DILO. Inne podejście. Ta zmiana i tak jest do zoperowania. Sama się nie rozejdzie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Selir871 (offline) |
Post #9 15-09-2021 - 17:59:06 |
|
Dziękuję. Właśnie nie wiem co to jest
![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
673
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022