Birafs3-co robić?0
Toskania (offline) |
Post #1 15-10-2021 - 17:52:38 |
|
Witajcie,
2 lata temu w piersi wykryto torbiel (do obserwacji). W tym miesiącu kontrolne usg i wyniki: Piersi mastopatyczne, bez wyraźnych zmian palpacyjnych. Piersi o budowie mocno gruczołowej. W piersi prawej na godz. 10 obwodowo zmiana lita o średnicy 11x5 mm - birads 3. Na godz 10 torbiel 11x6 mm (birads 2). W badaniu isg bez istotnych zmian ogniskowych. Kontrolne badanie za 6-8 mcy. Lekarz nic mi nie wyjaśnił a ja jestem przerażona. Powiedział tylko,ze te zmiany prawdopodobnie wynikają z masyopatycznego charakteru piersi. Co robić? Pozdrawiam, Zosia |
renatar (offline) |
Post #2 15-10-2021 - 18:53:33 |
sieradz |
Można zrobić z tego biopsję dla pewności [najlepiej gruboigłową] chociaż birads 3 oznacza zmianę łagodną. Można też zrobić rezonans ale lekarze nie chcą dawać skierowań bo to drogie badanie.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #5 15-10-2021 - 23:06:21 |
Pruszków |
Mastopatie to formy zwyrodnienieniowe gruczołu. A te mogą zwiastować kancerogeneze w przyszłości. Zmiany o tej wielkości guza są zazwyczaj operowane. Same się nie rozejdą.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 16-10-2021 - 09:22:39 |
Pruszków |
Zrobiłbym rezonans piersi. Z powodu mastopatii i budowy silnie gruczołowej mammografia ma znaczenie tylko uzupełniajace. Kontrolę musisz mieć regularnie. Na podstawie wyniku USG nie powinno być żadnego problemu z uzyskaniem skierowania do poradni chorób sutka. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #10 17-10-2021 - 07:54:33 |
Pruszków |
To forma zwyrodnienia tkanki gruczołowej. Efekt starzenia się i najczęściej na tle przesunięcia poziomu hormonów płciowych w kierunku estrogenów. Im dłużej przed okresem kobieta czuje " ciężkie piersi," tym częściej jest zwiększone ryzyko mastopatii. Najczęściej to tkanka włóknista, ale czasem zbijajaca się do guzków. Stąd potrzebna okresowa diagnostyka.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
alex1141 (offline) |
Post #13 18-10-2021 - 17:09:33 |
|
Proszę powalczyć o USG u jeszcze jednego lekarza i tak jak pisał Pan Tomasz o dodatkowe badania. Mama 2 lata przed diagnozą raka też miała zmianę określoną jako bridas 3, gdyby wtedy wiedziała, że lepiej sprawdzić to u kogoś innego, a nie wierzyć tylko jednemu lekarzowi może dziś byłaby z nami. Polecam badania u dobrego radiologa lub onkologa, który robi USG.
|
Toskania (offline) |
Post #14 18-10-2021 - 17:32:58 |
|
Czy mama nie miała zleconej kontroli po pół roku?
Dziękuje za mobilizacje, na pewno umówię się za Ok. 3 mce na kolejne usg,wtedy będzie tez wiadomo czy zmiana rośnie. Mój guz ma wymiary 1cmx0’5 cm… Czy są tu dziewczyny z mastopatią? Czy macie oprócz torbieli guzki? |