Rozbieżność w opisie USG

Wysłane przez katarzyna.groszkowska.12 

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #1

22-08-2022 - 20:13:19

 

Witam
Mam dwie wersje opisu USG zmiany w piersi:
Wersja I:
-hypoechogeniczny guz o wymiarach 6,8x7,7x4,6 mm
-BIRADS 4a, weryfikacja guza MMT (biopsja mammotomiczna)
-opisane przez chirurga onkologa
Wersja II:
-dobrze ograniczona zmiana hypoechogeniczna o wym 7x5x8mm - może odpowiadać FA lub torbieli z gęstą treścią
- do kontroli USG za 6 m-cy. BIRADS 3
-opisane przez radiologa

Mam 39 lat, nie miałam wcześniej USG piersi

Jeśli ktoś może poradzić - której wersji się trzymać?
Lekarz opisujący wersję I powiedział, że to na 90% zmiana łagodna.
Pani opisująca wersję II powiedziała, że nie mam wcześniejszych badań, więc trzeba obserwować czy zmiana nie rośnie, dlatego kontrola za pół roku.
Nie widzi sensu póki co usuwania zmiany. Mówi, że jeśli to torbiel lub gruczolakowłókniak, to usunięty może się odnowić, poza tym zmiana ma wszystkie cechy zmiany łagodnej, więc ingerencja w pierś nie jest potrzebna, zawsze to zostawia ślad.
Poza tym budowa piersi z przewagą tkanki gruczołowej (zgodnie z opisem USG) oznacza, że w przyszłości takich zmian mogę mieć więcej, więc chyba nie ma sensu usuwania wszystkich takich zmian

No i teraz się zastanawiam - usuwać czy nie usuwać (oboje lekarze twierdzą, że zmiana mała więc biopsją MMT mogłaby być usunięta w całości).
Czy faktycznie biopsja MMT może mieć jakieś negatywne skutki w przyszłości?
Doradźcie, proszę

Tomasz. (offline)

Post #2

22-08-2022 - 20:48:56

Pruszków 

Jeśli wykonać rezonans to tylko przed biopsja. Skala BIRADS jest umowna. Pomiędzy 3 i 4a dużej różnicy nie ma. O ile w ogóle jest. Gdybyś powiedziała o raku piersi w genetycznej rodzinie, to w obydwu wynikach byłyby czwórki. Przewaga tkanki gruczołowej nie ma Nic wspólnego odnośnie powtórzenia zmian w przyszłości. Nawet gdyby to była budowa ściśle gruczolowa. Typ utkania mówi tylko, jakie badanie obrazowe jest wiodące, a jakie pomocnicze. Podkreślam pomocnicze. U Ciebie oba badania są równorzędne, ze wskazaniem na usg. Rezonans w obu jest badaniem rozstrzygającym.



____________

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #3

22-08-2022 - 22:37:12

 

Dziękuję bardzo Panie Tomaszu.
Staram sie umówić na ten rezonans, ale nie wiem czy wyniki będą przed wyznaczonym terminem biopsji MMT.
Czy taka biopsja może mieć jakieś negatywne konsekwencje w przyszłości?
Sama już nie wiem co robić....

Tomasz. (offline)

Post #4

23-08-2022 - 07:30:11

Pruszków 

Biopsja to badanie inwazyjne. Na razie jednak nie wymyślono nic innego, co pozwalało by na ocenę micro struktury zmiany i ew receptorów gdy jest rak. Rezonans też micro struktury nie poda. Ale radiolodzy od rezonansu wiedzą, jakie są predyktory zmiany złośliwej i pozwalają najlepiej ocenić (a nie oszacować) co się dzieje. Ponieważ odczyn związany z naruszeniem ciągłości tkanek po biopsji jest- właściwą ocena całości zmiany jest niemożliwa.



____________

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #5

23-08-2022 - 08:43:51

 

Jeśli w rezonansie wyjdzie, że nie jest to zmiana złośliwa, to czy można ją wtedy na spokojnie zostawić i obserwować?
Ciągle zastanawiam się nad tą biopsją MMT.

Tomasz. (offline)

Post #6

23-08-2022 - 10:24:31

Pruszków 

Są różne strategie, każda ma swoje zalety i wady. Można zmiany obserwować - uwaga - obrazowo! - i jeśli nic się nie dzieje (dynamika zerowa) to czekać. Zależy to od zasobności portfela i odporności psychicznej (uwolnienie się od myśli, że coś tam się jednak dzieje-bo to prawda). Można też zoperować jak raka (marginesy) i poczekać na wynik. MMT jest dobra dla zmian torbielowatych. Zmiany lite często odrastają - no Chyba, że leczeniem farmakologicznym uda się usunąć przyczyny zmian.



____________

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #7

15-09-2022 - 20:56:51

 

Witam serdecznie raz jeszcze. Panie Tomaszu, proszę o pomoc.
Zrobiłam rezonans. Oto jego opis:
Piersi o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym (ACR1) z nasilonym wzmocnieniem podścieliska. W piersi prawej na godzinie 2 w odległości 5 cm od brodawki widoczna jest torbiel prosta o średnicy 6mm. W piersi prawej na godzinie 9 na granicy stożka gruczołowego i dołu pachowego w odległości 9 cm od brodawki widoczna jest zmiana o cechach śródgruczołowego węzła chłonnego o wymiarach 6x4 mm.
Poza tym w obrębie obu piersi widoczne są liczne drobnoguzkowe, równomiernie rozproszone ogniska wzmocnienia bezpostaciowego reprezentujące najpewniej fizjologiczne wzmocnienie podścieliska (BPE).
Innych zmian nie stwierdza się.
Skóra i brodawki piersiowe bez zmian.
Węzły chłonne pachowe i przymostkowe są niepowiększone.
Wnioski:
W badaniu MR nie uwidoczniona zmian budzących podejrzenia w kierunku procesu rozrostowego.
Opisywany w usg guzek w piersi prawej nie jest widoczny w badaniu MR.
BI-RADS 2.

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku.
Co oznacza:zmiana o cechach śródgruczołowego węzła chłonnego o wymiarach 6x4 mm oraz drobnoguzkowe, równomiernie rozproszone ogniska wzmocnienia bezpostaciowego reprezentujące najpewniej fizjologiczne wzmocnienie podścieliska (BPE).
Co może być powodem tego, że w MR nie widać guzka, którego obecność stwierdziło dwóch lekarzy robiących usg? Bo tego zrozumieć nie mogę....

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #8

15-09-2022 - 21:06:42

 

Czy niewłaściwe ułożenie piersi (o ile takie wogóle jest możliwe) w czasie rezonansu mogłoby spowodować, że zmiana z usg jest niewidoczna w rezonansie?

Tomasz. (offline)

Post #9

15-09-2022 - 21:41:23

Pruszków 

Gdyby ułożenie piersi miało znaczenie, to technik by ułożył tak, aby było ono właściwe. W piersi dzieją się procesy o charakterze zmian nazwijmy to "zwyrodnieniowych"- w tkance gruczołu. Tak, jak np. taką formą jest mastopatia.
Rezonans jest tu rozstrzygający. BIRADS2 mówi, ze nie ma teraz znamion procesu rozrostowego. Czyli nie ma nie tylko raka, ale i rozrostowych form łagodnych. Do kontroli za rok. Ważne, że jesteś czujna, że się badasz, że dbasz. Pamiętaj, że przesada też ma złe strony. A zaczynasz w nią wchodzić.



____________

katarzyna.groszkowska.12 (offline)

Post #10

15-09-2022 - 22:02:41

 

Oczywiście, że nie chce przesadzać.
Zastanawiam się jednak czemu w usg widać guzek, a w rezonansie nie.
No i teraz co z biopsja MMT tego guzka, bo na taką jestem już umówiona i myślałam, że rezonans pomoże mi rozwiać wątpliwości o których pisałam wcześniej (czyli czy tylko obserwować zmianę czy robić od razu MMT)

Tomasz. (offline)

Post #11

15-09-2022 - 23:21:46

Pruszków 

Wykonanie biopsji nic nie da-będzie nieudana. Przez rok nie ma sobie co nad tym zawracać głowy.



____________
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 294
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022